Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


april 1998


Litteraturcentret tøver stadig


Det danske brohovede til eksport af litteratur, Dansk Litteraturinformationscenter, har hidtil ikke imponeret på Internet. Men centret satser på stærke forbedringer i den nærmeste fremtid.

Et af Internets beviste styrker er at nå forholdsvis snævre grupper, der geografisk set er spredt. Især indenfor de såkaldte business-to-business markeder mærkes det. Derfor kunne man også tro, at Dansk Litteraturinformationscenter tidligt havde valgt en ambitiøs Internetstrategi. På dette punkt mærker man dog en afsmitning fra de danske forlags henholdenhed i brugen af de digitale muligheder.

Forfatterprofiler

Litteraturcentret har - som alle andre statslige institutioner - valgt at bruge webens serverplads til at fortælle om sig selv og kopiere et antal papirbrochurer til web-format. Således skal magasinet Danish Litterary Magazine fremover versioneres til web. På sigt vil centret udvikle materialer uafhængigt af medier, så web'en ikke bare bliver en digital version af papirudgivelser

Der er dog allerede en markant udvidelse af indholdet, centrets dansk- og engelsksprogede forfatterprofiler. Profilerne er først og fremmest biografisk funderet. I enkelte tilfælde har man dog lagt Real Video ind, hvor f.eks. Kirsten Hamman og Pia Tafdrup kan ses og høres ved oplæsning. For øjeblikket er godt 20 forfatterportrætter lagt ud.

Forfatterprofilerne er blevet til som et pilotprojekt under kulturnet Danmark. Centret håber at få bevilling til at udvide antallet profiler. Planen er at nå op på et halvt hundrede inden for overskuelig fremtid. Gerne med flere fascinationselementer i stil med oplæsningerne.

Forfatterprofilerne vil så blive udvidet med en månedlig nyhedsside med omtale af aktuelt stof som udgivelser, oplæsninger, rejser og andet for de forfattere der er med  blandt profilerne.

Engelsk, engelsk, engelsk

Som så mange andre steder på Internet, har Litteraturinformationscentret valgt at oversætte indholdet til engelsk, det globale verdenssprog. Men det primære marked centret satser på er faktisk det tyske. Ikke bare fordi Tyskland er et stort og nært land, men nok så meget fordi det tyske bogmarked er vejen videre ud i verden. I forlagsverden er tysk langt vigtigere end befolkningstallet giver indtryk af. Derfor satser centret konsekvent på bogmesser i tysktalende lande. Og derfor er det påfaldende, at tysk endnu ikke er på arbejdsplanen for den videre web-udvikling.

Unikt webindhold

Litteraturinformationscentret har dog en række udviklingsplaner for web'en som klart vil kunne styrke brugernes oplevelse.

Man vil lave en collageagtig dansk litteraturhistorie, hvor man udnytter hypertextens muligheder for at klikke rundt mellem biografier, emner, perioder  og forklaringer. Denne litteraturhistorie skal udvikles særligt - og vil altså ikke være en kopi af eksisterende print-historik.

Litteraturinformationcentret har opbygget en omfattende database over dansk skønlitteratur der er oversat til andre sprog. Siden 1980 drejer det sig om over 1200 værker skrevet af over 200 forfattere. Det er altså langt fra kun HC Andersen, Søren Kierkegaard og Peter Høeg der bliver eksporteret. Denne database vil være et særdeles godt redskab for udenlandske forlæggere og oversættere, når den kommer på nettet med søgemuligheder.

Litteraturcentret har ikke planer om for eksempel at styrke messesatsninger med parallel brug af Internet. Det må man foreløbig nøjes med at gisne om som en aktivitet, der vil komme efterhånden som erfaringerne med nettet bliver større. Litteraturinformationscentret er naturligt nok tæt forbundet med de danske forlag. Når man ser på de danske forlags indsats på Internet, er der intet der tyder på, at det bliver de danske forlag som presser Litteraturinformationscentret til at øge den dynamiske anvendelse af Internet.

Søndag Aften 0498

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.