Flere åbningstimer giver flere besøgende
Biblioteksstrategien med øget åbningstid øger besøgene på bibliotekerne. På Bornholm er besøgstallet øget med hele 31%.
Mofibo med vanskeligheder
Søndag Aften har testet den første kommercielle abonnementstjeneste for e-bøger, Mofibo. Der er plads til forbedringer.
Mofibo som beta
Det har ikke skortet på store ord og begejstring i forbindelse med lanceringen af e-bogstjenesten Mofibo. Og muligvis er Mofibo fremtiden for bogbranchen, men så er fremtiden blot i betatest.
Abba - et museum værd
Etableringen af det nye Abba The Museum i Stockholm har vakt store følelser i den svenske kulturdebat. Museet formidler på prægtig vis Abbas musik, men kun succeserne.
Kulturpolitik økonomisk set
Christian Hjort-Andersens Hvad koster kulturen er et tiltrængt forsøg på at ruske op i den danske kulturdebat. Vi skal interessere os mere for efterspørgsel - og ikke kun lave politik for udbuddet, er bogens hovedbudskab.
Kulturstøttens politiske økonomi
Reelt er der næppe nogen større social slagside i den samlede kulturstøtte, skriver Christian Hjort-Andersen.
Ledelse gennem puljer
Tipsbevillingen for 2013 bruges til at etablere en lang række nye puljer, som skal fordeles af kulturministeren.
Ministeren får det hele
De mange nye puljer i tipsaktstykket for 2013 komplicerer kulturministeriets struktur. Ministeren får større konkret bevillingsansvar end nogensinde før.
Tal på kunsten
En omfattende engelsk analyse af kunst- og kulturøkonomi viser dens store betydning for den engelske samfundsøkonomi.
Hvo intet vover
Økonomien for det nye Handels- og Søfartsmuseum synes usikker. Det skal vi glæde os over. Kulturledelse skal gerne handle om at bryde grænser, at gennemføre de umulige drømme for fællesskaberne. Derfor er det også legitimt at tage økonomiske chancer.
En ø for teater
En vision for et nyt københavnsk teatermiljø er ved at tage form.
Litteraturhus - i Sandviken
I København er der ikke plads til Poesiens Hus - i Sandviken, 200 km nord for Stockholm, har man nu et litteraturhus.
Skolereform med kreative muligheder Der er megen tumult om regeringens forslag til folkeskolereform. Reformen vil give de praktiske/musisk fag en stærkere placering.
Folkeskolereform - kreative konfliktflader Når den kommende folkeskolereform skal udmøntes, vil kunst- og kulturlivet blive mødt med en række nye udfordringer. Selve undervisningstiden er det mindste.
Tid til amatører? I det øvrige Europa fylder amatørkulturen mere og mere i den kulturpolitiske debat. I Danmark er området nærmest usynligt. Ikke som aktiviteter, men som politisk interessefelt.
Amatørernes kulturvaner Hvad laver alle landets amatører? Kulturvaneundersøgelser giver dele af svaret.
Amatører skal lære at netværke Rapport fra amatørkulturens organisationer viser stort behov for, at amatørernes lokale foreninger samarbejder med hinanden og med kommunerne.
Rammerne for amatører Den vigtigste offentlige støtte til amatørkulturen sker lokalt gennem folkeoplysningsloven. Staten støtter dog de landsdækkende organisationer med mindre beløb.
Hvem er amatørerne? Det kan være vanskeligt at hitte rede i de mange organisationer, som repræsenterer amatører og frivillige udøvere af kunst. Her er en guide til (nogle af) de vigtigste organisationer.
EU vil e-bøger - Den største risiko ved de nye ebogsmarkeder er risikoen for, at vi ikke bruger alle fordelene ved de nye muligheder, siger EU-kommissær Neelie Kroes.
Alle disse kulturregioner Kun 9 af landets i alt 98 kommuner har valgt at stå udenfor kulturregioner. 4 kommuner medvirker sågar i flere kulturregioner.
13 kulturregioner I 13 områder af Danmark er der indgået aftaler med Kulturministeriet om kulturregioner. Søndag Aften bringer et overblik.
Hvad skal vi med kulturregionerne? Kulturregionerne har bidt sig fast. Spørgsmålet er, hvornår de vil kræve opgavedeling mellem stat og kommuner ændret.
Den kreative vækstplan Med hele 27 (mere eller mindre) konkrete initiativer tager Regeringen dybere spadestik på at virkeliggøre de mange ambitioner om at styrke den kreative sektors vækstpotentiale.
Moms som kulturpolitik Når bogmarkedet har det svært, tales om moms. Det bliver nemt ganske kompliceret.
Sælg dine "brugte" musikfiler Musiktjenesten ReDigi åbner snart for køb og salg af brugte musikfiler i EU. En amerikansk retssag har bremset starten i USA.
Mediestøtte i nye kanaler Internetmedier kom med i den fremtidige mediestøtte. Alligevel handler medieaftalen om færrest mulige ændringer. Oppositionen lukkede sig selv ude.
Teatre i tilbagegang Teatrenes tilskuertal falder. Især de store teatre har svært ved at holde på publikum.
Kulturens dagsorden 2013 Kunststøttereform og mediestøtteaftale bliver de bærende kulturpolitiske dagsordner i 2013.
14 måneder med Elbæk Kulturminister Uffe Elbæks afgang blev dramatisk, og dommene var hurtige og hårde. Vi forsøger at give en - bare nogenlunde - nøgtern vurdering af Uffe Elbæks 14 måneder.
Ny minister = ny museumslov Skiftet på kulturministerposten gav den umiddelbare effekt, at museumsloven blev ændret, så et enigt folketing kunne samles om den nye lov. Nationalmuseet og Statens Museum for kunst får bestyrelser.
Billedkunsten taber 2 mio. kr. Billedkunstnere og forfattere taber, film- og scenekunstnere, kunsthåndværkere og designere samt komponister vinder på ny lov om livsvarige ydelser.
Kultursektoren mister arbejdspladser Trods al tale om vækst i de kreative erhverv viser ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at Kultursektoren taber mere på krisen end det øvrige arbejdsmarked.
Åbenhed eller ej Er det virkelig et problem, at det offentlige offentliggør ansøgere? Tværtimod: det er et problem at kunstnerorganisationerne ikke går forrest i krav om størst mulig offentlighed.
Biblioteker sparer på musikken Når store biblioteker som København og Århus melder sig ud af Bibzoom, melder sig diskussionen om nationalisering af bibliotekernes musikudlån.
Tal på kulturvaner For syvende gang er danskernes forbrug af kultur kortlagt. Vi er gennemgående blevet mere kulturaktive.
Mellem vaner og uvaner Kulturvaneundersøgelsen for 2012 har givet anledning til mere tvivl om tallenes rigtignokhed end tidligere. Søndag Aften giver hermed vores bidrag til tvivlen.
Afstandens politik Trods massiv lukning af biblioteksfilialer er bibliotekerne det område, hvor færrest synes, der er for langt til en kulturinstitution.
Nycirkus som kulturkamp Enhedslisten fik nycirkus med i finanslovsaftalen, men ministeren fik tornene at føle. Venstre udstiller imponerende grad af uvidenhed.
Pludseligt var det museerne Finanslovsaftalen mellem regeringen og Enhedslisten medfører en merbevilling til kulturområdet på 20 mio. kr. Museerne blev vinderne.
Museumslov på plads Ny museumslov vedtages om kort tid. Loven bekræfter blot den hidtidige udvikling.
Byen uden åben scene Trods politisk tilslutning til en åben scene for frie teatergrupper i København har det lange udsigter. Teatermiljøer har ikke mere kredit hos politikerne.
OECD: E-bøger er regeringsansvar Rapport fra OECD lægger op til, at regeringerne skal påtage sig langt stærkere rolle i udviklingen af det fremtidige e-bogsmarked for at sikre forbrugerrettigheder og optimale konkurrenceforhold.
Momsstrid i EU om e-bøger EU-kommissionen kræver at Frankrig og Luxembourg hæver momssatsen på e-bøger.
Må man sælge sine bøger? Amerikansk retssag forventes at afklare forbrugernes ret til at parallelimportere bøger med henblik på videresalg.
Luk op for noget godt - biblioteker Biblioteker, der har åbent efter personalet er gået hjem, spreder sig. En besparelse, der udvider servicen for brugerne.
E-bøger er politik Ereolen.dk videreføres med begrænset udbud, så forlagene får tid til at etablere markedsløsninger. Lad så politikerne diskutere transparens, forbrugerrettigheder, tilgængelighed og sikkerhed.
Mere til provinsen Provinsen har fået en større andel af kulturpengene, siden SRSF-regeringen tog over.
Lovprogrammet for 2012/2013 Museumslov, kunststøttereform og medieaftale er kernepunkterne i kulturministerens lovkatalog for dette folketingsår.
År 1 bogført Regeringsprogrammet indeholder i alt 12 konkrete planer. 2½ af disse er gennemført.
Marshall-planen der døde Ved regeringens tiltrædelse var den nyudpegede minister hurtig til at tage afstand fra sit eget valgoplæg, den såkaldte "Kulturens Marshall-plan". Det var nok klogt, for det blev ikke til meget.
Klar til SRSF år 2 Regeringen glimrer ikke ved at gennemføre egne forslag. I horisonten kan man dog skimte 2 reformer, som giver mulighed for at vise nye veje.
Spørg Uffe Hele 165 såkaldte §20-spørgsmål blev stillet til kulturministeren i folketingsåret 2011-2012.
Sverige skal læse Omfattende svensk litteraturrapport prioriterer især en øget læseindsats i skolerne. Forslag til styrkelse af mangfoldigheden blandt forlagene.
Finansloven for 2013 Kulturministeriets finanslov er et lillebitte plus. Der spares ikke. Alligevel har regeringen kun fundet forslag til omprioritering af 10 mio. kr. ud af et samlet budget på 6,3 mia. kr.
Puljer kommer og går Politisk aftalte puljer skaber forvirring, når finansloven diskuteres. Regeringen bliver skydeskive for, at oppositionen har glemt sine egne aftaler.
Statens Museum for Kunst - nu med entré Det mest kontroversielle forslag i kulturministeriets bidrag til finansloven er forslaget om at retablere entrébetaling for voksne til Statens Museum for Kunst.
Gratis - gratis-ikke Først gik VK venstre om og gjorde museumsentré gratis, nu går SSFR højre om og afskaffer gratisprincippet.
Ny museumslov I efteråret skal folketinget vedtage en ny museumslov. Forslaget lægger op til modernisering og samling af museumsindsatsen.
Statens styring af museerne Skal museerne styres strategisk eller skal de fortsat udvikles ud fra mangfoldige formål?
Bøger som valgbarometer Kan bogkøb udtrykke dine politiske præferencer? Det mener amazon.com, som hver time opdaterer en hitliste over politiske bøger baseret på partifarve.
Musikken fik mere under Brian Trods opreklamerede musikhandlingsplaner, var statens udgifter til musik større, da Brian Mikkelsen var kulturminister.
Musikken vinder i tips Færre penge til idræt og litteratur er med til at betale for kulturministerens musikprioritering.
Den nye kunststøtte Ny kunststøttestruktur giver længere armslængde og fjerner mulighederne for fælles initiativer på tværs af kunstarterne.
Dem vil vi hædre Livsvarige ydelser omfordeles mellem kunstnergrupper. Slutresultatet kendes dog ikke, for de politisk ansvarlige sjusker med tallene.
Kunstens fallitbo Konflikten kunstner contra gallerist bliver synlig, når krisen kradser.
Er der en politiker tilstede? Ansvaret for bibliotekernes digitale tjenester er politisk. Men politikerne holder sig helt væk fra at forholde sig til bibliotekernes værdiskred.
Cookie-regler overtrædes Kulturministeriet og ministeriets vigtigste styrelser og institutioner undlader konsekvent at overholde reglerne for lagring af persondata.
Følg loven! Den personlige frihed er nok en kamp værd. Kulturministeriet og institutioner skal tage cookiekrav alvorligt.
amazon.com læser dig Mens du læser på en Kindle, læser amazon.com lige så meget om dig.
Nettets modstandsbevægelse Mål og midler er vidt forskellige. Et virvar af organisationer kæmper for ytringsfrihed og privatlivsfred på nettet. Her er nogle af de markante bevægelser.
Vi overvåger, vi overvåger Vigtig debatbog om overvågningsteknologier og -metoder. Spørgsmål der skal stilles.
ACTA sikrer ikke privatlivsbeskyttelse
EU's egen databeskyttelsesvagthund, EDPS, siger klart, at ACTA-traktaten ikke sikrer beskyttelse af privatliv. Traktaten bryder en række konventioner.
Snup kirkerne
Lukkede kirker er kulturarv - oplagt samarbejde mellem kirke- og kulturministeren.
Digitale biblioteker i fremdrift
Med rapporten Danskernes Digitale Bibliotek tages afgørende skridt mod etablering af et nationalt digitalt bibliotekssystem.
Digitale biblioteker glemmer brugerne
Bibliotekernes digitale strategier handler om at få 98 kommuner til at arbejde sammen. Ikke om at sikre befolkningen de digitale materialer - og slet ikke om at overholde gældende dansk lov.
Biblioteker uden statslig leder
Efter sammenlægningen til Kulturstyrelsen afgår nu den tidligere direktør for Styrelsen for Biblioteker og Medier. Herefter er der ikke længere nogen direktør med baggrund i biblioteksvæsenet.
Mistillidsteater
Tanken om Teater Republique som åben scene faldt. Med rette. Modellen byggede på den mest særegne, uklare struktur og en exceptionelt tung administration.
Pirate Bay bygger mikrosatellitter
For at sikre sig mod fortsatte juridiske straffeaktioner, planlægger de svenske bagmænd bag The Pirate Bay at etablere et netværk af mikrosatellitter. Betatest af det gigantiske trådløse netværk starter 1. april.
En ny musikhandlingsplan
Kulturministerens musikhandlingsplan fortsætter i samme dur som tidligere planer.
7 mio. mere til musikken
Ministeren siger der kommer 136 mio. kr. i musikhandlingsplanen. Realiteten er 7 mio. kr. årligt.
El Sistema, når kultur dannes.
Med start i Venezuela griber det klassisk baserede musikudviklingsprojekt El Sistema om sig. Snart i en by nær dig.
København vil film
I løbet af få uger skal erhvervsministeren tage stilling til et forslag om etablering af en regional filmfond i København. Ved negativt svar, forsvinder kommunale penge til formålet.
Regionale filmfonde i vækst
Flere og flere europæiske film er afhængige af samarbejde med regionale filmfonde. Danmark er bagud.
Armslængde til husbehov
Armslængde, dette i kulturdebatten hyppigt anvendt ord, efterlyses ofte fra kunstnerisk side. Blot ikke, når armslængden betyder afslag fra politisk side.
Sjov med Google
Google inficerer nettet med spøjse påfund. Føl dig aldrig sikker i Googles verden.
95 mio. kr. spares på kulturen
SRSF-regeringen viderefører langt de fleste af besparelserne fra VK-regeringens finanslovsforslag
Det Kongelige i ilden
Kulturministerens første prøvesten bliver forhandlingerne om ny 4-årsaftale for Det Kongelige Teater.
Kulturpolitisk reformpause
SRSF's regeringsprograms kulturafsnit er - sammen med afsnittene om Færøerne og Grønland - det eneste der ikke lægger op til væsentlige reformer.
Tomme tønder
Kulturministerens egen Marshall-plan døde samme dag han blev valgt.
Èn arm til kunsten
Kunststøtteudvalgets rapport anbefaler bevaring af armslængdeprincippet i fordelingen af støtte til kunsten og etablering af et nyt kunstinstitut, der fremover skal fordele al kunststøtten.
