Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Maj 2009


Cultur Clip 05/2009


Fornyet netmusik
Bibliotekernes online-musiktjeneste netmusik.dk er kraftigt fornyet: væk er begrænsningen på et maksimalt antal download pr. bruger, og man kan vælge mellem over 1,6 mio. tracks (officielt - men statistikken snyder - der er tonsvis af dubletter). Brugerne klager dog fortsat over, at søgeproceduren er vanskelig, man kan eksempelvis ikke filtrere søgninger, hvilket giver rent ud sagt hulter til bulter søgesvar.
Bag kulissen er forbedringerne ikke uvæsentlige: samtlige landets kommuner er nu med i det, der startede som et lille forsøg blandt få frontløberkommuner, og der er aftalt såkaldt flatrate-betaling med rettighedshaverne, så bibliotekerne kender prisen på forhånd.

Det nye Munch-museum
    Med bidraget Lambda vandt spanske Herreros Arquitectos arkitektkonkurrencen om det nye Munch-museum og Stenersenmuseets samlinger i Oslos kommende kulturcentrum Bjørvika (se Søndag Aften arkiv).
Den samtidige konkurrence om det nye Deichmanske hovedbibliotek blev vundet af Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo med projektet Diagonale (og en ærefuld andenplads til danske Schmidt Hammer Lassen). Vinderforslagene med juryens kommentarer er nu videresendt til Oslo Byråd til videre forhandling og endelig beslutning.

YouTube Symphony Orchestra
Det kunne ligne en avanceret X-faktor: YouTube Symphony Orchestra, et symfoniorkester sammensat efter videoauditions, som over 3.000 amatører og musikstuderende fra over 70 lande sendte videoer ind til. Gennem en kombination af jury og brugerafstemninger nåede man frem til de 80 vindere, som i april gennemførte en fælles koncert i New Yorks Carnegie Hall. Koncerten var under ledelse af dirigenten Michael Tilson Thomas, musikken var bl.a. skrevet af den kinesiske komponist Tan Dun. Hele herligheden kan ses på http://www.youtube.com/symphony.

Nationalmuseum lukker i 7 år
Sveriges Nationalmuseum i Stockholm skal gennemgå en omfattende renovering, som forventes at vare hele 7 år. Planen er at lukke museet i 2011 og genåbne samlingerne i 2018. De fleste af museets 700.000 genstande vil i de mellemliggende år blive udlånt til andre svenske museer, men man skal altså skynde sig, hvis man vil se samlingen komplet.
Renoveringen forventes at koste ½ mia. sek.

Lær 10 ord om dagen
Filosofien synes ganske simpel, til gengæld er udførelsen imponerende: på websitet Learn 10 skal man dagligt lære 10 nye ord på et fremmedsprog. Der er 20 sprog at vælge mellem. Tanken er at man ved daglig øvelse i kort tid, ganske hurtigt kommer til at mestre et sprog. Ordene skifter efter et ikke helt gennemskueligt system, men fx kan de ti første danske ord være: følge efter, punkt, mens, nat, imod, by, bemærke, danne par, kyst, kylling. Tja, lærer man dansk af dette? Måske ikke helt. Og alligevel: måske. Efter tre måneder er man jo oppe på et ordforråd på næsten 1.000 ord, og så begynder det sikkert at hjælpe.
Det, der er imponerende, er mængden af ekstra web 2.0 ressourcer, der er lagt i sitet: Learn 10 er koblet sammen med facebook, så man kan lægge sine informationer ud til almen beskuelse og invitere venner. Ved de enkelte ord kan man se de absolut seneste anvendelser via Twitter, der er henvisninger til ordbøger, man kan se videoer med andre brugere, som udtaler de samme ord - og man kan indspille egne videoer, mens man øver sig, der er onlinetest og en hel del andre nyttige ressourcer. Man modtager en daglig mail med de ti ord - om kort tid også en daglig sms. Og selvfølgelig findes der også en version af Learn 10 til iPhone.

3 strikes-nederlag i Frankrig
Det har været et vigtigt element i den franske regerings bestræbelser på at bekæmpe fildeling på internet, at etablere en 3 strikes-ordning, hvor netbrugere mister adgang til nettet, tredje gang de bliver snuppet. Sidste år godkendte senatet lovforslaget, men til regeringens åbenlyse overraskelse har nationalforsamlingen stemt forslaget ned. Det skete med stemmetallene 21 mod 15 (ud af nationalforsamlingens 577 medlemmer).
Det er sandsynligt, at regeringen vil genfremsætte forslaget i let ændret form.
3 strikes-forslaget kan også møde EU-modstand, idet EU-parlamentet netop har vedtaget et tillæg til en lovpakke om teleområdet, som ulovliggør spærring for borgeres internetadgang, med mindre der foreligger en domstolskendelse.

Pirate Bays server på museum
"Server for brug til Internet. Intel processor PENTIUM 4, 2,88 GHz. 2 x 512 MB RAM. 2 stk. Hitachi harddiske 41,1 GB henh. 82,3 GB." er den lakoniske montretekst, man nu kan læse på Tekniska Museet i Stockholm. Her udstiller man den server Pirate Bay brugte, indtil politiet beslaglagde den i maj 2006.    

Ministerens Tour de Danmark
Da den nuværende kulturminister tiltrådte, blev det markeret meget tydeligt, at hun ville rundt i kommunerne for at tale med involverede landet rundt. Denne intention er nu søsat som "Kulturministerens Danmarksturne" med i alt 6 dialogmøder af 3 timers varighed, 1 møde i hver region. Det er de færreste rockorkestre, der ville lade en Danmarksturne begrænse til 6 koncerter. Men måske bliver der ekstra-dialogmøder, hvis turneen bliver udsolgt?

Søndag Aften 05/2009

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

 

CulturClip arkiv:

Clip april
Clip marts
Clip februar
Clip januar
Clip december 2008
Clip november 2008
Clip oktober 2008
Clip september 2008
Clip august 2008
Clip juni 2008


Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2008 
arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.