Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


april 1997


Weimar - kulturby i 1999


Weimar den gamle kulturbastion i det tidligere DDR er for alvor ved at ryste årtiers glemsel af sig. I 1999 på dørtærsklen til det nye årtusinde vender byen stærkt tilbage som den første fra de tidligere socialistiske lande, der for lov til at smykke sig med titlen europæisk kulturby.

Og titlen er passende for en by af Weimars kaliber. Godt nok er Weimar den den hidtil mindste kulturby, men kulturhistorisk er den på sværvægterniveau. Derfor er titlen passende for en by af Weimars kaliber.

Byen repræsenterer om nogen tysk kulturel identitet. Den er arnestedet for den klassiske periode i tysk kunst, og af byens mange berømte indbyggere kommer man ikke udenom digterne Goethe, Schiller eller komponisten Franz Liszt.

Weimar er gået på Internettet med en flot homepage, der viser, at den sidste kulturby i dette årtusinde har store planer.

Fra Goethe til Buchenwald

Selvom Weimars kulturprogram stadig er på skitseplanet, tegner det til at blive et selvbevidst og ambitiøst program, der viser, at man er stolt af sin kulturelle arv. Her bliver kulturen markeret med stort K, men arven forpligter naturligvis også!
De overordnede temaer i programmet kredser om byens europæiske rødder og om det kosmopolitiske koncept, der netop blev født i Weimar for over 200 år siden. Den socialistiske dimension er lagt på hylden - i hvert fald for en tid, og det er nok ikke så underligt set i lyset af, at byen benytter lejligheden til at profilere sig overfor de købedygtige kulturturister fra vesten.

Men Weimar er samtidig bevidst om, at ryet som kulturel 'museumsby' får de unge målgrupper til at rynke på næsen. Derfor er det også et erklæret mål, at der skal være kulturelle tilbud, hvis koncepter er anderledes nok til at tiltrække de kræsne unge kulturforbrugere. Det er også en af grundene til, at byen allerede er på Internettet med en udførlig programerklæring.

Weimar arbejder bevidst på at holde balancen mellem den finkulturelle arv og det mere nytænkende anderledes, hvor der er plads til, at forskellige udtryksformer frit kan boltre sig. Byen markerer sig derfor stærkt på det, den nu engang er god til. Byens berømte sønner bliver fejret ved en række mindedage.

For eksempel bliver 250-året for Goethes fødsel markeret ved, at Goethe-Museet åbner. Og en række andre museer og nyrestaurerede kultursteder slår også porten op: fra det tyske National Teater og Landemuseet til den mere alvorlige boldgade hvor koncentrationslejren Buchenwald også bliver nævnt som vrangsiden af en europæisk kulturforståelse.

Euro-identiteten

En enkelt dansker har også sneget sig ind i programmet. Det er ingen ringere end H. C. Andersen, der ligesom 19 andre europæere havde sin gang i byen, og derfor er udvalgt for at indkredse en særlig europæisk-Weimarsk identitet.

H. C. Andersen var jo netop kendt for at være på farten, og derfor er han en værdig repræsentant for ideen om den kosmopolitiske verdensborger, der bliver mindet ved en række totalforestillinger, hvor koncerter og performances er en del af konceptet.

Kulturbyår som løftestang

Ud over at kaste oplevelser af sig er der ingen tvivl om, at Kulturbyåret skal bruges til at løfte Weimar økonomisk, socialt og kulturelt. Det er der ikke noget odiøst i, Weimar ligger i det gamle DDR og mangler stadig at få del i det tyske 'wirtschaftswunder'. Samtidig viser erfaringerne fra kulturhovedstæderne, at det kan lade sig gøre! Hvis kræfterne bruges rigtigt, bliver kulturbyen det lokomotiv, der er med til at trække udviklingen i gang. Om ikke andet så Weimar igen bliver placeret på det mentale verdenskort som et område, der er værd at lægge vejen forbi.

Søndag Aften 0497

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007


Check Søndag Aftens engelske boghandel




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.