Princippet om en arms længdes afstand
Armslængdeprincippet blev indført i dansk kulturpolitik med Statens Kunstfond i 1964. Siden er flere armslængde-organer kommet til og begrebet er i dag et af de bærende principper i den danske kulturpolitik – i hvert fald i retorikken.
Godt bud på kunststøtten
Kunststøtteudvalget har barslet med en gennemarbejdet og modig rapport om statens kunststøtte. Den har fået en blandet modtagelse og anbefalingerne bliver nok ikke fulgt. Alligevel fortjener rapporten ros.
Hvad er en bog?
Svensk bog (!) forsøger det snart umulige, at definere hvad en bog er.
Robothimlens stjerneforfattere
Philip M. Parker er nok verdens mest publicerede forfatter. Inden du har læst denne artikel færdig, har han sikkert udgivet en ny bog.
Kan robotter rime på forfatter?
Robotlitteraturen er kommet for at blive. Det bliver uoverskueligt. Men forhåbentlig også sjovt.
Kulturens uligheder
Uddannelsesbaggrund har stor betydning for brug af kulturtilbud. Men uddannelseskløften var væsentligt større for få år siden.
Det blå kulturvalg 2011
På blå side har Dansk Folkeparti det mest gennemarbejdede og ambitiøse kulturoplæg.
Det røde kulturvalg 2011
Rød blok har mere omfattende kulturprogrammer end blå blok. Det kommer til at koste mere.
Efter valget
Uanset valgkamp: den kulturpolitiske hverdag bliver helt konkret - med det samme.
Tidsskriftsstøtte forsvinder
16 dage efter Folketingets Finansudvalg tilsluttede sig Kulturministerens indstilling om støtte til kulturtidsskrifter, ærgrede den administrative chef sig over, at puljen ikke var nedlagt.
Tidsskriftsstøtten sejler
Styrelsen for Biblioteker og Medier har aldrig taget tidsskriftstøtten seriøst. Den administrative lemfældighed kalder på politisk interesse.
50 år for kunsten
7. september fejrer Kulturministeriet 50 års jubilæum. Søndag Aften giver dig her den ultrakorte 50 års historie.
Stadig færre biblioteker
Musikken forsvinder fra folkebibliotekerne, bøgerne vinder tabt terræn tilbage.
Glade biblioteksbrugere
Benchmarkundersøgelse af 116 biblioteker viser stor tilfredshed blandt brugerne.
Små biblioteker scorer godt
De mindste biblioteker har de mest tilfredse brugere. Personalet er bibliotekernes bedste redskab.
Teateraftale snævrer Københavns Teater
Den politiske teateraftale ændrer radikalt ved organisationen Københavns Teater. Først til efteråret kommer forslag om de vanskelige sager: åben scene og billetstøtte.
Kulturen taber på selskabsskatten
Hvis nedsættelsen af selskabsskatten skal finansieres af besparelser på erhvervsstøtteordninger, risikerer kulturen at miste 500 mio. kr.
Tipspenge redder finansloven
Der er overført 59 mio. kr. fra tipspengene til finansloven for 2011. Det er 17 mio. kr. mere end forudsat i regeringens genopretningsplan.
Nedlæg tipsmidlerne
Regeringen er halvvejs med nedlæggelse af tipspengene. Det er tid til at gøre arbejdet færdigt - det vil give kulturen bedre økonomi.
Ikke mere gratis arbejde
Danske kunstnere vil ikke længere levere gratis arbejde for udstillingssteder. Inspiration kan hentes i Sverige.
Københavns Teater er for dyrt
Administrationen af den københavnske teaterparaply, Københavns Teater, kan spares med 4 mio. kr. - uden at det skader kunsten.
Københavns Teater 1976-2013?
Den Storkøbenhavnske Landsdelsscene blev til Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab, som blev til Hovedstadens Teater, som blev til Københavns Teater - vi fortæller dele af 35 års teaterhistorie.
Teatre i konstant bevægelse
16 bygninger, 26 navne og 51 chefer. Teatrene under Københavns Teater har nydt en omskiftelig tilværelse.
Hvad skal netbøger koste bibliotekerne?
Der findes ingen enkle sandheder for, hvad digitale biblioteksmaterialer skal koste. Det eneste sikre er, at de digitale materialer er for dyre.
Farvel til Gamle Scene?
Hvis Det Kongelige Teater ikke får flere penge, kan resultatet blive, at Gamle Scene nedlægges.
Billedkunstskolernes økonomiske fald
Billedkunstskolerne er i frit fald efter finansloven for 2011, er påstanden. Nej - der er kun skåret 1% siden VK-regeringen trådte til.
Nationalmuseet sparer
Nationalmuseet er i økonomiske trængsler. Det skyldes bare ikke finansloven.
Krav til kulturledelse
Kulturministeriet stiller større krav til bestyrelser for de enkelte institutioner. Bestyrelser skal fremover lønnes.
Governance, selv
Kulturministeriets selvejende institutioner skal styrke bestyrelsesarbejdet. Hvad med Kulturministeriets egne institutioner?
Hyldest til pladepusheren
Den 16. april markeres Record Store Day - en hyldest til de ofte små uafhængige pladebutikker. Her er nogle danske musikeres hyldest.
De alt-alt-for-dyre e-bøger
E-bøger koster mere end papirbøger, viser Søndag Aftens prisanalyse af aktuelle bogtitler.
Mikrofinansiering af kultur
Vi er vant til at katastrofehjælp, politiske partier og folkelige foreninger finansieres af borgerne. Hvorfor ikke kulturen? Gennem projektet Crowdculture finder kulturprojekter i Stockholm nye veje til finansiering. Private borgere overtager styringen.
Færre museer
Færre museer er den klare vision i udredning om fremtidens museer.
Fremtidens museumssamarbejde
Har museerne så travlt med at fusionere med hinanden, at de glemmer at samarbejde med andre?
Gratis - til diskussion?
Siden 2005 har der været gratis entré til en række statslige museer. Nu mangler museerne dette redskab for at stabilisere økonomien.
Halvsmå kommuner sparer mest
Kommuner med mellem 25.000 og 50.000 indbyggere har sparet mest på kulturbudgetterne siden 2007. Forskellene mellem de største og de mindste kommuner bliver mindre.
Holder ACTA-traktaten?
ACTA-traktaten er godkendt i EU-parlamentet. Diskussionen er dog langt fra afsluttet.
Musikken stiger - kunsten falder
Bøger som megatrends. Google Books giver forskere - og os andre - helt nye muligheder for at følge anvendelsen af ord og begreber over tid.
Nye tider - sproglig en-foldighed
Den integrationspolitiske aftale medfører forskelsbehandling mellem de nordiske sprog - færøsk og grønlandsk duer ikke længere i kongeriget.
Privat bibliotek vinder frem
Det amerikanske private biblioteksfirma, LSSI, kan nu prale med at være landets 5. største bibliotek.
Litteraturpengenes elevatorture
Med finanslovsaftalen for 2011 er statens litteraturudgifter på niveau med 2009, men fortsat langt bagud i forhold til da VK-regeringen startede.
Filmforlig med frihed
Frihed, fleksibilitet og afbureaukratisering - der bliver friere tøjler for dansk film.
Spørgsmål - og svar
Søndag Aften byder på en kavalkade af sidste års spørgsmål til kulturministeren.
Københavns næste museum
Skal København have et nyt museum? Christian IV's Bryghus er en mulighed.
Teaterkoncerter = nostalgi?
En del af fornyelsen af dansk teater er de såkaldte teaterkoncerter. Men hvor er den musikalske fornyelse? Green Day viser vejen på Broadway.
Kulturpolitiske måske'er
Kunstpolitisk debatoplæg definerer kunstens rolle som destabiliserende - og tillader sig samtidig at stille destabiliserende spørgsmål.
Alle disse cigarkasser
Kan armslængdeorganer sikre grænsebrydende kunst? Kom med eksemplerne.
Musikerne tjener mere
Omfattende norsk analyse viser, at musikerne har øget indtægterne væsentligt. Pladeselskaberne har tabt.
CulturCronik: Jeg lytter, altså er jeg
Henrik Marstal har netop udsendt bogen ‘Jeg lytter, altså er jeg – tanker om musik og liv’. Det er en bog om musiklytning og om hvordan musik anvendes i det moderne samfund. Bogen er udformet som en dagbog fra et ophold i New York.
Af Henrik Marstal.
210 mio. spares
Kulturministeriet skal igennem en sand hestekur, når området skal spare 210 mio. kr. i 2011. Den mest voldsomme besparelse i denne regerings levetid.
Biblioteksbrønden
Hæld alt relevant biblioteksmateriale ned i en stor brønd. Det er visionen i Danskernes Digitale Bibliotek.
So ein ding.ting
Konceptet TING viser nye veje i udvikling af fremtidens bibliotekstilbud.
Bibliotek.dk 2.0
Efter 10 år med bibliotek.dk er bibliotekerne klar til at indtage en ny rolle.
Har staten en bibliotekspolitik?
Politikerne er forbavsende tavse om fremtidens biblioteksudvikling, selv om der bliver brug for nationale løsninger.
Kunstens nye fællesskaber
Med bogen Kulturens skjulte styrker konkretiseres og operationaliseres behovet for åben diskussion om kunsten frem for den fattige bundlinjetænkning.
CulturCronik: Torsdagskoncerten
Musikken skal ud af samlebåndet, ind i videnarbejdet. Af Peter Hanke.
Videre teaterveje
De fleste teatre vil gerne have en ny teaterlov - men de afviser alle finansieringsforslaget fra Teaterudvalget.
Scenen er din, kulturminister
Alskens teatre har budt ind med forslag og synspunkter på en kommende teaterlovsrevision. Nu venter man blot på politikerne. Søndag Aften giver et bud på de politiske konfliktfelter.
Ka' København åben scene?
Behovet for åben scene til frie teatergrupper i København er påtrængende. Spørgsmålet er om den aktuelle lovdebat vil hjælpe?
Bibliotekerne melder om god form
Folkebiblioteksstatistikken for 2009 viser en række positive tendenser for landets biblioteker.
Blomster for Kim Il Sung
Unik udstilling i Wien giver indblik i nordkoreansk kunst og landets selvopfattelse.
Islands nye koncerthal
Tegnet af Henning Larsens Tegnestue med markant facade af Olafur Eliasson. Islands kommende koncerthal bliver en rejse værd.
Udkant vil kultur
Udkantskommunerne satser på kultur. I årene efter kommunalreformen har de danske udkantskommuner øget kulturudgifterne mere end resten af landet.
De 6 udkantsteatre
Måler man de seks udkantsteatre ud fra moderne kulturpolitiske kriterier som vidensdeling, netværkssamarbejde, partnerskaber, er arbejdet helt i top. Og det fyger med Reumert-priser.
Vil vi udkant?
Udkantsdanmark er på dagsorden. Har kulturministeriet en strategi? Har man en viden?
Fagre nye teaterverden
Automatikken skal ud af dansk teaterpolitik. Evalueringer og kvalitet skal være styrende for teaterstøtten, siger Teaterudvalget.
ACTA nærmere
Med offentliggørelsen af udkast til den internationale ACTA-aftale konkretiseres diskussionerne.
Kritikken af ACTA
ACTA ses som ensidig i et internationalt ophavsretsspil, som almindeligvis kendetegnes ved balance.
Googles censurstatistik
Googles kontroverser med Kina har vakt stor opmærksomhed. Men internettets dominerende søgevirksomhed er konstant i dialog med mange lande om censurindgreb.
Årtiets kulturelle fyrtårne
Hvor bliver der bygget stort og markant i 10'erne? Søndag Aften udpeger det kommende årtis store kulturbyggerier.
10'ernes danske kulturbyggerier
Der investeres fortsat i markante kulturbyggerier i Danmark. Søndag Aften giver dig et overblik over det næste tiårs kulturelle fyrtårne.
Så gik der tid med det
Søndag Aften gør status efter Carina Christensens 17 måneder som Kulturminister.
Kulturplan 2020
Regeringen har en plan for Danmark - er kulturpolitik andet end ghettopolitik?
Vikaren 2?
Forhåbningerne til Danmarks nye kulturminister er åbenlyst ganske store. Men han har kun ganske kort tid til at sætte sig spor.
Rytmisk musik - kunst eller kommers?
Den rytmiske musiks fortalere må afklare om man vil søge støtte hos kulturministeren eller erhvervsministeren.
20 mio. mindre til kulturen
Trods sparetider nøjedes kommunerne med at spare 0,4% på kulturbudgetterne i 2010. Bibliotekernes dyk fortsætter.
Albertslund holder skansen
Trods besparelser på kulturbudgettet for 2010 er Albertslund (endnu) den kommune, der bruger flest penge pr. indbygger til kulturformål.
Biblioteksbudgetter 2010
Her er oversigten over biblioteksbevillingerne i alle landets kommuner fra 2007 til 2010.
De største sparer mest
Landets største kommuner sparede mest på kulturen i de første fire år efter kommunalreformen.
Borgerlige kommuner sparede mest
Kommuner styret af Venstre og Konservative sparede mest på kulturbudgetterne i forrige valgperiode.
Tid til e-bøger?
E-bogslæsere buldrer frem på markedet. Forbrugerbeskyttelse hænger i en tynd tråd.
De dyre e-bøger
E-bogslæsere er gode til mange ting. Tro bare ikke at du sparer penge.
E-bog version 0.9
Der er langt fra de nuværende e-bogslæsere til den verden, vi efterhånden kender som web 2.0.
Kulturagenda 2010
Ny teaterlov, medieaftale og filmaftale står øverst på folketingets kulturdagsorden i 2010.
Krisen rammer kunstnerne
Over halvdelen af de amerikanske kunstnere har oplevet et væsentligt fald i indtægter fra 2008 til 2009 viser omfattende undersøgelse.
Musikbranchen i vækst
Svensk undersøgelse viser, at musikernes indtægter er øget med 35% siden år 2000, selv om pladebranchen har været i voldsom tilbagegang.
Koda øger indtjeningen
Fra 2003 til 2008 steg ophavsretsorganisationen Kodas indtægter med 58%.
Teaterpublikum stabilt, Det Kongelige halter
Det Kongelige Teater får mere end svært ved at nå folketingets aftalte målsætning for tilskuertal. Teatret mistede over 90.000 tilskuere i sæson 2008/2009.
SF i det sataniske net
Debatten om ytringsfrihed og internettet kastes 10 år tilbage med SF's forslag om forbud mod at surfe på voldsopfordrende sider.
Tomme kalorier
Kulturministerens udspil "Kultur
til alle" er mestendels uforpligtende snik-snak. Der
gemmer sig dog enkelte små overraskelser undervejs.
Flere kulturpenge
Det besynderlige forløb omkring finansloven for 2010 giver flere penge til
kulturministeriets samlede område.
Konservative kommuner sparede mest
Kommuner med borgmestre fra kulturministerens eget parti sparede mest på kulturen i den forløbne valgperiode, viser Søndag Aftens analyse af kommunernes kulturbudgetter.
Spareår
Kommunernes kulturbudgetter faldt i den forgangne valgperiode. Det gik hårdt ud over bibliotekerne.
Efter kommunalvalget: lokale udviklingsplaner
De kommende kommunalbestyrelser vil ikke længere repræsentere nedlagte kommuner. De kulturelle udviklingsplaner vil tænke i strategier.
Egnsteatre fejlplaceret
Hvordan kan refusion til kommunerne havne på en liste over erhvervsstøtte?
Kunsten som politisk klimaredskab
Grænsen mellem kunst og politik er altid til diskussion. Kulturministeren synes kunsten skal "oversætte de følelser, som klimaproblematikken vækker hos os".
Kunsten at begrave på facebook
For de fleste spræller facebook af liv. Spørgsmålet er, om der er et liv efter facebook. Bogstaveligt talt.
KKB nedlægges
En af landets ældste offentlige kulturinstitutioner er ved at blive nedlagt. Københavns kommune skal ikke længere have et samlet biblioteksvæsen.
