Penge til musikken
En kommende spillestedslov med 30 mio kr i bagagen blev et af resultaterne af finansloven for år 2000. Musikpengene kom efter unødig dramatik.
Ny biblITekslov
Den nye bibliotekslov bliver vedtaget inden årsskiftet. Det er en lov med stor vægt på ny teknologi.
Omvendt brugerbetaling på biblioteker
Biblioteksloven fastholder at internetbrugere, som hjemmefra bestiller bøger fra bibliotekerne skal betale gebyr. Det økonomisk rationelle ville være, at det offentlige betalte hjemmesurferne for deres ulejlighed med at bruge egen PC.
Hvem skal styre internet?
Mens WTO-topmødet diskuterer fremtidens verdenshandel, diskuterer en komite under UNESCO mulighederne for at regulere og styre Internet.
CulturCommentar: Venstre har ret Partiet Venstres medieoplæg blev straks skudt ned af alle andre partier, kulturministeren og de mediepolitiske debattører. Venstre vil fortsat bare smadre DR, var en af de gennemgående linjer. Godt nok, så er alt ved det gamle, kunne man så tænke. Men Venstre har mere i skuffen: partiet forholder sig til et fremtidigt langt mere mangfoldigt mediebillede. Og partiet har ret!
CulturCronik:
Forestillinger om det 21. århundrede
Vi må hellere se at vænne os til det. Fra og med januar skal datoen efterfølges af et 2000, hvilket har afstedekommet en sand millenium feber. Enhver avis og tv-kanal med respekt for sig selv har derfor på den ene eller anden måde gjort status med reportager og artikler om det sidste årtusindes videnskabelige, teknologiske og sociale historie. Men de færreste har vendt blikket den modsatte vej og forsøgt at se ind i det 21. århundrede og fremskrive vores nuværende videnskabelige viden og teknologiske udviklingsstade. Af Morten Hilding
håtetepekolonskråstregskråstreg:
Ugens virus
Uge for uge dukker nye vira op på den globale digitale scene. Viruserne bliver mere og mere sofistikerede, og endnu har ingen fundet frem til at lave resistente computere.
Det analoge folketing
Folketinget er ikke klar til det digitale Danmark. Det viser en test Søndag Aften har gennemført med e-breve til samtlige folketingsmedlemmer. Vi venter stadig på mange svar...
Kvinderne har e-magten
Folketingets kvinder har taget tæten i brug af internet og de nye elektroniske muligheder. Søndag Aftens test viser, at de kvindelige MF'ere svarer hurtigere end mændene og den kvindelige svarprocent er højere. Folketingsmedlemmernes svar viser, at kvinderne bruger e-mail mere end mændene og at kvinderne surfer på nettet mere end de mandlige kolleger.
Sådan testede vi
Testen af folketingsmedlemmernes e-vaner blev gennemført af anonym afsender.
Italiensk opera? Ikke her!
Hvad man ikke ved, har man ikke ondt af. I Danmark ved man meget lidt om belcanto; men både musikforskere og operahuse har alligevel ondt ved at give os andet end "Barberen i Sevilla" og "Elskovsdrikken".
Musikkens Hus?
Der var engang, hvor der var konkrete planer om et musikhus i København. Det blev kun til planerne og de gode intentioner.
Gammel musik frigives
Den nye vandmærkestandard for digital musik, SDMI, opgiver at sikre musik fra dette århundrede.
CulturCommentar: Koda, IFPI og misinformationer Både KODA og IFPI hænger på sandhedens tyndeste grene, når de to organisationer vedblivende hævder at pladesalget er faldende i Danmark.
CulturCronik: Gør kunsten gavn?
Kulturpolitik drejer sig i høj grad om at give kunsten gode vilkår. Men hvorfor egentlig? Har vi så meget brug for den, at den ligefrem skal have sit eget ministerium og sit eget folketingsudvalg? Af Margrete Auken
håtetepekolonskråstregskråstreg: Løgn og net
Historien om netkøb af kvinde-æg til befrugtning, har endnu en gang sat spørgsmålstegn ved nettets troværdighed.
Århus Kunstmuseum sejler fortsat
Alle involverede jublede: Århus får et nyt kunstmuseum. Men der mangler stadig 12 mio kr. til driften - årligt.
KODA skifter tone
Koda - organisationen til varetagelse af komponisters rettigheder - giver nu egne medlemmer lov til at lægge musik på nettet.
De sataniske links
Henvisninger på internet bliver det centrale punkt i en dansk retssag mod private hjemmesider.
Teaterdebat peger bagud
Høringssvarene til den aktuelle teaterbetænkning viser, at fremtidens teater ikke formes af en kommende lov.
