Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


december 1999


Hvem skal styre internet?


Mens WTO-topmødet diskuterer fremtidens verdenshandel, diskuterer en komite under UNESCO mulighederne for at regulere og styre Internet.

Internet er globalt. Og kalder derfor på at internationale organisationer vurderer sin rolle. Nettets handelspolitiske virkninger er en del af dagsordenen ved WTO-mødet i Seattle. Men nettet har også geografiske uligheder - og måske brug for international regulering. Det er i hvert fald disse felter der prægede debatten ved UNESCO's World Summit Of Regulators, som blev holdt 30. november og 1. december i Paris.

Fra nord til syd

Der er en lang række forslag, som alle handler om, at nord skal støtte syd for at få bredt nettet ud - og demokratiseret tilgangen til nettet. 10 procent af verdens befolkning bor i Afrika, mens kun 0,1 procent af verdens internetforbindelser er i Afrika. Der er flere telefoner på Manhattan end i hele Afrika.

Forslagene går fra en særlig netskat fra forbrugerne eller en udviklingsstøtte, som Nigeria kalder en Marshall-plan for internet. Diskussionen viser ikke, hvilken løsning man vil pege på, blot at kravet om netudvikling i 3. verden skal oppririteres af den industrialiserede verden.

Vi regulerer, vi regulerer...

Hvis mødedeltagerne ikke var konkrete om, hvordan støtten fra nord til syd skulle være - så var man anderledes konkrete i tankerne om, hvordan man skal regulere nettet.

Der tales om ialt 8 niveauer af international regulation - forskellige samarbejdsformer til at bremse indhold på nettet. Det laveste niveau er at forhindre at børn udsættes for risiko via nettet, et af midlerne til at undgå dette er automatisk filtrering. Andet niveau er at styrke det etiske kodex for internet-branchen. Det tredje niveau er mærkning af sites efter passende/upassende indhold. Fjerde niveau er hotline-rådgivning. Femte niveau er etablering af multi-sprogligt filter-software land for land. Deltagerne understreger behovet for at der udvikles nationale filtre, uafhængigt af de amerikanske. Det sjette niveau er at styrke ansvaret hos de tekniske leverandører. Det syvende niveau er at sætte en besluttende instans ind på feltet - altså en slags klagecentral/voldgift på feltet. Det ottende niveau er at afsætte penge til at styrke kulturelt og brugbart indhold på nettet - udenfor det kommercielle kredsløb.

Et niende niveau betragter man som umuligt: at sætte filtre op ved landegrænser. Datakommunikationens mange veje, har gjort dette perspektivløst.

UNESCO går flere veje

UNESCO's World Summit Of Regulators vil ikke kunne nå frem til enighed. Dertil er konditionerne og de kulturelle forskelle for store. Men mødet er med til at sætte dagsorden for det internationale samarbejde om nettet.

Det er værd at bemærke at denne World Summit er et samarbejde mellem de nationale instanser, som i forvejen regulerer TV- og radiostationer. Disse instanser ser dels at TV- og radio fremover også vil distribueres gennem internet, dels at der er en mulighed for at udvide de hidtidige arbejdsfelter. Og det er et felt som internationalt set er gennemsyret af en kontroltankegang. Man er per tradition præget af envejskommunikation fra det offentlige til borgerne. Nettets mangfoldighed er ikke just i overensstemmelse med denne tradition.

Tidligere i november måned afholdt UNESCO en rundbordssamtale om sociale, etiske og juri´diske aspekter af Cyberspace i det 21. århundrede. Ved det møde var internetagendaen en helt anden. Her var den røde tråd en konstant understregning af ytringsfriheden og nettets demokratiske muligheder. Rundbordssamtalen blev i høj grad præget af mennesker med stor medieerfaring.

UNESCO repræsenterer således flere forskellige indgange til internet. Det afspejler forskellige traditioner. Spørgsmålet er, hvor disse traditioner vil mødes. Om FN-organisationer vil regulere den mellemfolkelige kommunikation eller lægge vægt på styrkelse af ytringsfriheden.

Søndag Aften 1299

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.