Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


marts 1999


MP3 - musikkens nye format


Internet bliver ved med at udfordre den etablerede pladeindustri. Senest har kompimeringsformatet MP3 givet branchen flere grå hår.

Komprimering af digitalt materiale er en helt almindelig måde at spare plads på. De fleste, der har hentet et program på Internet har prøvet at få zip-filer, der skal åbnes på egen computer. Komprimeringen gennemføres ved automatisk omdefinering af bestemte mønstre i digitale filer. Eksempelvis kan hyppigt anvendte udtryk tildeles en bestemt kode. Princippet svarer til den gammeldags stenografering, blot med den forskel at alle (med de rigtige ekstrakt-programmer) kan åbne filerne. Efter genåbning af komprimerede filer er kvaliteten fuldstændigt uændret. Der sker en mindre kvalitetsforringelse ved komprimering af musik, den er dog knapt hørbar.

Ved at komprimere kan tekstbehandlingsfiler og regneark reduceres med 70-80%, programmer med 10-50%, grafikfiler med 10-50%. Og musik kan reduceres med 90%. I en digital verden som savner båndbredde og lagerplads er komprimering derfor yderst velkommen. 

MP3 - en vinder

Det format som for alvor har vist styrken ved komprimering af musik er MP3 - forkortelse for Motion Picture Experts Group-1, Audio Layer 3. MP3-komprimeringen reducerer musikkens pladsforbrug så der typisk kan være plads til 10 almindelige CD'er på en CD-plade. Beatles komplet på en dobbelt-CD eller Beethovens ni symfonier på en enkelt eller Wagners Ringen på en enkelt. Teknologien giver store pladsbesparelser - og gør at det er overkommeligt at sende musik gennem Internet.

Med MP3 kan man tage uendeligt mange digitale kopier af det samme musikstykke. Det giver oplagte problemer for ophavsrettighedshaverne. Hvordan sikrer man at kunstnere og komponister får betaling for de værker som kopieres?

En MP3-spiller er en ... øøh

Den transportable MP3-spiller, Rio, har siden lanceringen i efteråret 1998, taget tæten i den offentlige omtale af MP3-spillere. Den er på størrelse med en æske spillekort og  kan lagre 1 times musik. Til gengæld er det lidt krævende at lade ny musik ind i den. Det er stadig lettere at putte et nyt kassettebånd i en kassettebåndoptager end at lægge en ny times musik ind i en Rio. Men det er blot et spørgsmål om kort tid, førend der kan være langt mere musik på små bærbare enheder

Koreanske Seahan kom faktisk på markedet før Rio. Seahans MP Man er større og tungere end Rio, men kan til gengæld lagre 2 GB musik. Varo Vision's ClikMan kommer på markedet senere i år. Det er en kombineret MP3-afspiller, en digital båndoptager og kalender. Andre kombinationer er også på vej: et firma satser på kombinationen karaoke og MP3, et andet på digitale billeder og MP3, et tredje på kombineret AM/FM radio og MP3. Ialt hævdes at der vil være mindst 20 forskellige afspillere på markedet inden årets udgang. Priserne varierer fra 800 kr til 2.000 kr.

De første generationer af udstyr til MP3 supplerer således det traditionelle stereoanlæg. Det kan dog ikke vare lang tid førend MP3 også integreres i det traditionelle computerudstyr. Hvorfor have en særlig MP3-afspiller, når den lige så vel kunne være integreret i den håndholdte og den bærbare computer.  

Rio blev produceret således at det ikke var muligt at kopiere MP3-filer. Det har hackere sidenhen gjort muligt. Så har man en Rio og det rigtige software, kan man tage de kopier man vil - og har moral til.

