Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


august 1999


Kommuner snyder ophavsmænd


Kommunerne undlader at betale millionbeløb for ophavsretsbeskyttet materiale

Danske kommuner og amtskommuner betaler i dag 1 mio kr. til rettighedshavere for fotokopiering på rådhuse og administrative kontorer. Betalinger sker gennem CopyDan, men svarer kun for en fjerdel af kommunernes brug af ophavsretligt beskyttet materiale. En god håndfuld af kommunerne betaler overhovedet intet til CopyDan. Mens det store flertal af kommuner lader som om kopiering af ophavsretsbeskyttet materiale kun foregår på rådhuset.

Ophavsret, en by i vadehavet

Avisartikler i cirkulation
Arbejdskopier fra håndbøger
Sange til julefrokosten
Kopier til at tegne på i børnehaverne

Der er mange gode grunde til at bruge fotokopimaskinerne i den offentlige tjeneste. Fotokopimaskinen er et nyttigt redskab til at sikre at medarbejdere kender betingelserne for arbejdet og kan følge med i udviklingen.
Hver gang der tages en fotokopi af beskyttet materiale koster det 64 øre - heraf går de 53 øre direkte i lommerne på ophavsmændende.
Selv middelstore kommuner med 20.000 indbyggere hævder, at de kun tager 4-5.000 beskyttede kopier årligt. Og at det kun foregår på rådhuset. Hvis denne begrænsede brug af fotokopimaskinerne er i overensstemmelse med virkeligheden, burde kommunernes kritiske revisorer se nærmere på antallet af fotokopimaskiner rundt om i kommunernes forvaltninger og institutioner.

CopyDan vil forsøge

I løbet af efteråret vil CopyDan gennemføre en undersøgelse af en håndfuld kommuners brug af beskyttet fotokopiering. Herefter håber man at kunne sætte mere omfattende forhandlinger igang med kommunerne. CopyDan er selv for beskedne til at udtrykke konkrete tal for, hvor meget mere der skal kunne komme ind fra kommunerne. Stærkt kvalificerede gæt vil dog sige, at det er sandsynligt at beløbet firdobles.

Ophavsret et stedbarn

Danske kommuner har almindeligvis ikke svært ved at sikre betaling til Told & Skat, til Arbejdsmarkedets TillægsPension og til alle andre kollektive instanser. Også privatsretslige krav efterkommes af kommunerne. Men ikke ophavsretslige krav. Selv om kommunerne gennem 20 år har fået større og større ansvar for den faktiske kulturpolitik i Danmark, er de som kollektiv altså ikke i stand til at sikre betaling for brug af ophavsretsligt beskyttet materiale. Tyveri ved højlys dag, kan ophavsretshaverne sige. Går den, så går den, siger kommunerne åbenbart. Samme holdning som kommunerne ikke ønsker at acceptere hos de der arbejder sort eller hos bistandsklienter

Kommunernes Landsforening har ikke ønsket at medvirke til en fælles aftale for hele det kommunale område. Derfor skal CopyDan lave individuelle aftaler med samtlige landets små 300 kommuner. Fagbladet Bogmarkedet har i juli peget på, hvorledes danske erhvervsvirksomheder vægrer sig ved at indgå aftaler med CopyDan. Hvis danske kommuner betalte ophavshaverne for brug af beskyttet materiale, ville man samtidig være med til at lægge et pres på erhvervsvirksomheders brug af "sorte kopier". Det ville være en kulturpolitisk indsats som kunne mærkes. Kommunernes Landsforening kunne med sindsro sende et budgetcirkulære ud til kommunerne med forventning om at kommunerne allerede næste får en merudgift på dette område.

Den ophavsretslige beskyttelse sker i Danmark gennem frivillige aftaler mellem brugere og CopyDan. Når man tænker på de små beløb, der tit giver anledning til politiske stridigheder, kan man undre sig over, at der ikke politisk arbejdes på at give CopyDan langt stærkere redskaber til at sikre retmæssige betalinger.



Søndag Aften 0899

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.