Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


oktober 1998


Hallå biblioteker - er I med?


Intro:

Bibliotekerne kommer til at spille en vigtig rolle i informationsudviklingen. Denne gang forsøger Søndag Aften at råde - lidt - bod på den manglende offentlige debat om bibliotekerne i Informationssamfundet.

Alle er enige om at bibliotekerne skal prioriteres højt i det såkaldte Informationssamfund. UBIS-betænkningen (se Søndag Aften Arkiv) gav et omfattende og ambitiøst udgangspunkt for en samlet dansk udvikling. Desværre frøs den offentlige debat om UBIS-betænkningen fast i den forlængst tilisede debat om brugerbetaling eller ej.

De danske folkebiblioteker har i årevis været i fuld gang med at geare op i IT-fart. Automatiseringer som udlånskontrol har stået højt prioriteret i et tiår, bevillingerne har blot været for langsomme. De fælles og koordinerende institutioner   i dansk biblioteksvæsen har også formuleret fremadrettede krav.

Lovforslag i 1999

Kulturministeriet arbejder på at fremlægge et lovforslag i begyndelsen af 1999 på baggrund af UBIS-betænkningen .

Sammen med Kommunernes Landsforening er man igang med at lave analyser over de udgifter UBIS kan føre til. Også striden om kommuner der "snylter" på større kommuners biblioteker analyseres sammen med KL. Kulturministeriet har endnu ikke vurderet de ophavsretslige konsekvenser af UBIS-betænkningen, for eksempel forslagene om aftalelicens.

Kulturministeren har ikke taget stilling til brugerbetalingen. Det nærmeste man kan komme en stillingtagen er dette citat fra kulturministeren, da hun deltog i Søndag Aften Netild juni 1998: "Jeg mener, at bibliotekernes traditionelle kerneydelser, samt f.eks. opkobling til nettet - skal være gratis. Resten er til diskussion."

Kulturministeren skal sidst i oktober deltage i en konference i Kommunernes Landsforening. Mange vil håbe, at hun bruger den anledning til at løfte lidt af sløret for det kommende lovforslag.

Foruden penge fattes folkebibliotekerne offentligt engagement og debat om deres fremtidige rolle. UBIS-betænkningen kunne have givet den nødvendige platform for denne diskussion. Men spørgsmålet om brugerbetaling kom til at overskygge det øvrige indhold. I den brede offentlighed står UBIS derudover blot for den tilbagevendende debat om bøger versus andre, nyere materialer.

Masse-anmeldelse

I denne udgave af Søndag Aften forsøger vi at grave et par spadestik dybere i dele af bibliotekernes engagement i informationsudviklingen.

Først og fremmest har vi gennemført den første masse-anmeldelse af danske folkebibliotekers hjemmesider. Det er blevet til mange kritiske ord. Vi håber at vi derigennem kan inspirere til øget kvalitet på hjemmesiderne - og måske også til mere fælles diskussion om indholdet af hjemmesiderne. Det har chokeret os, at mange biblioteker glemmer de krav til alsidighed som bibliotekernes øvrige virksomhed glimrende lever op til.

Kun hvert fjerde kommunale bibliotek har lavet hjemmeside. Blandt de 67 vurderede hjemmesider er de 21 stærkt kritisable.

Bibliotekerne skal almindeligvis leve op til bibliotekslovens krav om kvalitet, alsidighed og aktualitet. Der er ikke krav om at bibliotekerne skal have hjemmesider.

Men når bibliotekerne først er tilstede på Internet, må man forlange at de lever op til bibliotekslovens krav. Først og fremmest er den tekniske kvalitet på mange sider under almindelig Internet-standard, for eksempel "oppe-tiden" (hvor mange af døgnets timer der er adgang til hjemmesiden).

Bibliotekernes øvrige virksomhed er præget af stor alsidighed. Men når biblioteker tillader sig at nøjes med at lave links til et eller kun få af folketingets partier, når biblioteker nøjes med at omtale en enkelt bilfabrik eller når biblioteker kun henviser til en enkelt anden hjemmeside under religioner, så er det for ringe

Men vi tror at det er en af de børnesygdomme, som alle netbegyndere lider under. Sandsynligvis vil det gennemgående indtryk være langt bedre allerede om et år. Vi håber også at vi snart ser bibliotekerne bruge deres hjemmesider som noget der fører ekstra kvaliteter ind i bibliotekernes virksomhed. Ikke blot som et forsøg på en virtuel kopi af det faktisk eksisterende bibliotek.

I kommende udgaver af Søndag Aften vil vi også tage fat på en række af de centrale biblioteksinstitutioners hjemmesider.

Den evige strid om bøger

En del af debatten om UBIS handler om bøgerne versus andre materialer. Nogle af Bogens  fortalere hævder for eksempel, at der kun er råd til de store fremtidsinvesteringer, hvis brugerne betaler en andel.

I England kan man se Labour-regeringen lægge op til en tiltrængt fornyelse og revitalisering af bibliotekerne. Uden at det handler om brugerbetaling.

Men nok så spændende er den undersøgelse vi referer fra Sverige. Det viser sig, at flertallet af biblioteker som har bygget nyt i perioden 1980-1996 også har øget materialekontoen.

Med den svenske undersøgelse kan man hævde, at kulturbudgetter ikke er statiske. Der er ikke en på forhånd fasttømret kasse penge til kulturudgifter, som interessenterne så skal slås om. Kulturbudgetter er til for at forandres. Det er jo også derfor der måske kan blive penge til et nyt Kongeligt Teater. Biblioteksengagerede går i en budgetfælde, hvis de opfatter budgetterne som statiske. De der hævder at alle nye biblioteksudgifter går ud over Bogen, går i denne fælde. Men der skal dynamiske initiativer til for at ændre tingenes tilstand. På dette punkt er UBIS ikke lykkedes.

IT-fælden

Med masse-anmeldelserne ved vi godt at vi kaster med sten fra vores lille glashus. Og naturligvis kommer et net-tidsskrift som Søndag Aften alt for nemt til at tro at hele verden handler om Internet og IT.

For at blødgøre dette en lille smule, har vi bedt nogle forfattere skrive Culturcronikker om biblioteker. Vi synes at debatten om forfattere og biblioteker i alt for høj grad er kommet til at handle om pengene.

Opgaven var en fristil om biblioteker - ikke IT og biblioteker, ikke penge og biblioteker. Men biblioteker som sådan.

Vi håber at cronikker og øvrigt indhold giver inspiration og videre debatlyst.

God læse og kliklyst. 

Tom Ahlberg

ansvarshavende redaktør

 

Søndag Aften 1098

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.