Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


maj 1999


Lille guide til e-zines


Elektroniske tidsskrifter breder sig. Her er et lille udpluk af e-zines med kulturelt islæt.

Nogle af de første e-zines var  Network Audio Bits som startede i 1987 (pladeanmeldelser), Athene: The Online Magazine of Amateur Creative Writing og Quanta startede i 1989.   En del af de tidlige tidsskrifter er arkiveret hos etext.org.

Salon Magazine er blandt veteranerne på nettet. Salon startede i 1995 som Internets svar på de klassiske litterære tidsskrifter. Salon anses af mange kommentatorer for at være absolut banebrydende i højkvalificeret og originalt stof. Meget litteratur, tegneserier, digital kultur, underholdning og provokerende debat. Det er et af de få net-tidsskrifter som anmeldes i gamle medier – udenfor særlige Internet-rubrikker! Kunne i april 1999 - efter tre års intens kamp - købe domænenavnet www.salon.com, af en fremsynet og hurtig frisør fra Austin, Texas.

Oplyser selv at have 1 mio. læsere pr. måned – med 13 mio læste sider pr. måned. Uafhængig kilde vurderer læsertallet til 700.000 månedligt.

Feed er ligeledes blandt veteranerne (fra 95/96). I høj grad baseret på originalt stof om kulturelle og teknologiske tendenser. Mange interaktive elementer og mange programmeringseksperimenter i teksterne. Seneste udmelding (september 1998) er et håb om at løbe rundt fra år 2000. 200.000 læsere månedligt.

gURL er i højere grad et virtuelt fællesskab end et magasin, men har en massiv anmeldelsessektion og journalistik om og fra kvinders vinkel. Startet i 1997 af tøjhandlerkæden Delia’s.

Slate er startet af Microsoft, men redaktionelt uafhængig. Har specialiseret sig i politiske kommentarer. Magasinet startede som et gratistilbud. Skiftede marts 1998 til et abonnementssystem (20$ for et år), hvorefter antallet abonnenter faldt til 20.000. Men har foråret 1999 offentliggjort ny strategi: bliver snart gratis igen. Der var 200-300.000 besøgende på de gratis sider, som valgte ikke at betale for det fulde indhold.

The Onion er et satirisk magasin der både udkommer elektronisk og i print. Har fornylig indgået en stor aftale om bogsalg (Crown Publishing). Magasinet har resulteret i fire bøger, den seneste udkom 1. april i år og solgte 85.000 på udgivelsesdagen.

De omfattende og etablerede tidsskrifter er altså tydeligvis amerikanske. Der er dog efterhånden kommet enkelte skandinaviske, som er værd at holde øje med.

Urban Desires er et tidsskrift helliget det visuelle. Først og fremmest er der mange film - og et layout som er værd at kigge på. Indhold og udgivelsesfrekvens kan man aldrig være sikker på - men det er et af de tidsskrifter som afprøver mediets muligheder meget stærkt.

The Art-Bin kunstnerisk stærkt eksperimenterende tidsskrift. Svensk redigeret, men primært på engelsk. Er blandt pionærerne - også i at bruge nettets kreative muligheder. Indholdet er ofte fordybende med lange artikler. Læs for eksempel John Labovitz: Five years and counting om nettop e-zines.

Kritik.com er et nyt tidsskrift startet af et af Sveriges største webbureauer. Emnekredsen er politik, kultur og teknologi. Artiklerne er som regel meget personlige kommentarer. Der er arbejdet noget mere med layout end med indholdet.

Men der er også danske kulturtidsskrifter som er værd at gå efter: Dyk Ned og Loke.

Dyk Ned er et kunstnerisk funderet tidsskrift startet i miljøet omkring Galleri Nicolai Wallner med flere anerkendte forfattere og kunstnere. Hidtil er nr. 1 udkommet - og seneste opdatering fra november 98 fortæller, at nr. 2 udkommer januar 1999. Vi venter stadig:-).

Loke er et tidsskrift startet og drevet af enmandshæren og pionæren Arne Herløv Petersen. Tidsskriftet er primært en tekstsamling af artikler som har relation til nettet - men også mange andre aktuelle politiske temaer fanger ind i mellem forfatterens hjerte. Og så er forfatterens imponerende linkssamling med. Samlingen er stærkt selektiv, men hvis man vil dykke ned i historier om specialemner som efterretningstjenester, medicinsk debat og meget andet - så start gerne hos Loke.

Al statistik på nettet er vanskeligt. De tal der nævnes bygger hovedsageligt på oplysninger fra udgiverne selv. Udtrykket læsere må ikke sammenlignes med udtrykket læste sider. Alle læseroplysninger bygger på månedsopgørelser.

Læs også:
Det nye gratisprincip
Bibliotekerne køber elektronisk

 

Søndag Aften 0599

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.