For at afspille MP3-filer på en PC eller Mac kræves et særligt program. Der er efterhånden mange programmer, de fleste er gratis. Blandt de mest brugte er Winamp som kan downloades gratis. Winamp har den særlige fordel, at den enkelte bruger selv kan ændre afspillerens design. Samme firma har lavet en såkaldt Shoutcast, som er en serverapplikation, der giver mulighed for at hvem som helst kan sætte sin egen MP3-radiostation op.

Ingen forventer at det nuværende MP3-format er det endelige. Det amerikanske Global Music Outlet har allerede lanceret MP4 - i samarbejde med gruppen Public Enemy. Denne MP4 har forbedringer i forhold til MP3, men er dog langt fra anerkendt som en kommende standard.

Den amerikanske pladebranche-organisation Recording Industry Association of America (RIAA) er gået sammen med en række computervirksomheder i Secure Digital Music Initiative (SDMI). Hensigten er at skabe et nyt komprimeringssystem - som sikrer at man ikke kan kopiere musikken. Et alternativt projekt går ud på at forsyne musikken med digitale vandmærker - så man kan se om filen har rettighederne i orden eller er illegal. Arbejdet med SDMI startede i januar måned - og hensigten er at have et produkt klar inden sommerferien. Der er altså sat turbo på udviklingen. Deltagerne i SDMI er blandt de store i musik- og computerbranchen. Det understreges blandt andet af, at det koster 50.000$ for en virksomhed at være repæsenteret i styringsgruppen.

Og så er der musikken

MP3-musikken findes på utallige websteder. Nogle steder betales musikere for musikken, andre steder betales ikke en øre. De sidste steder opfattes som MP3's piratsites. Rettighedshaverne har igangsat et omfattende arbejde med at lukke piratsteder, og der lukkes steder hver dag.

Vil du vide mere om MP3, har søgetjenesten Lycos oprettet en særlig MP3 søgetjeneste på mp3.lycos.com. Ved lanceringen i januar indholdt søgetjenesten ½ million sange - hyppigt dog mange versioner af samme sange. Men 1. februar indgik Lycos en aftale med RIAA om at fjerne sites med ulovligt MP3-materiale. En stor del af henvisningerne fra mp3.lycos.com er derfor nu døde.

Den største MP-3 site er mp3.com. Her kan man finde mere end 10.000 sange med over 4.000 artister. Det kan lyde overvældende. Men hovedindtrykket er stadig, at MP3 bruges til kendte gruppers b-sider og studio outtakes og nye, helt ukendte bands. MP3.com har derudover et katalog af lydbøger på vej.

MP3.com har en egen hitliste. Det hidtil ukendte band Fire Ants havnede på 2. pladsen på denne liste. Og nu er de blevet mediedarlings med store portrætter i TV-stationer, aviser m.m.

En anden vigtig site er www.goodnoise.com som har indgået samarbejde med pladeselskabet Rykodisc (med hele Frank Zappas katalog - en kunstner hvis totale produktion næppe kan rummes på en harddisk selv ved MP3-komprimering...).

Internet Underground Music Archive IUMA har også en omfattende samling. Mjuice er blandt de større steder som også prøver at markedsføre egne tekniske løsninger på kopiproblemerne.

Der er efterhånden kommet en del steder, som sælger MP3-musik. Almindeligvis er prisen 1$ pr. downloadet sang. Dette deles med 50% til ejeren af siten og 50% til de kunstneriske rettighedshavere. Ved det almindelige CD-salg henter kunstnerne kun 10% af indtægterne. Men også her må man hurtigt forvente differentieret prissætning. En Frank Zappa-sang varer almindeligvis noget længere end en Beastie Boys-skæring.

MP3 har hurtigt fået sine egne medier. mpXreview.com bringer anmeldelser, MP3 Impact er et nyhedsbrev som blandt andet har hitlister over de mest downloadede musikstykker. MP3critic.com bringer anmeldelser og danske MP3Info har informationer om hardware til MP3. Noisebox.com har lanceret MP3 music awards.

Søndag Aften 0399

Læs også:

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.