Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


februar 1998


Trykteknik øger ytringsmuligheder


Tryk så lidt som du vil og hvornår du vil - det er slagordene for den nye trykteknik, print-on-demand, som vinder stærkt frem i disse år.

Teknologien bag print-on-demand har været kendt siden 1978. Men det er først indenfor de sidste to-tre år teknologien for alvor er kommet i brug. Det hænger i høj grad sammen med Internet-udviklingen.

Basalt set handler print-on-demand om at kunne trykke bøger og andre printprodukter i styktal ned på et enkelt. Kombineret med digital kommunikation fører det til at startomkostningerne ved at udgive en bog falder drastisk. I USA er det især nichemarkeder som for eksempel nettet af "kristne udgivere" eller forlag der fører kommercielt svage bagkataloger som vinder frem. Den store bogdistributør Ingram Book Group har sammen med IBM startet Lightning Print som tjeneste for udgivere, Baker & Taylor har startet Replica Books til at markedsføre bøger som ellers ikke lagerføres længere. I Sverige er de første print-on-demand tjenester startet.

Tekster og grafik kan komme digitalt til trykkeriet, lagres i trykkeriets digitale lagermedier og printes automatisk uden at der skal fremstilles film og plader. For udgivere betyder det at overvejelser om trykantal og lageromkostninger bliver langt nemmere.

I teorien kan en forfatter eller udgiver levere en digital tekst til trykkeriet inden kl. 12 om formiddagen. Kunder kan bestille via Internet inden kl. 16 og bogen kan trykkes og sendes samme dag - så kunden har bogen med posten dagen efter bestilling. Den process, der ofte varer måneder fra forfatteren er færdig til tryk, kan altså gennemføres på 24 timer.

Sverige godt igang

I Sverige har Kulturministeriet givet 700.000 kr. i støtte til Forfattarcentrum Öst (forfattersammenslutning med base i Stockholm). De starter dette forår forlaget Podium, som skal udgive skønlitterære bøger. Udgangspunktet for forlaget er den konflikt der er mellem den svenske forfatterforening og den svenske forlæggerforening. 3 forfattere (Jan Myrdal, Lars Forsell og Peter Curmann) valgte at udgive egne bøger. De ti titler man udgav i 1997 har efter sigende solgt 1000 eksemplarer. Laveste salgstal er ved en enkelt titel der har solgt 18 eksemplarer. For forfatterne er fordelen ved print-on-demand at man lettere end hidtil kan udgive "kommercielt svag" litteratur - og nå den læsekreds man går efter. Desuden kan titlerne blive på "lageret" i længere tid. Forfatterne slipper for den smertelige makulering af usolgte bøger.

Et andet svensk initiativ er www.books-on-demand.com. Dette er en ren trykkeri-service. Her foretages ikke nogen redigering i bøgerne, her vurderes bøgerne ikke. Men teknologien stilles til rådighed. books-on-demand regner med at trykke 150 titler i 1998 med et gennemsnitligt oplag på 50 eksemplarer. Man appellerer både til forfattere og til etablerede udgivere. Markedsføring, prissætning osv. er kunden selv ansvarlig for. Books-on-demand klarer pligtaflevering og få andre tjenester.

Hvis forfatteren leverer et færdigt manuskript på eksempelvis 120 sider digitalt vil han kunne få 20 eksemplarer for 2.500 sv.kr. Almindeligvis vil forfatteren opnå break-even ved 30 solgte eksemplarer.

Flere udgivelser

Prisen for at udgive sine egne bøger falder altså drastisk. Langt flere mennesker vil få mulighed for at ytre sig gennem bogudgivelser uden at gå gennem forlags nåleøje. For forbrugerne bliver det at vælge, finde det relevante og det gode en endnu sværere process.

Det bliver også langt nemmere at rette i sine bøger. I stedet for rettelsesark laves ændringerne inde i teksten. Forlagsbranchen har hidtil haft 2. udgaver af bøger. Et fremtidigt perspektiv er, at bogforlag må annektere softwarebranchens versioneringer: Jens Jensen: Min bog (version 8.72). Det Kongelige Bibliotek får brug for en ny tilbygning.

Søndag Aften 0298

Må kun kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.