Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


maj 1998


Den svenske fortielse


Med det gigantiske projekt Levande Historia skal svenskerne lære at forstå nazismens uhyrligheder. Efter mange års tavshed.

Den svenske statsminister Göran Persson lancerede med stor pressebevågenhed kampagnen Levande Historia i juni 1997. Alle riksdagens partier er enige: det svenske folk og især ungdommen skal oplyses om nazismens uhyrligheder, først og fremmest den grusomme jødeudryddelse, i Sverige kaldet "Förintelsen".

Kampagnen er en gigantisk folkeoplysning om jødeudryddelserne. Det er først og fremmest dokumentation og de overlevendes fortællinger der lægges vægt på. Bogen "...om detta må ni berätta..." er foreløbigt sendt ud i ½ million eksemplarer. Der laves film, video, udstillinger, mindekoncerter og naturligvis en internetsite med tekster fra bogen - og mulighed for at bestille bogen gratis (også til udlandet). Der arrangeres møder i aftenskoler og for skoleforældre. En stor del af kampagnen sigter mod skoleelever.

Der er etableret en ny forskningsinstitution ved Uppsala Universitet. Lærerseminarer og journalistskoler laver særlige undervisningsprogrammer.

Den 7. maj afholdes en fælles regeringskonference mellem Sverige, USA og Storbritannien. Her vil man givetvis nå frem til fremtidig fælles oplysningsindsats.

Samlet set altså: folkeoplysning i gigantisk målestok.

Nynazister

Den umiddelbare baggrund for kampagnen var dels den stadige fremvækst af nynazistiske grupper og dels en undersøgelse fra Centrum for Indvandrer Forskning ved Stockholms Universitet. Undersøgelsen viste at at svenske unge vidste alt for lidt om jødeudryddelserne.

Bag kampagnen ligger i realiteten tiårs fortielse i svenske medier og i svenske skoler om jødeudryddelserne.

Sverige slap som bekendt fri af  2. verdenskrig. I den svenske offentlighed har man i realiteten aldrig stillet spørgsmål ved Sveriges valg af neutralitet under krigen - og de pragmatiske løsninger dette førte til.

Gennemgange af svenske skolebøger siden 2. verdenskrig viser, at man i høj grad er gået udenom jødeudryddelserne. I 70'erne gennemførte man et stort samlet forskningsprojekt, der førte til 20 rapporter om forskellige aspekter af Sveriges rolle under 2. verdenskrig. Men ingen af disse rapporter satte spørgsmålstegn ved Sveriges samlede rolle under krigen.

Efterfølgende har enkelte forfattere gjort opmærksom på behovet for diskussioner om Sverige kunne have engageret sig imod jødeudryddelserne. Men det har ikke ført til selvransagelse. Så sent som i 1995 var den svenske officielle holdning, at man var færdig med at diskutere 2. verdenskrig.

Guldet åbner øjnene

Debatten om Sveriges rolle under 2. verdenskrig åbnes først i efteråret 1996, da det kom frem, at svenske bankbokse indholdt store mængder guld røvet af nazister. Guldsagen var pinlig for den svenske selvopfattelse som et fredeligt og neutralt land under 2. verdenskrig - og for Sveriges image i udlandet.

Selvransagelsen kunne begynde.

Nu kan minoriteter i Sverige glæde sig over, at debatten om jødeudryddelserne også fører til debatter om forhold til andre minoriteter, for eksempel homoseksuelle og zigøjnere.

Sverige kan i udlandet pynte sig med en gigantisk kampagne, som kan inspirere andre lande til at åbne øjnene for fortidens uhyrligheder. Hele det svenske establishment, alle riksdagens partier er enige.Svenske jøder kan i krogen hviske: det var på tide at vi kom fortielsen til livs. Baggrunden for kampagnen er ikke lysten til at gøre op med fortiden. De pinlige afsløringer gjorde kampagnen nødvendig.

Søndag Aften 0598

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.