Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


december 1999


Ugens virus

håtetepekolonskråstregskråstreg:

Uge for uge dukker nye vira op på den globale digitale scene. Virusserne bliver mere og mere sofistikerede, og endnu har ingen fundet frem til at lave resistente computere.

Hvis du spørger i hackervenlige kredse, vil du få mange forskellige svar på spørgsmålet: hvilken virus var årets mest succesfulde?

Melissa vil nogle sige. Og Melissa slog sandelig godt igennem i medierne. Det er nok årets mest omtalte virus, men den var også ret harmløs. Jo, den krøb måske ubemærket ind i din computer som en anden trojansk hest. Men hard-core folket vil udtrykke skuffelse over at Melissa ikke gjorde nogen skade.

Så var der mere swung over meldingerne om BackOrifice 2000. BackOrifice var 1998 ubetinget hårdeste virus, som anrettede store skader - og endda sneg sig ind i kommercielle produkter. BackOrifice 2000 blev lanceret som virusmagernes svar på Open Source-bevægelsen, hvor produktet skulle videreudvikles af andre kreative sjæle. Men det blev tilsyneladende ved intentionerne, i hvert fald har redaktionen ikke hørt om succeser for BackOrifice 2000. Til gengæld har folkene bag BackOrifice sans for markedsføring: det er vist første gang en virus har været forannonceret!

Undervejs har også vira som Tschernobyl, ExplorerZip, Ping, boa.exe og Papa B skabt forfærdeligt megen ravage. Men disse vira har ikke vist nye veje.

Hold på adressekartoteket

En række af årets nye vira har lagt nye forplantningsevner ind, typisk ved at anvende mailprogrammets adressekartotek til at videresende virusen til andre med din adresse som afsender.

Bubbleboy er en virus som har vist helt nye veje. Det er den første virus som er i stand til at arbejde på din harddisk, uden at du åbner et program. Bubbleboy er tænkt til de mange brugere af MS Outlook, hvor e-post automatisk vises som preview. Ganske praktisk og klik-besparende. Men altså et nyt sikkerhedshul. Bubbleboy kravler op i din adressebog og forplanter sig så videre til de første 50 navne på listen. Selve Bubbleboy laver ikke udlykker hos modtageren - men det gør den japanske Bubbleboy version 1.1. Den gode huskeregel - du kan modtage mails, bare du ikke åbner ukendte .exe-filer - duer altså ikke mere. I hvert fald ikke, hvis du bruger MS Outlook.

Freelink er beslægtet med Bubbleboy i brugen af adressekartoteket og har muligvis også samme ophavsmand. Til mailen er vedhæftet en fil links.vbs, åbner man den fil samles adresseoplysninger sammen og der sendes mails til alle dine venner med teksten "Check this" og din henvisning til pornosites. Man kan kalde det avanceret markedsføring, måske lettere pinligt for afsenderen - men heldigvis ikke skadevoldende.

FunLove er en anden af årets nyskabelser. Eller som det anerkendende siges af anti-virus centret hos Symantech: det er videre udvikling af virus-programmering. FunLove går kun efter Windows NT og har det behagelige, at den ikke henter adressekartoteker. Det ubehagelige er, at når virusfilen åbnes, går den ind og smadrer administratorens rettigheder, således at enhver pludselig har samme rettigheder som administrator i store netværk.

Happy Xmas, war is over!

I år har vi dog tilsyneladende været fri for organiserede virusangreb, som i efteråret 1998, hvor to vira fra Taiwan, Bloody 6/4 og Michelangelo blev sendt til Folkerepublikken Kina - og ødelagde 360.000 harddiske.

Et par mulige kandidater er den kommende Thursday-virus, som angiveligt skulle aktiveres den 13. december og angribe harddiske. Samme effekt forventes af forskellige jule-vira: Win32.Kriz, W97M og PRI - de skulle udløse aktion den 25. december. Især Win32.Kriz roses af anti-virus forskere for at være meget velskreven.

Er der andre alternativer end at løbe skrigende bort fra sin PC?

Anti-virus softwarehuse opfordrer naturligvis til at købe deres produkter - og ikke mindst at opdatere hyppigt fra hjemmesiderne.

Og de tilføjer: lad være med at åbne programfiler (.exe), hvis du ikke kender og forventer noget fra afsender. Husk at Microsoft-programmer er foretrukne mål for virus-programmørerne.

Danske Jubii udsender et gratis nyhedsbrev, som følger virusudviklingen. Det findes på http://nyhedsbrev.jubii.dk/virus.html.

Men det kan også være, at den samlede softwareindustri allerede har klaret problemerne for os ved den store ikke-virus som er dateret 1. januar år 2.000.

Hvis alt går vel, udkommer Søndag Aften igen 2. januar 2.000 :-)

Søndag Aften 1299

Tidligere håtetepekolonskråstregskråstreg:
Løgn og net
Mød døden på nettet
Søg og du skal finde...måske
www.jeg-hader-dig.nu
Gratis, gratis, gratis, gratis
Hvis Microsoft boede i Saeby
En engel på skærmen
Krig via computeren
Digital konfliktløsning
Filter mod filter
Hvad skal hjemmesiden hedde?
Spøgelsesbyer på nettet
Det kreative 2000-problem

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.