Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


november 1998


Biblioteksorganisationer på nettet


Søndag Aften fortsætter gennemgangen af det danske bibliotekssystem på Internet ved at se på hjemmesiderne for biblioteksorganisationerne.

Mangel på penge er selvfølgelig en af de væsentlige årsager til at folkebibliotekernes hjemmesider er så ringe, som det fremgår af Søndag Aftens gennemgang (se Søndag Aften Arkiv). Flere penge til hjemmesider kan betale for mere omfattende indhold, stærkere databaseløsninger og bedre design. Øgede bevillinger til feltet kan også sikre at mere end en eneklt medarbejder engagerer sig i arbejdet med hjemmesiden.

Men en væsentlig del af vores kritik gik på manglende policy for folkebibliotekernes hjemmesider. Det er ikke hin enkelte websnedker der skal beslutte, hvilke målgrupper man vil prioritere eller hvilken grad af kommunikation man vil have med brugerne. Kriterier for, hvilke links man vil have på hjemmesiden eller for opdatering er heller ikke et blot spørgsmål for en enkelt engageret.

På samme måde som ledelsen på det enkelte bibliotek har påtaget sig et ansvar ved policy for bogvalg og for øvrige materialer, bør ledelsen også engagere sig og lægge retningslinjer for hjemmesiden. Bibliotekets ledelse arbejder som en selvfølge for at sikre størst mulig åbningstid for biblioteket. Ofte med kreative løsninger.

Når man ser, hvor mange biblioteker, som har ladet sig nøje med DDE's lukketider for opdateringer af databaser, fristes man til at spørge: hvor mange biblioteksledelser har forsøgt at presse DDE - eller de andre databaseleverandører - til at udvide net-åbningstiden yderligere?

Nettets virkelighed tyder ikke på offensivt pres fra biblioteksledelserne.

Alle siger IT

Når man følger debatten om UBIS-betænkningen, er der enslydende begejstring i hele biblioteksverdenen: alle vil have mere IT til bibliotekerne, først og fremmest for at betjene borgerne bedre i informationssamfundet.

Det handler naturligvis om penge - og de penge er der som bekendt vigtige slagsmål om. men det handler også om reelt engagement i sagen. Internet og hjemmesider er langt fra hele svaret på de kommende IT-udfordringer. Men det er en strømpil.

Hvem skal inspirere og gå foran i IT-udviklingen?

Man kunne forvente, at nogle af de centrale organisationer i dansk biblioteksvæsen tog handsken op. Hvem sikrer systematisk efteruddannelse og erfaringsudveksling blandt websnedkerne? Hvem stiller kriterier for gode hjemmesider? Hvem opfordrer ledelserne til at engagere sig i internet.

Burde biblioteksorganisationerne ikke have en mission på dette felt?

Sammenfattende må vi sige, at oplevelsen af de danske biblioteksorganisationers hjemmesider er bedrøvelig. Mest forfærdeligt er det med Bibliotekarforbundets. Stor og ambitiøs og fra en ressourcestærk organisation, men totalt og for længst gået i stå i alt sit rod.

Bibliotekslederforeningens og Danmarks Biblioteksforenings hjemmesider er også langt fra inspirerende.

Hvis ikke Bibliotekslederforeningen kan bruge Internet som reel værdiforøgelse i foreningens arbejde - hvordan skal man så overbevise de mindre IT-engagerede biblioteksledere om de nødvendige IT-investeringer?

Hvis ikke Danmarks Biblioteksforening kan lave en engageret og visionær hjemmeside, hvordan kan de så forklare de mange kommunalpolitikere, at bibliotekerne skal spille en vigtig rolle i udvikling af de kommunale hjemmesider?

Når Danmarks Biblioteksforening mener at de forskellige materialetyper på bibliotekerne skal ligestilles, hvorfor er alle publikationer stadig på trykte medier?

Heldigvis er dog også lyspunkter at hente blandt organisationerne. Det er DanskBibliotekscenter, Biblioteksskolen og den helt nye Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek.  I alle tilfælde organisationer som forsøger at skabe ekstra værdier ved aktiv anvendelse af internet. Men også organisationer som har afsat penge til formålet!

De øvrige svage hjemmesider kan man undskylde på forskellig vis, men hvorfor "gå på nettet", når man hverken kan eller vil satse det, der skal til. Det er ikke i væsenets interesse at optræde som glade amatører. Dette væsen er jo ikke en hvilken som helst branche i denne sammenhæng - eller hvad ?

Der skal mere end håndslag og hensigtserklæringer til.

Note: Vi har i anmeldelserne hovedsageligt vurderet efter samme kriterier som ved folkebibliotekerne. Vi har dog naturligvis taget hensyn til at organisationerne i det væsentlige henvender sig til fagfolk, hvorfor vi ikke har kritiseret indforstået sprog, forkortelser etc.
Da vi mener at alle disse organisationer har en mission på internet, har vi valgt at anmelde alle organisationer, uanset om de selv har meldt sig til de gængse søgemaskiner.

Til oversigt over forskningsbiblioteker

Til oversigt over folkebiblioteker

Søndag Aften 1198

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.