Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


november 1998


Rammer - rammer ikke


CulturCommentar:

Internetsites fyldes op med frames - eller rammer på dansk.

I Søndag Aftens oktober-anmeldelser af danske folkebibliotekers hjemmesider kritiserede vi mange bibliotekers brug af rammer. Gentofte Bibliotek tog vist prisen i vores kritik. Mange af de kommentarer vi siden har fået har handlet om netop vores kritik af rammerne.

Vores kritik var først og fremmest bundet i oplevelsen, når vi besøgte hjemmesiderne. Vi har simpelthen oplevet at rammerne ikke fungerede, at elementer fra rammerne forblev skjult og derfor at vi ikke kunne orientere os ordentligt på siderne. Vi har reageret, som man gør, når man irriteres over døde links. Vi forventer at hjemmesiderne fungerer og at funktionerne er i orden. Rammerne er et særligt problem, fordi de ses forskelligt afhængigt af skrærmstørrelse og browserversion. Bibliotekerne synes ikke i tilstrækkeligt omfang at tænke de mange forskellige - og ofte lavteknoligiske - brugere ind ved designet af hjemmesiderne.

Men diskussionen om rammerne handler også om den offentlige sektors tilgang til det at lave hjemmesider. Og den handler om danske bibliotekers service til blinde og svagtseende. De reaktioner vi har fået fra bibliotekers hjemmesidesnedkere tyder på, at denne målgruppe er ladt helt i stikken ved design af bibliotekernes hjemmesider.

Der er faktisk en officiel statslig holdning til rammerne. Den er  udtrykt i Forskningsministeriets publikation Netpublikationer fra juni 1997. Synspunktet fra Forskningsministeriet er, at frames ødelægger muligheden for at se siderne for de skærmlæsere som blinde og svagtseende kan bruge.

Et kort citat:
"Undersøgelser blandt blinde Internet-brugere i Danmark og udlandet bekræfter, at det især er anvendelsen af frames, interaktive formularer (forms) og illustrationer uden forklarende (eller alternativ) tekst, der skaber problemer."

Dette kan ses i sammenhæng med dette korte citat fra en af de reaktioner vi har fået:

Men at se det rimelige i at vi alle skal opgive frames, javascripts og hvad der ellers kommer af  den slags, for at en enkelt minoritet skal kunne afsøge internet med deres forældede dos-browsere. Det kan jeg ærlig talt ikke se det rimelige i. Hvad med andre minoriteter. F.eks. kunne det være et lige så rimeligt krav at alle hjemmesider fandtes i ihvertfald en engelsk og en fransk version så de  allerfleste   indvandrere kunne læse dem.

Vi har i vore anmeldelser ikke taget stilling til denne principielle diskussion om frames - for vi kan sagtens se det ærgerlige, hvis offentlige hjemmesider skal blive fremtidens svar på den kedsommelighed vi kender fra Statstidende. Men når man så bruger frames, skal de gerne kunne fungere - med hvilken som helst browser og hvilken som helst skrærmstørrelse. 

Man kan konstatere, at forskningsministeriet ikke er lykkedes med at få sine synspunkter ud til bibliotekerne. Det er ikke noget stort krav at stille til offentligt designede hjemmesider, at de har valgmuligheden mellem rammer og ikke-rammer ved velkomstbilledet.

Man må også konstatere, at der foreligger et nyt pædagogisk arbejdsfelt for  eksempelvis  Danmarks Blindebibliotek og Dansk Blindesamfund. En af pointerne i dansk handicappolitik har været at give handicappede så lige vilkår som muligt i forhold til de almindelige brugere - netop ikke blot at behandle handicappede som en hvilken som helst anden minoritet. Det er helt centralt i handicappolitiken, at man ikke tager udgangspunkt i kvantiteter men i kvaliteter. Blandt andet derfor har biblioteker investeret store beløb i lydbøger.

Fra vores side vil vi gerne opfordre bibliotekerne til fortsat at bruge rammer - men tænk jer dog om: lav alternativ mulighed og check jeres rammer på forskellige skærmstørrelser og browsere. 

Tom Ahlberg

Søndag Aften 1198

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.