Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


februar 1997


Sidste chance for kulturinstitut


Det Danske Kulturinstitut starter en ny æra i 1997 med ny struktur, ændrede opgaver og ny generalsekretær.

Fra 1997 skal Det Danske Kulturinstitut overtage alle kulturministeriets koordinerende opgaver for dansk kultureksport. Kulturministeriet øger tilskuddet til instituttet fra 10 millioner til 30 millioner.

Torsdag den 6. februar mødes den nyvalgte bestyrelse for Det Danske Kulturinstitut første gang. Kulturminister Ebbe Lundgaard har netop udpeget rådmand Søren Møller fra Odense som formand for bestyrelsen. Forude venter et omfattende arbejde. To års forberedelser til ændringer i koordineringen af den danske kultureksport og nydefinition af kulturinstituttets opgaver skal nu gennemføres. Den 6. februar skal bestyrelsen beslutte jobprofil for ny generalsekretær og beslutte egne prioriteringer forud for de kommende forhandlinger med Kulturministeriet.

Med en tipsbevilling på 15 millioner kr. til dansk kultur i internationalt perspektiv og en finanslovsbevilling på 4,8 millioner kr. til kulturaftaler og programmer i baghånden har kulturministeriet under Jytte Hildens ledelse haft held til at ændre Det Danske Kulturinstituts struktur og opgaver.

Kulturministeriets udfordring har været at finde en operatør til at varetage det ofte komplekse samarbejde mellem danske partnere ved internationale fremstød. Kulturministeren kan få effektiviseret det danske samarbejde og samtidig spare sit ministerium for opgaver, som det ikke er gearet til.

Kulturinstituttets indsats har i høj grad været koncentreret om de få europæiske lokaliteter, hvor man har medarbejdere udstationeret. Samtidig har kulturinstituttet en folkeoplysende baggrund, hvorfor der blandt kunstnerorganisationer er en vis skepsis: magter kulturinstituttet at initiere og koordinere kunstnerisk arbejde?

De eksisterende institutioner for kultureksport, Dansk Litteraturinformationscenter, Musikinformationscentret samt den nye Center for Dansk Billedkunst, skal i princippet varetage samme opgaver som hidtil.

Det Danske Kulturinstitut har gennem en årrække varetaget en væsentlig del af den danske kultureksport gennem lokale kulturinstitutter i forskellige europæiske byer. I begyndelsen af 90'erne fik instituttet til opgave at etablere danske kontorer i det tidligere Øst- og centraleuropa: de nye baltiske stater, Polen og Ungarn. Samtidig besluttede instituttet af økonomiske årsager at nedlægge kontorer i Milano og Rouen, hvorved man mistede de sidste udposter i det sydlige Europa.

I 1995 gennemførte konsulentfirmaet PA Consult en undersøgelse af Det Danske Kulturinstitut med fokus på effektivitet og omstillingsparathed. Undersøgelsen blev gennemført på foranledning af instituttets bestyrelse, men efter drøftelse med Kulturministeren. Undersøgelsen blev lagt til side og er aldrig blevet brugt.

Undersøgelsen blev overhalet af Jytte Hildens næste initiativ, forslaget om at samle koordineringen af den danske kultureksport i Det Danske Kulturinstitut. For at virkeliggøre dette, var det entydige krav, at ministeren skulle udpege medlemmer til bestyrelsen. Instituttet har i løbet af det sidste år været igennem 3 ekstraordinære repræsentantskabsmøder for at opnå den fornødne tilslutning til de nye vedtægter. Modstanderne i repræsentantskabet har udtalt frygt for at opgaverne ændrer sig fra det oprindelige grundlag og for at staten får for stor indflydelse i den selvejende institution. Men i december 1996 kunne et flertal i repræsentantskabet tilslutte sig de nye vedtægter og i januar 1997 har repræsentantskabet valgt bestyrelsesmedlemmer.

Jytte Hildens krævede at instituttet ændrede vedtægter, så at Kulturministeren fremover udpeger 3 ud af 9 bestyrelsesmedlemmer. Repræsentantskabet udpeger 4 og 2 udpeges af og blandt medarbejderne. Desuden udpeger ministeren formanden for bestyrelsen blandt de 7 ikke-medarbejdervalgte medlemmer.

Herefter skal man drøfte den nye kontrakt med kulturministeriet. I ministeriet forestiller man sig, at kontrakten bliver af 3 års varighed. Kontrakten skal føre til, at instituttet prioriterer de nye opgaver så højt at man etablerer en ny koordinerende afdeling for kultureksport.

Det Danske Kulturinstitut har idag 30 medarbejdere, heraf 20 udstationer i udlandet. Der er endnu ikke foretaget analyser af, hvilken betydning de ændrede opgaver får for medarbejderne.

Den 31. maj i år træder kulturinstituttets generalsekretær siden 1983, Per Himmelstrup, tilbage. Denne længe planlagte afgang giver den nye bestyrelse mulighed for at ændre i ledelsesprofil og jobkrav til den kommende genrealsekretær.

Det er en alt-elller-intet chance for Det danske Kulturinstitut. Bortset fra den højt roste indsats fra instituttets bastion i Riga, har det været småt med nye initiativer i de seneste år. Kulturministeriets ønske, om at aftalen med kulturinstituttet skal gennemføres som 3-årige kontrakter må ses som en løftet pegefinger. Hvis instituttet - og dets nye ledelse - ikke formår at markere væsentlige imageforbedrende resultater i løbet af perioden, vil ministeriet stå frit i valget af fremtidige operatører til eksportopgaver. Med under et dussin lokalrepræsentationer vil Det danske Kulturinstitut ikke være i stand til en kultureksportindsats der er sammenlignelig med f.eks. det tyske Goethe-institut eller det engelske British Council. Derfor skal den danske indsats koncentreres og prioriteres stramt.

Det danske kulturinstituts indre intense diskussioner, i realiteten om formålet med institutionen, viser at store dele af repræsentantskabet ikke er villige til at tage denne chance. Den nye bestyrelse vil få en væsentlig opgave i at sikre en langt højere grad af konsensus i hele organisationen. To års tovtrækkeri om vedtægter og kontrakter skal afløses af handlinger. 1997 bliver et overgangsår, hvor kulturministeriet i forvejen har satset stort på et initiativ i Australien. Men fra januar 1998 skal organisationen være helt gearet til nye opgaver, som klart må prioriteres højere end udvikling og vedligeholdelse af eksisterende lokal-positioner.

Søndag Aften 0297

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007


Check Søndag Aftens engelske boghandel




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.