Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter

ARKITEKTUR & DESIGN         



|  dansk arkitektur  |  international arkitektur  |

|  dansk design  |  international design  |



Den kreative vækstplan
Med hele 27 (mere eller mindre) konkrete initiativer tager Regeringen dybere spadestik på at virkeliggøre de mange ambitioner om at styrke den kreative sektors vækstpotentiale.

Islands nye koncerthal
  Tegnet af Henning Larsens Tegnestue med markant facade af Olafur Eliasson. Islands kommende koncerthal bliver en rejse værd.


Årtiets kulturelle fyrtårne
Hvor bliver der bygget stort og markant i 10'erne? Søndag Aften udpeger det kommende årtis store kulturbyggerier.
10'ernes danske kulturbyggerier
Der investeres fortsat i markante kulturbyggerier i Danmark. Søndag Aften giver dig et overblik over det næste tiårs kulturelle fyrtårne.
Genbrugshovedstaden
Københavns kommune er uofficielle Danmarksmestre i at genbruge bygninger, når man skal etablere kulturhuse. Nybyggeri får man Staten til at betale for.

Kunstens mekka i Abu Dhabi
Zaha Hadid    Først købte de arabiske sheiker europæiske fodboldklubber, nu køber de vore kunstmuseer og tager genstandende med.

Nye idrætsvaner kræver ny arkitektur
Med uddelinger på i alt 80 mio. kr. samt lån på 45 mio. kr. i 2005 har Lokale- og Anlægsfonden stor indflydelse på byggerier til idræt, kultur, teater og spejdersport. Den indflydelse bruger fonden aktivt, fx til nyskabende arkitektur.

INDEX:2005 i den globale oplevelsesøkonomi
Designbegivenheden INDEX:2005 har været så stor en succes, at man gentager arrangementet allerede i 2007 mod planlagt hvert fjerde år.

Fondsmilliarder til et smukkere og bedre Danmark
Effektivisering af byggeriet, sikring af kulturarven, bedre byplanlægning, udbygning af kulturlivet og smukkere cykelparkering. Den private fond Realdania hjælper både private og det offentlige med at gøre det bedre.

Vadehavet blev det ikke
UNESCO's World Heritage List kan være med til at redde værdifulde natur- og kulturområder, men der er mange forhindringer for en udnævnelse, både politiske og faglige. Og så kan lokale indbyggere også modsætte sig.

Gennemsigtighed i designuddannelser ønskes
Der findes en mangfoldighed inden for de danske designuddannelser, men den er ikke begrundet i en fx en overordnet målsætning, og den ser heller ikke ud til at forbedre designernes muligheder for samarbejde eller erhvervslivets mulighed for at gennemskue de mange kompetencer.

3 kulturaktører i nyt samarbejde
Designere, arkitekter og kunsthåndværkere har fået penge til fælles markedsføring. Den mulighed kan udbygges til et samarbejdet med helt andre muligheder.

Designår 2005 uden officiel substans
Det officielle Danmark yder en halvhjertet indsats for designåret. Til gengæld manifesterer et lille privat foretagende sig med den mest helhjertede fejring.

Metro med variationer
Regeringen besluttede i oktober 2004, at den københavnske metro skal udbygges med en "Cityring". Og hvis det bliver virkelighed, skulle man måske overveje konceptet, fx stille krav om større variation i arkitekturen

Copenhagen X med skarpere profil
Siden sin oprettelse i 2002 har Copenhagen X levet en stille tilværelse som en slags reklamebureau for de byggerier andre har besluttet og sat i gang. Men med en ny konkurrence får organisationen en skarpere profil med et meget stort og hidtil hengemt byggeprojekt

Fra meget praktisk til meget teoretisk
Designfaget skal være mere teoretisk, til gengæld er det kun sikret i den mere praktisk orienterede ungdomsuddannelse

Danish Design er død – hvad skal erstatte det?
Hvis dansk design og arkitektur skal overleve i den store verden, må man væk fra pænheden og det perfekte, lyder det i ambitiøst udspil

WebWærkWorld:
LOT/EK architecture
I denne måned præsenterer vi arkitekter med genbrug af industrielle elementer

CulturCronik:
Ikke vægmaleri, vel?
Hvad kan være billedkunstens ærinde i de moderne byrum? Hvordan ser kunstneren på det offentlige rum i dag og på sin egen rolle, når han/hun arbejder udenfor kunstens hvide kube? Hvilke nye former for kunstneriske virkeområder kan bruges i forhold til dagens samfund og produktionsforhold?
Af Kerstin Bergendal


