Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


august 1999


6° - sixdegrees.


Er vi alle forbundet med hinanden gennem få andre mellemled? Et amerikansk netværk afprøver en 100 år gammel teori.

En stor del af vores samvær med andre mennesker foregår gennem vores allerede eksisterende sociale netværker. Ved at vi får mennesker, vi i forvejen kender til at introducere os til folk, vi ikke kender, indgår vi på den måde nye venskaber, skaffer os vigtige erhvervskontakter, eller vi kan måske være så heldige at finde en kæreste. Problemet med de fleste menneskers sociale netværker er, at vi sjældent kender særligt mange mennesker, og at de mennesker vi kender, sjældent har de rigtige kontakter. Men det er der imidlertid råd for.

Six degrees of separation

Teorien om six degrees of separation er en teori, der kan føres helt tilbage til Guglielmo Marconi i slutningen af forrige århundrede. Dén Marconi der i parentes bemærket også opfandt radioen.

Herhjemme vil man måske være bekendt med teorien gennem Fred Schepisis filmatisering af John Guares berømte Broadwaystykke Six Degrees of Separation fra 1993 med den sorte film- og rapstjerne Will Smith i den alt-dominerende hovedrolle.

Kort udsiger teorien om six degrees of separation, at hvis man forestillede sig, at man havde mulighed for at undersøge alle ens venners og bekendtes venner og bekendte, ville man i løbet af i gennemsnit kun seks hop gennem denne levende kæde være forbundet til ethvert menneske på denne klode. Lige fra Mike Tyson, Spicegirls, Dalai Lama, Bill Gates og Romano Prodi, til denne artikels ydmyge skribent.

Internettjenesten sixdegrees

Det er denne teori, som den amerikanske internettjeneste sixdegrees, forsøger at gøre til virkelighed.

Som så mange andre internettjenester udbyder sixdegrees, som blev grundlagt i 1997 kontaktservices, chat-rooms, job-baser osv. Men sixdegrees adskiller sig fra andre internettjenester ved at kombinere sine tjenester med teorien om six degrees of separation.

Hos sixdegrees kan man som medlem, derfor altid se, om og hvordan man er forbundne med andre medlemmer.

Som vordende medlem af sixdegrees må man derfor kunne anbefale mindst to af ens venner, som via en e-mail også skal acceptere medlemskab. Disse bliver ens første led, fordi man kender dem direkte. Eventuelle venner af disse venner, som også tilmelder sig sixdegrees, bliver ens andet led. Deres venner, ens tredje led og så fremdeles. På denne måde får man pludselig udvidet sin bekendtskabskreds ganske betydeligt. sixdegrees har ikke mindre end 2.6 millioner medlemmer. Et medlemstal som stiger hastigt, for sixdegrees får 5000 nye medlemmer- om dagen!

Som nyt medlem af sixdegrees får man sin egen opslagstavle, der indeholder de personlige oplysninger om én, som man ønsker, andre skal have adgang til. Man kan så opslå beskeder, som andre kan læse. Herefter kan andre så kontakte én ved at sende en mail til ens opslagtavle. På den måde kan man udveksle tjenester, søge arbejde, finde ligesindede, osv.

Men den grundlæggende tanke er selvfølgelig, at fordi man altid kan se, hvem man er forbundet med, så vil man også være mere åben overfor kontakt fra personer, som man i forvejen "kender" gennem "fælles" bekendte.

Et nyttigt redskab ?

Der er efterhånden en del danske medlemmer af sixdegrees, hvorfor der skulle være en rimelig sandsynlighed for, at man som nyt medlem også får adgang til the big cloud. En stor virtuel "sky" som udgøres af de for øjeblikket 2.3 millioner sixdegrees-medlemmer, som alle er forbundne med hinanden.

Men selv hvis man er en del af the big cloud, er det selvfølgelig så som så med åbenheden over for én man eksempelvis er forbundet med gennem: kærestens søsters venindes kærestes vens bekendt. Og det er ikke usædvanligt, at medlemmer er forbundne med hinanden i langt over seks led. På den måde går en del af idéen selvfølgelig tabt. For derved bliver sixdegrees ligesom de andre virtuelle fællesskaber på nettet, som i princippet tilbyder de samme services som sixdegrees.

Dertil kommer, at sixdegrees er en gratis internettjeneste og derfor økonomisk afhængig af de indtægter, de får ind gennem banner-reklamer. Dette indebærer naturligt nok, at de er nødt til hele tiden at forsøge at holde medlemmernes interesse fanget, så disse ikke glemmer sixdegrees.

Der afholdes således jævnligt chat-events, hvor man har mulighed for at chatte med en berømt sang-, eller filmstjerne. I Testimonial of The Month kan man læse om, hvordan et medlem "står frem" og beretter om, hvordan sixdegrees har hjulpet ham eller hende med at finde en bolig eller et arbejde. Og en astrolog, som lægger ens stjernetegn, er nu også en mulighed…

Men hvis man kan se bort fra sixdegrees mere kommercielle og poppede side, er sixdegrees en interessant web-site, hvis egentlige anvendelsesområde først og fremmest skal findes inden for de "bekendte", man får via ens første par led. Og som sixdegrees med tiden bliver større og får endnu flere (danske) medlemmer vil brugbarheden utvivlsomt også blive forbedret.

Six Degrees of Nikolaj Coster Waldau

Teorien om six degrees of separation har i tidens løb fundet andre anvendelsesområder end som internettjeneste.

I 1994 blev en gruppe collegestuderende således grebet af idéen om, at man ud fra teorien om six degrees of separation i princippet også burde kunne forbinde enhver amerikansk skuespiller med den nulevende b-skuespiller Kevin Bacon (ham fra Footloose) i seks led ud fra de film, de har spillet med i. Den populære selskabsleg Six Degrees of Kevin Bacon var hermed født.

Via internettet spredtes denne uskyldige selskabsleg i løbet af kort tid til hele det amerikanske collegemiljø, så man en overgang konstant risikerede at blive udsat for utaknemmelige opgaver af ens medstuderende som eksempelvis at skulle forbinde Kevin Bacon til Marilyn Monroe eller til Buster Keaton. Opgaver af den art var krævende at løse. Snart oprettede man derfor skuespillerbaser på internettet, hvor man så kunne gå ind og se, hvordan enhver amerikansk skuespiller var forbundet til Kevin Bacon i seks led. Med sådanne hjælpemidler kølnedes interessen efterhånden for legen, som tilsidst døde helt ud.

Herhjemme har vi ikke haft en tilsvarende pendant som eksempelvis Six Degrees of Nikolaj Coster Waldau. Selvom det kunne være interessant, hvis nogen kunne gøre forsøget og forbinde Nikolaj Coster Waldau med Ib Schønberg i seks led.

Søndag Aften 0899

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.