Portalen - et hus med mange mål

Greve kommunes kulturhus, Portalen har placeret sig med stigende kunstnerisk omdømme. Men huset slås med mange modstridende målsætninger.

Med et budget på godt 6 millioner kroner til kulturhuset Portalen, har Greve kommune valgt at satse kraftigt på en kulturpolitisk markering der kan ses udenfor kommunen. Men huset slås stadig med manglende afklaring af målsætning.

Portalen blev etableret på baggrund af stort benarbejde fra den lokale kunstforening, som ønskede et Køge Bugt Kunstmuseum. Det lykkedes at få kommunal tilslutning til huset som en kombination af kunsthal, musik- og teaterscene. Portalen blev etableret gennem en kombination af konflikter og kompromisser. En biograf blev nærmest etableret på trods af det politiske bagland.

Konflikterne var politiske, da Socialdemokratiet benyttede en 4-årig lokal regeringstid til at få Portalen igennem. Socialdemokratiets udgangspunkt var at etablere en kunsthal, men en hybridmodel fra de konservative skabte kompromisset. Siden Socialdemokratiet mistede grebet om kommunens styre, har Portalen haft svært ved at få samme kommunale opbakning. I dag er selve stedet så veletableret, at ingen længere sætter spørgsmålstegn ved dets eksistens. Huset eksistens kommer for eksempel ikke til at indgå i den kommunale valgkamp.

Kompromisserne bestod i at man valgte at satse på et kulturhus med mange formål. Huset blev bygget ud fra devicen: mange typer aktiviteter skal kunne kombineres. Det betyder at der to år efter åbningen fortsat er tvivl om prioriteringen af aktiviteterne: er det først og fremmest en kunsthal, et musikhus eller skal der mere teater ind i bygningen.

Kulturhusets bestyrelse har ingen politikere, men kun personligt engagerede medlemmer - til forskel fra naboen, Arken. Alle parter er tilfredse med den nuværende bestyrelsesmodel.

Bestyrelsen har valgt en praktisk konsensus om fordelingen af pengene mellem områderne. Men i kulissen lurer kritikken. I Greve Kommune er der bl.a. ønske om stærkere prioritering af teater- og underholdningsaktiviteterne. Der er gennemgående tilfredshed med Portalens musikrepertoire. Men bestyrelsen sidder fast i en konstruktion mellem mange stole.

En væsentlig del af debatten om Portalen handler om målgruppen: er kulturhuset til for Greves borgere eller skal kulturhuset være en reklamesøjle udadtil. Kommunen vakler i dette afgørende spørgsmål. På den ene side vil kommunen naturligvis have et kulturhus for borgerne, dette kunne for eksempel oversættes til en målsætning om at mindst en fjerdedel af borgerne skulle komme i Portalen mindst et par gange hvert år. Samtidig er kommunen stolt, når landsavisernes anmeldere og TV-avisen roser Portalen. Summen på den kommunale holdning er idag, at kommunens borgere som målgruppe skal opprioriteres.

Det er først og fremmest aktiviteterne i Portalens kunsthal, der diskuteres. Udstillingerne opfattes som for elitære. Kræfter i kommunen vil hellere have en slags "kunstcafe", hvor den højttidlige kunsthals-stemning bliver erstattet af kunstpræsentation mellem mange mennesker.

Diskussionen om kunsthallen har også handlet om positionen i forhold til Arken. Ville Portalen komme til at stå i skyggen af Arken? Eller ville der opstå en synergieffekt: når københavnere tog til Køge Bugt, kunne de besøge flere steder.

I åbningsåret, 1995, havde kunsthallen 21.000 gæster, i 1996 24.000. Og det opfattes ikke som tilstrækkeligt.

Men profildiskussionen går også ind i husets andre aktiviteter. Kulturhuset startede som et sted med ambitioner om at være på den professionelle bane. Efterhånden er flere og flere amatøraktiviteter trængt ind, især på musikområdet, hvor der dog fortsat også er mange højprofil-koncerter.

Portalen blev dannet ud fra et lokalt pres for en kunstudstilling som skulle stå stærkere end de tre lokale borgerhuse. Det var vanskeligt at skabe politisk opbakning til projektet, hvorfor konceptet blev formuleret så bredt som muligt: målgruppen var både kommunens borgere og udenbys, aktiviteterne skulle omfatte mange kunstarter.

Med den nuværende økonomi formår kulturhuset ikke at fremstå så stærkt profileret, at man kan presse Roskilde Amt til at støtte huset.

En videre udvikling af Portalen vil først være mulig, når kommune og bestyrelse får truffet de nødvendige valg om målgruppe og om kunstnerisk profil.

Søndag Aften 0997

Må kun kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

Næste Artikel

[CC INDEX] [SØNDAG AFTEN] [CONFERENCE] [LINK>BANK®] [COLOFON]
[arkitektur] [design] [film] [kunst] [litteratur]
[mad & drikke] [mode] [musik] [sport] [teater]