Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


januar 1999


Lille rundtur:   Dansk net-kunst


Det myldrer med kunst på Internet. Mange museer, gallerier og kunstnere viser værker. Men indtil nu er mængden af værker fremstillet med henblik på nettet stærkt begrænset. Her har vi dog valgt at sætte fokus på ikke-institutionel dansk kunst på internet.

Det giver kun begrænset mening, at tale om dansk kunst eller national kunst i det hele taget på internet. Vi gør det alligevel her, fordi vi tidligere har lavet gennemgange af danske kunst- og kulturinstitutioner på internet, så kan man sætte de to ting op over for hinanden, hvis man ønsker det.

Hjerte kunst.

Eva Koch, Lisa Rosenmeier, Lone Høyer Hansen.

Det er meget udbredt, at bruge nettet som et almindeligt kunst katalog, tekst og fotografier. Det er også glimrende. Der er kun medtaget et eksempel på den type site her. Alle tre kunstnere beskæftiger sig med medier, der er beslægtet med internet, eksempelvis video. Det er helt sikkert, at hvis de tre selv satte sig lidt mere ind i det her mediet ville de kunne producere noget virkelig interessant.

www.artofheart.dk

Terrorist net kunst

cw4t7abs

Der er en antonym person bag det her site, der går under aliaset cw4tads. Man kan gætte på, at det er produceret i Danmark da dk. indgår i adressen. Det kunne også være svensk?
Det virker som om personen har produceret til internet et stykke tid, hvor det har haft interesse i hacker og teckno/industri musik kredse. På det sidste har kendskabet til stedet nået frem til kunstverdenen, hvor det er blevet godt modtaget under betegnelsen terrorist net kunst.

Hos cw4tads finder man : industri musik, musik software, film, tekst og javascript programmering. Noget af det interessante ved stedet er, at man møder en ny type producent/kunstner, hvor en og samme person er : musiker, hacker, software udvikler, CD-udgiver og distributør.

cw4t7abs

Okkult historie

Balder Olrik

Muligvis det mest besøgte danske kunst site. Balder Olrik fortæller en meget okkult historie, som han beder læserne komme med kommentar til. Man bliver opmærksom på, at der ude på nettet færdes utroligt mange usikre og forvirret mennesker, der søger og søger.

Det er noget helt andet, at præsentere et projekt på internet end på et kunstmuseum eller i et galleri. På nettet befinder publikum sig kun på en afstand af et muse-klik. Pludselig er man omgivet af alle mulige djævle dyrkere og deslige. Det er lettere, at falde i et dybt sort hul end det er, at komme op af et.

Balder Olrik

Entreprenør kunst.

Superflex

De der har set Louisianas store dansk/skånske udstilling sidste år, kan måske huske et rum, der minder om en messestand fra Bellacentret, hvor en eller anden virksomhed eller missions selskab viser deres virke og produkter frem. Det er Superflex. På Louisiana var det et ballon-biogas anlæg til ulande.

Enhver virksomhed må jo have en web-side, det har Superflex også. På deres site får man ikke noget særlig godt billede af, hvad Superflex er og hvad de vil. Der er sådan lidt forskelligt, bla. et PC-spil man kan downloade? Måske drejer det sig mest om, at vifte med firma-flaget.

Superflex

Indsamling via nettet

Kirsten Dufour

City Flower Of The World er i og for sig ikke et netkunstprojekt, men derimod et videoprojekt der kommunikerer via nettet. Kunstneren Kirsten Dufour samler videostumper fra storbymylder og ber via websiten folk om at lave optagelser fra alverdens storbyer til projektet.  

City Flower Of The World

Kunst kan være sååå kedeligt

Tune Kruse

Kunstneren Tune Kruse er en af de få som bruger nettets teknologi kreativt.Dels vises net-værket art can be so very boring, som simpelthen er de seks ord som gentages hver for sig igen og igen. Tror vi, men hvem ved, måske har kunstneren lagt en ændring ind efter 17 minutter?

Tune Kruse præsenterer også projektet handshaking med opfordringen: lad os mødes på min harddisk på torsdag! Man kan sende et billede af sig selv til kunstneren - og få et retur. Til sidst vil kunstneren samle bidragene til noget som måske er interessant, måske ikke.

Art and Stupidity

Verdens længste skærmbillede

Peter Lind

Peter Lind er en anden dansk kunstner som afsøger teknologiens muligheder. Blandt andet viser han verdens længste skærmbillede 8det er fem meter langt!). En del af værkerne kræver plug-ins til browseren.

Peter Linds deskshow

Kunstens knudepunkt

Artnode.dk

Artnode er en omfattende site som er en blanding af tidsskrift og kunstudstilling. Mange kunstnere er repræsenteret, dog relativt få egentlige net-værker. Artnode er veteranerne i denne del af verden. Blandt andet finder man kunstværker, der er optimeret til Netscape 1.1 - sidst opdateret marts 1996!

Artnode.dk

OBS. Forbruger oplysning :

På mange af de kunstneriske sites bliver man tilbudt, at downloade forskellige ting,  bl.a.: musik, software og billeder.

Der har været mange advarsler  i medierne, hvor man af sikkerhedsgrunde fraråder, at downloade fra steder der ikke tilhører store multinationale virksomheder.

Hvis man bruger Microsofts browser kommer der endda en advarselskasse frem på skærmen "du er igang med, at downloade noget usikkert, vil du fortsætte?"

Hvis der er nogen, der har hørt om nogen, der har haft sikkerhedsproblemer ved at downloade fra en eller anden kunstners hjemmeside, vil vi gerne høre om det! For vi har endnu ikke hørt om nogen problemer (bortset fra langsomme servere!).

Se også
Kunsten der kun findes på nettet
De bedste kunstsites
Netkunstens superliga
Intro: kunsten i nettet

Søndag Aften 0199

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.