Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


august 1997


Rige uden rigsbibliotekar


Statens BiblioteksTjeneste bliver til Statens BiblioteksStyrelse.
Rigsbibliotekaren bliver til Direktør for Statens Biblioteksstyrelse. Dermed har Danmark ikke længere en Rigsbibliotakar.
Ansøgere til Direktørposten skal klart markere en fornyelse i forhold til den hidtidige ledelse af Statens Bibliotekstjeneste.

Den 7. august udløber stillingsopslaget til Direktør for Statens Biblioteksstyrelse. Kulturministeriet forventer at at den nye direktør vil kunne afløse den hidtidige Rigsbibliotekar 1. november. Men ansøgere der vil fortsætte den hidtidige udvikling af Statens Bibliotekstjeneste, kan godt spare frimærket. Der er stærke forventninger til ændret ledelse i Danmarks nationale biblioteksorgan.

PLS-consult har netop afgivet en rapport til Kulturministeriet om Statens
Bibliotekstjeneste. Rapporten giver en kraftig kritik især af det øverste ledelseslag i Statens Bibliotekstjeneste. Bibliotekstjenesten kritiseres først og fremmest for at være for afventende i den bibliotekspolitiske udvikling. Bibliotekstjenesten arbejder i for høj grad på administrative detaljer og ikke med fastlæggelse af kommende politik på biblioteksfeltet. Bibliotekstjenesten mangler beslutningskraft og er i alt for høj grad præget af det samlede biblioteksvæsens konsensuskultur. PLS-consult peger på behovet for bredere rekrutteringslag internt i organisationen - men er samtidig klart tilfredse med Bibliotekstjenestens interne struktur. (Almindeligvis et yndet kritikpunkt i konsulentrapporter!).

Navneskiftet fra Bibliotekstjeneste til Biblioteksstyrelse skal fjerne den rest af tvivl der er blandt medarbejdere og i den øvrige biblioteksverden om, hvor loyaliten skal være. Biblioteksstyrelsen bliver en klart defineret styrelse i kulturministeriets regie, kommandovejene skal være klare. Samspillet mellem kulturministeriet og biblioteksstyrelsen skal nærmere afklares mellem Departementschefen og den kommende direktør for Biblioteksstyrelsen. PLS-consults rapport fremhæver den manglende klarhed om kompetence mellem Bibliotekstjenesten og Kulturministeriet som en af grundene til den svage ledelse i Bibliotekstjenesten.

Bibliotekstjenesten skal markere sig med stærkere bibliotekspolitiske udspil. Disse udspil skal i højere grad tænkes ind i de efterfølgende politiske og fagpolitiske processer. Bibliotekstjenesten skal sikre faglig rådgivning til kulturministeriet og være garanten for samspil mellem forsknings- og folkebibliotekerne.

Ændringen af titel fra Rigsbibliotekar til direktør begrundes først og fremmest med at Rigsbibliotekar opfattes som et antikveret begreb. Embedet som Rigsbibliotekar har eksisteret siden 1943. For kulturministeriet har det dog været en fordel at både kunne fjerne en "antikveret titel" og samtidig signalere store ændringer i stillingsindhold. Rigsbibliotekaren er især blevet opfattet som en forsvarer for forskningsbibliotekerne. Derfor er det også først og fremmest fra forskningsbibliotekerne der nu ytres bekymring om nedlæggelse af stillingen. For mange er stillingsændringen og den nye styrelses navn og placering kommet pludseligt. Det har lettet kulturministeriets beslutningstempo, at man ikke har været igennem en politisk procedure.

Især forskningsbibliotekerne opfattes idag som et område i intern splid, hvor der fraktioneres på kryds og tværs. Der forestår et omfattende arbejde med at samle denne del af bibliotekssektoren. Den kommende direktør for Statens Biblioteksstyrelse kan initiere dette arbejde, men kan også blive set som en forhindring, såfremt vedkommende har baggrund i folkebibliotekssektoren eller kommer helt udenfor bibliotekssektoren. Der forventes ikke ansøgere fra selve kulturministeriet

Tidligere har der blandt andet været formuleret ønsker om sammenlægning af stillingen som Rigsbibliotekar og stillingen som overbibliotekar for Det Kongelige Bibliotek. Denne sammenhæng ses i andre lande, men er umulig i Danmark, sålænge Nationalbiblioteksfunktionerne er delt mellem to biblioteker: Statsbiblioteket i Århus og Det Kongelige Bibliotek. Da begge disse biblioteker samtidig er universitetsbiblioteker (Københavns og Århus Universiteter) vil den neutrale nationale styring ikke kunne placeres her.

Søndag Aften 0897

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007


Check Søndag Aftens engelske boghandel




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.