Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


april 1997


Kanonhallen smuldrer mellem SF'ere


Det eksperimenterende teaters mekka, Kanonhallen på Østerbro, går svære tider i møde. De nuværende lokaler er for små. Indtil man finder andre lokaler, vil teatret leve under uforsvarlige midlertidige vilkår

Bygherren vil fjerne midlertidige dispensationer. Bydelsrådet har bygget rådhus og vil styrke eget kulturcenter. Kulturborgmesteren fattes penge. Miljøborgmesteren har sagt nej til ønskede lokaler. Kanonhallen satser på endnu ukendte lokaler og lader sig i mellemtiden klemme.

Alle involverede er SF'ere.

Beslutningerne skal træffes i et vakuum af repræsentanter for partiet SF. Men ingen af SF'erne har magt til at ændre vilkårene. Socialdemokratiet kan i ro og mag studere SF'ernes indre uenighed. Helt siden starten for seks år siden, har Kanonhallens lokaler været for små. Man har klaret problemerne med et antal skurvogne udenfor. Samtidig erteatergruppernes krav til plads, udstyr, lys og andre effekter vokset. Derfor har Kanonhallens bestyrelse besluttet at flytte Kanonhallen til større lokaler. Formanden for bestyrelsen er Jacob Lange, tidligere borgerrepræsentant for SF.

Bestyrelsen for Kanonhallen har valgt en strategi, hvor man bliver mere og mere klemt men nødvendigheden af flytning står mere og mere klart. Denne strategi kan blive vanskelig at fastholde, hvis udsigten til nye og større lokaler bliver for langvarig.

Tidligt havde man håb om at få Turbinehallen i indre by. Turbinehallen administreres af SF's miljøborgmester, Charlotte Ammundsen. Hendes vision er at lave et miljø- og energicenter i Turbinehallen. Hvis hun åbnede dørene for Kanonhallen, ville denne vision fordufte. I stedet har hun ingået en midlertidig aftale med Det Kongelige Teater.

For øjeblikket nærer Kanonhallen håb til porcelainsgrunden på Valby Langgade. En flytning til Valby vil dog ikke finde sted indenfor de nærmeste år. Porcelainsgrunden vil tidligst kunne stå klar efter udløbet af Kanonhallens nuværende tre-års bevilling. En flytning til Valby vil give Kanonhallen langt større huslejeudgifter. Det økonomiske pres på den kommunale kulturforvaltning - også fra andre teaterinteressenter - er særdeles stærkt. Eksempelvis skal der alene i 1998 spares 24 millioner. Så for SF's kulturborgmester, Jens Johansen, vil det være særdeles svært at finde det millionbeløb en ny og større Kanonhal vil koste. Kanonhallens pladsproblemer aktualiseres af, at Østerbro Bydelsråd har etableret rådhus i bygningen klos op ad Kanonhallen. Det betyder, at kravet om at få fjernet skurvognene foran Kanonhallen forstærkes.

Østerbro Bydelsråd, med formanden og SF'eren Kjeld Lykke i spidsen, har dels en interesse i at få skurvognene væk dels en interesse i at styrke Østerbros eget kulturhus, Krudttønden. Hvis Kanonhallen flytter, vil bydelsrådet givetvis gerne overtage teatersalen.

Kanonhallen har for øjeblikket 9 containere og 6 skurvogne udenfor selve Kanonhallen. Derudover har man et område på 150 kvadratmeter under halvtag. Plankeværket omkring dette område skulle have været fjernet inden 1. april. Men fem alternative forslag fra Kanonhallen har ikke løst denne aktuelle knude. Østerbro Bydelsråd har forholt sig passive til spørgsmålet. Og Københavns Kommune har endnu ikke fundet en løsning.

Bygningens ejer, pædagogernes pensionskasse PBU, repræsenteres af Leif Brask-Rasmussen, tidligere SF-kommunalbestyrelsesmedlem i Herlev.
PBU kan ikke i længden forsvare midlertidige ordninger med skurvogne overfor myndighederne. PBU er derfor nødt til at kræve en plan for afviklingen af skurvognene.

Resultatet vil blive fjernelse af nuværende skurvogne. Muligvis en etablering af skurvogne på Serridslevsvej, men fortsat som midlertidig ordning med korte dispensationer.

Østerbro Bydelsråd har skabt sig et usædvanlig dårligt renomme. Hvis det udvikler sig til en konflikt mellem Bydelsrådet og Kanonhallen, satser Kanonhallen på, at den beviste kvalitet af teatret vil sikre Kanonhallens overlevelse. Et problematisk sats, al den stund bydelsrådet hverken har kompetence eller midler til at redde Kanonhallen. Men indtil de involverede finder en langsigtet løsning, vil Kanonhallens renomme smuldre. Kanonhallen blev startet for danske og udenlandske gæstespil. De udenlandske grupper har brug for hurtig opstilling, dette behov kan Kanonhallen ikke længere imødekomme. Foråret 97 har der ikke været udenlandske gæstespil, til sommer er planlagt 4 udenlandske, til efteråret 1 og foråret 1998 ingen udenlandske gæstespil.

Kanonhallen vil fortsat kunne have 200 spilledage om året, men den internationale inspiration vil forsvinde. Publikumstallet til Kanonhallen er stabilt 30.000 årligt.

De mange involverede SF'ere kan ses som forvaltere af de roller de sidder i. Ingen af dem har den fornødne magt til at skabe en løsning. Socialdemokratiet kan roligt iagttage SF'ernes løben i ring med hinanden. Først når konflikten spidser til og Kanonhallen vitterligt står foran at lukke, vil overborgmester Jens Kramer have anledning til at blande sig.

Søndag Aften 0497

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde

Gå til næste artikel

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007


Check Søndag Aftens engelske boghandel




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.