Team Danmark skal sadle om

I oktober fremlægger PLS Consult en analyse af Team Danmark for kulturministeriet. PLS-rapporten forventes at pege på radikale ændringer for Team Danmark.

Siden eliteidrætsloven i 1985 har Team Danmark formået at opbygge en stabil organisation med fast placering i det idrætspolitiske billede. Den øgede medieopmærksomhed om danske elitesportsudøvere har været med til at styrke Team Danmarks image.

Med PLS-undersøgelsen af Team Danmarks økonomiske forhold bliver det fremtidige beslutningsgrundlag om eliteidrætten langt stærkere.

Team Danmarks opfattelse af eliteidrættens betydning har gentagne gange givet kulturministeriet en oplevelse af vulgær pression. PLS-rapporten skal først og fremmest ændre debatformen.

Team Danmark har til opgave at gå på to ben, dels at give grundlag for bedre sportslige resultater, dels at sikre idrætsfolkene bedre fremtid efter endt idrætskarriere. PLS-rapporten skal afklare, i hvilket omfang Team Danmark formår at balancere mellem disse to opgaver.

En af årsagerne til etableringen af Team Danmark var behovet for effektiv ressourceudnyttelse i samvirket mellem DIFs specialforbund. Ofte er forbundene for små til at påtage sig længevarende og krævende udviklingsopgaver af den absolutte elite. Specialforbundene har først og fremmest til opgave at sikre helheden indenfor det enkelte forbund. PLS-rapporten skal klarlægge i hvilket omfang det er lykkedes for Team Danmark at effektivisere samarbejdet og sørge for at idrætsdanmark får mest muligt for pengene.

Team Danmark har i dag grundlæggende den samme støtteform til idrætsudøverne som for ti år siden. Nu skal disse støtteformer evalueres.

Og for første gang siden Team Danmarks start, kommer der en dybere diskussion om, hvilke idrætsgrene der skal støttes. Kulturministeren har lagt ud med et synspunkt om at der i dag støttes for bredt. Et synspunkt som selvfølgelig ikke vil blive bakket op af de mindre specialforbund. Men som samtidig giver grundlag for at diskutere ud fra andre kriterier end danske idrætsudøveres styrke i international ranking. Støttekriterier som den enkelte idrætsgrens forankring i dansk kultur eller de enkelte sportsgrenes internationale gennemslagskraft vil komme til diskussion. I eliteidrætsdebatten nævnes ofte turistelementet. Såfremt dette skal opprioriteres, vil TV-sendetider, publikumstal og verdenselite blive vægtet højere end hidtil. Dette ville dog være i dårlig samklang med de oplæg til kulturpolitisk redegørelse der er set fra kulturministeren.

Kulturministeriet har også tilladt sig at stille det drilske spørgsmål til PLS-konsulenterne - og dermed til Team Danmark - hvad Team Danmarks reservefond skal bruges til? Her ser kulturministeren svaret på Team Danmarks eget ønske om flere penge! Næppe et svar som eliteidrættesn fortalere vil lade sig nøje med.

PLS-rapporten om Team Danmark forventes færdig og offentliggjort i løbet af oktober 1997.

Søndag Aften 1097
Må kun kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

[CC INDEX] [SØNDAG AFTEN] [CONFERENCE] [LINK>BANK®] [COLOFON]
[arkitektur] [design] [film] [kunst] [litteratur]
[mad & drikke] [mode] [musik] [sport] [teater]