CulturDebat: Betænkelig betænkning
Den nye teaterbetænkning rummer gode oversigter over det nuværende teaterstøttesystem i Danmark. Men flere af betænkningens forslag er mere end betænkelige, skriver Jørn Langsted.
Masseanmeldelse: Danske teatre på internet - del 2 Søndag Aften fortsætter rundturen blandt danske teatre på nettet. Denne gang med 40 anmeldelser.
CulturCommentar: Folketingets TV-teater Efter sommerens intense og sørgmuntre debat om TeleDanmarks kabelafstemning, valgte samtlige folketingets partier tilsidst at vise alle ynder frem af lutter magtfuldkommenhed.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Mød døden på nettet
Døden skal som bekendt have en årsag - og dødsårsager er der mange af på nettet sammen med en masse praktiske remedier.
At justere teatre
Betænkning om teaterstøtte i Danmark lægger op til mange rigtige forbedringer af teaterloven. Der er ikke den paragraf i den nuværende teaterlov, som ikke er blevet drøftet. Og overalt ser udvalget muligheder for forenklinger, større fleksibilitet og masser af justeringer. Men trænger dansk teaterliv kun til justering og atter justering?
Teatrene ud af kommunerne
Har teatre overhovedet noget at gøre i kommunernes kulturpolitik. Dette spørgsmål melder sig efter teaterudvalgets betænkning, som foreslår centralisering af det lokale teaterliv.
Masseanmeldelse: Danske teatre på internet
Søndag Aften har anmeldt 50 danske teatre og teaterinstitutioner på internet. Det samlede resultat er ikke til UG - men der er mange gode intentioner.
Fra biblio- til infoteker
Ny bibliotekslov opprioriterer informationsopgaven - på bekostning af oplevelsen af det kunstneriske udtryk - uanset medie. Ambitionsniveauet er faldet siden UBIS-betænkningen.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Søg og du skal finde..måske
Mange ser derfor nettet som begyndelsen på realiseringen af et gigantisk digitalt bibliotek. Men drømmen om det digitale bibliotek er desværre endnu langt fra at være realiseret.
CulturCommentar: Spørgsmål til professorerne
2 økonomiprofessorer har tilladt sig at stille spørgsmålstegn ved den danske kunstverdens argumentation på automatpilot. Vi tillader os at stille spørgsmål til professorerne.
CulturCronik: Skal kunstnerne have penge når kunst omsættes? Af Michael Møller & Niels Christian Nielsen
Følgeretten sikrer kunstneren og hans arvinger en vis procent af salgssummen, hver gang et af hans værker bliver omsat på auktion. Loven blev vedtaget efter ønske fra kunstnerne, men følgeretten er blot et enkelt eksempel på, at kunstnere måske med fordel kunne inddrage økonomisk teori, når de kæmper for deres sag.
At være udlandsdansker
Et er sikkert: at rejse er at leve. At leve - ikke blot at eksistere. For mig er det åbenlyst at sætte lighedstegn ved de to begreber; sværere er det at forklare, hvordan de to begreber er hinanden så lig, skriver Ulla Hjulmand i dette rejsebrev.
Velkommen til version 2.0
Søndag Aften præsenterer sig fremover fra en pænere side. Det ny
design er - forhåbentligt - mere overskueligt, mere læsevenligt og
lettere at navigere i.
Sommerscene succes
Med 17.000 betalende publikummer har Sommerscene 99 fået en succes, som de kommunale forvaltninger ikke kunne have drømt om.
Den digitale filmkæde Film via internet, bredbåndsdistribution til biografer, lærreder erstattes af skærme, levende drejebøger og DVD som erstatter video er nogle af tendenserne i dagens filmproduktion. Alt sammen udtryk for, at filmens fødekæde vil ændres fundamentalt.
D e u s e x m a c h i n a Wachowski-brødrenens Sci-fi action-thriller, The Matrix, går sin sejrsgang over det meste af verden. I filmen skildres en verden, hvor intelligente maskiner har overtaget magten og udnytter mennesker som kraftværker, der skaber den nødvendig energi for at maskinerne kan overleve.
6° - sixdegrees Er vi alle forbundet med hinanden gennem få andre mellemled? Et amerikansk netværk afprøver en 100 år gammel teori.
håtetepekolonskråstregskråstreg: www.jeg-hader-dig.nu
Hvordan har du det egentlig med din nabo - skal han kunne hænges ud på nettet? Ikke nok med at der er stridigheder om, hvilket indhold der må være på nettet. Nu skal domstolene også tage stilling til ondsindede domænenavne.
