Vega i høj bølgegang

Hovedstadens rytmiske spillested, Vega, har på et år høstet succes blandt publikum, musikere og anmeldere. Men bag scenen er arbejdet for at sikre husets fortsættelse stadig i kritiske faser.

Spillestedet Vega kan fejre sin et-årsfødselsdag den 13. september. Alle involverede betragter huset som en succes. Musikerne jubler, anmelderne roser stedet og publikum har det godt. Men der er endnu ikke blevet råd til et ordentligt skilt på gaden for at fortælle publikum, hvor Vega ligger. Økonomien er stram - og kommer fortsat til at være et voldsomt problem for det ambitiøse spillested.

I løbet af det første år har Vega haft over 200.000 gæster. De 100.000 har været til koncert i en af de to sale: Store Sal og Lille Sal. Store Sal kan rumme 1500 publikummer, Lille Sal 500. Københavns kommune har bevilliget 3 millioner årligt i støtte, derudover kommer Statens Musikråd med småpenge. Med en samlet offentlig støtte til koncerthuset på godt 3 millioner kr, bliver den gennemsnitlige støtte pr billet 33 kr.

I forhold til andre rytmiske spillesteder er støtten til Vega i topklasse, men i forhold til ambitionerne med Vega strækker de 3 millioner ikke til. Allerede i løbet af det første år har Vega bedt Københavns kommune om ekstrabevilling to gange, første gang godt 300.000 kr, og i august 1,1 million - begge gange begrundet i ekstraordinære udgifter ved etableringen og starten. Bevillingerne fra Københavns kommune er givet med snævre flertal, flertal der muligvis kan ændres ved kommunevalget til november. Vega er derfor nødt til at arbejde videre ud fra, at der ikke kan søges om yderligere kommunale bevillinger i de nærmeste år og at den kommunale holdning til stedet kan blive mere negativ.

Vega har haft administrative og styringsmæssige vanskeligheder i det første år. Naturligt nok: huset er nyt, personalet er nyt, målene er store, mange af samarbejdsparterne er nye. Ingen af de styringsmæssige problemer kan kategoriseres som alvorlige, men vanskelighederne kan tage pusten fra det kreative og udviklende arbejde i musikhuset.

Københavns kommune har været stærkt utilfredse med manglende overholdelse af regnskabsfrister. Kommunen flere gange krævet budgetbeskæringer, især på Vegas administrative udgifter, hvilket kun delvis er imødekommet. Der er ikke opnået enighed mellem Vega og kommunen om de administrative udgifter. Kommunen er ikke direkte repræsenteret i Vegas bestyrelse, men har som absolut hovedsponsor en betydning for den videre udvikling af huset. Derfor må det vurderes som problematisk, at de to parter endnu ikke bruger den samme målestok til vurdering af det administrative behov. Dette til trods for, at Vegas professionalisme i økonomistyring langt overstiger øvrige spillesteder og tilsvarende kommunalt støttede institutioner.

Vega har tidligt ønsket at etablere et godt forhold til de faglige organisationer. Det er blandt andet gjort gennem at give medarbejderne lønninger der er knapt 10 procent højere end for tilsvarende huse. Men Vega har derudover et ønske om at opnå en større fleksibilitet i anvendelsen af medarbejdernes tid. Vega ønsker blandt andet denne fleksibilitet for at være spydsspids for andre musik- og kulturhuse. Vegas synspunkt er, at koncertdriften ikke kan planlægges ud fra faste arbejdstider, men at arbejdstiderne må tilpasses koncertdriften.

Diskussionerne om en ny overenskomst har varet i lang tid - og nu har Lager & Handel og Restaurations- og Bryggeriforbundet (RBF) tabt tålmodigheden og sendt strejkevarsel. En ophedning af forhandlingerne, som Vega ikke synes er behagelig.

Som ny institution er Vega sårbar for negativ presseomtale. Diskussionen med de faglige organisationer vil blive opfattet som negativ, uanset at formålet er at skabe moderne rammer for koncertvirksomheden. Vegas - og andre spillesteders - manglende erfaring med faglige konflikter forværrer naturligvis situationen.

De faglige organisationer er kendte spillere på konfliktmarkedet. RBF har netop været igennem en lang konflikt i Nyhavn, en konflikt som har virket opslidende på Københavns Rådhus. De faglige organisationer ved, at det bedste tidspunkt for at opnå resultater er tæt op til kommunevalget. Socialdemokratiet og SF vil gøre alt for at dæmpe en konflikt netop nu, hvorimod andre partier vil puste mest muligt til ilden.

Vega kan idag ærgre sig over at man allerede ved etableringen gav tilsagn om høje lønninger. Hvis man var startet med diskussionen med fleksibilitet, ville høje lønninger have været et godt plaster på såret. Nu er Vega nødt til at forhandle fleksibel overenskomst i en mere defensiv position end man selv havde ønsket.

De bagkloge vil hævde, at Vega blev etableret med en naiv økonomisk konstruktion. Vega ville have en fornuftig økonomi, hvis man ikke hang på renter og tilbagebetaling af lån på i alt 19 millioner fra etableringen af stedet. Men da initiativtagerne stod med det maksimalt mulige tilskud fra Københavns kommune, valgte man at starte. Til trods for at man i realiteten vidste at Vega ikke kunne overleve uden at få flere penge med tiden. Vurderingen var at muligheden for så stor støtte var enestående.

Vega er i dag afhængig af fortsat publikums- og presseopbakning. Succesimaget vil være helt centralt i at opnå yderligere støtte.

For Vega ser de kommunale bevillinger ud til at stoppe ved de årlige tre millioner. Nu skal skytset sættes ind i forhold til Kulturministeren, som har lovet en fremtidig - men ikke konkretiseret - indsats for de rytmiske spillesteder. Vega vil i det lange løb tabe pusten, hvis Kulturministerens løfte kun udmøntes i et nyt skilt.

Søndag Aften 0997

Må kun kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

Næste Artikel

[CC INDEX] [SØNDAG AFTEN] [CONFERENCE] [LINK>BANK®] [COLOFON]
[arkitektur] [design] [film] [kunst] [litteratur]
[mad & drikke] [mode] [musik] [sport] [teater]