Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


marts 1998


En forudsigelig afsked


CulturCommentar:

Medievirakken om Statens Teaterskole handlede i lang tid om en forudsigelig afskedigelse. For udeforstående er gåden stadig: hvordan kunne Kulturministeriet lade konflikten blive til krig uden at agere.

Konflikten ved Statens Teaterskole er foreløbigt endt med fritstilling af rektor og nyansat pro-rektor. En tre-personers gruppe er midlertidigt sat ind til at formulere en ny målsætning og sætte en ny struktur på skinner. Alt tyder på, at konflikten vil resultere i nyt mandefald, når nye styreformer, ny studieordning og ny ledelse er på plads.

For iagttagere udenfor skolens nærmiljø, var det gennem lang tid en gåde at følge Kulturministeriets tilsyneladende passivitet.

Medieforløbet kan deles i tre faser:

  • konflikten blusser ud i det sene efterår, usikkerhed om rektors forslag til egen fremtidig rolle kan holde.
  • konflikten bliver til krig i januar, foranlediget af opslag til prorektor, kulminerende med elevernes boycot af undervisningen
  • krigen eskalerer mens kulturministeren er i Japan, hvorefter konklusionen er et spørgsmål om tid. Et held for alle parter, at den foreløbige konklusion blev nået inden statsministeren udskrev valg.

Efterårets medieberetninger om konflikten på teaterskolen, lignede mange tidligere konflikter på uddannelsesinstitutioner inklusive de tidligere meget sejlivede offentlige forløb om Statens Teaterskole.

Her var der dog den særlige variant med sammenlægning med beslægtede uddannelsesinstitutioner, som smagte af noget i pressen.

Medieskvulpene mindskede - udefra fik man indtryk af, at konflikten kan forliges.

Men efter nytår står det klart, at konflikten er dyb, uforsonlig og stærkt personlig. Der tegnes mange medie-portrætter af en - måske for - sympatisk 68-rektor uden faglig gennemslagskraft.

Allerede inden eleverne indleder deres boycot står det klart, at konflikten må resultere i afskedigelse af rektor. Bare de mange offentlige meldinger om behovet for en mægler fortæller, at konflikten skal løses ved at nogen fjernes fra Statens Teaterskole. Spørgsmålet er hvornår og hvordan.

I en række aviser kappes interessenter om at sværte rektors ledelse. Der skrives sågar indlæg, der udtaler frygt for den psykiske belastning af eleverne. Langt de fleste indlæg handler om rektors forvaltning af ansvarsområdet, men de fleste bruger rektors manglende faglige kompetence som forklaringsmodel. I Teaterrådets udtalelse forekommer dette ganske prekært, al den stund Teaterrådet tidligere varmt har anbefalet rektor som direktør for et stort teater fremfor daværende direktør.

Den særlige danske folkesport, spark på liggende mand, bliver en vaskeægte publikumssucces.

Udadtil forekommer kulturministeriet overraskende passivt i denne process. Først ved intervention fra folketingets kulturudvalg, påtager kulturministeren sig offentligt et engagement.

Kulturministeriet har tilsyneladende haft det problem i denne sag, at rektor i for høj grad har fulgt kulturministeriets retningslinjer. Og kulturministeriet vil slet ikke have, at elevernes parlament skal bestemme rektorstillingen. Kulturministeriets manglende fingerspidsfornemmelse for, hvor tidligt man skulle have engageret sig i sagen - og måske underkendt rektors dispositioner - fører til at man ender med at underkende rektor som sådan.

I undervisningsministeriet har man gennem et årti konsekvent etableret bestyrelser på uddannelsesinstitutioner. Det kan undre, at denne organisationsstrategi ikke har fundet sine paralleller i kulturministeriet - endnu. I skrivende stund har ministrene endda samme partibogstav.

En bestyrelse kan naturligvis ikke give sikkerhed mod sådanne konflikter. Men en bestyrelse kan indtage rollen som stødpude i det politiske spil. En bestyrelse kan samtidig sikre, at nogle af skolens eksterne interessenter får mulighed for at debattere og være medansvarlige for udviklingslinjerne på en skole.

Kulturministeriet arbejder efter mere klare kommandoveje mellem ministerium og enkeltinstitutioner. Klare kommandoveje gør at de nødvendige filtre i debatterne fjernes. Og så kan konflikter blive til krige.

Tom Ahlberg

Søndag Aften 0398

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.