Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


juni 1999


Hvis Microsoft boede i Saeby


håtetepekolonskråstregskråstreg:

Mange computerengagerede fryder sig over den store amerikanske retssag mod softwaregiganten Microsoft. Men hvis Microsoft boede i for eksempel danske Sæby, ville vi nøjes med at sige: fy, fy, skamme, skamme...

Medieomtalen af retssagen mod Microsoft har været stor. Det skyldes selvfølgelig virksomhedens størrelse og betydning på det ekspansive IT-marked.  Men det skyldes også at mange computer-engagerede har et stærkt følelsesladet forhold til Microsoft og virksomhedens højt profilerede leder. De mange hade-websites er et glimrende barometer for de følelser Microsoft vækker.

Men, hvis de danske og andre europæiske Microsoft-kritikere greb i egen barm, ville de spørge: hvorfor er vore konkurrenceregler ikke lige så skrappe som de amerikanske?

Hvis Microsoft boede i Saeby

Vel er Sæby i Nordjylland ikke som Seattle i det nordvestlige hjørne af USA. For eksempel er musikscenen i Sæby knap så ombejlet som grungemusikken fra Seattle. Og der er heller ikke plads til helt så store virksomheder som Microsoft, selv om der efterhånden er motorvejskapacitet til den størrelse virksomhed:-)

Ligesom i den amerikanske konkurrencelov, er der i den danske konkurrencelov fra 1998 forbud mod at virksomheder misbruger dominerende stilling på markedet. Men konsekvenserne er vidt forskellige.

I den aktuelle Microsoft-retssag trues virksomheden med gigantiske bøder, opsplitning af virksomheden (som i den klassiske retssag mod Standard Oil - Esso) samt fængselsstraffe til ledende medarbejdere. Den danske konkurrencelov giver kun mulighed for at give et såkaldt pålæg. I det danske retssystem ville Microsoft-sagen føre til at en domstol kunne fortælle virksomheden, at man skulle ændre praksis fremover. Ingen bøder, ingen fængsel og slet ikke opsplitning af virksomheden.

Hvis virksomheden efterfølgende ikke overholder dette pålæg kan de få en bøde. Dette bødesystem er så nyt i Danmark, at ingen endnu kan vurdere, hvor store bøderne vil blive. Intentionerne er dog, at bøderne skal være så store, at overtrædelser ikke kan betale sig - men dog lavere end i de øvrige EU-lande.

Men, hvis bøderne ikke hjælper, kan der hverken gives fængselsstraffe eller dømmes opsplitning af virksomheden.

De begrænsede danske sanktionsmuligheder - kun at give pålæg til virksomheder, der misbruger sin dominerende position på markedet - er enestående svage i europæisk målestok. I EU-landene er der generelt stærkere - og hurtigere mulighed - for at give bøder. I enkelte lande er der endog mulighed for at give fængselsstraf.

Og hvis Sæby lå i Europa...

Dansk konkurrencelovgivning er på dette punkt altså svagere end det almindelige niveau i EU. Man vil dog kunne forvente sig, at der sker yderligere harmoniseringer i EU-landene i de kommende år. Den generelle tendens er yderligere stramninger og øgede muligheder for sanktioner. Et fælles ønske om at styrke EU-kommissionens effektivitet i de mest omfattende konkurrencesager, vil føre til øgede krav om at medlemslandenes lovgivninger også styrkes.

EU-kommissionens initiativer vil givetvis føre til generelt højere bødeniveau, men fortsat ikke fængsel eller opsplitning af virksomheden. Bødeniveauet vil dog ikke komme i nærheden af de amerikanske bøder.

I europæisk konkurrenceret har man indført muligheden for at stoppe store virksomhedsfusioner - for at undgå at disse sætter sig på markedet (har eksempelvis ramt danske bryggeriambitioner og sat spørgsmålstegn ved ekspansive svenske bilfabrikker). Men man har altså endnu ikke indført muligheden for at splitte en eksisterende virksomhed op i mindre enheder.

En af de meget gode grunde til at opsplitning af virksomheder næppe vil komme ind i europæisk konkurrenceret er, at der ikke er tilstrækkelige kontrolmuligheder. Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig uetiske samarbejder mellem opsplittede dele af en virksomhed. Og det vil kræve omfattende kontrolarbejde og stærke myndighedsmuskler for at følge om en virksomhed reelt omgår en opsplitning.

Når Sæby nu ligger i Danmark...

Amerikansk konkurrenceret er langt skarpere end den europæiske. Det gælder dels sanktionerne, men også geografisk. Amerikansk konkurrenceret gælder nemlig også udenfor USA. Så, hvis Microsoft lå i Sæby - og hvis en amerikansk virksomhed syntes at Sæby-fabrikken overtrådte spillereglerne, så ville man blot anlægge en sag i USA. Og så ville Sæby-virksomheden kunne forhindres i at eksportere til USA. Så Microsoft flytter næppe til Sæby blot for at snyde de skrappe amerikanske konkurrenceregler.

Der er en tydelig tendens til at konkurrencereglerne og myndighedernes indsats forstærkes desto mere omfattende markedet er. Derfor kan man forudse at EU konkurrencereglerne i højere og højere grad vil minde om de amerikanske regler. Samtidig slås EU dog med de enkelte landes protektionistiske opfattelse af erhvervspolitikken. Nationale europæiske regeringer kan ofte have svært ved at sætte sig imod de største koncerner, som jo sikrer mange arbejdspladser. Det er en af de gode forklaringer på at vi i Danmark fortsat nøjes med at sige fy, fy, skamme skamme ...

Søndag Aften 0699

Tidligere håtetepekolonskråstregskråstreg:
En engel på skærmen
Krig via computeren
Digital konfliktløsning
Filter mod filter
Hvad skal hjemmesiden hedde?
Spøgelsesbyer på nettet
Det kreative 2000-problem

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.