Cultur Clip

CulturClip marts

CulturClip april

CulturClip maj

CulturClip jun

CulturClip juli

CulturClip august

Arabisk News Network
ANN kaldes en ny arabisk satellitkanal som sender fra London. ANN satser på at sende nyheder i døgndrift og på uafhængighed af de arabiske stater. Uafhængigheden må vurderes, når ANN er begyndt at sende. ANNs bestyrelsesformand er Sawmar el Assad, som tilfældigvis også er nevø til Syriens præsident Hafes elAssad.

Alexanderpaladset bliver museum
Alexanderpaladset i Sankt Petersborg er åbnet som museum. Paladset var de sidste russiske zarers residens.
I paladset vises en udstilling om Romanoff-dynastiet, fra Alexander den 1. til Nikolai den 2., som blev afsat ved Oktoberrevolutionen i 1917. Alexanderpaladset blev bygget sidst i 1700-årene, men har været i kraftig forfarl siden Bosjevikernes overtagelse af styret.

Mindesmærke for Berlinmuren i gang
Efter flere års forsinkelse begynder nu arbejdet med at opføre det store mindesmærke for Berlinmuren. Mindesmærket bygges ved Bernauer Strasse og kommer til at koste 8 millioner kroner.
Mindesmærket bygges for at minde om de 916 mennesker man ved blev dræbt under flugtforsøg over muren. Byggeriet starter den 8. november - på 8 årsdagen for murens fald.

Tysk-østrigsk chefbytteri
Først var Claus Peymann højt skattet som teaterchef for Schauspielhaus Bochum, såblev han strækt kritiseret som chef for Burgtheater i Wien. Nu har han forladt Wien og er rejst til Brechts gamle Berliner Ensemble. Til gengæld forlader Klaus Bachler Volksoper i Wien for at overtage Burgtheater.

Van Gogh Museum bygges om
Det hollandske Van Gogh Museum lukker fra 1. september 1998 til 1. april 1999 for at bygges om og fornyes. Blandt andet bygges en ny museumsfløj.
En del af den faste samling vil kunne ses på Rijksmuseum.
Van Gogh Museet åbnede i 1973 og har omkring 1 million gæster årligt. Ombygningen er budgetteret til ca. 110 millioner kr.

Teaterkontroverser i Bergen

Svenskeren Lars Arrhed er udnævnt til ny chef for prestigefyldte Den Nationale Scene i Bergen. Han kommer fra successtedet, Ensembleteatern i Malmö. I Bergen har et par af bestyrelsens medlemmer valgt at trække sig fra bestyrelsen efter udnævnelsen af den kun 30-årige chef. Gode tegn for fortsat udvikling af Den Nationale Scene i Bergen.

Vi køber -også - plader
Englænderne har overtaget USA's førsteplads som mest pladekøbende land pr. indbygger i 1996. Tallene fra IFPI viser, at englænderne i gennemsnit købte godt 4 plader.
På 2. pladsen kommerUSA med 3,9 plader, 3. pladsen De forenede arabiske Emirater, 4. pladsen Schweiz og 5. pladsen Danmark med 3,4 plader. Norge indtager 6. pladsen og Sverige 9. pladsen med 2,7 plader pr indbygger.

Supermarkeder øger pladesalget
I pladesalgets mekka, England, overtager Supermarkeder én stadig stigende del af markedet. Fra 1995 til 1996 steg pladesalget med næsten 40 procent. Men endnu har supermarkederne kun en begrænset del af det samlede marked, stigningen var fra 5,9% i 1995 til 8,1% i 1996.
En analyse fra Verdict Research viser, at prisen er en vigtig, men slet ikke afgørende faktor. Det bekveme i at tage en plade man gerne vil have ned fra hylden, er det afgørende. Derfor er det også kæder som WH Smith og John Menzies der vinder markedsdele ved at satse hårdt på tidssvarende musik.
De store musikgrossister som HMV og Virgin fastholder deres salg. Det er altså de små forretninger som taber i kampen om købernes gunst.

International kongres om musikuddannelse
Musikuddannelse i et multikulturelt samfund er titlen på en international kongres, der afholdes i Århus i juli 1998. Kongressen afholdes under International Music Council og bringer jazz, rock og verdensmusik sammen. Til kongressen i Århus ventes deltagere fra Afrika, Amerika, Asien og Europa. Programmet vil bestå af seminarer, koncerter, Workshops og undervisning. Målgruppen er musiklærere, musikere, politikere og journalister.

Kinesiske museer ændrer priser
Det skal ikke længere være billigere for kineserne end for turister at gå på museer. Museerne er blevet pålagt at hæve entreen. Hidtil har det kostet mere end det dobbelte for turister. Nu sænkes priserne for turisterne og hæves for kinesiske borgere.
Museerne er nervøse for at prisstigningen vil forhindre mange i at gå på museer og forudser derfor forværring af den i forvejen dårlige museumsøkonomi.

Må kun kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

Søndag Aften 0997

.[CC INDEX] [SØNDAG AFTEN] [CONFERENCE] [LINK>BANK®] [COLOFON]
[arkitektur] [design] [film] [kunst] [litteratur]
[mad & drikke] [mode] [musik] [sport] [teater] [resources/kilder]
[Guide til Pladekøb]