Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


februar 1998


Kvalitet i dansk museumspolitik


CulturCommentar:

Af Tom Ahlberg

Lad os tage kulturministeren på ordet: kvaliteten skal være alfa og omega i den fremtidige danske museumspolitik.

En gruppe borgere i en større dansk by har gennem en årrække arbejdet på at udvide det lokale kunstmuseum. Det nuværende museum har forlængst sprængt rammerne og ligger skævt i byen i forhold til øvrige strømme af kulturpublikum.

Som ved alle andre museer har museets ledelse ambitioner om at lave et bedre museum, samlingerne skal frem i lyset og publikum skal betjenes bedre. Kvaliteten af den udstllede kunst er høj i dansk målestok, man samlingernes særpræg og høje nationale standard kan markeres bedre i nye lokaler. Museet blev etableret allerede i 1850'erne og udgør derfon en særdeles vigtig del af den danske kunsthistoriske kulturarv.Statens Museum for Kunst har naturligvis vægtigere samlinger.

Vigtige værker af nogle af den danske kunst helt centrale personligheder er i dag repræsenteret: f.eks. Richard Mortensen, HaraldGiersing , Edvard Weie og Bjørn Nørgaard.

Museet står som et af de helt centrale i dansk kunstliv, traditionen præsenteres ofte på fornyende vis, det vægtige nye vises i kompetente sammenhænge.

Vi har altså at gøre med et museum af høj national betydning. Museets nuværende standard opfylder til fulde kulturministerens krav til kvalitet i kunsten - og forslaget til nybygning kan kun forbedre museets dynamik, formidling og lyst til at sætte nye spor i dansk museumsverden. Langt mere berettiget end da Staten valgte at støtte opstarten af Arken.

Men Staten er i tvivl om man skal støtte nybygningen. De regionale kulturforsøg er sat igang for at slippe af med blandingsøkonomi mellem kommuner og stat. Der er selvfølgelig en såkaldt provinspulje til større kulturinitiativer udenfor Hovedstaden. Dette museum kan måske klares af provinspuljen. Lad os se, hvad finansloven for 1999 mon kan bringe. Vi må se på sagen efter folketingsvalget.

Ved et lykketræf er det lykkedes at skabe opbakning fra de lokale politikere, som ellers ikke altid er med på vognen, når det handler om kunstens vilkår.

De lokale politikere er sure over Statens vægelsind. De har straks taget den geografiske kasket på: vi fortjener dette museum, det er københavnsk kulturimperialisme, hvis vi ikke støttes, kulturjuntaen har magten. De lokale politikere har altså allerede indtaget offerets position. Diskussionen handler ikke om kunsten eller museet - men den evige følelse af at altid stå bagest i køen.

Hvis Ebbe Lundgaards kulturpolitiske redegørelse skal tages alvorligt, er der en sjældent god anledning til at markere kvaliteten. Det handler ikke om museets geografiske placering. Museet har en styrke og et endnu større potentiale - for hele nationen. Byg det kunstmuseum - for kunstens skyld - ikke for Århus!

Tom Ahlberg

Se tegningerne af 1. og 2. premien i arkitektkonkurrencen om et nyt Århus Kunstmuseum i Søndag Aften Arkiv.

Søndag Aften 0298

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.