Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


april 1999


Krig via computeren


håtetepekolonskråstregskråstreg:

Søndag Aftens lille netguide til informationer og misinformationer  om NATO-bombningerne af Serbien.

Irak-krigen i 1991 blev det totale gennembrud for TV-stationen CNN. Krigen var som skabt til fjernsyn. De aktuelle NATO-bombninger af serbiske mål er til gengæld elendigt fjernsyn. TV-stationerne kan hverken filme flyene i angreb eller de spredte mål man rammer. Så for fjernsynet er det kun den enorme flygtningestrøm vi kan følge. Missiler er dårligt fjernsyn.

Ved denne krig får vi ikke soldaterne at se, men derimod slipseklædte NATO-talsmænd og statsoverhoveder. Madeleine Albright har overtaget Norman Schwarzkopfs rolle som den mest fotograferede person i medierne.

NATO-krigen mod Serbien følges bedre på computerskærmen end i fjernsynet. Mediemæssigt vil denne krig blive husket som den første krig, hvor Internet blev brugt og misbrugt.

Her er nogle af kilderne til krigen:

Den angribende part i krigen forklarer sig på NATOs website.

De russiske synspunkter fremføres gennemgående af nyhedsbureauet ITAR-Tass.

Amnesty International følger også konflikten indgående.

Fra serbisk side

Serbia Info er den officielle serbiske tilgang til krigen. Her er aggressorerne uden tvivlens nådegave benævnt terrorister, Tony Blair sammenlignes med Hitler. Alle NATO-bombninger rammer kun civile mål, ifølge denne site. Teksten findes i engelsk, tysk, spansk, fransk og russisk version. Og indholdet er særdeles omfangsrigt.

Albanian Terrorism er en serbisk site, som fortæller, hvilke grusomheder albanerne er ansvarlige for og hvorfor det er nødvendigt med humanitær serbisk indsats i kosovo. Kosovo.net har samme synspunkter.

Fra albansk side

Den albanske Radio 21 sender blandt andet fra Prestina - med sit syn på virkeligheden. Radiostationen sender via satelit. Websiten har meget detaljerede og konkrete informationer. Har dog væsentlige problemer med at sørge for opdatering.

The Kosava Crisis Center har nyheder og historiske informationer om baggrunden for konflikten. Kosava.com har samme tilgang til konflikten.

Albanews er en mail-nyhedsservice som udsender et ugentligt nyhedsbrev om albaneres situation uanset om det er i Kosova, Albanien, Montenegro, Makedonien eller andre steder i verden.

Albanian Home Page - er midlertidigt nede.

Midt i konflikten

Radio B-92 har siden 1992 stået som en vigtig uafhængig kilde i den serbiske hovedstad, Beograd. Radiostationen blev straks lukket af de serbiske myndigheder, da NATO-bombningerne startede. Lukningen blev begrundet med, at radiostationens sender var længererækkende end radiostationen havde tilladelse til. Radio B-92 har gennem længere tid brugt Internet og bringer for øjeblikket sine rapporter ud ad den vej. Midlertidigt er udsendelserne rykket til en alternativ server - sendetilladelse eller ej. Ledende medarbejdere siges at være fængslet.

Den serbiske ortodokse kirke har en aktiv site, som følger krigshandlingerne på nært hold.

European Movement in Serbia er en organisation som arbejder for åben kommunikation på tværs af alle politiske, økonomiske og etniske skel. Bruger EU's flag som logo.

Kosovo.com bringer synspunkter fra Serbian Democratic Movement of Kosovo and Metohija - en religiøs prodemokratisk gruppe. Gruppen kræver at NATO-bombningerne stoppes og at fredsforhandlingerne genoptages. Kosovo.com forsøger at have debat. Et aktuelt spørgsmål er:

Is NATO bombing of downtown Belgrade ‘punishing’ Milosevic? By the way, Belgrade is (was) opposition center of Serbia and the worst nightmare of Mr. Milosevic.

Kosovo.com udgives via en server i Canada.

eGroups.com er et debatsted, hvor man kan starte sin egen debatgruppe på nettet. En række aktive grupper handler om Kosovo-konflikten.

Iagttagere

Hvis du har aktuelle rejseplaner til konfliktområder, kan www.terrorism.net give gode råd om voldsomheder overalt i verden.

CrisisWeb er en international "neutral" organisation som samler bunkevis af informationer. Mere nuanceret end det vi ellers har fundet på vor vej. Redelige og dybtgående analyser. Mener, at Slobodan Milosevic skal fjernes førend man kan nærme sig en fredelig løsning.

Balkan Action Council er et oplysningssted om baggrunden for konflikten med nærkig på de mest antidemokratiske kræfter i konflikten. Organisationen har sit udgangspunkt i USA, består i høj grad af amerikanske og europæiske intellektuelle, blandt de mere kendte i styringsgruppen er Elie Wiesel, Saul Bellow og Zbigniew Brzezinski. Udsender hver uge et nyhedsbrev.

Human Rights Watch er en organisation som - ud fra amerikansk udgangspunkt - har gjort sig til vagthund for menneskerettighederne overalt i verden. For tiden særligt fokus på Kosovo.

Zmag er en oppositionel amerikansk gruppe. Kritiserer stærkt USA's rolle som verdens politibetjent. Har på forsiden en liste over de steder USA har kastet bomber over siden 2. verdenskrig. Her er listen:

China 1945-46
Korea 1950-53
China 1950-53
Guatemala 1954
Indonesia 1958
Cuba 1959-60
Guatemala 1960
Congo 1964
Peru 1965
Laos 1964-73
Vietnam 1961-73
Cambodia 1969-70
Guatemala 1967-69
Grenada 1983
Libya 1986
El Salvador 1980s
Nicaragua 1980s
Panama 1989
Iraq 1991-99
Sudan 1998
Afghanistan 1998
Yugoslavia 1999

Anonyme muligheder

Men Internet er heller ikke helt ufarligt. At sende e-mails eller at finde informationer på nettet kan blive betragtet som stærkt illoyalt midt i krigen. For at imødekomme dette problem, har www.anonymizer.com sat en tjeneste op, som dels giver mulighed for at sende anonymiseret e-mail, dels giver mulighed for at durfe anonymt, så ingen skulle kunne spore surferens PC.

Mange af de nævnte websteder er stærkt belastede for tiden. Det kan derfor være svært at komme igennem. Desuden er der en risiko for, at NATO-bombningerne også rammer de telefonforbindelser som Internet er baseret på. De største jugoslaviske Internetudbydere BeoTelNet, SezamPro og BITS virker dog endnu - og EUnet Yugoslavia har tilsyneladende hyppige udfald.

Tidligere håtetepekolonskråstregskråstreg:
Digital konfliktløsning
Filter mod filter
Hvad skal hjemmesiden hedde?
Spøgelsesbyer på nettet
Det kreative 2000-problem

Søndag Aften 0499

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.