Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


juni 1998


De bedste kunstsites


Af Kim Borreby og Martin Pingel

Når man leder efter kunst på internettet, er den egentlige net-kunst ikke det første man falder over. Det skyldes at der stadig ikke er ret meget af den, og at den stadig primært udfolder sig i en form for undergrund af autonome kunstnergrupper. De store institutioner er først så småt begyndt at få øjnene op for denne nye måde at lave kunst på. Her er et par steder at starte:

Ars Electronica Center i Linz linker til en del net-kunst projekter af blandet kvalitet – visse med høj kunstnerisk værdi, andre med større fokus på teknologi og videnskab.

ANTIROM er en engelsk designergruppe, som lever af at lave kommercielle designløsninger til internetmediet og ellers bruger den overskydende tid til at lave kunst og performances. De er et godt exempel på en ny kategori af professionelle, som laver noget af det bedste mediedesign i kraft af deres kunstneriske baggrund. Deres respektløse holdning gør at de udfordrer mediet, og samtidig laver de kunst med en høj grad af teknologisk professionalisme.

AudioROM er en anden engelsk gruppe, som laver nogle meget spændende interaktive lydprojekter. Bestil den fremragende Audio CD-ROM på deres site!

Atelier Nord er et sted, som drives af en gruppe norske kunstnere. De var blandt de første internet-gallerier i Norden, og de har været foregangsmænd med en del interessante digitale værker, som udnyttede internettets lave båndbredde. I dag virker deres site måske som en knap så visionær blanding af egentlig digital kunst og dokumentation af andre kunstprojekter.

artnode.dk er det ældste danske sted for nutidskunst på internettet. Her findes et stigende antal af netkunstværker, men der er iøvrigt stadig flest konventionelle værker repræsenteret både i artikler og som projekt-dokumentation.

The Thing startede tidligt som et kunstorienteret "community" på nettet og har efterhånden udviklet sig til en blanding af tidsskrift, galleri og generel medieservice. The Thing drives af en gruppe kunstnere baseret i Wien og New York, og de har fra starten været med til at definere, hvad nettet kan bruges til i kunstnerisk sammenhæng.

Jodi er et af de mest forunderlige steder på nettet. En labyrint man forvilder sig længere og længere ind i, uden egentlig at vide hvorfor. Det er ikke nødvendigvis din browser, der er noget galt med.

Form Art er dedikeret til kunstværker, der udnytter HTML-sprogets forms på en alternativ måde som visuelle layout-elementer. Forms er de elementer, man benytter til at give brugere mulighed for input på en web-side, så de fungerer altså ikke blot visuelt men giver også mulighed for dynamisk funktionalitet. Man kunne kalde form-kunst for en ny kunst-form, da værkerne under alle omstændigheder har en form, som ikke har været mulig før HTML.

Adaweb er et af de mest udbyggede sites for kunst på internettet. Her findes værker i alle mulige afskygninger, i alle mulige udformninger og med mange forskellige typer indhold. Adaweb kan godt virke en anelse uoverskuelig, da forsiden altid hentes hjem efter et tilfældigheds princip, men adaweb’s layout er alle pengene værd.

DIA Et af New Yorks bedste udstillingssteder er selvfølgelig også på nettet, og det med et ret så stort og ambitiøst sted, ud over deres mere informations- og dokumentationsagtige materiale indeholder siten en del web-kunstværker af høj kvalitet

Artnode Foundation er mere et debatforum for kunstteori end et egentligt sted for webkunst. Ikke de store layout oplevelser, men meget rigt på kunstrelaterede texter. Absolut et besøg værd, hvis man ønsker at få seriøs information om kunsten og specielt kunstscenen i Stockholm, hvorfra artnode.se bliver produceret.

Anders Morgenthaler Klik på en af Anders Morgenthalers prikker og bevæg dig ind i en verden af syrlige kommentarer til vores dagligdag.

Søndag Aften 0698

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

Læs også Kunsten der kun findes på nettet

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.