Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


december 1998


Altid om onsdagen


Museernes gratisdag om onsdagen er blevet en succes. Gæsterne strømmer til, viser den første analyse af gratisdage på danske museer.

Søndag Aften har gennemført den første samlede analyse af gratisdagen på danske museer som blev indført efter finanslovsaftalen i 1996. I gennemsnit er andelen af museumsgæster, der besøger museerne om onsdagen, øget fra 14,7 procent til 20,3 procent. En relativ stigning på 37 procent.

Analysen omfatter de 7 statslige museer, der fik gratisdag fra begyndelsen af 1997: Den Hirschsprungske Samling, Nationalmuseet, Ordrupgaard, Tøjhusmuseet, Statens Museums afstøbningssamling, Dansk Landbrugsmuseum og Jagt- og skovbrugsmuseet. Desuden er Thorvaldsens Museum, som fik indført entrebetaling med onsdage som gratisdag fra i år også medregnet i analysen.

Ændringen er klart størst for afstøbningssamlingens vedkommende, hvor andelen af onsdagsbesøgende er øget fra 23 procent af alle gæster til 45 procent i 1997. Her kommer hver anden besøgende altså på gratisdagen.

Men en række andre museer har oplevet store stigninger i onsdagsbesøget, Ordrupgård (næsten fordobling), Hirschsprung og Thorvaldsen (relativ forøgelse med 50 procent). Nationalmuseets besøgstal om onsdagen i Prinsens Palais er øget fra 17 til 23 procent.

Jagt- og skovbrugsmuseet har - som de eneste - haft en nedgang i besøgstallet om onsdagen.

Her kan du se tallene for de enkelte museer.

Tendenser

Bortset fra den enkelte undtagelse, Jagt- og skovbrugsmuseet, er tendensen klar: flere vælger at gå på museum, når det er gratis. Tendensen er den samme overalt.

Analysen giver ingen indikationer for, hvem der vælger at gå på museum om onsdagen.

Tallene for de museer, der ikke ligger i Københavns centrum eller tæt på København, tyder på at effekten af gratisdagen er størst tæt ved centrum. De der vælger at besøge for eksempel Jagt- og skovbrugsmuseet eller Gl. Estrup har en række andre hensyn og udgifter at tage med før museumsbesøget. Og så vil enterbetalinegn ikke veje så tungt i den totale stillingtagen for besøget.

Samlet set er der sket lille stigning i besøgstallet fra 1996 til 1997. Denne stigning er dog være påvirket af mange andre faktorer end gratisdagen. Der kan således ikke konkluderes, hvorvidt gratisdagen øger det samlede besøgstal.

Fuld kompensation

De statslige museer havde i 1996 et besøgtal om onsdagene på ialt 135.000 og i 1997 på 214.000. Dette blev kompenseret med en finanslovsbevilling på ialt 3 mio kr. svarende til 100.000 fuldt betalende gratisdagsgæster. Andelen af fuldt betalende gæster varierer stærkt mellem museerne - og tilsvarende variationen i rabatordninger. De mange generelle usikkerhedsfaktorer til at vurdere konsekvensen af gratis onsdage bevirker, at det er usikkert at vurdere, hvorvidt kompensationen har dækket den reelle mindreindtægt for museerne. De enkelte museer vil endda have vanskeligt ved at foretage en sådan præcis vurdering. Jagt- og skovbrugsmuseet - med nedgang i onsdagsbesøgstallet - har med sikkerhed fået tilstrækkeligt kompensation.

For Thorvaldsens Museum som først har indført entre i 1998 er det tydeligt at den konkrete kompensation fra Københavns Kommune ikke dækker. I København begynder Bymuseet og Nikolaj udstillingsbygning at opkræve entre fra 1. januar 1998.

Altid onsdage?

Da gratisdagen blev fastlagt fik Landbrugsmuseet Gl. Estrup tilladelse til at have sin gratisdag om fredagen. Dette blev blandt andet begrundet med museets særlige placering.

Siden har blandt andet Tøjhusmuseet søgt tilladelse til også at få gratisdagen om fredagen. Dette er afslået fra kulturministeriet. Begrundelsen er, at publikum har lettest ved at orientere sig, hvis det er en fælles gratisdag.

At ministeriet finder det nødvendigt at blande sig i hvilke dage,d er er gratisdage, minder i betænkelig grad om den form for regelstyring som ministeriet iøvrigt har forsøgt at senere sig væk fra i løbet af 80'erne og 90'erne.

Den oprindelige politiske begrundelse for gratisdagen er hensyn til de mennesker som ikke har råd til at betale entre. Begrundelsen var ikke, at minsietriet skulle gøre det så let som muligt for publikum at huske, hvornår det er gratis. Alle museer er flinke til at fortælle om gratisdagen i materialer, på stedet og på hjemmesider. De forsøger altså slet ikke at skjule gratismuligheden.

Hvis enkelte museer føler god grund til at fravige den generelle ordning, må det være ud fra konkrete erfaringer og kendskab til publikum. Det burde ministeriet tage ad notam i stedet for at genindføre den gode gamle regelkontrol.  

Tidligere undersøgelse

Det var ved vedtagelsen af finansloven for 1990, der blev indført generel entre til statens museer. Da museernes besøgstal er stærkt varierende år for år og udstilling for udstilling, har effekten af den generelle entrebetaling været vanskelig at evaluere. Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut, AKF, gennemførte en omfattende undersøgelse i 1993. Denne undersøgelse gav ikke nogen konklusioner vedrørende besøgstallene efter indførelsen af entrebetaling. Undersøgelsen kunne blot konstatere, at besøgstallene var faldet - men at de også var faldet på museer der hele tiden havde haft entrebetaling.

Om denne analyse

Søndag Aftens analyse bygger på en væsentlig påstand: museumsbesøg på bestemte ugedage ændrer sig ikke relativt på grund af ændrede udstillinger, ændret vejr eller lignende. Med andre ord: hvis 10 procent af et museums gæster kommer om onsdagen det ene år, så vil også 10 procent af gæsterne komme om onsdagen næste år, selv om det totale besøgstal er fordoblet.

Ud fra denne påstand har vi analyseret besøgstallene på de nævnte museer for hele 1996 og hele 1997. Ordrupgaards tal er dog kun fra månederne maj, juni og juli 1996 og 1997, da særudstillinsgaktiviteter og lukkeperioder udelukker mere omfattende sammenligninger. Thorvaldsens Museum har først indført betaling for entre fra 1. juli 1998. Søndag Aftens analyse bygger derfor kun på sammenligninger af perioden 1. juli til 15. november i 1997 og 1998. Renser man totaltallene for disse to museer med kortere sammenligningsperioder, ændres helhedsbilledet dog ikke: stigningen er fra 15,1 procent til 20,1 procent.

Mere om fakta bag analysen.

Søndag Aften 1298

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.