Forsøg med kulturregioner splitter

Kulturministeriets store forsøg med kulturregioner er kommet for at blive, men den faglige kompetence svækkes. 9 danske regioner er i gang med forsøg som kulturregioner. Som en slags frikommuner på kulturområdet har Storstrøms, Vestsjællands og Sønderjyllands amter, Århus, Odense, København og Frederiksberg kommuner, kommunerne i Salling-Fjendsegnen samt firkløveret Vejle, Horsens, Kolding og Fredericia kommuner sagt ja til at medvirke.

Princippet i forsøgene er, at væsentlige dele af kulturområdet administreres fælles i det enkelte forsøgsområde uanset at en del af pengene oprindeligt er målrettet en bestemt kulturel aktivitet. Pengene kan ikke tages væk fra kulturområdet og forsøgene skal være afsluttet i 1999. De enkelte forsøg er forskellige i struktur og indhold.

Kulturministeriet ønsker først og fremmest at få bedre økonomisk styring med statens kulturudgifter. Hidtil har en række tilskud været automatiske refusioner - "gulerodseffekten".

Gulerodden har dog ofte været så velsmagende at kommuner har spekuleret i støttemulighederne. Samtidig har kulturministeriet en interesse i at få skabt en bedre og renere kulturpolitisk arbejdsdeling mellem stat, amter og kommuner. For de involverede aktører er det ofte uigennemskueligt, hvorfor der er statsrefusioner et sted men ikke et andet.Da forsøgene indebærer større lokal indflydelse på kulturlivet er både amter og kommuner glade.

Især de direkte involverede kommuner ser fordele i at politikere og embedsmænd bliver mere engagerede i den kulturpolitiske prioritering. Kulturpolitikken kommer højere på den politiske dagsorden, når der er flere penge at fordele og større lokal frihed.

Kulturministeriets direkte modparter, Amtsrådsforeningen og Kommunernes Landsforening ser især forsøgene med kulturregioner som en del af spillet om magt og indflydelse. Amterne får chancen for at komme tilbage på den kulturpolitiske scene og KL ønsker amterne helt ud af scenen. Alle parter optræder som om kulturregionerne er kommet for at blive. Kulturministeren har kritiseret detaljer som fire-kommuneforsøget i Vejle Amt, hvor købstæderne går sammen og isolerer sig fra omgivende opland.

Alliancen mellem Kulturministeriet og Kommunernes Landsforening udgør nærmest en ubrydelig akse. Der skal næsten skandaleagtige beslutninger til for at forsøget skal tages af bordet igen. Den igangsatte evaluering er omfattende og følger forsøgsområderne tæt i hele forløbet. Evalueringen vil kunne føre til mange korrektioner, men slet ikke til ændring af hovedlinjerne i projektet.

Men kulturregionsforsøget et sat i gang uden opbakning fra de statslige råd og nævn som repræsenterer den faglige ekspertise i udmøntningen af kulturpolitikken. De statslige råd og nævn (f.eks. Museumsnævn, Musikråd og Teaterråd) er nærmest at betragte som tilskuere til at egen indflydelse fjernes.

Frygten fra disse råd og nævns side er at der med tiden sker kvalitetstforringelser i den decentrale model. De statslige råd og nævn har gennem årene sikret et højt professionelt niveau. Men det har været funderet på de enkelte institutioners faglighed. Nu frygter man på den ene side at de bedst fungerende dele af amatørområdet vil få flere penge på bekostning af det professionelle - og på den anden side frygter man at de mest medievenlige dele af kulturlivet lettest får lokal kulturpolitisk opbakning.

De dele af kultursektoren som arbejder med langsigtede satsninger og udbygning, opbygning af samlinger, bevaring af kulturarven og fastholdelse af traditionen kan lide skade.

Endnu mangler disse nævn og råd dog at formulere alternativer til kulturregionerne. De følger forsøgene skeptisk og afventende - men stærkt usikre på, hvornår det vil være rigtigt taktisk at melde fra. Museumsområdet har som det eneste sendt negative prøveballoner op. Disse nævn og råd ved ganske glimrende, at de eventuelt negative konsekvenser af forsøgene ikke vil være synlige indenfor forsøgsperioden. Til gengæld kan de i mellemtiden glæde sig over det stærkere lokale kulturpolitiske engagement. Det kan give basis for styrkede kulturpolitiske bevillinger - håber man.

Bibliotekssektoren har gennem en lang årrække vænnet sig til samarbejde med lokale politikere. Men dette skift kan blive ganske radikalt for en række institutionsledere i mere traditionelt forankrede institutioner. Kravene til lederne vil blive nye og anderledes end hidtil, selv om 80'ernes sponsorbølge i høj grad har skolet lederne til at samarbejde på kryds og tværs.

Forsøgene med kulturregioner udløber ved udgangen af 1998. Kulturministeren vil stille lovforslag om at de forlænges til udløbet af 1999. Det forslag ventes vedtaget, da evalueringen først er afsluttet marts 1999. Efter evalueringen skal den fremtidige ordning besluttes.

Søndag Aften 0797

Må kun kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

Gå til næste artikel

[CC INDEX] [SØNDAG AFTEN] [CONFERENCE] [LINK>BANK®] [COLOFON]
[arkitektur] [design] [film] [kunst] [litteratur]
[mad & drikke] [mode] [musik] [sport] [teater]