Økonomistyring for begyndere
Revisorrapport om Aros økonomi starter med begyndelsen: udgifter skal svare til indtægter.
Kulturpolitik ifølge revisorer
Kan man kalkulere sig til sikre publikumssucceser på et offentligt finansieret museum? Det baserer revisorrapporten sine anbefalinger for Aros videreudvikling på.
Privatisér Aros
Lad Aros fuldføre eksperimentet med at flytte grænserne mellem offentlig kulturinstitution og kommercielt funderet oplevelsescenter. Lad Aros blive frimuseum.
Clausen, Jensen og de andre
Kulturpolitik er blevet til mediepolitik - i hvert fald hvis man skal måle ud fra folketingsmedlemmernes spørgsmål til kulturministeren.
Johannes V. og alle de andre
Den danske forfatter Johannes V. Jensen blev indstillet til Nobels litteraturpris gennem hele 18 år, før han endelig modtog den eftertragtede pris. Det er international rekord, viser Nobelkomiteens offentliggjorte oplysninger fra de første 50 års virke.
Stanken af 1,5 mio. rådne lig
Folkemords-museet i Jerevan i Armenien, der blev opført i 1995, er et fortsat opgør med Tyrkiet. Men museet bør ses af alle, der ikke længere ønsker at overse og fortie ét af det tyvende århundredes største blodbade.
Arbejdsprogram fulgt til dørs
Hvad blev der af planerne om fuld liberalisering af bogmarkedet og ny teaterlov? Søndag Aften følger Kulturministeriets arbejdsprogram til dørs.
Undskyld, hvad koster det at låne en bog?
Bogen er som bekendt kerneproduktet i danske folkebiblioteker. De ansvarlige myndigheder aner bare ikke, hvad det koster at låne en bog ud.
En AROS-historie
Kunstmuseet AROS har ondt i økonomien. Det er dog ikke lykkedes for museet at pege på fornuftige løsninger.
En sort browser til sorte
En internet-browser er ikke bare en browser, men også personlig identitet. Derfor har afro-amerikanere etableret en browser for sorte.
Google vil have dit skrivebord
Googles næste produkt, Google Wave, sigter mod at sammenføre alle Googles produkter og blive centrum i al vores kommunikation.
Lad ophavsretten hvile i fred
Det er vigtigere at være fri for andres overvågning af computere og internet-trafik, end at jeg fortsat kan tjene penge gennem ophavsretten, skriver Henrik Brändén.
Regeringsløfte brudt
Med tipsbevillingen for 2009 formår regeringen at bryde det mest konkrete løfte i denne valgperiodes regeringsgrundlag. Og det er ikke ligefrem fordi regeringsgrundlaget bugner med vanskelige opgaver.
Mindre til provinsen
Trods gentagne erklæringer om at ville styrke provinsens kulturliv, afsætter Kulturministeriet færre penge til formålet.
Og pludselig var der ingen penge
Alle tidligere år er støtten til Copenhagen Jazzfestival fremgået af tipsaktstykket. I år er festivallen slettet i tipsaktstykket - uden at Kulturministeriet har fortalt hvorfor.
Tipspenge 2009: tilfældigheder?
Enkelte ændringer i tipsbevillingen for 2009 lader sig forklare. De fleste ændringer fremstår dog ubegrundede. De følger end ikke regeringens udsagn.
Genopliver udgåede bøger
Bøger lever i kortere tid i boghandlen. Så køb bøgerne direkte fra forfatterne, siger den norske forfatterforening.
Nedlæg 3 kulturministerier
Venstres forslag om at finansiere et kulturskattefradrag ved at skære i kulturens fedtlag, er aldeles underfinansieret.
Ris og ros til Københavns Teater
Evalueringsrapport foreslår væsentlige ændringer for Københavns Teater, hvis "langsigtede bæredygtighed" rapporten ikke tager stilling til.
Kulturarv som bits
Nu er tiden inde til at skrue op for digitaliseringen afd en danske kulturarv. Spørgsmålet er, hvor hurtigt?
Kulturarv: samlere eller delere?
Rapporten om digitalisering af kulturarven handler om retrodigitalisering af samlinger. Vi savner stadig en national strategi for digitalisering af kulturarv.
Tyske forfattere og politikere imod Google
Hvor danske intellektuelle organisationer
nøjes med at vejlede, protesterer tyske organisationer og
politikere højlydt mod forliget om Google Book Search.
Teatre er mest sårbare
Finanskrisen bider også på kulturinstitutionerne. Søndag Aftens analyse af kravene til de statslige kulturinstitutioners egenindtægter viser, at især teatrene er sårbare overfor mistede indtægter.
Kultursektor under pres
Krisen kommer til at kradse alvorligt blandt kulturinstitutioner. Kan det politiske niveau kaste holdbare redningskranse ud?
Luk Tidsskriftstøtteudvalget
Hvis offentlig tidsskriftstøtte fortsat skal give mening, må Kunstrådet overtage opgaven. Tidsskriftstøtteudvalget er dumpet.
Genbrugshovedstaden
Københavns kommune er uofficielle Danmarksmestre i at genbruge bygninger, når man skal etablere kulturhuse. Nybyggeri får man Staten til at betale for.
København opper sig
Københavns kommune øger kulturbudgettet. De andre store kommuner sparer. Det viser Søndag Aftens analyse af de fire magistratskommuners kulturbudgetter efter Strukturreformen.
Ommøblering i Sverige
Kunststøtte og kulturorganisationer skal ændres voldsomt i Sverige. Foreslår kulturbetænkning.
En skyggebetænkning
Der leges aktivt med sproget blandt svenske kunstnere, som prøver at sætte en anden dagsorden end den officielle redegørelse.
Litteraturhus - se til Oslo
Med 200.000 besøgende det første år, viser Oslos nye Litteraturhus mulighederne ved at tænke stort, når litteraturen skal frem i lyset.
Send dem ud
Der er absolut dømt Janteland, når Folketingets Kulturudvalg tvinges til at blive i Danmark.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Styr på hinanden
Vil du vide, hvor venner, børn eller kolleger er henne? Google Latitude er et (stort) skridt videre til vores alles viden om hinanden.
Kulturen klarer
frisag
Trods kommunernes økonomiske vanskeligheder, klarer det samlede kulturområde
sig uden nedskæringer. Alle områder vokser - undtagen bibliotekerne. Det viser
Søndag Aftens analyse af kommunernes kulturbudgetter for 2009.
Biblioteksbudgetter
2009
Kommunernes budgetlægning for 2009 ramte i høj grad bibliotekerne. Samlet
set har bibliotekerne mistet 1,8% fra 2008 til 2009.
Regionale forskelle
udlignes
Hovedstadskommunerne bruger fortsat mest på kultur, men stigningen er størst
i Midtjylland.
Albertslund igen,
igen, igen
Den københavnske forstadskommune er fortsat i top med kulturudgifter. Forskellene
mellem kommunerne udlignes - langsomt.
Halvsmå kommuner
sparer mest
De største og de allermindste kommuner har fremgang på kulturbudgetterne.
Kommuner med mellem 20.000 og 40.000 indbyggere har de største besparelser.
Den danske censurliste
Hvilke hjemmesider nægter politiet os adgang til? Selve listen - og metoderne
til at bryde spærringen - er offentligt tilgængelig.
Kulturpolitisk dagsorden 2009
Biblioteksudvalg, teaterudvalg og international strategi er årets muligheder for den nye kulturminister, hvis hun vil markere kulturpolitiske ambitioner.
Vi strømmer i teatret
Teatersæsonen 2007/2008 blev en tilskuersucces uden lige. For første gang nogensinde viser statistikken, at teatrene samlet set havde over 3 millioner tilskuere.
Den vanskelige teaterkabale
Spillet om det københavnske teater Camp
X giver talrige forviklinger. Både Københavns Teater og
Københavns Kommune tror, man kan gøre alle glade. Ind kommer
virksomhedsoverdragelsesloven.
Kulturhovedstad 2017.dk
Spillet om hvilken dansk by, der skal
være europæisk kulturhovedstad i 2017, er åbnet.
Hvad er en kulturhovedstad?
Europæiske kulturhovedstæder er ligeså
forskellige som den mangfoldighed af lande og kulturer,
EU omfatter. Alligevel er der nogle fællesstræk ved de europæiske
kulturhovedstæder.
46 mio. kr. mere til kultur
Det er nærmest hemmeligholdt i år, men regeringens finanslovsaftale med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fører til reelle merbevillinger på 46 mio. kr. til kulturområdet.
VK-kulturbudgetter i plus
Finanslovens kulturudgifter er forøget med 10 mio. kr. i løbet af VK-regeringens første 8 år.
Bibliotekerne: her går det godt
Kulturministeriel rapport om folkebibliotekerne efter kommunalreformen viser, at kommunerne bruger filiallukninger til at styrke de tilbageværende biblioteker. Men rapporten har glemt halvdelen af kommissoriet.
Kunstrådet fortsætter
Samtlige folketingets partier er enige om at lade Kunstrådet fortsætte. Repræsentantskabet får det gule kort.
Lån en lydbog
Folkebibliotekernes nyeste tilbud: download gratis lydbøger.
En lydbog i ørerne
Det er sikkert meget godt, at bibliotekerne afprøver downloads af lydbøger. I begejstring for de nye tilbud, glemmer bibliotekerne de kulturpolitiske forpligtelser.
What a mess - eller sikken en messe
En messe er vel noget, man forbinder med noget kirkeligt, noget sakralt! Dette eksemplificeret ved en "højmesse". Så bliver det dårligt mere ceremonielt?
Kulturministeren i arbejdstøjet
Ny teaterlov og frie bogpriser. Det er de markante initiativer VK-regeringen lægger op til i det kommende folketingsår.
Øget fokus, øget fokus, øget fokus
Kulturministeren har præsenteret sit arbejdsprogram for det næste år. Oppositionen får ikke mere travlt af den grund.
Finanslovsforslaget for 2009
Søndag Aften bringer den komplette oversigt over alle væsentlige ændringer i finanslovsforslaget for 2009
Det fremtidige kunstråd
En af efterårets mest væsentlige kulturpolitiske diskussioner vil handle om strukturen for det fremtidige Kunstråd. På baggrund af evalueringen har Kunstrådet spillet ud. Nu venter vi på det politiske niveau.
Sosser for kunstnerne
Socialdemokraterne er som de eneste kommet med et samlet udspil til ændringer i kunststøttestrukturen. Kontroverserne lader vente på sig.
Hvert femte bibliotek faldt
Kommunalreformens klare - og forudsagte - konsekvens er nu dokumenteret. 20% af landets biblioteker lukkede i 2007. Alligevel var det samlede udlån uforandret.
København ER bagud
Københavns kommune skal øge sit kulturbudget med 30% for at nå op på samme
niveau som de tre øvrige magistratskommuner, Århus, Odense og Aalborg.
Storbyteatre på
pinebænken
Mens politikere taler om alt muligt andet, venter små storbyteatre på at kende
vilkårene for den teatersæson, der starter om 1 måned.
Musikplan som repetition
Nye toner kaldes den nye musikhandlingsplan fra Kulturministeriet. I store
træk er det en gentagelse af den forrige musikhandlingsplan, blot med lidt
færre penge.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Sælg dine feriebilleder
Køb og salg af fotos er ikke længere kun helliget de professionelle. Internet
har åbnet for nye markedspladser.
Silencieux
Søndag Aften præsenterer denne gang Silencieux, en installation af Ane Mette Ruge.
Friby med fodlænker
Den danske fribyordning for at sikre forfulgte
forfattere er sat på skinner. De forfulgte forfattere skal
erklære, at de anerkender de danske demokratiske værdier.
Musikkens nye markedsmodeller
TDC gør det. Apple gør det. Nokia gør det. Musikindustrien gør det. Alle afprøver nye modeller for musikmarkedet.
Musik er noget man abonnerer på
Markedsmodeller afprøves. Musik sælges som en del af andre produkter. Fildelerne er snart eneste alternativ.
Industrikulturår - hva' så
Arrangørerne af Industrikultur 2007 har evalueret sig selv. Den egne vurdering af året er..., ja, hvad er konklusionen?
Den livsvarige historie
Statens Kunstfonds historie er præget af mange hidsige avisdebatter. De livsvarige ydelser har dog gennemgående haft en fredelig rolle.
Stor ståhej for 46.074 kr.
Vi tager politikerne på ordet, her er de kontante realiteter i den aktuelle diskussion om livsvarige ydelser.
De billige livsvarige
Når Staten giver en kunstner livsvarig ydelse, sparer Statens Kunstfond halvdelen, fordi kunstnerne herefter kun sjældent modtager legater.
De svære alliancer
Næste opgave for regeringen bliver tillidsskabende øvelser i forhold til kunstnergrupperne.
Konsensus eller yo-yo politik
Hvilke tønder buldrer mest? Handler diskussionen om de livsvarige ydelser om real- eller signalpolitik?
Kunstrådet består
Kunstrådet har klaret de opgaver, man fik, og rådet skal stort set fortsætte uændret, konkluderer evalueringen.
Finsk censurdebat
Må man diskutere censur mod børneporno? I Finland er det åbenbart svært at have en hjemmeside, der kritiserer politiet.
Biblioteker ned, teatre op
Kommunerne sparer 35 mio kr. på kulturbudgetterne i 2008. Værst går det ud over bibliotekerne, viser Søndag Aftens årlige opgørelse af de kommunale kulturudgifter.
Albertslund og de andre
Københavnske omegnskommuner dominerer fortsat listen over kommuner med største kulturbudgetter. Bundkommunerne sparer mindre end topkommunerne.
Kulturglade konservative
Konservative kommuner bruger flest penge på kultur. SF's enlige kommune er sammen med lokallisternes i bund.
Det er ikke størrelsen
Danske kommuner ligner hinanden mere og mere efter kommunalreformen. Små og store kommuner bruger nogenlunde det samme til kultur.
Kunstrådet skifter kvalitetssyn
Med stærkere fokus på kulturel mangfoldighed markerer det nye Kunstråd et væsentligt skift i definitionen af kunstnerisk kvalitet.
Hvad skal vi med kulturpolitikerne?
Kunstrådets formand og en hob af kommentatorer kritiserer politikerne for at detailstyre Kunstrådet. Spørgsmålet er, hvad vi overhovedet skal med politikerne, når vi har eksperterne.
Kulturkampe i 2008
Kulturens debatter er aldrig helt forudsigelige. Alligevel giver vi et bud på, hvilke diskussioner vi kan forvente os i løbet af dette år.
De dyreste biblioteker
Danske folkebiblioteker er de dyreste i Norden, men imponerer alligevel ikke i udlånstal.
Det stabile teaterpublikum
Det går op og ned for de enkelte teatre. Men samlet set findes der næppe nogen branche, der er så stabil som de danske teatre.
S vil kultur
Kulturlov. Kulturklippekort. Kulturskoler. Bogpakke. Tvungen licens. Væksthus for computerspil. Gratis adgang til alle statsstøttede museer.
Kommunale ambitioner
Socialdemokraternes kulturoplæg angiver for første gang klare ønsker til kommunernes kulturpolitik.
Venner med alle
Socialdemokraterne har gennemskrevet alt godt fra rød stue. En imponerende liste på 309 forslag, som næppe kan give uro blandt kulturaktører. Resultatet er blevet SF +50%.
Regeringens kulturprogram
Den genvalgte VK-regering vil styrke den internationale kulturudveksling. Dette er den eneste reelle nyhed i regeringsprogrammet.
Privatisering af biblioteker
19 svenske biblioteker drives privat. Ofte er lokale foreninger trådt til, når biblioteker har været lukningstruet.
Det medarbejderejede bibliotek
I Stockholmsforstaden Nacka, har medarbejderne overtaget biblioteket. Stiger besøgstallet, får de flere penge. Falder besøgstallet...
Homo-verdenslege til København
Den danske hovedstad bliver i 2009 vært for World Outgames - en stor satsning på sport, kultur og menneskerettigheder.