CulturCronik: Medier og dannelse Af Kirsten Drotner Vi lever i et tolkningssamfund, og kravene stiger til at kunne forstå og behandle alle slags tegn, der ofte kommer til os via medierne (ord, billeder og lyde) og handle i forhold til et samfund, hvis demokratiske dialog i stigende grad er afhængig af medierne. Hvordan forbereder vi børn og unge til den opgave?
Den gode bog(handel)
Boghandlerforeningens udspil om at fjerne eget monopol sætter skub i debatten om
boghandlens fremtid. Fjernelse af boghandlermonopolet vil dog ikke påvirke bogmarkedet.
Lille leksikon om dansk bogmarked Begreberne
svirrer ofte i luften, når der tales om bøger og litteraturpolitik. Vi har forsøgt at
udpensle de vigtige begreber.
Australsk netcensur Det australske parlament har vedtaget en lov til at censurere Internet. Det er
den hidtidigt skrappeste censurlov udenfor lande med totalitært styre.
håtetepekolonskråstregskråstreg: gratis,gratis,gratis,gratis Gratis pc'er er seneste skud på det tilbudsbugnende
computermarked. Betalingen er flere reklamer og afgivelse af personlige oplysninger.
Boghandel på internet: Duften af database
Hvis den almindelige levende boghandel synes at duften af papir og støv holder
kunder fast, så må internetboghandlerne tro, at duften af database trækker kunderne
til.
Boghandel på internet Oversigt over vore anmeldelser - og over andre boghandlere på nettet.
Vi vil fred her til lands
Rapport om de danske symfoniorkestre viser hverken ambitioner eller nytænkning på
det klassiske område. Kompromisserne er allerede indgået og der er ikke et ord i
rapporten som kan vække politisk debat.
Farvel til Teaterfællesskab
Ny teaterlov indebærer i realiteten at Det storkøbenhavnske
Teaterfællesskab nedlægges. Men de bagvedliggende problemer består - så vi tør spå
at loven laves om igen i løbet af få år.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Hvis Microsoft boede i Saeby
Mange computerengagerede fryder sig over den store amerikanske retssag mod
softwaregiganten Microsoft. Men hvis Microsoft boede i for eksempel danske Sæby, ville vi
nøjes med at sige: fy, fy, skamme, skamme...
Det nye gratisprincip Med Internet dukkede nye medieformer op. De elektroniske tidsskrifter, e-zines,
har sin del af historien.
Biblioteker køber elektronisk En tredjedel af bibliotekernes anskaffelser af tidsskrifter er elektroniske. Det
viser en stikprøve Søndag Aften har foretaget blandt seks store danske biblioteker.
Lille guide til e-zines Elektroniske tidsskrifter breder sig. Her er et lille udpluk af e-zines med
kulturelt islæt.
De uadskillelige Forliget om et nyt
skuespilhus til Det Kongelige Teater bygger på den faste klippegrund, at kunstarterne
ikke kan skilles - og så skiller man dem ad.
håtetepekolonskråstregskråstreg: En engel på skærmen På nettet spreder sig mange nye virtuelle personer: du kan spørge din netdoktor, din netbibliotekar eller din netpsykiater. Nu kommer også cyberenglene.
Teaterlov forsinkes Forslag om nyt udviklingsråd i Hovedstadsområdet forsinker ny teaterlov om Det storkøbenhavnske Teaterfællesskab.
Enighed om teaterlov Trods mange meningsforskelle er der bred tilfredshed om ny teaterlov for Det storkøbenhavnske Teaterfællesskab.
Vi bruger også...konsulenter PLS-rapporten om den storkøbenhavnske teaterstøtteordning bliver flittigt brugt som begrundelse for ny teaterlov. Søndag Aften har sammenholdt PLS-rapporten fra januar 1997 med det aktuelle lovforslag og folketingspolitikeres udsagn.
Kulturregion Farum Farum kommune er den kommune, der bruger flest penge til kulturen. Vi har set nærmere på, hvad de dog bruger alle disse penge til.
Ny norsk opera Norge får endelig en ny opera. Det norske Stortinget vil træffe beslutning inden sommerferien. Pris: 1,6 mia norske kroner.
Unge køber mindre musik I 1989 var den gennemsnitlige amerikanske pladekøber 24 år, i 1998 var han 30 år. Og han skiftede endda køn undervejs.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Krig via computeren Søndag Aftens lille netguide til informationer og misinformationer om NATO-bombningerne af Serbien.
Landingsbane søges Haves: Et middelmådigt forsøg alle var enige om. Ønskes: En landingsbane der viser at forsøget pegede rigtigt.
Uddrag af evalueringen Konsulentrapporter kan læses på mange måder. Søndag Aften bringer her vores version med saks og klister.
