Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


juli 1999


Lille leksikon om dansk bogmarked


Begreberne svirrer ofte i luften, når der tales om bøger og litteraturpolitik. Vi har forsøgt at udpensle de vigtige begreber - i 1999.

Bibliotek er egentlig en bogsamling. I dansk kulturpolitik bruges udtrykket dog kun om offentligt tilgængelige (og betalte) institutioner som fortrinsvis har bøger - men i højere og højere grad også andre materialer som CD'er, lydbånd, aviser, PC-spil, puslespil, plakater, foredrag og offentlig information.

Bog er en sammenhæftning af papir, som regel med megen tekst. Papiret er sat i rækkefølge af en eller flere forfattere.

Boghandel er en virksomhed, hvor man fortrinsvis kan købe bøger.

Boghandlermonopol er en del af samhandelsaftalen. Bøger udgivet under samhandelsreglerne kun må sælges af uddannede boghandlere. Hvis et supermarked vil sælge bøger (over frisalgsgrænsen), skal man altså kalkulere med en omsætning der kan betale en uddannet boghandler.

EU er den Europæiske Union - et overnationalt samarbejde mellem 16 europæiske stater. EU er først og fremmest et økonomisk samarbejdsforum til at sikre industriel udvikling og handel. Nationale ordninger til begrænsning af fri konkurrence er derfor vanskelige at opretholde i EU.

EU's konkurrenceregler påvirker bogmarkedet på flere fronter:

  • Den første forandring skyldes kravet om at offentlige indkøb over 1,6 mio kr skal ske gennem offentlig licitation. Det har medført at en række store offentlige bogkøbere (biblioteker) har flyttet boghandel, hyppigt har små boghandlere mistet marked (Se Søndag Aften Arkiv).

  • fastprissystemet hindrer fri konkurrence. Derfor overvejes i EU at stoppe dette. For bevaring af fastprissystemet taler at for stærk konkurrence kan kvæle boghandlere og den såkaldte smalle litteratur. Den tyske regering sætter stor prestige ind på at bevare fastprissystemet. Men det er sandsynligt, at der vil ske liberaliseringer i EU's samlede bogmarked.

Faste bogpriser er en del af samhandelsaftalen. Der er tale om en prisaftale om at nyudgivne bøger (udgivelsesår plus kalenderåret forud) kun må sælges til en bestemt, fast pris. De faste bogpriser forhindrer at prisen bliver et konkurrenceparameter blandt boghandlere. De faste bogpriser gælder også bøger omfattet af frisalgsreglerne.

Forfatter er den person som har skrevet et værk, som kan kaldes  litterært og som altså er den egentlige årsag til alt andet :-) 

Forlag er en virksomhed som fortrinsvis fremstiller, udgiver og sælger bøger.

Frisalg er en del af samhandelsaftalen. Frisalg er bøger som er undtaget fra samhandelsaftalen. Frisalg omfatter særlige udgivelsesformer (for eksempel turistkort, rejseparlører, kalendere og bibler), som frit kan sælges. Desuden omfatter frisalg den såkaldte frisalgsgrænse, som indebærer at bøger til en samlet pris på under 155 kr. (inkl. moms) også kan sælges frit.

Konkurrencestyrelsen er den offentlige myndighed som forvalter konkurrenceloven, der har til formål at sikre reel og fair konkurrence til gavn for forbrugerne og dansk erhvervsliv.

Litteratur betyder egentligt alt skrevet. En hyppig fejl i bogdebatten er manglende sondring mellem litteratur og bøger. 

(Dansk) Litteraturcenter er en statsstøttet institution, der har til formål at eksportere dansk litteratur. Litteraturcentret definerer litteratur som  poesi, prosa og dramatik.

Litteraturrådet er en dansk statslig institution, der har til formål at styrke kvaliteten i dansk litteratur. Litteraturrådets formål er at støtte frembringelse og udbredelse af litteratur inden for alle genrer, altså også faglitteratur og eksempelvis tegneserier.

Online-boghandel er en boghandel, hvor man kan bestille bøger via internet. Nogle online-boghandler er eksisterende boghandlere som har givet kunder mulighed for at købe ad den nye vej. Andre online-boghandlere er helt nye initiativer, mest kendt er den amerikanske www.amazon.com.

Print-on-demand er en tryk- eller produktionsproces som udnytter digitale teknologier til at trykke små oplag af bøger.

Samhandelsregler er en aftale mellem den danske forlæggerforening og den danske boghandlerforening. Aftalen indebærer at forlag (her: medlemmer af forlæggerforeningen og andre forlag som har tisluttet sig reglerne) ikke må sælge bøger til andre end boghandlere som har tilsluttet sig reglerne. Se iøvrigt frisalg.

Smal litteratur er de bøger som har stor litterær værdi men meget lille markedsmæssig værdi.

Læs også:
Den gode bog(handel)
En boghandel er en boghandel
Duften af database
Boghandel på internet

Søndag Aften 0799 - korrigeret august 1999

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.