Onlinekøb af bøger
Velkommen til Søndag Aftens guide til onlinekøb af bøger.
Kulturens valgprogrammer
Hvad vil partierne i kulturvalgkampen? Søndag Aften gennemgår de kulturpolitiske forslag.
6 år med Brian
Det er muligvis for tidligt at gøre endelig status. Vi vover dog alligevel at opsummere efter 6 år med Brian Mikkelsen som Kulturminister
Det går nedad
Den statistiske virkelighed, 8 gange dagligt. Brian Mikkelsen i danske aviser 2001-2007.
Opgaven løst - næsten
Grundlaget for de sidste 2½ års kulturpolitik er at finde i regeringsprogrammet fra 2005. Søndag Aften foretager en vildig vurdering.
Arbejdsplan for den kommende kulturminister
Hvad skal Kulturministeren lave? Uanset om den nuværende kulturminister fortsætter eller ej, uanset om folketingets flertalskonstellationer ændres eller ej: Danmarks kommende kulturminister bliver voldsomt bundet.
Hvis vi skulle bestemme
Partierne præsenterer deres kulturprogrammer. På Søndag Aften holder vi os ikke tilbage for at give vores bud på de vigtigste kulturpolitiske felter.
Spillet om egnsteatrene
Egnsteatrene er blevet denne sæsons kulturpolitiske stridspunkt. Søndag Aften går bag tallene.
En NY kulturpolitik?
Partiet Ny Alliance kan få afgørende indflydelse på dansk politik efter et valg. Og dermed også på dansk kulturpolitik. Søndag Aften har læst partiets kulturprogram.
Færdigt arbejde, Hr. Minister?
Det er småt med lovændringer i kulturministerens program for 2007/2008. Kultursektoren er åbenbart på plads og klar til alle fremtidige udfordringer.
FINANSLOVEN: små fjer
Finanslovsændringerne for 2008 er som små fjer. Alligevel lykkes det for ministeren at blæse beløbene op til det mangedobbelte.
Ambitioner i Århus
Århus satser på at blive europæisk kulturhovedstad i 2017. På vej mod dette mål har kommunen fremlagt et satset kulturpolitisk program for 2008-2011.
Kulturhovedstaden Århus
Alle kampe vindes ikke på fodboldbanen. Århus går i front i offensiv kulturpolitisk strategi.
337 spørgsmål til ministeren
Folketingsmedlemmerne har haft usædvanligt travlt med at stille spørgsmål til kulturministeren. Især Danmarks Radio har været i fokus.
Den frie musik
Nettet bugner med musik at downloade. Værsgo', her er Søndag Aftens guide til den frie musik.
Alle går rundt og retter i Wikipedia
Dagbladet Politiken gør det. TV2 gør det. SAS. Danske Bank. Jyske Bank. Danske virksomheder er åbenbart stærkt interesserede i, hvordan de omtales i det internationale netleksikon Wikipedia. Derfor retter virksomhederne i teksterne om dem selv.
Flere bøger - færre lånere
Den gode nyhed er, at bibliotekerne køber flere bøger. Den dårlige nyhed er, at udlånet af bøger falder.
Færre filialer - flere udlån
Nedlæg biblioteksfilialer og få flere lånere. Det er den overraskende konklusion på Søndag Aftens analyse af 43 kommuners bibliotekslukninger fra 2003 til 2006.
Mål for web
Mange kulturinstitutioner satser på nettet. Men der gives ingen informationer, om det faktisk nytter.
Teater som forretning
Hver gang det offentlige bruger 1 kr. på teaterstøtte øges samfundsøkonomien med 3,30 kr, siger rapport bestilt af Dansk Skuespillerforbund.
Luk CaféTeatret
Kan man måle samfundsnytten af teatre? Det tror Dansk Skuespilleforbund - konsekvensen må være at lukke CaféTeatret.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Wiki-ternativer
Wikipedia vokser, både som enkeltstående men omfattende leksikon og som metode til at organisere og redigere informationer.
Gratis succes - for voksne
Gratis entré for alle har trukket massivt med flere museumsgæster. Museer med gratis entré for børn har mistet publikum.
Underskud 6.300 kr. pr. abonnent
140 betalende abonnenter. Det er hvad Kulturministeriets tidsskrift Kulturkontakten kan præstere.
Sluk Kulturkontakten
Kulturministerens propagandamagasin Kulturkontakten lever frit svævende langt væk fra den almindelige kulturvirkelighed.
Spil gerne - med måde
Socialdemokraterne tager teten med kulturpolitisk oplæg om computerspil. Men stadig med en moralsk pegefinger.
Censurens vagthund
Censuren på internet er øget voldsomt i de seneste år. Det viser den hidtil mest omfattende analyse af nettets mange former for censur.
Tipspenge - som forrige år
Tipsuddelingen for 2007 er gentagelsens kunst. Der er knapt nok nye initiativer.
Tips til diskussion
Tipsbevillingen i 2008 bliver Kulturministerens sidste chance for at indfri regeringsprogrammets løfter om åbenhed om tipsbevillingen. Oppositionen ruster sig til diskussionen ved at stille flere spørgsmål end nogensinde tidligere.
Joost som fremtidens tv
I løbet af maj åbner det første egentlige internet-tv, Joost. Vær klar til tv med nye muligheder. DR i front.
Hvordan føler du DR?
DR's voldsomme nedprioritering af sporten har fået oppositionen på barrikaderne. Nye argumenter og nye alliancer afprøves.
CulturCronik: Censur på retur
Tidligere var der ingen vej uden om de traditionsbundne, censurerede udstillinger, hvis man som debuterende kunstner, ville frem. Sådan er det ikke nødvendigvis længere. Af Lars Svanholm
Gem musikken online
Endelig. Glimrende nettjenester giver dig mulighed for at gemme din musik online - og for at du kan høre din musik alle steder og altid.
Farvel til Kunstråd 1.0
Det første Kunstråd er gået af og giver boldene videre til et nyt uprøvet råd. Afskeden er fyldt med torne.
Fagudvalg knurrer
Kunstrådets mange fagudvalg er ikke tilfredse. Der er ikke penge nok til områderne. Men først og fremmest savner man mening i kunstrådsstrukturen.
Og hvad mener Kunstrådet?
Kunstrådets beretninger overholder hverken Kulturministeriets anbefalinger til god ledelse eller loven om Kunstrådet.
Kommunerne vil styrke kulturen
Spørgeskemaundersøgelse fra KL viser, at kommunernes kulturpolitikere ønsker at prioritere kulturområdet. Undersøgelsen svarer dog ikke på, hvorfor de så ikke gør det.
Bogforlag aggressive online
Google skal overhales indenom, synes at være holdningen blandt store amerikanske forlag, som nu satser på netværkstænkning online.
WebWærkWorld: De 13 smukkeste avatarer
Søndag Aften præsenterer denne gang de 13 smukkeste avatarer, portrætter af de 13 smukkeste ikke-mennesker i online-universet Second Life.
Mangfoldighed som mål
Mangfoldighed skal være et kulturpolitisk mål. Alle kulturpolitiske aktører skal forpligtes, både i holdning og økonomisk handling, foreslår rapport til Kunstrådet.
UNESCO som spydspids
Med konventionen om kulturel mangfoldighed sætter UNESCO ny standard for internationalt samarbejde og respekt mellem forskellige kulturer.
Mangfoldighed på EUsk
EU har udnævnt 2008 til "europæisk år for interkulturel dialog". Men EU's perspektiv handler mest af alt om EU.
Kan Kunstrådet mangfoldighed?
Kunstrådet har sat sig i spidsen for arbejdet med en politik for kulturel mangfoldighed. Spørgsmålet er om rådet kan magte opgaven.
Et museum for verdens mangfoldighed
Kan man politisk beslutte sig for et museum
og få andet end kedsommelighed ud af det? Ja, Göteborgs
Verdenskulturmuseum er et bevis på et moderne, udtryksfuldt
og ... politisk korrekt museum.
Kunstens mekka i Abu Dhabi
Først købte de arabiske sheiker europæiske fodboldklubber, nu køber de vore kunstmuseer og tager genstandende med.
Bagved ligger Afrika
Evalueringen af HCA 2005 viser både, hvorfor
meget gik galt, og hvor væsentlig den samlede begivenhed
faktisk var. Inspirerende forskning.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Videresend med ophavsret
Pas på, når du videresender e-mails. De er omfattet af ophavsretsloven. Dansk Eternit har netop vundet en principiel retssag.
WebWærkWorld: AsylumHOME
Søndag Aften præsenterer denne gang The AsylumHOME, som er et virtuelt mødested for asylansøgere og politiske flygtninge i Europa.
54 millioner mere til kulturen
Kulturlivet har fået 54 mio. kr. mere. Kommunernes første budgetter efter kommunalreformen steg væsentligt, viser Søndag Aftens årlige opgørelse af de kommunale kulturudgifter.
Albertslund stadig i top
Den københavnske forstadskommune, Albertslund, er stadig den kommune med største kulturudgifter.
Kommunesammenlægninger har ændret helt på bundkommunerne.
Konservative giver mest
Konservative kommuner giver mest til kulturen, småpartier som SF giver mindst.
Størrelse uden betydning Biblioteker for fald
81 ud af landets 98 kommuner har sparet
på bibliotekerne. Kommunerne bruger nu mindre til bibliotekerne
end før Biblioteksloven i 2000.
10 år for culturen
Gennem 10 år har Søndag Aften givet sit bidrag til den kulturpolitiske debat. Og vi fortsætter, men giver lige nogle linjer til et kig bagud.
20 millioner sparet, basta!
Stop talgymnastikken. Der er sparet 20 millioner kr. på kulturområdet siden VK-regeringen trådte til i 2001, basta! Søndag Aften lægger hovedet på blokken: her er de rigtignoktigste tal.
Kulturøkonomi På Mangelfuldt Grundlag
For tyndt. Det er Søndag Aftens klare vurdering af KPMG's analyse af statens kulturudgifter under VK-regeringen.
DJBFA's mange selvmål
Organisationen DJBFA's talbehandling er så ringe, at organisationen har mistet enhver form for troværdighed i diskussioner om kulturbudgetter.
Hyp, hyp mine tipspenge
Kulturen får for lidt fra Tipspengene, siger DJBFA. Her på stedet anbefaler vi, at DJBFA læser tipsbevillingerne.
Museerne vandt
Museer, teatre og arkiver er de suveræne finanslovsvindere under VK-regeringen.
"Kulturministeren trives som aldrig før"
Kulturministeren bruger åbenhed som mundsvejr. Derfor får han løn som forskyldt, når han kommer i talkrig om kulturens udgiftsniveau.
Intro: 5 år med Brian Mikkelsen
Brian Mikkelsen er nu den, der har været kulturminister længst tid i træk. En rekord de færreste havde forestillet sig, da han trådte til til med voldsomme opgør og hårde nedskæringer. Søndag Aften gør status efter fem turbulente år.
Løfterne holdt - næsten
En målestok for regeringens succes er dens evne til at overholde egne løfter. Søndag Aften skruer tiden tilbage til de to regeringserklæringer fra 2001 og 2005.
5 succeser
Søndag Aften oplister de 5 største succeser for den borgerlige regerings første 5 år.
5 knapt så store successer
Søndag Aften oplister 5 knapt så store successer fra Brian Mikkelsens første 5 år.
Teaterpolitik på zig-zag kurs
Teaterområdet er uden sammenligning det felt, hvor det er sværest at finde noget der blot ligner sammenhængende politik.
Sagt af Brian Mikkelsen
Den ultimative samling af citater af kulturminister Brian Mikkelsen.
Sagt om Brian Mikkelsen
Den ultimative samling af citater om kulturminister Brian Mikkelsen.
Sverige efter valget
Gratis entré på museerne forsvinder. Flere penge til teatre. Den nye svenske kulturminister lægger op til grundlæggende ændringer af de svenske kulturlove.
Det store væddeløb
Der er mange spørgsmål, der trænger sig på ved pressemødet for 'Racing Cars - The Art Dimension' på ARoS Århus Kunstmuseum. Det mest påtrængende er, hvorvidt der overhovedet er tale om en kunstudstilling.
Professionelle ballademagere
Der blev grinet godt af bestyrelsen for Københavns Teater. Problemet er ikke den konkrete bestyrelse, men de betingelser der er for bestyrelsens arbejde.
CulturCronik: Cultural Governance
eller Strategisk kulturledelse i en teatertid. Af Jens Nielsen
CulturCronik: Mens vi venter på ministeren
Midt i al hurlumhej om Københavns Teater: hvad handler det egentlig om? Sporet ender hos kulturministeren. Af Tom Ahlberg
WebWærkWorld: This is (not) a magazine
Søndag Aften præsenterer denne gang This is (not) a magazine - et fascinerende og humoristisk netmagasin.
Før forhandlingerne om finansloven
Forhandlingerne om finansloven for 2007 går ind i den afgørende fase i løbet af den næste måned. Især socialdemokraterne og de radikale har fremsat omfattende ønskelister til forhandlingerne.
Sådan bliver finansloven
Forhandlinger om finansloven er netop forhandlinger. Intet ligger fast på forhånd og både personligheder og tilfældigheder kan spille afgørende roller. Alligevel vover vi et bud på, hvad forhandlingerne om finansloven vil bringe.
Vanskelig fødsel for kommunalreform
Kommunalreformen giver gode muligheder for øget kulturpolitisk dynamik i kommunerne - men de økonomiske begrænsninger kan blive en alvorlig barriere.
Ophavsret bremser EU-bibliotek
EU's stort anlagte planer om et samlet digitalt bibliotek for alle EU-lande starter med at blive bremset af ophavsretslovgivning. Projektet risikerer at få et stort sort hul - uden de sidste 100 års litteratur.
CulturCritik: Årets soap
Dette års mest fascinerende nye filmserie er lonelygirl15. En fascinerende afsøgning af grænserne mellem fiktion og virkelighed.
WebWærkWorld: Arkitektur og ny teknologi
Søndag Aften præsenterer denne gang projekter der samtænker arkitektur med ny teknologi.
Den kedelige finanslov
Muligvis er finanslovsforslaget for 2007 kedeligt. Men det er i sjælden grad et oplæg til bredt politisk samarbejde.
At spinne en finanslov
Virkeligheden kan som bekendt ofte opfattes på mange måder. Søndag Aften har kigget på Kulturministeriets presselancering af finanslovsforslaget for 2007.
Større kulturbudgetter under VK
I finanslovsforslaget bruger VK-regeringen mere til skabende og udøvende kunst end SR-regeringen gjorde i sin sidst vedtagne Finanslov.
Hvad er borgerlig kulturpolitik?
Ideologierne har ikke så stor betydning som tidligere. Se blot på Søndag Aftens sammenligning af VK-regeringens kulturpolitik og valgkampsforslagene fra de svenske Moderaterna
CulturCronik: Sange fra glemmebogen
- eller huskekager fra fortiden?
Den danske sang er efterhånden en pilskaldet olding. Men danske artister genfortolker den nationale sangskat i stor stil. Den tilbyder nemlig nogle fortællinger som vi savner. Af Henrik Marstal
Ophavsret og -vrang
Er der overhovedet ret og vrang i den standende hede debat om ophavsretten i den digitale verden? Søndag Aften søger at komme et lille spadestik dybere i disse års hedeste kulturpolitiske kampzone.
Raidet på The Pirate Bay
31. maj 2006 beslaglagde svensk politi en række servere tilhørende en svensk Internet-udbyder. De havde formastet sig til at have den kontroversielle søgemaskine The Pirate Bay som kunde. Raidet var ikke en almindelig fogedforretning. Det var beordret fra politisk hold og kom til at omfatte DNA-test, pinlige dokumenter og en vis folkelig opstand med demonstrationer i flere store svenske byer.
