Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


september 1999


Cultur Clip 0999


Bytte bytte arkitekt
Den franske arkitekt Paul Andreu har fået opgaven at tegne en ny Peking Opera. Paul Andreu er især kendt for lufthavnsbyggeri i Roissy, Djakarta og Cairo.
Det kunne ligne avanceret kulturudveksling - siden den kendte pyramide i Louvre blev tegnet af en kinesisk arkitekt.
Byggeriet skal starte april 2000 og være klar allerede 2002. Den nye opera bliver placeret nær den Forbudte By. Bygningen skal ligne en 150 meters hvælving med et 37 meter højt tag. Samlet pris: 2 mia kr.

Interaktivt leksikon
Det hæderkronede engelske Oxford English Dictionary har besluttet at bruge nettets interaktive muligheder. I stedet for at lade forholdsvis snævre, akademiske, grupper udvikle ordbogen over det engelske sprog appellerer man til alle engelsktalende om at bidrage til næste udgave. Alle som kender ord og vendinger, der ikke i forvejen står i Oxford English Dictionary, opfordres til at sende dem ind via nettet. En af forventningerne er, at mængden af slangudtryk vil vokse i kommende udgaver. Næste komplette nyudgave af Oxford English Dictionary er planlagt til 2010. Men allerede 2000 udkommer 1996-udgaven online - med halvårlige revisioner.
Samtidig har et andet stort engelsk leksikon, Encyclopaedia Britannica, besluttet at udkomme på CD-Rom. Den trykte udgave koster omkring 10.000 kr, hvorimod CD-Rom udgaven kun vil koste 1.000 kr.

Londonteatre til salg
Den engelske teaterkæde, Stoll Moss Theatres, er sat til salg. Det indebærer ejerskifte for West End teatre som London Palladium, Her Majesty's, Theatre Royal Drury Lane, Cambridge, Lyric, Apollo, Garrick og Duchess. Stoll Moss-kæden er den største i London med 750 ansatte. Også Londons næststørste teaterkæde, Crescent, er sat til salg. Så inden årsskiftet kan vilkårene for Londons teaterliv være radikalt forandret.

Film skal ses på web
The Quantum Project kan blive den første kommercielle film til at hitte via webben. Filmen produceres af selskabet Metafilmics, som i forvejen står for store kommercielle filmproduktioner. Med The Quantum Project gør man første gang forsøget at producere en film med henblik på distribution via nettet. Filmen har et budget på 20 mio kr. og skal instrueres af Francis Glebas, kendt for en del af Disneys kommende Fantasia 2000. Filmen vil kunne købes til download fra www.sightsound.com.

Cyber statsborger
Cyber Yuga er verdens første nation udelukkende på internet. Nationen er etableret af tidligere jugoslaviske statsborgere, som håber at kunne skabe mere fredelig sameksistens i en ny verden. Projektet forsøger at sætte fokus på en ny demokratisk kultur, blandt andet skal enhver statsborger have sit eget ministerium! Der hævdes at være 2.000 medlemmer af Cyber Yuga. Målet er at nå 5 mio medlemmer. Så vil man ansøge FN om medlemsskab - og kræve 20 m2 til at placere serveren på. Adressen er: www.juga.com.

Efter Godzilla kommer Yonggary
Det næste monster i din nærmeste videobutik bliver Yonggary. Det håber i hvert fald det sydkoreanske filmselskab som foreløbigt har fået 1 million til at se det lokale monster, som er højere end et højhus, spiser ildkugler og smækker helikoptere som var det myg.Yonggaru har givet fornyet håb i den koreanske filmverden - tiden vil vise om det rækker til Europa.

Søndag Aften 0999

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

 

CulturClip arkiv:

Clip august
Clip juli
Clip juni
Clip maj
Clip april
Clip marts
Clip februar
Clip januar
Clip december 1998
Clip november 1998
Clip oktober 1998
Clip september 1998


Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.