Kunstakademier til eksamen

De tre danske kunstakademier står overfor afgørende spørgsmål om deres fremtid. Der kan komme radikale ændringer på opbyggede strukturer. Evaluering af de tre kunstakademier starter i løbet af kort tid.

I løbet af den nærmeste måned starter kulturministeriets evaluering af de tre danske kunstakademier: Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, Det Jyske Kunstakademi i Århus og Det Fynske Kunstakademi i Odense. Evalueringen afsluttes foråret 1998.

Evalueringen vil give kulturministeriet anledning til at træffe en række afgørende valg for hver enkelt af de tre skoler og for uddannelsen af billedkunstnere i Danmark som helhed.

Det afgørende, men kontroversielle spørgsmål er, om Danmark skal have 3 kunstakademier. Kunstakademiet i København har, trods den nylige adskillelse fra arkiteksskolen, udviklet sig på grundlag af en århundredelang tradition. Det Jyske og Det Fynske er nyere skoler med stærk lokalpolitisk opbakning men kunstnerisk set med langt svagere renomme. I København er der en tendens til at betragte de to opkomlinge fra provinsen som forskoler, for københavnerne er der kun et egentligt kunstakademi. En del af eleverne bruger rent faktisk også Det Fynske og Det Jyske som forskoler til optagelse på det københavnske. Dette hænger delvis sammen med de økonomiske forskelle mellem skolerne, hvor Kunstakademiet i København sluger mere end broderparten af de samlede bevillinger. I dag giver Kulturministeriet tilskud til alle tre skoler, herudover henter Det Fynske og Det Jyske væsentlige bidrag fra de lokale amtsråd og kommuner. Såfremt evalueringen når frem til konklusioner om at alle tre skoler skal betragtes ligeværdigt, må staten påtage sig en større del af financieringen af de to provinsskoler. Evalueringen vil heller ikke kunne undgå at gå ind i det kontroversielle spørgsmål, om Det Jyske og Det Fynske skal slås sammen. Det er en diskussion som delvis kan aflede opmærksomheden fra det forhold, at Kunstakademiet i København har en række moderniseringsbehov. Dette gælder i høj grad i forhold til Kunstakademiets professorer. Professorerne position har til stadighed været under forandring på Kunstakademiet. Men den igangsatte evaluering giver for første gang muligheden for systematisk at sætte skolens målsætning i forhold til anvendelsen af skolens ressourcer. Det forhold, at en professor kan være ansat på kunstakademiet i en årrække uden at have elever, kan være vanskeligt at kæde sammen med strategiske valg for uddannelse af billedkunstnere i Danmark. Samtidig vil længden af professorater, de svage muligheder for gæstelærere, de gode erfaringer med grunduddannelsen og de gode erfaringer med det elevstyrede projekt Aircondition være elementer i de videre udviklingsplaner.

Kulturministeriet har i kommisoriet nedtonet det internationale aspekt i forhold til tidligere evalueringer af kunstneriske uddannelser. Det kan undre, dels i betragtning af den generelt set stigende kunstneriske udveksling, dels i betragtning af de nye samarbejdsmuligheder der vil kunne opstå mellem Kunstakademiet i København og kunstakademiet i Malmø.

Søndag Aften 0397 Må kun kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

Gå til næste artikel

[CC INDEX] [SØNDAG AFTEN] [CONFERENCE] [LINK>BANK®] [COLOFON]
[arkitektur] [design
] [film] [kunst] [litteratur]
[mad & drikke] [mode] [musik] [sport] [teater]