Creative Commons på dansk
Det alternative system til at forvalte ophavsrettigheder er lanceret i Danmark.
Maksimalisternes og ophavsretten
Hvis debatten kun giver plads til det sort/hvide synspunkt "ophavsret er ejendomsret" eller "informationer skal være gratis", så bliver det vanskeligt at nærme sig et frugtbart debatklima.
Grundbog om musik og ophavsret
Ophavsret er en svær ting. En glimrende og oplysende debatbog fra Kulturministeriet giver den bedste introduktion til en varm kulturpolitisk debat.
CulturCronik: Os nu
Vi skal søge efter middelvejene i kampene om ophavsret i internettets tidsalder, skriver stifteren af Creative Commons. Af Lawrence Lessig
WebWærkWorld: Kopikunst
Søndag Aften præsenterer denne gang kunstnernes egen udvekslingscentral. Her kan man frit bruge andres kreative ideer og arbejde videre.
Nettets bedste musikbutik lukker
Allofmp3.com lukker 1. september 2006. Vi rister en rune over nettets bedste musikbutik 2003-2006.
182 spørgsmål til Brian Spørgsmål til ministeren er en ofte upåagtet genre i kulturdebatten. Søndag Aften anmelder det forgangne folketingsårs høst af spørgsmål.
En radikal kulturpolitik
Internationale værdier, systematiske strategier, kulturpolitik i regionerne. De radikale er undervejs med et kulturpolitisk program.
Strategi og netværk
De radikales kulturudspil vil føre til strategi- og netværksforstoppelse.
Aros og pengene
Successen koster dyrt. Det er den officielle forklaring på Århus Kunstmuseums økonomiske trængsler. Nikke-nikke-nej - men budgettet var baseret på forkerte forudsætninger.
Aros og ambitionerne
Fra Århus Kunstmuseum til Aros. Fra det vestlige Danmarks museum til internationalt museum. Danmark har fået et fyrtårn, det kræver kreativ budgetlægning at sikre fyrtårnets videre udvikling.
Internetfiltre som symbolpolitik
Kulturministerens beslutning om at etablere internetfiltre på bibliotekerne er helt og aldeles en politisk beslutning.
Statens hovedstadsteater
Et nyt ukendt teater, nedlæggelse af to kendte teatre. Sammenlægning af et gammelt teater og landets førende turneteater. Det er de hurtige hovedkonklusioner på strategioplægget fra Københavns Teater.
Københavns teaterkoncern
Strategiplanen for Københavns Teater bygger på en tro på at man centralt kan styre teaterlivet. Man glemmer bare, at der er andre teatre i området.
Egnsteatrene graver deres egen grav
Oplægget om at gøre egnsteatrene til regionsteatre glemmer, at der er en mening med den lokale tilknytning for teatrene.
Internetfiltre på bibliotekerne
Nu skal der sættes internetfiltre op på folkebibliotekerne. Det mener Kulturministeren. Og det vil blive besluttet uden offentlig debat - i løbet af få uger.
Tipspenge på vej
Kulturens ekstra finanslov, tipspengene er på vej. Forvent små ændringer i forhold til tidligere år.
Fred om bibliotekspenge
Udvalgsrapport om bibliotekspenge viser uenighed mellem de to forfatterforeninger, men skaber fred og ro på et af Kulturministerens ømme områder.
Bibliotekspenge 2025
Siden bibliotekspengene startede i 1946, er ordningen ændret utallige gange. Men altid småting. Tør nogen udfordre den fastlåste ordning?
Efter kommunalreformen
Flere kulturaftaler, internationale satsninger fra kommunerne, nationale opdrag til lokale kulturinstitutioner og målretning af den hidtididige Provinspulje. Det er oplægget fra Kulturministeren.
Internationalt sludder
Kulturministeriets oplæg "Kultur i hele landet" lægger op til at kommunerne skal tænke internationalt. Men behøver man at gentage sig selv 19 gange?
WebWærkWorld: Emergency Rooms
Søndag Aften præsenterer denne gang kunstnernes CNN med live webcam.
Globalisering uden kulturområdet
Hele 333 initiativer vil regeringen tage for at udmønte globaliseringstrategien. Kulturministeriet spiller ingen rolle i globaliseringsplanerne.
Regeringsløfte gennemføres
De faste bogpriser er sat til tælling. Regeringen har gennemført en del af sit program overraskende smertefrit.
De måske frie bogpriser
Den politiske aftale om begrænsning af bogklubbernes særlige salgsbetingelser vil næppe føre til store ændringer. Bogklubberne har fortsat et sikkert marked.
Efter liberaliseringen
De faste bogpriser faldt. Er tiden nu moden til at føre litteraturpolitik?
håtetepekolonskråstregskråstreg: Google inviterer al-Qaeda til Danmark
Google Earth lovprises af mange, der nyder at se vores blå planet fra oven og zoome mellem makro- og mikroperspektiv. Programmet gemmer også steder, som normalt bærer skiltet "Adgang forbudt".
WebWærkWorld: Vi deler vinduer
Søndag Aften præsenterer denne gang en enkelt idé, men som viser, hvordan vi alle til sidst kan forbindes gennem Windows.
Fortsat kommunal vækst
Kommunernes kulturudgifter bliver ved med at vokse. Alle områder - undtagen bibliotekerne - mærker den kommunale velvilje.
Toppen stiger, bunden falder
De kommuner, som i forvejen
bruger mange penge til kulturen, øger kulturbudgetterne.
De kommuner, som ikke bruger penge til kulturen, følger
kun akkurat prisudviklingen.
Store kommuner øger kulturbudgetter
Kulturudgifterne stiger mest i de største kommuner. De mindste kommuner trænger til en hjælpende hånd fra kommunalreformen
Farvel til Gladsaxe Teater
Er prisen for den nye faglige-saglige bestyrelse for Hovedstadens Teater, at man er så bundet af ministerielle rammer, at man ikke er i stand til at agere kreativt?
håtetepekolonskråstregskråstreg: Ringetoner med sex appeal
Hvem kan dog tro, at ringetoner kan ændre hormonbalancen, så vi fristes til sex. Velkommen til en verden med viral markedsføring.
WebWærkWorld: Keyboard
Søndag Aften præsenterer denne gang Keyboard af Marika Demineur. Et intimt og engagerende kunstværk.
Den digitale canon: Fra datid til nutid
Vi vil kun tage Jer alvorligt, kære kunstformidlere, kulturdebattører, kulturpolitikere, kulturministre, kunstens embedsfolk, undervisere og læsere, hvis I har et elementært kendskab til den del af nutidskunsten som bruger digitale redskaber. Værsgo' - her er en genvej til ny kunst!
Mailmeldinger om en canon
Ka' man canonisere nutidens kunst? Det var spørgsmålet til 7 digitale kunstkendere. Svarene var langt fra entydige, de afspejler netop den tvivl på kategoriseringer, der præger den aktuelle kunstdebat.
Den digitale canon
Kunsten er aktuel. Kunsten er i nuet og kunsten er i stadig bevægelse. Den digitale verden er global, uden grænser. Men når man kigger fra Danmark, så ser man ud fra danske forudsætninger og fanger nemt kunst, som kommer herfra.
Her er vores bud på værker af så stor betydning, at de har sin naturlige plads på en digital canon.
Biblioteker for fremtiden
Nye biblioteker til nye tider. Vi har set på de nye folkebiblioteker i Kolding og Middelfart, som begge lever fornemt op til bibliotekslovens ideer.
Dummebøder til biblioteker
Københavnske biblioteker vil ikke bruge emails til at minde lånerne om bøger der snart skal afleveres. Argumentationen imod denne elektroniske brugerservice er til dumpekarakter.
Nye idrætsvaner kræver ny arkitektur
Med uddelinger på i alt 80 mio. kr. samt lån på 45 mio. kr. i 2005 har Lokale- og Anlægsfonden stor indflydelse på byggerier til idræt, kultur, teater og spejdersport. Den indflydelse bruger fonden aktivt, fx til nyskabende arkitektur.
WebWærkWorld: STIMULATEUR 2006
Søndag Aften præsenterer denne gang kunstprisen STIMULATEUR, som har til formål at fremme konkurrencen på den danske kunstscene.
Oppositionen spiller ud
Socialdemokraterne, de radikale og SF har strikket et bud på alternativ kulturpolitik sammen.
Er alternativet alternativt?
Oppositionspartierne vil gerne fortælle, at de har en alternativ kulturpolitik. Formuleringerne er dog så almene, at det kan være svært at være uenig. Der er dog også markante forskelle.
Med oppositionens egen medicin
Oppositionspartiernes kulturpolitiske alternativ lever kun i begrænset omfang op til eget ambitionsniveau. Vi sammenligner oppositionens kritik af VK-regeringens kulturpolitiske sigtelinjer med oppositionens pejlemærker.
INDEX:2005 i den globale oplevelsesøkonomi
Designbegivenheden INDEX:2005 har været så stor en succes, at man gentager arrangementet allerede i 2007 mod planlagt hvert fjerde år.
Industri er også kultur
2007 er udnævnt til industrikulturens år. Landet over vil museer og andre kulturinstitutioner fortælle historier om de sidste 150 års industrialisering i Danmark.
Industrisafari - kun på museer
Industrikultur 07 sætter fokus på et underbelyst felt i kulturformidlingen. Spørgsmålet er dog om projektet er bredt nok til for alvor at skabe en ny fælles folkelig forståelse af industrisamfundets væsen og betydning for nutiden.
WebWærkWorld: Video i gadens vintermørke
Søndag Aften præsenterer denne gang videoer, som projekteres ud i vintermørket på en storskærm.
Nationalisering af egnsteatrene
Kulturministeren foreslår at egnsteatre og små storbyteatre skal underlægges statslig kvalitetskontrol og at refusionsordningen skal fjernes. Det lykkes næppe heller denne gang at fjerne refusionsordningen.
Egnsteatrenes lovhistorie
Egnsteatrene er igen til diskussion. Søndag Aften giver en kort Danmarkshistorie om lovgivningen for egnsteatre.
Fondsmilliarder til et smukkere og bedre Danmark
Effektivisering af byggeriet, sikring af kulturarven, bedre byplanlægning, udbygning af kulturlivet og smukkere cykelparkering. Den private fond Realdania hjælper både private og det offentlige med at gøre det bedre.
Mens vi venter på onlinefilm
Bibliotekernes netfilmforsøg, BibCast, er en lukket verden, kun med adgang for få kommuner. Hvor længe skal vi vente på en offentlig dansk netfilmtjeneste?
Onlinefilm - alternativerne
Det går langsomt med at få etableret offentlige danske løsninger for onlinefilm. Modsat Norge, hvor det norske filminstituts filmarkivet.no giver adgang for alle.
WebWærkWorld: Burn Video Art on Demand
Søndag Aften præsenterer denne gang en online kunstbutik, hvor du kan købe kunstvideoer på nettet.
Vadehavet blev det ikke
UNESCO's World Heritage List kan være med til at redde værdifulde natur- og kulturområder, men der er mange forhindringer for en udnævnelse, både politiske og faglige. Og så kan lokale indbyggere også modsætte sig.
dox:nu
Med festivallen Cph:dox har dokumentarfilmen endelig fået et gennembrud hos publikum og presse. Spørgsmålet er, om genren kan udbredes til resten af landet.
Kulturnat som i Rom eller Århus
Kulturnatten i København er blevet uoverskuelig, er præget af lange køer og trængsel. Hvis den skal brede sig geografisk, skulle man måske søge inspiration i andre byer.
Tid til kultur-forandring
Partiet Venstre sparker ind i kulturdebatten med tanker om liberalisering, styrkelse af fødekæde og talentudvikling og omfordeling af kulturpenge.
Venstre bryder konsensus
Kulturpolitisk oplæg fra partiet Venstre åbner for kulturpolitiske debatter i en tid, hvor alle ellers går rundt og er enige.
Hvad skal vi med Provinspuljen?
Kulturministeriets Provinspulje er snart udtømt. Kulturministeren skal spille ud om puljen skal fortsætte, og i givet fald: hvordan.
CulturCronik: Stop kassetænkningen:
Kreativ kulturpolitik er liberal!
Udgangspunktet for kulturpolitikken skal være lyst, ikke penge. Kreativitet kan ikke terpes, kun stimuleres. Uden os alle som glade deltagende amatører bliver kulturpolitikken smal. Af Ellen Trane Nørby
WebWærkWorld: unCONTROL
Søndag Aften præsenterer denne gang algoritmisk kunst, små samlinger af animationer, som sættes sammen, når brugeren leger med tegninger, billeder, og en vifte af kreative visuelle løsninger.
København vil det hele
Overordentligt ambitiøs Kulturpolitisk redegørelse for Københavns kommune. Hovedstadens politikere vil styrke hele kultursektoren.
Hovedstadens helt eget teater
Vi vil ha´et stadsteater. Det er Københavns kommunes svar på Statens opprioriterning af Det Kongelige Teater og overtagelse af Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab.
Nyt nordisk kultursamarbejde
Det nordiske kultursamarbejde er blevet uoverskueligt. 20 institutioner bliver til 8.
Er der armslængde i Norden?
Nordiske kulturministre vil have indflydelse på det nordiske samarbejde. Går det ud over armslængden?
EU's nye kulturprogram
EU øger kulturbudgettet med 25% og lancerer samtidigt et Kulturprogram for 2007-2013 med langt friere rammer end i hidtidige fælleseuropæiske kulturinitiativer.
Kulturpolitikkens ny-sprog
Uanset hvem der skriver kulturpolitiske programmer, så handler de om åbenhed, mangfoldighed og professionalisme. Amatører er forsvundet ud af kulturpolitikken.
WebWærkWorld: Google Will Eat Itself
Søndag Aften præsenterer denne gang det Google-nedbrydende kunstprojekt Google Will Eat Itself, også kaldet Google To The People af Hans Bernhard og Alessandro Ludovico.
Valgløfte gennemføres
For 35 mio gratis entre til museerne. Kulturministeren holdt sit valgløfte - næsten.
Gennemsigtighed i designuddannelser ønskes
Der findes en mangfoldighed inden for de danske designuddannelser, men den er ikke begrundet i en fx en overordnet målsætning, og den ser heller ikke ud til at forbedre designernes muligheder for samarbejde eller erhvervslivets mulighed for at gennemskue de mange kompetencer.
3 kulturaktører i nyt samarbejde
Designere, arkitekter og kunsthåndværkere har fået penge til fælles markedsføring. Den mulighed kan udbygges til et samarbejdet med helt andre muligheder.
Alle går rundt og kopierer
Hver tredje solgte CD er en piratkopi. Piratmarkedet er i fortsat vækst, viser den årlige analyse fra pladeproducenterne.
CulturCommentar: Ondt i bibliotekspengene
Gyldendal ønsker bibliotekerne tilbage til fortiden - men kender ikke engang lovgrundlaget for bibliotekspengene.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Kister er (også) kunst
Hvis du vil vise dine kommende efterladte rettidig omhu - vælg en kiste, som passer til din personlighed.
WebWærkWorld: Memory Box
Søndag Aften præsenterer denne gang Memory Box med tre film: Printscreen Copypaste af Maria Lavman Vetö, Huskekage af Steen Møller Rasmusen og Spor af Lone Thau.
Det store biblioteksslagteri
På 10 år er hvert fjerde folkebibliotek nedlagt. Alene i 2004 forsvandt 46 biblioteker fra Danmarkskortet.
Færre filialer - mindre udlån
46 biblioteker blev nedlagt i 2004. I de fleste tilfælde har det ført til mindre udlån af bøger.
Designår 2005 uden officiel substans
Det officielle Danmark yder en halvhjertet indsats for designåret. Til gengæld manifesterer et lille privat foretagende sig med den mest helhjertede fejring.
En Anderledes Andersen
Ud fra H.C. Andersens mørke sider vil Hotel Pro Formas teaterstykke Jeg er kun skindød synliggøre det hyper-komplekse samfund vi lever i. Tilskueren bliver medproducent.
