Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


september 1998


Det tyske kulturvalg


Kulturpolitik er kommet på dagsordenen op til valget til den tyske forbundsdag den 27. september. EU er årsagen.

Efter valget til forbundsdagen, kan Tyskland få sin første kultuminister nogensinde. Det bliver resultatet, hvis de tyske socialdemokrater, SPD, vinder valget.

Socialdemokraterne har markeret ønsket om et særligt kultuministerium ved på forhånd at udpege en designeret kulturminister, den i USA arbejdende tyske forlægger, Michael Naumann.

Traditionelt varetages kulturpolitiken i Tyskland af de enkelte delstater - den nationale regering skal bare holde fingerne væk fra delstaternes kompetence. Forbundsregeringen har dog enkelte kulturopgaver, først og fremmest i udenrigsministeriet og i indenrigsministeriet. Udenrigsministeriet varetager dels kulturpolitikken ved traditionelt diplomati dels ved støtte til en lang række institutioner som varetager tyske kulturinteresser, først og fremmest Goethe-instituttet.

Kravet om et særligt kulturministerium støttes af brede kredse i kultursektoren. Det skyldes dels et ønske om at kulturpolitikken skal styres ud fra kulturpolitiske hensyn - og ikke diplomatiske - og dels oplevelsen af et nyt ydre pres fra EU.

Blandt de oplagte opgaver for et kulturministerium nævnes fastholdelse af faste bogpriser, momspolitik, beskyttelse af den nationale kulturarv, de digitale medier samt eksport og import af kultur.

Støtte til kulturministerium.

Den nuværende regeringskoalition mellem CDU og FDP forholder sig negativt til forslaget om et særligt kulturministerium. Argumenterne er først og fremmest en fastholdelse af den nuværende kompetencedeling mellem delstater og forbundsregering og en defensiv markering af at kulturpolitiken har det godt og succesfyldt under den nuværende regering. Bag dette ligger naturligvis også en konstatering af, at den nuværende udenrigsminister, Klaus Kinkel, ønsker at fastholde sin magt og organisation. Enkelte centrale personer i CDU har udtrykt ønsket om en samlet national kulturpolitik som et første led mod et kulturministerium. Eksempelvis har CDU's formand for Forbundsdagen, Rita Süssmutt, talt for et paradigmeskift i den nationale kulturpolitik, begrundet i EUs pres mod den tyske identitet.

De Grønne støtter ønsket om et kulturministerium.

Men en forudsætning for etablering af et kulturministerium efter 98-valget er nærmest at SPD overtager regeringsmagten.

Paragraf-forhindringer

Men også efter en SPD-sejr kan der gå kludder i ønsket om at etablere et kulturministerium. Første forhindring er, at tyske ministre skal være medlemmer af forbundsdagen. SPD forestiller sig at Michael Naumann skal blive såkaldt staatssekretär under Kansleramt (svarende til begrebet juniorminister i statsministeriet). Men dette kræver også medlemsskab af forbundsdagen, men skulle kunne ændres ved simpel lovgivning. Efterfølgende kan der komme diskussioner med det tyske Ministerråd, som er delstaternes samlede forum. I ministerrådet er der SPD-flertal, men delstaternes repræsentanter vil alligevel være meget forsigtige med at åbne muligheder for et kulturministerium, som senere kan overtage kompetence fra delstaterne.

Opgaverne

Udenrigsministeriet bruger 1,1 Milliard D-Mark til kulturformål, indenrigsministeriet 0,9 Milliard. Herudover er opgaverne spredt mellem en lang række ministerier, for eksempel giver erhvervsministeriet godt 8 millioner D-Mark til støtte af filmproduktioner.

Udenrigsministeriets nuværende kulturpolitiske kompetencer kan opdeles i tre nogenlunde lige store dele:

  • støtte til Goethe-instituttet

  • støtte til tyske skoler i udlandet

  • støtte til en lang række uafhængige institutioner som har kultureksport og kulturimport som formål.

Et gennemgående træk i udenrigsministeriets varetagelse af kulturopgaver er, at den egentlige kompetence er lagt ud til uafhængige institutioner. Disse institutioner er selvfølgelig afhængige af udenrigsministeriets velvilje og løbende bevillinger, men kan i det daglige agere særdeles frit.

Goethe-instituttet står som formidler af tysk kultur i en lang række lande. Instituttet har hidtil haft meget høj selvstændighed og nogle frygter, at et decideret kulturministerium vil stille politiske krav til Goethe-instituttet. Det retoriske spørgsmål fra kritikerne af forslaget om et kulturministerium er: hvad skal man med et ministerium, hvis det ikke skal påvirke den absolut største institution? Det tyske Kansleramt er traditionelt set langt mere politisk markerende end udenrigsministeriet.

Andre ser et Kulturministerium som en genvej for at Goethe-instituttet skal kunne overtage en række af de opgaver og institutioner som iøvrigt støttes af udenrigsministeriet. Blandt disse institutioner er DAAD (udveksling af akademikere) og Humboldt-stiftelsen.

Hvilken politik?

Såfremt der oprettes et kulturministerium, vil det store spørgsmål blive, hvilken kulturpolitik der skal føres. Det er sandsynligt, at de første markeringer vil blive i forhold til EU og andre internationale organisationer. Også kampen om de digitale medier vil komme i fokus. SPD's kulturpolitiske program kan nærmest betragtes som et "alt godt fra havet"-program og er altså ikke udtryk for nogen kulturpolitisk praksis.

Programmet indeholder mange markeringer af, at samfundet har brug for kunstnernes engagement og åndelige indflydelse. Defor skal samfundet støtte kunstnerne yderligere. Der er også en del henvisninger til de digitale udfordringer.

Et typisk eksempel er fra idrætsafsnittet. SPD vil både støtte bredden og eliten. Det eneste konkrete krav er, at sikre at alle medborgere kan få TV-adgang til alle vigtige sportsbegivenheder. 

Det efterhånden enslydende europæiske kulturprojekt: styrkelse af den nationale filmindustri, er eneste konkrete høje prioritering i SPD's kulturprogram.  

Læs også Kulturby i bakspejlet

Søndag Aften 0998

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.