Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


august 1997


Den (næsten) ultimative guide til pladekøb på Internet


Betal moms og told med største glæde - der er gode penge og tid at spare ved køb af plader på Internet. Søndag Aften har gennemført test af en række store sælgere på internet. Dommen er entydig: det er billigt, det er hurtigt, udvalget er kollosalt, servicen er ok. Men det bliver svært at få danske plader på nettet

Det er nemt at købe plader på nettet. Klik ind på pladeforretningen. Gå ind i søgebasen. Gå efter artist, titel eller genre (ved artist: der er kaos i fornavn/efternavn og "tricky navne": Smokey Robinson & Miracles findes nogle steder under S, andre under R og igen andre under M). Find den plade du vil have, klik på salgsikon og den havner i din indkøbsvogn. Du kan hele tiden få oversigt over din bestilling og slette plader igen. Undervejs kan du høre lydeksempler, se omslag eller checke musikerlister.Til sidst bestemmer du forsendelsesmetode, giver dit navn, adresse og e-mail. Og så er det frem med kreditkortet. Få dage senere kommer pladerne med det kongelige danske postvæsen.

Med over 400 globale salgssteder er salget af plader på Internet blevet et markant forbrugerprodukt. Der er få store supermarkeder og i hundredevis nichesælgere, som satser på bestemte genrer eller forsøger sig i små geografiske områder. De store supermarkeder har typisk mere end 200.000 titler på lager. I Danmark består netsalget af en håndfuld aktører, hvoraf kun den ene kan opfattes som seriøs på markedet. Den seriøse danske pladesælger, Rillen, har 20.000 titler i kataloget. De øvrige må snarest kaldes eksperimenter. Deres kataloger varierer mellem 150 og 1500 titler, udelukkende omfattende aktuelle bestsellere og sjældent med mere end 3-5 danske titler. Disse butikkers priser er billige i forhold til den traditionelle pladeforretning.

Vores test viser, at de globale supermarkeder fungerer godt. Der er ofte små problemer med databaserne, mailfunktioner eller andet. Men det vigtige er i orden: pladerne kommer frem hurtigt og betalingen fungerer upåklageligt. Online-supermarkederne har bagkatalogerne i orden, ofte yderligere oplysninger som liste over skæringer etc. Priserne er en del lavere end i danske butikker - men først og fremmest er udvalget imponerende.

Vi har testet to større skandinaviske onlinesælgere. Den svenske "Skivhugget" fra Göteborg gør det godt, mens den danske "Rillen" fra Grenå ikke fungerer. De øvrige danske butikker er ikke værd at beskæftige sig med. De har end ikke danske plader. Hvis ikke Rillen kommer op på dupperne, vil det blive svært at få danske plader på nettet. Til sidst er der vel kun TP og SuperBrugsen tilbage til dansksprogede plader.

En hjælp kan du finde hos Bargain Finder. Det er en agent som vælger blandt 9 store onlinebutikker. Søg på kunstner eller titel og du får salgssteder og priser frem. Bargain Finder er god, hvis du leder efter en bestemt plade. Men bagefter går der kage i sagerne, for plade nr. 2 er sikkert billigst i en anden butik - og så bliver din porto alt for dyr.

Tilsvarende service får du hos Global Electronic Marketplace. Her er en masse butikker og postordresælgere samlet. Global Electronic Marketplace er stærkere end Bargain Finder på mere specielle plader, særlige formater, udgaver mm.

Vi har kun kendskab til en anden forbrugertest af online-plademarkedet. Den kan ses på adressen http://www.rpi.edu/~sellsp/music/reviewhome.html . Den testside er desværre ikke opdateret siden december 1996 - og er udelukkende funderet på det nordamerikanske marked, vurderer for eksempel ikke forsendelserne på tværs af Dammen.

Hvis du har erfaringer fra pladekøb, så send dem gerne til os. Vi tager ikke imod anonyme kommentarer - men efter kontrol af afsenders adresse publicerer vi gerne anonymt.

[Test Cdworld] [Test CdNow] [Test Cduniverse] [Test Rillen]
[ Test Skivhugget][Test Secondspin] [Test Vinyl Vendors]

Søndag Aften 0897

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007


Check Søndag Aftens engelske boghandel




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.