Ta' kulturens parti
Svensk medieevent med nyt kulturparti afprøver nye teatrale virkemidler.
CulturCorrespondance: Crespi d’Adda: en italiensk arbejder-utopi
I år er det ti år siden, at fabrikslandsbyen Crespi d’Adda 30 km øst for Milano kom UNESCOs kulturarvliste. Stedet er et lærestykke i italiensk arbejderkultur: på helt forbilledlig vis byggede fabrikanten et unikt mikrokosmos til alle sine ansatte og deres familiemedlemmer. Af Maria Øster
WebWærkWorld: Vores Øl
Søndag Aften præsenterer denne gang "Vores øl", en kunstnerisk manifestation med open source øl.
Kulturvaner kortlagt
For sjette gang er danskernes kulturliv kortlagt. Gennem masser af tal får man et indblik i vores kollosale mangfoldighed - og de mange fælles udviklingstræk der præger vores kulturelle dagligdag.
Undersøgelser skal tolkes varsomt
Selv om forskerne selv tager forbehold for statistiske usikkerheder i den store kulturvaneundersøgelse, risikerer vi at resultaterne vil blive refereret som usvigeligt sikre fakta.
Fra kulturvaner til kulturpolitik
Søndag Aften peger på politisk kontroversielle, men logiske konklusioner på kulturvaneundersøgelsen.
Punktum for strukturdebatten
Med det brede politiske forlig om kulturdelen af strukturaftalen har kulturministeren sikret det decentrale kulturliv et godt udgangspunkt i de nye kommuner. Men aftalen handler slet ikke om strukturreformen.
Musik gi'r kulturel merværdi
Staten skal nu støtte produktion af musik. Kulturministeriets arbejdsgruppe foreslår omfattende støtte for at sikre mangfoldigheden i musiklivet.
CulturCronik: Wolfgang Tillmans' soldater
På en stor tysk udstilling kan soldater i konfliktzoner ses som en æstetisk udfordring af vore vanebilleder.
WebWærkWorld: Weather Gauge
Søndag Aften præsenterer denne gang "Weather Gauge", en vejr-viser som kunstnerisk installation.
Alle disse fortællere
Det myldrer med historiefortællere i Danmark. Her en en kort oversigt over nogle af de mange danske fortællere og fortællegrupper.
Tipspenge for fastholdere
2005-tipsbevillingen til kulturlivet er næsten en ren gentagelse af sidste års bevilling. Musikken og idrætten har dog fået et øget udbytte.
Tipspenge uden formål
Er der en mening med tipspengene? Folketinget nærmer sig langsomt men sikkert et opgør om tipspengene.
Mediepolitik i ruiner
Med aflysningen af TV2-salget og fjernelsen af portostøtte til ugeaviser er regeringens mediepolitik faldet helt fra hinanden - blot to måneder efter valget.
Ønskes: Mediekommission
Regeringsgrundlaget er faldet fra hinanden på medieområdet. Spørgsmålet er om regeringen evner at sætte en ny mediepolitisk agenda - eller vi blot skal vente 4 år.
WebWærkWorld: Monochrome Landscapes
Søndag Aften præsenterer denne gang "Monochrome Landscapes" af Thomas Petersen
Mænd får de livsvarige ydelser
Mændene dominerer listen over kunstnere som modtager livsvarige ydelser fra Statens Kunstfond. Kun blandt kunsthåndværkere er der en ligelig repræsentation mellem kønnene. Blandt arkitekterne er hele 93% mænd.
Kommunale kulturbudgetter vokser
Søndag Aftens årlige opgørelse over kommunernes
kulturbudgetter viser, at kulturudgifterne igen stiger. Selv om folketingspolitikere ofte udtrykker mistillid til kommunernes kulturpolitik, vokser de kommunale budgetter mere end Kulturministeriets.
Større forskel mellem kommunerne
De kommuner som i forvejen bruger mange penge til kulturen øger kulturbudgetterne mest. De kommuner som ikke bruger penge til kulturen kan ikke følge med prisudviklingen.
Spillestederne har det godt...
...men kunne få det endnu bedre. Det er den korte udgave af spilledstedsundersøgelse 2005.
Stabilitet, stabilitet og mere stabilitet
År for år kan medierne beskrive store udsving i besøgstal til museer og teatre. Sidste år steg besøgstallene til museerne eksempelvis med 10 procent. Set over årene er de danske kulturinstitutioners besøgstal først og fremmest stabile.
håtetepekolonskråstregskråstreg: DVD-Jon slår til igen
Den norske superhacker, DVD-Jon, sår alvorligt tvivl om musik kan sælges online - med tryg kopisikring for ophavsretshaverne.
WebWærkWorld: Kataloger over netkunst
Det er umuligt at lave et katalog over netkunst. Men nogle forsøg kan alligevel bruges som inspiration og oversigter.
4 år mere
VK-partiernes nye regeringsprogram følger linjerne fra den sidste valgperiode. Regeringsprogrammet er denne gang ikke fyldt med nyheder, men fastholder den udstukne kurs.
VK ad velkendte stier
Regeringsprogrammet kan først og fremmest ses som fastholdelse og stabilitet. Denne gang er regeringsprogrammet dog mere at betragte som et praktisk arbejdsredskab end som ideologiske meldinger.
Farcen om museerne
I en tid med reality-TV har forestillingen om gratis entre på landets museer været udført med fuld respekt for genrens mange dramaturgiske effekter. Rollefordelingen blandt helte og skurke skifter. Men modsat reality-konkurrencerne er der ifølge Kulturministeren kun en vinder: os alle sammen.
Strukturreformen afklaret
De sidste knaster i kulturlovene er ryddet af vejen, så Folketinget i løbet af foråret kan vedtage Strukturreformen.
CulturCronik: Politiets beslaglæggelser i tyvens villa
Med eneret for eftertiden bringer Søndag Aften uddrag fra udvalgte politiforhør af de implicerede kronvidner i sagen om det Store
Bogtyveri fra Det Kongelige Bibliotek. Sagens kompleksitet understreges af
vidnernes følsomme, grænsende til neurotiske, oplevelser fra villaen i
Snekkersten. Af Kaspar Frege
håtetepekolonskråstregskråstreg: Den analoge kopitrussel
Mens underholdningsindustrien får lovgivere til at begrænse digital kopiering, forbedres den analoge kopiering. Næste trussel er på vej.
WebWærkWorld: 1969
Denne måneds kunstværk, 1969 af Rob Meyers, er en serie af grafiske illustrationer af nuklear blæst og diagrammer, som minder om 70'ernes psykadeliske mønstre.
Kulturvalg 2005
Folketingsvalget handler selvfølgelig også om kulturpolitik. Vi har gennemlæst de politiske partiers kulturpolitiske oplæg.
Valgets kulturkonflikter
Skal TV2 privatiseres? Svaret på dette spørgsmål er den klareste skillelinje i dansk kulturpolitik. Søndag Aften ser på ligheder og forskelle i partiernes kulturoplæg.
Hvor går kulturpolitikken hen?
Søndag Aften giver vores bud på de kommende års vigtige kulturpolitiske diskussioner. Kun få af disse temaer har plads i partierne kulturpolitiske programmer.
Smil med Brian
Søndag Aften præsenter den statistiske virkelighed: Brian Mikkelsen i danske aviser 2001-2004.
håtetepekolonskråstregskråstreg:
Google her der og alle vegne
Google er langt fra kun en søgemaskine. Billedbehandling, TV-søgning, browser og internettelefoni er blandt de kommende initiativer.
WebWærkWorld:
Sluk strømmen
FROM HERE ON OUT er et onlineprojekt mod overforbrug af strøm. Femten kunstnere og grupper blev inviteret til at komme med forslag til at spare på strømmen.
De stabile sponsorer
5 % af statstøttede kulturinstitutioners indtægter kommer fra private enten som gaver eller som sponsorstøtte. Sådan har det været alle år siden 1995 - undtagen 2003
Rock'n'roll slippes fri
I disse år overskrider de tidligste rock'n'roll plader 50-års datomærkningen. Pladeselskaber og kunstnere er dermed ikke længere beskyttet af ophavsretsloven
Rockleksikon til tiden
Politikens Store Rockleksikon lever op til tidens standard: det er stort, det er grundigt, det er seriøst - og det er svagt forlagsarbejde. Hvordan kan et seriøst dansk forlag udsende et leksikon med så meget rod i register og i alfabetiske systemer?
Rockleksika på tværs af tiderne
Politikens Store Rockleksikon kan læses som biografiske og diskografiske oplysninger. Her har vi i stedet valgt at læse dette leksikon som en forvalter af vores kollektive opfattelse af, hvad der er rigtig rock og hvad der er udenfor - set i spejlet af 30 års rockleksika
CulturCommentar:
De gordiske bibliotekspenge
EU-kommissionen angriber den danske biblioteksafgift. Kulturministeriet forsvarer ordningen mens forfatterne på tilskuerpladserne frygter ændringer
CulturCronik:
Bibliotekerne har netmusikken - hvor er lånerne?
Søndag Aften offentliggør den første statistik for brugen af Bibliotekernes Netmusik. 800 downloads om dagen. Det er hvad det stort anlagte Bibliotekernes Netmusik kan præstere. Bibliotekerne udlåner kun 10 pct af det budgetterede. Der bliver flere og flere sange at vælge mellem - men færre udlån
CulturCommentar: Hvor skal biblioteksmusikken hen?
Med en dårlig brugerflade og et ufleksibelt DRM-system får Bibliotekernes Netmusik svært ved at finde lånere
Mere magt til ministeren
Kommunalreformens kulturlove er mestendels tekniske. Bortset fra teaterloven, som giver langt mere magt til den siddende kulturminister
Nysgerrige socialdemokrater
Socialdemokratisk kulturprogram viser skift i tilgangen til den statslige styring af kulturen. Det kulturelle dannelsessyn er erstattet af mangfoldighed og åbenhed
CulturCronik: Världskulturmuseet - på tærsklen til åbningen
Sidst i denne måned åbner Världskulturmuseet i Göteborg. Hermed introduceres et helt nyt museumsbegreb. Museets danske direktør beskriver forudsætninger og forventninger
Af Jette Sandahl
håtetepekolonskråstregskråstreg: Danser med mig selv
Ny teknologi skaber nye behov og nye vaner. Ofte ting, som ingen på forhånd kunne forudse. Med udgangspunkt i London spreder næste dille sig nu: mobile-clubbing, altså dans med mobiltelefoner
WebWærkWorld: Tortur og kartofler
Denne måneds kunstværk bruger kartofler til at vise sammenhænge mellem eksperimenter med levende fanger og den danske indvandrerpolitik
Nettet skal høstes
Ny pligtafleveringslov skal sikre, at den danske del af internettet skal bevares for eftertiden CulturCommentar:
Kun det officielle internet høstes
Internet er kulturarv. Fint. Men har Kulturministeriets centrale institutioner overhovedet fanget nettets bredde og egen dynamik?
Metro med variationer
Regeringen besluttede i oktober 2004, at den københavnske metro skal udbygges med en "Cityring". Og hvis det bliver virkelighed, skulle man måske overveje konceptet, fx stille krav om større variation i arkitekturen
Det segregerede folkebibliotek
Undersøgelse om bibliotekernes brugere viser, hvor forskelligt vi bruger folkebibliotekerne
CulturCritik:
Kulturpolitik for begyndere
Bog om kulturformidling giver god introduktion til kulturteori og til de kulturpolitiske diskussioner. Ærgerligt nok er bogen stærkest i beskrivelserne af kulturpolitikkens udvikling før vi fik et Kulturministerium
håtetepekolonskråstregskråstreg:
Browserkrigen blusser op igen
Med Firefox tager open source miljøet for alvor kampen op med Microsofts dominans på browsermarkedet
WebWærkWorld:
I Love You [rev.eng]
Denne måneds kunstværk er en udstilling om virus ud fra kreative og dokumentaristiske vinkler
Strukturen på plads
Der ånder fred og ro på kulturområdet efter det endelige forlig mellem regeringen og Dansk Folkeparti om konsekvenserne af strukturreformen
Copenhagen X med skarpere profil
Siden sin oprettelse i 2002 har Copenhagen X levet en stille tilværelse som en slags reklamebureau for de byggerier andre har besluttet og sat i gang. Men med en ny konkurrence får organisationen en skarpere profil med et meget stort og hidtil hengemt byggeprojekt
Fra meget praktisk til meget teoretisk
Designfaget skal være mere teoretisk, til gengæld er det kun sikret i den mere praktisk orienterede ungdomsuddannelse
Nordiske kulturbudgetter
De danske kulturudgifter er mindre end de norske, men større end de svenske og finske. Danmark bruger ca. 20% mere end Sverige til kultur pr. indbygger
CulturCommentar:
Æbler og pærer i Kulturministeriet
Kulturministeren påstår at de danske kulturudgifter er 50% større end de svenske. Tallene holder bare ikke vand
WebWærkWorld:
Newsmap
Denne måneds kunstværk er en kreativ anvendelse af Googles nyhedsservice
Den milde finanslov
For tredje år i træk foreslår Kulturministeren en Finanslov stort set uden ændringer. Denne gang er det forfatterne som skal glæde sig en lille smule
Bedre fradrag for gaver
Nye fradragsregler gør det lettere for virksomheder at støtte kulturinstitutioner med gaver. Konsekvenserne kendes først i 2008
Forfatterne tilbage til start
Forfatterne blev udsat for hårde nedskæringer da VK-regeringen tiltrådte. Siden er det hele vundet ind i små portioner. Søndag Aften gør forfatternes regnskab op
CulturCommentar:
Forandringens tid er forbi
Det er tredje år i træk, at Finansloven ikke indeholder væsentlige ændringer, men blot fastholder status quo. Regeringen har således i realiteten undladt at forandre og prioritere, når man lige ser bort fra de første hektiske måneder af Regeringens levetid
Det virtuelle musikbibliotek
Med Bibliotekernes Netmusik forsøger bibliotekerne for første gang seriøst at tilbyde lån af musik, udelukkende via nettet. Men biblioteksforsøget har også sine begrænsninger
CulturCronik: Hovedstad uden teaterpolitik
Strukturforliget mellem regeringen og Dansk Folkeparti betyder at Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab nedlægges. Tilbage står en Hovedstad uden teaterpolitik men med et stort og krævende publikum og gode muligheder for fortsat udvikling af teaterkunsten
Af Tom Ahlberg og Søren Friis Møller
håtetepekolonskråstregskråstreg: Gem netsider til hinanden
Lav dit eget offentlige bibliotek på nettet og spar plads på harddisken. Eller find regeringsdokumenter på fildelingstjenester
Intro - Go Google Go, Go, Go
Har du googlet i dag? Søgevirksomheden Google er dominerende på markedet, Søndag Aften giver et signalement af en af Kulturindustriens vigtigste aktører
Google - historien
Myten holder: Google startede i en garage og vil snart blive en af tidernes største børsintroduktioner. Og det unikke er bare en matematisk formel
PageRank - mere får mere
Googles søgemaskine er baseret på PageRank. Denne metode sikrer at de som har mange besøg får endnu flere besøg fremover. Store dele af nettet opdages aldrig
Google kender dig
De fleste ved godt, at det er umuligt at surfe helt anonymt på nettet. Google er blandt de som indsamler flest informationer om brugerne
Google - nu med filter
Google leverer søgeresultater fra hele verden. Men resultaterne er forskellige fra land til land. Google fortæller ikke hvordan og hvorfor
Google - snart med posten
Verdens største gratis mailboks. Google er på vej med en reklamefinansieret e-mail-tjeneste som vil give alle konkurrenter baghjul
Google - pengene ruller
Google er for længst vokset ud af garagen. Siden 2001 har virksomheden givet overskud. Til efteråret begynder en af tidernes mest spektakulære aktieåbninger, når Google går på børsen
Konkurrenterne ruster sig
Google er dominerende, men har ikke monopol som søgeværktøj. En række andre søgetjenester gør klar til at står sig bedre i konkurrencen med Google
Google brugt kreativt
Google er en seriøs søgemaskine. Dette forhindrer dog ikke kreative sjæle i at bruge Google til mere eller mindre pudsige påfund
Kan du din Google?
