EU-penge til 4 danske kulturinitiativer

Teatergruppen Desdemona, Esbjerg Kulturinitiativ, Boxiganga Performance Teater og Fanø Kunstmuseum er de danske modtagere af støtte fra EU's Kalejdoskop-program i 1997.

Blandt i alt 21 danske ansøgninger blev 4 imødekommet. Danske projekter støttes i samme omfang som andre EU-lande. Dermed er det tydeligt at den store støtte til danske projekter i 1996 skyldtes Kulturby 96.

Teatergruppen Desdemona modtager 250.000 kr. til afholdelse af European Bacchae 1997 fra juni til december, Esbjerg Kulturinitiativ får 240.000 kr. til HC Andersen Festival i april, Boxiganga Performance Teater får 240.000 kr. til forestillingen Images of the Universe september 97. Der er tale om en mangesidet forestilling i Planetariet.

Fanø Kunstmuseum får 370.000 kr til samarbejde mellem de Frisiske kystmuseer. Derudover deltager en lang række danske institutioner i projekter iværksat fra andre

EU-lande: Kulturhuset i Aarhus, Dansescenen i København, Odin Teatret i Holstebro, Nordisk Teaterskole i Århus, Kollerup Menighedsråd, Wilda Productions, Multihus Tobaksfabrikken, Skræp, Brandts Klædefabrik, Odense Kommune, Det grafiske værksted, Museet på Koldinghus, Kulturfabrikken i København samt Kunstakademiet i København.

Kalejdoskop har i alt givet støtte til 128 projekter, hvoraf danske institutioner er med i 15%. Ud fra denne nationale målestok kan man fra dansk side være tilfreds med udbyttet af Kalejdoskop. Derimod må man fortsat konstatere, at EU's Kalejdoskop er den mest langsommelige offentlige tilskudsgiver til kulturmidler. Ansøgningsfristen for aktiviteter i 1997 var 1. december 1996 og ansøgerne har først fået svar sent i maj måned. Mange arrangører får først svar efter arrangementet er gennemført og må derfor sikre sig anden offentlig garanti. Det er naturligt, at EU's behandlingstid er længere end nationale myndigheders, men i Kalejdoskops tilfælde er behandlingen så langsommelig, at det er svært for kulturinstitutionerne at arbejde efter.

Mange arrangementer er afhængige af den offentlige støtte og arrangørerne vil have svært ved at indgå i en stop-go process, hvor man gennem et halvt år afventer EU's beslutningsprocedure.

Der ændres ikke ved disse frister for ansøgninger til 1998. Fristen er fortsat den 1. december.
Kalejdoskop-programmet er et pilotprojekt, som foreløbig varer til 1998. Der er ikke politisk afklaring om den fremtidige kulturstøtte. Sandsynligvis vælger man midt i 1998 at forlænge pilotprojektet endnu en periode. Kalejdoskopprogrammet skal dels ses som et forsøg på at etablere en EU-kulturpolitik med respekt for EU's kulturelle mangfoldighed dels som et forsøg på at etablere kulturelle netværk og fælles tænkning blandt institutioner i EU-landene. Sålænge målsætningen mangfoldighed eller fælles tænkning ikke er afklaret, er det vanskeligt at se en vision med Kalejdoskopprogrammet.

De fleste af de danske projekter, der har fået støtte gennem Kalejdoskop kunne være støttet af danske myndigheder - eller fået begrundet afslag derfra. For kulturinstitutionerne opfattes Kalejdoskop ofte som endnu et sted at forsøge at skaffe penge. Mens opgavevaretagelsen på kulturområdet mellem stat, amter og kommuner til stadighed er til debat, lever Kalejdoskop sit eget stille liv udenfor den politiske prioritering og målsætning.

Vil du have yderlige faktuelle oplysninger, kan du sende mail til: Christa Petersen i Europa-Kommisionen.

Søndag Aften 0697

Må kun kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

Gå til Cultur Cronikken

[CC INDEX] [SØNDAG AFTEN] [CONFERENCE] [LINK>BANK®] [COLOFON]
[arkitektur] [design] [film] [kunst] [litteratur]
[mad & drikke] [mode] [musik] [sport] [teater]