Alle elsker husbåde
Københavns havn åbner i foråret 2002 for at et mindre antal husbåde kan lægge til kaj i det centrale København. Det er måske startskuddet til at der i løbet af en tiårig periode skal placeres egentlige kolonier med mellem 500 og 1000 husbåde. Men der er stadig masser af kævl om hvor og hvordan husbådende skal placeres og hvem der skal bo i dem

At stikke en arkitekt under stolen...
Et eksempel på et godt samarbejde mellem kultur og erhvervsliv i en lille by i Sydtyskland

Mellem linierne
Berlins jødiske museum på vej mod genåbning

CulturCronik: Den virtuelle dimension
Af Ida Engholm & Anders Michelsen

Bytte bytte arkitekt
Den franske arkitekt Paul Andreu har fået opgaven at tegne en ny Peking Opera. Paul Andreu er især kendt for lufthavnsbyggeri i Roissy, Djakarta og Cairo.
Det kunne ligne avanceret kulturudveksling - siden den kendte pyramide i Louvre blev tegnet af en kinesisk arkitekt.
Byggeriet skal starte april 2000 og være klar allerede 2002. Den nye opera bliver placeret nær den Forbudte By. Bygningen skal ligne en 150 meters hvælving med et 37 meter højt tag. Samlet pris: 2 mia kr.

Engelske 2000-problemer
Det er ikke kun computere, der har vanskeligheder ved overgangen til det nye årtusinde. I England har man satset stort på ialt 186 Millenium-projekter. Men 20-30 af projekterne bliver ikke klar til tiden. Den store Millenium-dome skulle gerne være klar til årtusindskiftet - men britiske aviser tvivler på at alle 14 attraktioner når at blive klar. Undergrundsbanen fra London til Greenwich er tidligst klar i juni.
Det nye Planetarium i Leicester, International Life Centre i Newcastle, det nye City Centre i Manchester, Great Discovery Park i Liverpool og nye bygninger i Sheffield, Belfast, Cardiff, Birmingham samt Glasgow er først klar i 2001.


CulturCronik: Hvordan jeg kom til at elske Dansk Soyakagefabrik Af Ole Jall

Aarhus får sit kunstmuseum
I løbet af de kommende uger afgøres om Aarhus får sit ønskede nye kunstmuseum. Tegnene - i sol og måne - tyder på at den kommende finanslov vil indholde penge til kunstmuseet (november 1998)

Aarhus kommende kunstmuseum
Det Aarhusianske arkitektfirma Schmidt, Hammer & Lassen vandt konkurrencen om et nyt kunstmuseum i Aarhus. Konkurrencen blev vundet i tæt opløb med et markant forslag fra Per Kirkeby og Jens Bertelsen.

Engelske milliarder til årtusindeskiftet
Over 8 milliarder kroner er indtil nu bevilliget af den engelske Millenium fond til i alt 94 hovedprojekter. Pengene som kommer fra National Lottery bruges til store nybyggerier, omfattende festivaler og udstillinger som alle skal sætte fokus på årtusindeskiftet.



CulturClip

Nyt hovedbibliotek i Aarhus
Tankerne om at udvide det nuværende hovedbibliotek i Aarhus har fået kød på med offentliggørelse af rapporten om nyt hovedbibliotek. Rapporten peger på at et nyt hovedbibliotek skal være på 15-20.000 m2. Der foreslås fire alternative placeringer:
    Den nuværende placering i Mølleparken
    Brobjergskolens arealer på Frederiks Allé
    Centralværkstedsområdet
    Vandværksgrunden på Daugbjergvej
Aarhus Byråd har kun besluttet at undersøge placeringsmulighederne. De vanskelige økonomiske diskussioner kommer senere


Carnegie Hall udvider
Manhattans berømte og berømmede koncerthal, Carnegie Hall udvider med en tredje koncertsal. Den nye koncertsal vil blive placeret under selve Carnegie Hall. Der bliver plads til 640 tilskuere. Udvidelsen skønnes at koste 50 mio $.

Vestsjællands kommende museum
Mens der arbejdes hårdt på at skaffe penge til et nyt kunstmuseum tegnet af Henning Larsen, kan du tage en Virtual Reality tour ind i museet - hvis du har en PC med de nyeste faciliteter.

Museum for Mies Van der Rohe
Midt i Illinois Institute of Technology (IIT) i Chicago skal der bygges studentercenter, forretninger og kontorer og et museum som hyldest til arkitekten Ludwig Mies van der Rohe, som døde i 1969. Der er i forvejen 20 huse tegnet af Mies Van der Rohe i IIT. 40 af de største arkitektvirksomheder er inviteret til at deltage i konkurrencen. Den samlede byggesum er budgeteret til 30 millioner $.

 







Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2009 




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.