Kun få brugere kender alle hjørner af søgemuligheder i Google. Vi giver dig 10 Google-fiduser du (måske) ikke kender CulturCommentar:
Nettet forgoogler
Søgemaskinerne er helt afgørende for vores brug af nettet. Google er snart helt og aldeles dominerende. Vi har brug for konkurrenter
Kulturens struktur besluttet
Kulturens fremtidige Danmarkskort er på plads. Kommende ændringer skal godkendes af Dansk Folkeparti CulturCommentar:
Rimer strukturen på kulturen?
Strukturreformen er politisk vedtaget. Indholdet er afklaret. Skulle man tro. Kulturministerens skakspil mislykkedes
Kultur på kontrakt
Kulturen styres i stigende omfang gennem kontrakter og aftaler. Kreativitet, åbenhed og dialog kan nemt blive tabere
En kontrakt bliver til
Kulturministeriets resultatkontrakter skrives ikke med venstre hånd. Vi har fulgt tilblivelsen af den seneste kontrakt mellem Kulturministeriet og Aarhus Teater
Ungdomsrabatten der forsvandt
I årtier har unge under 25 kunne få rabat til teaterbilletter. I Aarhus og Odense har man fået lov til at give rabat til studerende i stedet for de 18-25-årige
Bluetooth på biblioteket
Nu skal det ligefrem være sjovt at gå på biblioteket. Det mener man i hvert fald på Aarhus Hovedbibliotek, hvor man er igang med at afprøve en række muligheder for at sammensmelte litteraturformidling med ny teknologi
Hvad tjener kunstnerne?
Kunstnerne tjener for lidt. Men de tjener mere end før. Kan man overhovedet stole på tallene?
Hvor er onlinemusikken?
Siden TDC i januar lancerede onlinesalg af musik, har musikbranchen hævdet, at der er et reelt onlinealternativ. Vi har undersøgt katalogerne - og priserne
Den billige onlinemusik - og den dyre
Vi kårer Europas dyreste musikbutik - TDC online. Men udenfor Danmarks grænser kan du sagtens få musik for en billig penge
CulturCronik: Pophittets McDonaldisering
Effektivitet, kalkulerbarhed, forudsigelighed
og kontrol er grundlagget for den hitskabelon som dagligt
præger musikmarkedet Af Henrik Marstal
håtetepekolonskråstregskråstreg: Gør det kort
Hvorfor skal bøger være så lange. Netsite forsøger sig med superkorte versioner af klassisk litteratur
WebWærkWorld: NOEMATA random name generator
Denne måneds kunstværk er en norsk
navne-generator, som bruger teknologien til at ironise over moderne markedsføring
Kulturens nye Danmarkskort
Afskeden med amterne vil føre
til store strukturelle ændringer på kulturens
Danmarkskort. Ingen kan endnu sige, hvilke reelle ændringer
der vil komme
Farvel til gulerødderne
Kulturens nye Danmarkskort
ser rationelt ud. I rationalitetens navn fraskriver man
den kvalificerede dialog
Teatre i krydsild
Strukturreformen ændrer
radikalt på teaterstrukturen. Især i Hovedstadsområdet
må man forvente mange og lange diskussioner
CulturCommentar: Kan kommunerne kulturen?
Kommunerne får ansvaret
for den lokale kulturpolitik. Helt alene. Uden statslig
indblanding. Kan de magte det?
Kulturpolitisk valgprogram
Kulturministerens kulturpolitiske
sigtelinjer tegner et rids af de næste års kulturpolitiske
prioriteringer. Nyhedsværdien er begrænset.
Dansk kulturpolitik er fortsat baseret på konsensus
Kunsten at gentage
Folketinget har gennem de seneste
år gjort meget for at forbyde digital kopiering. Det
forhindrer dog ikke folketinget i at kopiere gamle udtalelser,
bare med modsat fortegn
Musikken vinder i tips
Tipsvinderen i 2004 bliver
musikken. I forlængelse af Kulturministeriets handlingsplan
Liv i musikken øges områdets tipsbevilling
fra 8 til 20 mio. kr
Biblioteksloven - en succes
Den officielle evaluering af biblioteksloven fra 1999 er nu afsluttet. Konklusionen er entydig: biblioteksloven er en succes. Loven er gennemført og fungerer. Der skal ikke ændres i loven
Bibliotekerne som bogdroppere
Bibliotekerne køber mere musik og færre bøger. Bøgerne vil ikke vedblive at være kerneydelsen på biblioteket. Biblioteksafgiften skævvrides yderligere
MTV, musikken og mangfoldigheden
De færreste nåede at se røgen før kampen var forbi. Men 31. marts 2003 kunne være blevet en mærkedag for centraliseringen af den vestlige verdens musikdistribution
Hacker Times
Hacktivism kaldes et ret nyt kunstfænomen. Søndag Aften giver dig en lille introduktion og guider dig videre ud blandt nettets mørke sider
Misforstået kritik fra Søndag Aften
I marts udgave af Søndag Aften blev der bragt såvel en artikel som en kommentar om Børnekulturens Netværks nye handlingsplan. I både artikel og kommentar er det tydeligt, at Søndag Aften har fået en række ting vedrørende den nye handlingsplan for børnekulturen helt galt i halsen. Derfor dette svar fra min hånd Af Brian Mikkelsen
CulturCronik: Den sataniske forfatterpulje
Armslængdeprincip brydes. Administrationen overtager Litteraturrådets opgave. Ansøgningskriterier ændres administrativt. Penge udbetales ikke
Af Tom Ahlberg
Typoems og Anipoems
Denne måneds kunstner er argentinske Ana Maria Uribe, hvis animerede digte viser en sjælden sans for brug af typografiens visuelle muligheder
9 øre pr. sang
Det globale musikmarked er en realitet. Internetbutikker med mulighed for download af musik skyder op. Men du skal ikke længere ærgre dig over, at de amerikanske butikker ikke sælger til Europa. Køb musikken i Rusland
Fra Rusland med musik
I 2000 indskrev Napster sig i historiebøgerne med en radikal ændring af betingelserne for distribution af musik. I 2004 vil russiske alloffmp3.com vise, at internetmarkedspladsen er global og fuldstændigt undergrave det hidtil kendte musikmarked. Velkommen til verdens billigste legale musikbutik
Musikkens mange formater
Da CDen introducerede den digitaliserede musik, var det nemt for forbrugerne. Siden har musik- og computerindustrien skabt et virvar af formater og distributionsmåder. Forbrugerne har al mulig grund til at være forvirrede
Børn i front
Alle børn skal møde kunsten og alle kulturinstitutioner skal prioritere børnene. VK-regeringen har offentliggjort sin børnekulturplan
CulturCommentar: Intet nyt fra børnefronten
Børnekulturens netværk opfatter udelukkende børn som passive forbrugere af kunst
Ikke-kommerciel radio vinder frem
I radioens hjemland, USA, er det de ikke-kommercielle radiostationer, som kan fortælle succeshistorierne. Størst vækst har NPR
CulturCronik: Cirkus som kunst?
Cirkus indtager idag en tankevækkende dobbeltposition i kulturlivet. Det traditionelle cirkus repræsenterer, med dets fokus på artistisk disciplin en urgammel livsstil og kunstform, der har rødder i antikken såvel som i middelalderens markedsgøgl og senere tiders mere organiserede former Af Michael Eigtved
Kunstrådet som trojansk hest
Kunstrådets første handlingsplan viser strategisk overblik og giver grundlag for fremtidige forbedringer
Kunstråd med konflikter
Konflikterne omkring Kunstrådet viser, at kulturlivets aktører er ved at anerkende Kunstrådet som en vigtig kulturpolitisk spiller
Handlingsplanen bag facaden
Kunstrådets Handlingsplan bakker Kulturminister op. Han roser Kunstrådet. Er der armslængde mellem Kunstrådet og Kulturministeren?
Hovedstadens kulturplan 2.0
Erhvervsudvikling og turisme er drivkraften i kulturplan for Hovedstadens Udviklingsråd
CulturCommentar: Kultur som konkurrence
Det helt centrale begreb i Hovedstadens Udviklingsråds kulturredegørelse er konkurrence. Ordet "konkurrence" optræder hele 21 gange
håtetepekolonskråstregskråstreg: Virtuel graffiti
Brug mobiltelefonen til at lave graffiti. I den virtuelle verden er der ingen hindringer for kommunikationen
WebWærkWorld: Bridge
Denne måneds kunstværk er en algoritmisk film om arkitektur
Kulturen og kommunestrukturen
Strukturkommissionens betænkning handler om alt andet end kulturpolitik, alligevel vil betænkningens synspunkter stå centralt i de kommende kulturpolitiske debatter
Fra gulerødder til væksthæmmere
Statens refusionsordninger af kommunernes kulturbudgetter skifter fokus. Stærkere kommuner skal klare sig selv
CulturCommentar: Kommunereform giver flere kulturkroner
Færre og større kommuner vil give øgede kulturbudgetter. Og rådhuse står ledige til at overtages af biblioteker
Om statskulturens Danmarkskort
Statistik kan drejes og vendes. Her forklarer vi præmisserne for Statskulturens Danmarkskort
Musikalske mesterværker: My Generation
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang The Who My Generation
Flere råd og nævn
Der er snart flere råd og nævn under Kulturministeriet end da VK-regeringen tiltrådte. Stik imod regeringens proklamationer etableres måned for måned nye udvalg, råd og nævn
Råd og nævn - en oversigt
Antallet råd og nævn kan opgøres på mange måder. Her er en oversigt over Søndag Aftens gennemgang af råd og nævn
En politik for dans
For første gang har Kulturministeriet formulereten politik for den moderne dans
Små dansetrin
Visionerne får usædvanligt små ben at gå på i det første forsøg på samlet politik for den moderne dans i Danmark
CulturCommentar: Og hvad så?
Undersøgelse om kunststøtteordninger lukker måske for debatten - men svarer på ingen måde på de spørgsmål, der blev stillet
Musikalske mesterværker: Chanson Pour
L’Auvergnat
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang Georges Brassens Chanson Pour
L’Auvergnat
CulturCronik: Teatrets kritiske tilstand
Har teatret overhovedet nogen plads i det moderne samfund? Og hvad har det med jordskælv, børskrak og magneter at gøre? Teatrets gamle sandheder i nyt naturvidenskabeligt lys Af Troels Chr. Jakobsen
WebWærkWorld: Five Small Videos About Interruption And Disappearing
I denne måned præsenterer vi et digitalskuespil i den minimalistiske konceptkunsts tegn, Five Small Videos About Interruption And Disappearing af MTAA
Vi sproger dansk
Universiteter og virksomheder bliver de kommende års kampplads for dansk sprogpolitik
CulturCommentar: Sprogpolitik fra oven
Kulturministeriets sprograpport kan sikkert samle, men kan rapportens anbefalinger også forandre?
Klik klik
Søndag Aften handler også om sprog, i dette tilfælde et særdeles gammelt sprog, faktisk det første i verden...
Kan terror udstilles?
En planlagt udstilling om terrororganisationen RAF vækker hede følelser i Tyskland
CulturCommentar: Bibliotek.da
Kulturpolitik efter industriens præmisser. Kulturministeren fjerner det kulturpolitiske sigte i dansk bibliotekspolitik ved at afskaffe kravet om aktualitet på bibliotekerne
Musikalske mesterværker: Wonderwall
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang Wonderwall
håtetepekolonskråstregskråstreg: Kulturministeriet sortlistet
Mens debatten om pornofiltre raser på landets biblioteker, er Kulturministeriet kommet på anti-spam virksomheders sorte liste
WebWærkWorld: Googlehouse
I denne måned præsenterer vi billedgenbrug fra cyberspace, Googlehouse af Marika Dermineur & Stephane Degoutin
Frie bogpriser, ingen konkurrence
Bogmarkedet er liberaliseret. Men der er fortsat ikke nogen priskonkurrence. Det viser en analyse af bogpriser på bestsellere foretaget af Søndag Aften
Det stabile bogmarked
Der ånder fred og ro på det danske bogmarked. Det er den entydige konklusion fra Kulturministeriets såkaldte vagthundeudvalg
CulturCommentar: Fjern vagthundene
Er et centralt litteraturpolitisk udvalg ikke nok?
Med udsigt til teaterforlig
Kulturministerens forslag til teaterplan ændrer kun lidt, men vil til gengæld samle bred politisk opbakning. Største hurdle bliver børneteatretKulturministerens kommentar:
Fuldt orkestreret musikhandlingsplan
Søndag Aften kommenterer i to artikler den musikhandlingsplan jeg fremlagde den 8. august 2003 Af Brian Mikkelsen
Søndag Aftens svar til Kulturministerens kommentar
Søndag Aften fastholder de kritiske kommentarer til Kultuministeriets talgymnastik og til Kulturministerens manglende opfyldelse af ønsker fra Taskforcen om den klassiske musiks fødekæde
CulturCronik: Man har et ansvar, når man rejser sådan et sted...
Man skal fortæller om andet end blot det farverige tøj de lokale går klædt i, skriver Martin Glaz Serup i dette rejsebrev fra Mexico Af Martin Glaz Serup
Musikplan for fødekæden
Kulturministeriets 4-årsplan for musikken skal først og fremmest styrke den levende musik og talentplejen
Klassisk musikplan uden dirigent
Kulturministeren nedsatte en "taskforce" til
at undersøge fødekæden indenfor klassisk musik. Taskforcen bad om en
sammenhængende klassisk musikpolitik - med en dirigent. De har fået en række improviserede enkeltforslag
Musikøkonomi i ring
Først skar man 113 mio, nu giver man 100 mio og kalder det en plan. Kulturministeriets plan "Liv i musikken" viser, hvor let det er at manipulere med tal
Finanslov for fastholdere
Regeringens forslag til Finanslov giver forbavsende få ændringer. Den hektisk udarbejdede Finanslov fra 2002 fastholdes. Er kulturlivet så udynamisk?
Status quoltur
Mange af kulturlivets aktører oplever VK-regeringen som en voldsom ændring af dagligdagen. Ser man bort fra de første 100 travle dage, er kulturens styring præget af en forbløffende status quo
CulturCommentar: Portostøtte - nej tak
Her på netstedet har vi ikke brug for portostøtte. Alligevel kan vi godt være solidariske med trykte medier, som har brug for portostøtte. Eller kan vi?
Musikalske mesterværker: The Message
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang The Message
En plan for Hovedstaden
Hovedstadens Udviklingsråd har fremlagt en kulturpolitisk redegørelse, som skal være afsæt til den fremtidige kulturpolitik for regionen
Region med stort R
Kulturplanen for Hovedstaden fjerner kommune- og landegrænser. Kulturen skal tænkes regionalt
Et konservativt kultursyn
HURs Kulturredegørelse er gennemstrømmet af et konservativt kultursyn, hvor man ikke levner udvikling og dynamik nogen chancer. Centralisering ønskes, armslængde skal væk
CulturCommentar: Kultur - eller HUR?
