Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


juli 1999


CD-afgift venter på EU


Danske ophavsmænd mister millionbeløb, mens de venter på   afgifter på blanke CD-medier.

Vi har for længst vænnet os til at der er lagt en lille ekstra statsafgift ind i prisen, når vi køber blanke kassettebånd eller videobånd. På et almindeligt 90 minutters kassettebånd er afgiften 5 kr. Den danske lovgivning er formuleret så fremtidssikret, at blankbåndsvederlaget også omfatter digitale medier. Afgiften for blanke CD-medier er blot ikke sat i gang endnu.

Hensigten med afgiften er dels at mindske piratkopiering af ophavsretsligt beskyttet materiale, dels at give ophavsmændene en vis kompensation for den omfattende private kopiering. Ophavsmændene får dog stadig langt flere penge ud af det almindelige salg.

Venter på EU

De samlede indtægter på blankbåndsvederlag er omkring 60 mio kr. Der har dog været et væsentligt fald i den samlede afgift på blanke kassettebånd i de seneste år. Siden 1995 er indtægten på blanke kassettebånd faldet fra omkring 10 mio kr. til omkring 5 mio kr. Dette fald kan i høj grad forklares af opblomstringen af blanke CD-medier.

Der findes ingen opgørelser over det samlede salg af CD-medier i Danmark.

Når DVD-markedet om få år tager væsentlige dele af videomarkedet, vil de digitale medier blive den største del af de samlede blankbåndsvederlag.

Igangsætningen af danske afgifter på blanke CD-medier har taget uforholdsmæssig lang tid. Dels har man haft praktiske vanskeligheder med at overskue markedet for blanke CD-medier - der er langt flere (og mange mindre) importører af CD-medier og Copydan har ikke tidligere samarbejdet med EDB-branchen. Virksomheders brug af CD-medier (og kassettebånd) er friholdt for afgifterne. Der skal derfor laves et så simpelt system som muligt, så bureaukratiet ikke ødelægger livet for sælgere af CD-medier.

Disse praktiske vanskeligheder er man ved at være igennem. Men debatten om EU's kommende direktiv om ophavsretten i informationssamfundet har fået Copydan til at afvente EU-direktivet. Mange forventer, at EU's direktiv vil blive vedtaget sidst i 1999. Først derefter vil man for alvor forberede afgiften på blanke CD-medier.

Indtil EU's direktiv er vedtaget går danske ophavsmænd altså glip af et beløb som muligvis er i størrelsesordenen 5-10 mio kr.

De fleste lande i EU har indført en form for blankbåndsvederlag. England er et af de få lande som endnu ikke har taget denne afgiftsform i brug. Danmark er blandt de lande i EU, som opkræver mest.

Store prisstigninger

Minuttaksten vil blive den samme for blanke CD-medier som for blanke lydbånd, det vil indebære en afgift på godt 4 kr. De billigste CD-medier vil stige fra i dag 9 kr. til næsten 14 kr. Altså en reel prisstigning på 50%.

Da der også er moms på blanke CD-medier, vil de offentlige afgifter fra salg af de billigste blanke CD-medier udgøre næsten 50%. Blankbåndsvederlaget vil således påvirke salgsprisen langt mere end ved kassette- eller videobånd.

Afgiften kan føre til en vis parallelimport af blanke CD-medier. Men alene porto- og andre distributionsomkostninger vil gøre at dette parallelmarked vil blive meget lille.

Afgiften beregnes ud fra antal minutter der er til rådighed på bånd eller CD-medier. I beregningen går man ud fra den almindelige anvendelse af medierne. Hvis man forestiller sig, at en komprimeringsteknologi (som for eksempel MP3) bliver den almindelige form, vil afgifterne blive beregnet ud fra det antal minutter der så vil være til rådighed - dette ville give en afgift på 50 kr pr CD-medie.

Det samlede blankbåndsvederlag fordeles til skabende og udøvende kunstnere i samarbejde med kunstnerorganisationer. Ordningen administreres af Copy-Dan.



Søndag Aften 0799

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.