Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


maj 1998


Midt i en censurtid


Søndag Aften har denne gang valgt at sætte fokus på censuren. Over hele verden raser censurkampen. Myndigheder og store kommercielle virksomheder sætter dag for dag nye grænser for ytringsfriheden.

Vores lille redaktion har i et par måneder  fundet eksempler på censur.De fleste eksempler er hentet via Internet. Mange historier handler om censur i totalitære stater, mange historier handler om, hvor vanskeligt det er for de tidligere Sovjer-republikker at definere ytrings- og informationsfriheden.Og rigtigt mange historier handler om Censurens eget land, USA

Internet er udviklet i USA, og vi importerer både software og ideer fra USA. Men i USA har man et andet syn på ytringsfrihed end vi har i Vesteuropa. I USA er ytringsfriheden i princippet grundlovsfæstet i First Amandment. Alligevel meldes der dagligt om konflikter og nye forbud. I mange tilfælde er den amerikanske censur - ligesom magten i landet - styret af den hvide, protestantiske moral. Fra 1925 til 1967 var det for eksempel   forbudt at undervise og oplyse om evolutionsteorien i staten Tennessee!

Men censurinitiativerne kommer fra mange sider. Det kan næsten se ud som om samtlige større grupper i det amerikanske samfund ser censur, bandlysning og debatten om hvad man må sige, som en forudsætning for egen eksistens. Sorte grupper bandlyser Mark Twains Huckleberry Finn og jødiske grupper  vil stoppe   Hollywoodfilm.  Men pas på, hvis du tager til USA: en Marilyn Manson T-shirt kan være tilstrækkelig grund til anholdelse!

De mange amerikanske eksempler kan i vesteuropæiske øjne forekomme så groteske, at vi glemmer konsekvenserne. Når bøger af Steinbeck og Shakespeare X-rates, hvilke bøger kan så ikke stoppes? Og hvilket klima giver det blandt bogforlag og boghandlere? Censuren behøver slet ikke agere for at stoppe de bøger ingen tør udgive.

Censur på danske biblioteker

Ytringsfrihed kan principielt ikke gradbøjes. Men censuren kan have mange former. "Fortielsen" af nazitidens omfattende jødeudryddelse hører til historien om Europa efter 2. verdenskrig.

I Danmark har folkebibliotekerne ikke vanskeligt ved at tage afstand fra censur. Alligevel kan vi afsløre, at enkelte jyske biblioteker af sig selv har fundet anledning til at kontrollere brugernes anvendelse af Internet. Ingen af de ansvarlige danske biblioteksmyndigheder har lagt op til etiske diskussioner om Internetbrugen på bibliotekerne.

Og netop Internet er tydeligvis de kommende års kampplads for ytringsfriheden. Totalitære magter har svært ved at fastholde informationsmonopoler. Forskrækkelsen over den omfattende ytringsmulighed fører til mange forsøg på at stoppe kommunikation. I USA begrundet i porno, vold, sex, dårligt sprog  eller blot børneopdragelsen.

Det dobbeltmoralske USA lader børn lege med pistoler, men mener det er skadeligt at børnene hører det berømte f-ord i en rocksang. Alle væsentlige intitiativer på Internet kommer som bekendt fra USA - og er sammen med den øvrige underholdningsindustri stærkt med til at sætte normer i de vesteuropæiske samfund.

Måske opfatter vi det ikke som en trussel mod vores ytringsfrihed, at flere og flere amerikanske websites deltager i mere eller mindre frivillige registreringssystemer.

Men jo flere kræfter Internet-industrien anvender på at udvikle følsomme filtersystemer, jo bedre kan magthavere over hele verden kontrollere nettet. Et filter der stopper alle sites med et f-ord, kan omdannes til et filter, der forbyder alle udtryk der bryder med den kinisiske magtelite. For Internetindustriens giganter er det samtidigt vigtigere at udvide markedet med de kollosale potentialer der er i f.eks. Kina, end det er at værne om Internets enestående mulighed for at bryde magtens monopol på meninger.

Husk: at tage det onde - og gøre noget ved det!

Søndag Aften 0598

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.