Armslængde for konsulenter Der er kommet flere pengene til kulturen, skriver Nelleman-konsulenterne i rapporten om de regionale kulturforsøg. Søndag Aften har foretaget en sammenlignende tekstanalyse mellem den offentliggjorte rapport om de regionale kulturforsøg - og det ikke-offentliggjorte udkast. Heri hed det: forsøgene har således ikke medført en egentlig opprioritering...
MP3:
MP3 - musikkens nye format Internet bliver ved med at udfordre den etablerede pladeindustri. Senest har kompimeringsformatet MP3 givet branchen flere grå hår.
Musikken og maskinstormerne Den samtidige fremkomst af komprimeringsformatet MP3, den fysiske kopiering på billige CD-brændere og hurtig distribution gennem Internet kan mildest talt kaldes en udfordring.
Pladesalget vokser Trods dommedagsbasuner vokser det amerikanske pladesalg. 1998-statistikken er netop offentliggjort.
Europæisk kunstnersamarbejde Kunstnerorganisationer i 24 europæiske lande danner europæisk forum for kunstnere og intellektuelle for at påvirke EU.
Biblioteker på Internet - Det totale overblik over alle vore anmeldelser og artikler om bibliotekerne
håtetepekolonskråstregskråstreg: Digital konfliktløsning Fremtidens
krigsøvelser gennemføres på nettet. Stor svensk øvelse i november 1999 skal prøve
teknologien.
CulturCommentar:Må pædofile have telefon? Dansk udbyders stop for legal pædofil hjemmeside flytter grænserne for ytringsfriheden.
Kommunernes kulturbudgetter:
Mindre
til kulturen Den første opgørelse over samtlige kommuners kulturbudgetter viser et fald fra 1998 til 1999. Folkeoplysningen blev den største taber, mens museer og musik fik forøgede budgetter.
Toplisten Farum er nu den danske kommune som bruger flest penge til kultur. Og Hasle er i bund.
Kulturens Danmarkskort
Der er fortsat store forskelle mellem kommunernes prioriteringer af kulturen. Fra 1998 til
1999 er der dog sket en vis udjævning, først og fremmest fordi en række af de amter der
har størst kulturbudgetter har sparet.
Store kommuner bruger mest
Kommunens størrelse er fortsat den vigtigste indikator for kulturbudgetternes størrelse.
Partiernes prioriteringer
Forskellene mellem de politiske partiers kulturprioriteringer udviskes. Selv om man stadig
kan se forskelle ud fra partifarve sker der en glidende udjævning.
Biblioteksbudgetterne 1999
Folkebibliotekernes samlede budgetter er uændret fra 1998 til
1999. Men der er væsentlige ændringer i en række kommuner.
Kulturhus Europa
Det tyske Goethe-institut foreslår, at EU's kulturinstitutter flytter sammen. Forslaget
bakkes op af det danske kulturinstitut.
Censur:Døre
lukkes for pædofiles legale web
Dansk udbyder lukker pædofil web. Begrundelse: web'en er ulovlig. Men politiet har ikke
kunnet finde ulovligheder på hjemmesiden.
Kunst som tilbehør Kreative partnerskaber skal parre kunst og erhvervsliv. Den farlige kunst bliver sorteper.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Filter mod filter Mens bekymrede forældre og bibliotekarer sætter sin lid til automatiske netfiltre, lægger kreative programmører antifilter software på nettet.
Intro:Kulturpolitik á
la McDanmark Søndag Aften har denne gang valgt at sætte fokus på
det kommende års vigtige debat om strukturen i fremtidens danske kulturpolitik. Efter
flere års tilløb, skal der snart træffes beslutninger om staten skal give flere
kulturopgaver til kommunerne.
Som brødre vi dele - kommunerne får det hele En af de vigtigste kulturpolitiske debatter i 1999 kommer til at handle om
opgavekommissionen. Her får du forklaringen på hvorfor. Kort sagt handler det om
kulturens placering i dansk politik.
Man kalder det regioner Siden
1996/97 har ni områder i Danmark været omfattet af de regionale kulturforsøg.
Dansk net-kunst Det myldrer
med kunst på Internet. Mange museer, gallerier og kunstnere viser værker. Men indtil nu
er mængden af værker fremstillet med henblik på nettet stærkt begrænset. Her har vi
dog valgt at sætte fokus på ikke-institionel dansk kunst på internet.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Hvad skal hjemmesiden hedde? Internet har givet os masser af
nye iværksættere og virksomheder. Og de har alle sammen den nye udfordring: at finde på
et godt navn til barnet. Søndag Aften har derfor gennemført grundforskning i nettets nye
navnetradition