Stærke bånd mellem Gyldendal og Louisiana
Gyldendal køber ind i forlagsbranchen, og er begyndt at tjene på sine dattervirksomheder

Den gamle hæderkronede forlagsvirksomhed 'Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag a/s' har taget indkøbskurven på armen og er i gang med at tage sig endnu en bid af den danske forlagsbranche. Både arbejderbevægelsens forlag 'Fremad' og 'Forlaget for Unge Handelsmænds Uddannelse' er for nyligt røget i kurven hos Gyldendal. I forvejen har aktieselskabet en række dattervirksomheder, der blandt andet tæller: 'Samlerens Forlag', 'Forlaget Tidernes Skifter', 'Danmarks Nationalleksikon'. Samtidig ejer Gyldendal pladeselskabet 'Exlibris Musik ApS', der efter mange års dvale er ved at opruste med nye udgivelser. Desuden har Gyldendal investeringer i 'Dansk BiblioteksCenter a/s'.

Gyldendal er altså en af sværvægterne i forlagsbranchen, men hvem ejer egentlig Gyldendal? En broget skare med fonden bag Louisiana som en af sværvægterne.

Den største aktiepost på 32,35 % ejes af 'Museumsfonden af 7. december 1966', der også ejer kunstmuseet Louisiana. ATP ejer 11,97%, 'Lønmodtagernes Dyrtidsfond' 10,92%, 'Magisternes Pensionskasse' 10,4%, 'Juristernes og Økonomernes Pensionskasse ' 4.97%, 'Gyldendalske Boghandel - Nordisk Forlag' 4,45%.

Direktionen består af trekløveret: Kurt Fromberg (adm.), Per Hedemann og Jørn Lund. I bestyrelsen sidder Allan Phillip (formand), Steffen Gulmann, der blandt andet også har siddet i Magasin Du Nords bestyrelse, Palle Marcus der også sidder i Daniscos bestyrelse, Klaus Rifbjerg og Ebbe Simonsen. De tre medarbejderrepræsentanter er: Carsten Andersen, Ken Eric Barnewitz og Henrik Wingaa.

Udover at Museumsfonden har en stor aktiepost i Gyldendal, har der i mange år været stærke bånd mellem de to institutioner. Direktør Kurt Fromberg sidder i Museumsfondens bestyrelse, mens stifteren af fonden Knud W. Jensen i flere år sad som kommitteret medlem af Gyldendals bestyrelse.

Gyldendal har i 90'erne haft et støt stigende udbytte, som i 1995 var på 4.032.000 kr. Også omsætningen har været stigende. Samtidig med at aktieselskabet i 1995 for første gang i 90'erne har haft et plus på resultatet for sine datterselskaber på i alt 5.134.000 kr.

(Kilde: Greens og Gyldendals informationsafdeling)

Søndag Aften 0397 Må kun kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

Gå til næste artikel

[CC INDEX] [SØNDAG AFTEN] [CONFERENCE] [LINK>BANK®] [COLOFON]
[arkitektur] [design
] [film] [kunst] [litteratur]
[mad & drikke] [mode] [musik] [sport] [teater]