Musikdanmark rationaliseres

En række danske musik- og biblioteksinstitutioner indsamler dokumentation.
Kulturministeriet vil samle opgaverne.

  • Hvor finder man en samling af rockplakater fra 60'erne?
  • Hvem fik en Grammy i 1994?
  • Hvor finder man gamle danske revyviser?
  • Hvor er den tidlige danske jazz?
  • Hvor er anmeldelserne samlet?
  • og hvor er alle noderne?

Det kan være svært at hitte rede på dokumentationen af dansk musik. Bare at skelne mellem, hvad der hører til på Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket i Aarhus kræver et kig i loven. Arkivsondringen mellem Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og Rytmekons er sikkert gennemtænkt og knivskarp - men kan omverdenen finde ud af grænserne. Finder man gamle jazzoptagelser hos Det Danske Jazzcenter eller P2-Musik. Og hvilke informationer har MIC's dokumentationsafdeling?

Et udvalg under Kulturministeriet har fået til opgave at gennemgå dokumentationen på musikområdet. At dokumentationen ikke er klart gennemsuelig vidner udvalgets første opgave om: at "kortlægge hvilke statslige institutioner, der i dag varetager dokumentationsopgaver på musikområdet". Kulturministeriet har altså ikke slev styr på opgaveforvaltningen blandt de statslige institutioner. Hertil kommer ikke-statslige institutioner som for eksempel Danmarks Radio.

Men udvalget skal selvfølgelig ikke nøjes med at kortlægge. Der skal komme forslag til fremtidig koordinering og evt. sammenlægning af funktioner. Udvalget har startet sit arbejde med at bede 20 forskellige institutioner beskrive egen musikdokumentation og offentlighedens adgang til dokumentationen.

Udefra set kan især det rytmiske område virke svagt dokumenteret. Det er en kendsgerning at de offentlige institutioner var overordentligt lang tid om at opfatte den rytmiske musik som lødig og dermed bevaringsværdig. Der er store huller i den hidtidige dokumentation. Det bliver spændende at se, hvilke initiativer udvalget vil tage i forhold til nye medier. Det der engang var demo-bånd er for længst blevet demo-CD'er og vil snart blive til demo-audio-homepages. I den digitale tidsalder er det blevet billigt at producere egen musik. Og flere og flere dynamsike, interaktive musiksteder åbner. De kan blive vanskelige at dokumentere for eftertiden.

Udvalget bør kunne nå frem til klart afgrænsede formål for institutionerne - så også menigmand kan få overblik. Det er oplagt, at udvalget vil komme med en vision svarende til forskningsbibliotekernes "Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek" som en samlet database med informationerne uafhængigt af fysiske og organisatoriske rammer.

Udvalget om dokumentation på musikområdet regner med at være færdige april 1998. Forhåbentlig vil udvalget kunne gå på tværs af egen-interesser og foreslå en mere klar og forenklet organisatorisk struktur. Hvis dette arbejde lykkes, kunne det blive interessant at se en efterfølgende analyse af selve organisationsstrukturen på musikområdet.

Søndag Aften 1097
Må kun kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Tilbage til Søndag Aften]

[CC INDEX] [SØNDAG AFTEN] [CONFERENCE] [LINK>BANK®] [COLOFON]
[arkitektur] [design] [film] [kunst] [litteratur]
[mad & drikke] [mode] [musik] [sport] [teater]