HURs Kulturredegørelse kan bedst ses som et krav om professionalisering af kultursektoren, så den bliver bedre til at imødekomme de turist- og erhvervsformål, man mener er det væsentlige
Rockens historiebog
Musikken mellem fornyelse og forædling, mellem kunst og kommers og mellem gadesprog og poleret pop - det er den vellykkede fortælling i bogen Rebel & Remix, Rockens Historie
Musikalske parenteser: Tequila - en effekt sang
Musik
er ikke bare mesterværker, men også sange, som bare prøver noget nyt og
anderledes og som nogen gange bliver totale ørehængere. Søndag Aften
præsenterer popmusikalske paranteser, vi lægger ud med instrumentalsinglen Tequila
håtetepekolonskråstregskråstreg: Netscape M 1994 ? 2003
15. juli var sidste arbejdsdag. De sidste 50 browser-programmører forlod virksomheden, som for 10 år siden startede dot-com bølgen. Nu er Netscape historie
WebWærkWorld: LOT/EK architecture
I denne måned præsenterer vi arkitekter med genbrug af industrielle elementer
Musikalske mesterværker: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang nøjes vi ikke med en enkelt sang; værsgo' her er Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (OBS: STOR fil, 660 KB)
Spam - en succes
Masseforsendte e-mails med reklamer vinder frem som aldrig før. Denne sommer forventes andelen spam-mails at oversige 50% af samtlige a-mails. En sjælden succeshistorie?
V1agra og de andre
Tilbud om penisforlængelse, slankekure, Viagra, billige lån og kvinder til det hele strømmer ind i vore indbokse. På det seneste tilbydes også anti-spam løsninger gennem spam
Spam - på dansk
Spam er et internationalt fænomen, dansk spam er nærmest en sjældenhed. Første danske spam-dom viser dog, at også danskere kan fristes over evne
Spam - en praktisk vejledning
OK. Du er træt af den evindelige strøm af massforsendte tilbud om et bedre liv på jorden eller i himlen. Søndag Aften giver dig nogle praktiske råd
CulturCommentar: Spam - i den gode sags tjeneste
I Danmark defineres spam som erhvervsmæssige reklamer. Så er der frit slag for alskens masseudsendelser af politisk og religiøs propaganda
håtetepekolonskråstregskråstreg: Bøger skifter ejere
Vil du med og lege bogskjul? En ny stor net-bogklub opfordrer til verdensomfattende bogskjul. Det er gratis at være med
WebWærkWorld: The Man Who Strayed
I denne måned præsenterer vi en opera-video af Jesper Just
Holder teaterloven?
Undersøgelse om Det Danske Teater og Den Jyske Opera tydeliggør behovet for ændringer i teaterloven
Bogpolitik - nu med tal
Rapport fra Litteraturrådet sætter tal og fakta på det danske bogmarked, en glimrende indføring i et kulturpolitisk kampfelt CulturCommentar:
Bogpolitik - fri for tal
Tør vi føre litteraturpolitik uden at kaste tal i hovedet på hinanden? Musikalske mesterværker:
Charleston
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang Charleston CulturCronik:
Kald det bare interpassiv
Interaktiv. Den elektroniske tidsalders mantra og modeord. Forbundet med multimedier, kunst og pædagogik, fest og farver, frihed og fremgang. Men ordet er løgn og stammer fra latin Af Hans Bandmann håtetepekolonskråstregskråstreg:
Kopisikring - med lup
Hvordan stopper man piratkopiering? Nogle pladeselskaber synes man skal starte med at gøre forbrugerinformationer ulæselige WebWærkWorld:
Desires are tearing me apart
I denne måned præsenteres Alexei Shulgin, en af pionererne i netkunstens forunderlige verden
Teatre vinder i tips
Især teatre, men også musik og museer vinder på årets tipsuddeling fra Kulturministeriet. Amatørkultur, billedkunst og litteratur taber
Tipspenge uden armslængde
Kulturministeriets tipsuddelinger for 2003 ligner uddelingerne tidligere år. Tør det kommende Kunstråd åbne for den nødvendige debat om kompetencer?
Nettet på arkiv
Endelig: 6 år efter Søndag Aften rejste problemet om sikring af kulturarven fra Internet er et statsligt udvalg nået frem til samme konklusion. Pligtafleveringsloven skal laves om og hjemmesider skal indsamles - men materialet bliver ikke alment tilgængeligt
Pladesalget rasler tilbage
På tre år er pladesalget i Danmark halveret. Vi har EUs største tilbagegang i CD-salg
Hvor går musikforbrugerne hen?
Er danske musikforbrugere bare bedst til at brænde selv - eller har de danske repræsentanter for den internationale musikindustri blot mistet grebet om markedet? CulturCommentar:
Den usynlige rockmusik
DRs stort opsatte "Rockens uafhængighedsdag" i april 2003 var i sig
selv et tankevækkende udtryk for den originale danske rockmusiks svære
problemer med offentligheden. Det primære problem er, at der ikke er nogen
offentlighed Musikalske mesterværker:
I cover the Waterfront
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang Johnny Greens I cover the Waterfront
Krig.com
Krigshandlingerne er måske afsluttet, men på nettet fortsætter diskussionerne om Irakkrigen med mange kreative og kunstneriske indfald
Kultur på skrump
Søndag Aftens årlige opgørelse over kommunernes kulturbudgetter viser, at kulturudgifterne falder for første gang i flere år. Især bibliotekerne må holde for med reelle besparelser på 5%
Bibliotekerne er stagneret
Trods øget bloktilskud bruger kommunerne i 2003 ikke mere til folkebibliotekerne end de gjorde før den nye bibliotekslov
Hvor gik bibliotekernes bloktilskud hen?
62 kommuner skal betale til nabokommuners biblioteker. Kun 11 af disse 62 kommuner har brugt bloktilskuddet til egne biblioteker. Hele 26 kommuner har forværret biblioteksbetjeningen efter den nye lov
Kommunernes selvmål
Danmarks Biblioteksforening advarer mod konsekvenser af mellemkommunal betaling i den nye bibliotekslov, en lovændring som foreningen selv var med til at bringe frem
CulturCommentar: Er kommunerne for små?
Kommunegrænserne betyder mindre og mindre for borgernes kulturforbrug. Spørgsmålet er om den nuværende kommunestruktur er velegnet til at skabe en dynamisk kulturel udvikling
CulturCommentar: At regne den ud
Tal kan bruges til hvad som helst. Enkelte mediers fortolkning af Finansministeriets budgetredegørelse giver indtryk af uhæmmet kulturvækst - uden den indsigt og de nuancer der er nødvendige for en diskussion om kultur og kvalitet
Spillet om bogpriserne
Medievirakken om Bonnierforlagens afskaffelse af faste priser var næsten for meget af det gode. At en enkelt - godt nok stor - bogkoncern har valgt at bruge de muligheder som bogbranchen enedes om for snart tre år sider burde være en selvfølge
Musikalske mesterværker: Wuthering Heights
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang Kate Bush's Wuthering Heights
Kulturbro over urolige vande
Fremtiden er helt og aldeles uvis for den stort tænkte dansk-svenske kulturbiennale Kulturbro. Biennalen vil helt sikkert ændre karakter, hvis der overhovedet bliver en biennale i 2004
Dagblade mod vejrmøller
Danske dagblade indtager ufrivilligt rollen som Don Quijote i kampen mod den nye teknologis vejrmøller i form af nyhedstjenesten Newsbooster
dot.censur
Censuren trives og har det fint på nettet. Det viser den seneste rapport fra Reporters Without Frontiers
Socialdemokraternes nye teaterkostume
Socialdemokraternes folketingsforslag om teaterpolitik er et rodet sammensurium af nuværende lovgivning, diskussionsindlæg mod Dansk Folkeparti og uigennemtænkt centralisering af teaterlivet
Musikalske mesterværker: Anarchy in the U.K.
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang Sex Pistols Anarchy in the U.K.
CulturCommentar: Talmystik og sort magi
Det er ikke pænt at tale om penge. Men de drager. Det, de andre får, er så tryllebindende, at Jyllandsposten føler, at det er tvingende nødvendigt at få tildelingerne fra Statens Kunstfond offentliggjort - som om tallene kunne afsløre sort magi i de inderste kulturcirkler
CulturCronik: Dogme 95 - bølgen der ikke fandt sted
Kan dogmefilmene overhovedet kaldes en kunstnerisk bølge, som er baseret på regler, der egentlig ikke har mere end teknik til fælles Af Kristian Leth
håtetepekolonskråstregskråstreg: Irak - andre kilder
Uanset om det er pro eller contra krig i Irak, så er de fleste nyheder formidlet til os gennem vestlige øjne og nyhedsbureauer. Vi har taget et kig på mellemøstlige ressourcer
Søges: teaterkrise
Tilskuertallene til de offentligt støttede teatre er helt stabile - mens mediernes omtale af teaterkrisen er i stærk vækst
Hvem er teaterpublikum?
Danske teatre har dobbelt så mange tilskuere, som de officielle statistikker fortæller. Vi ved forbavsende lidt om teatre og teaterpublikum. Og vi skal slet ikke stole på undersøgelser om teatre. Undersøgelse om teatervaner i hovedstadsområdet gør os dog klogere
Film med filter
Hvem skal bestemme filmens indhold: producenten eller forbrugeren? Det er kernen i en kommende amerikansk retssag
Musikalske mesterværker: Losing my Religion
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang R.E.M.s Losing my Religion
CulturCronik: Det politiske i kunsten
Vi oplever i øjeblikket en genoplivning af strømninger lig dem man så i 60'erne og 70'erne i den vestlige verden. Med Irak som et potentielt Vietnam og kunsten som et potentielt modsprog til magten Af Martin Glaz Serup
Erklær selv krig
Krigstrommerne raser selvfølgelig også på Internet. Vi har kigget på, hvordan den sandsynlige Irak-krig beskrives på nettet
WebWærkWorld: Maler som reporter - alternativ mediedækning I denne måned præsenterer Morten Goll sin kritik af mediedækningen af EU-topmødet i december 2002 gennem performance-aktionen Maler som reporter
Spørg Brian
Kulturministeren har fået offentlig spanking i det sidste år. Hvordan klarer oppositionen sig? Vi har gennemlæst oppositionens spørgsmål gennem VK-regeringens første år
CulturCommentar: Nytårsønske: dialog
År 2002 manglede ikke debat om kulturpolitik. Debatten havde dog i høj grad form af, at man råbte til hinanden. Kulturministeriet bør bruge 2003 til at arbejde målbevidst med øget dialog som målsætning
Katastrofen som budbringer
Alverdens hovedstæder har museer, der viser menneskehedens teknologiske landvindinger. Men enhver teknologi har sit eget indbyggede uheld. Det undgår vi ikke at tage ved lære af. Derfor har den franske filosof Paul Virilio sat katastroferne på museum. Et veritabel rædselskabinet af historiske ulykker, vises de næste tre måneder i hjertet af Paris
E-bogen lever
E-bogen levede ikke op til de kolossale reklamebrøl, men lever sit eget liv. Svenske forlag målretter e-bogsindsats og tror på det internationale marked. Optimistiske toner i USA
Hvem styrer det danske e-bogsmarked?
Danske forlag glimrer ved at holde sig væk fra e-bøgerne. Initiativet og forsøgene ligger hos bibliotekerne
CulturCauseri: At forfatte en e-bog
E-bogen lever og giver gode muligheder for at publicere egne tekster. Men der er faldgruber og nye overvejelser for den uprøvede e-bogsforfatter Af Gitte Ahrenkiel
Musikalske mesterværker: A Whiter Shade of Pale
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang Procol Harums A Whiter Shade of Pale
WebWærkWorld: BorderXing
Hvordan får man adgang til det nye Europa? Langt fra topmødernes virtuelle verden findes kunstneriske svar på tidens vanskelige geopolitiske udfordringer
Den nye kunststøtte
Den store kunststøttereform er på plads. De politiske partier er enige, nu kan arbejdet begynde
Søges: troldmand
Kunststøttereformens vigtigste element er sammenlægningen af en række administrative funktioner. I december kommer Kulturministeriets opslag til ny direktørstilling. Kunstkyndig faglighed skal kombineres med lederevner i topklasse
Kunstrådet opstår - problemerne består
Reformen om kunstrådet er kun første fase. Derefter følger mange kulturpolitiske diskussioner, hvor man må forvente at Kunststyrelsen og Kunstrådet tager initiativet
Løfter fulgt til dørs
Vi skruer tiden et år tilbage. Hvilke løfter gav den nytiltrådte VK-regering? Og bestod regeringen sine egne ambitioner på kulturområdet?
CulturCommentar: Skudsmålsbogen - efter 1 år
VK-regeringen holder af karaktergivning og må derfor finde sig i, at blive vurderet ud far andet end regeringens egen facitliste
Musikalske mesterværker: Johnny B. Goode
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang Chuck Berrys Johnny B. Goode
håtetepekolonskråstregskråstreg: Klar besked: Bleep bleep bleep bleep
Det seneste reklamefremstød fra Apple er et studie i den sædvanlige iscenesættelsen af den lille rappe Davids kamp mod store og stærke, men kluntede, Goliat. Denne gang har historien dog fået et ekstra twist, som den måske ikke var tiltænkt fra starten. Et af de reklameindslag, som indgår i en kommende tv-kampagne, er gået hen og blevet kult i visse netkredse. Det fik Microsoft til at fare ud at gøre i nælderne. Igen
WebWærkWorld: Xmas Calendar Kunstnerkollektivet Artnode har for fjerde år i træk kreeret en web-julekalender. Et nyt klik for hver dag
Ny ophavsretslov
Den nye digitale virkelighed og behovet for harmonisering blandt EU-landene er grundlaget for den nye ophavsretslov
Små bogimportører i fare
Specialimportører af bøger fra ikke-europæiske lande bliver hårdt ramt af den nye ophavsretslov
EU-nistisk kulturlov
EU lukker grænserne og frihandel med kulturprodukter begrænses. Det er konsekvensen af EU's Infosoc-direktiv og den nye danske ophavsretslov. Hele det danske Folketing er imod - alligevel gennemføres loven
Biblioteksafgift: frem og tilbage
Aftalen om biblioteksafgift giver nok politisk fred i nogen tid, men fremstår som VK-regeringens selvmål. Forliget følger SR-regeringens modeller - og spiser besparelsen
Ikoner - det hellige symbolsprog
Ikoner er urformer som ud fra naturformer giver os et tidligt sprog, som vi stadig tolker - bevidst og ubevidst
Musikalske mesterværker: American Pie
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Denne gang Don McLeans American Pie
CulturCronik: Porno som mainstreamkultur
Kulturpolitik handler i høj grad om moral. Ikke om at moralisere, men om moral. Om at sige at alting og alle meninger ikke er lige gode Af Mette Frederiksen
WebWærkWorld: Graffiti bevares Tyske Urban-art er et projekt som dokumenterer gadens kunstsprog - og samtiidgt et indlæg i debatten om ulovlig kreativitet
Intro:Ønskes: teaterlov
Der kommer ikke nogen ny teaterlov i denne omgang. Alle kan se behovet, men abonnementsordningerne udgør tilsyneladende en gordisk knude
Teaterlove 1962-2002
Siden 1963 er Teaterloven ændret utallige gange. Her har du Søndag Aftens korte version af dansk teaterlovshistorie for begyndere
Teaterkrise - hvor?
Mange enkeltteatre er økonomisk presset. Men samlet set er teaterbranchen i sund og fornuftig vækst. Danskerne bruger flere penge end nogensinde til teater
Danmarks dyreste skuespil
Hver betalende på Aarhus Teater koster det offentlige 611 kr. Dermed er Aarhus Teater landets dyreste skuespilhus
Rialto igen?
Det Storkøbenhavnske Teaterfælleskab skal skære i teaterstøtten. Mange vil foreslå Rialto-teatret nedlagt. Problemet er bare, at netop dette teater har sund økonomi
CulturCronik: Lav teaterloven om
Fremtiden vil bringe nogle småjusteringer af Teaterloven, der ikke vil løse de fundamentale problemer, men snarere bevæge os i den helt forkerte retning, og vi vil starte forfra med et nyt teaterudvalg om 3-4 år, som heller ikke rigtig fører til noget. Og sådan vil tiden gå Af Jørn Langsted
CulturCronik: Hvis De har lyst en aften klokken otte
Dramatikken har ikke trange kår i Danmark, dramatikken har gode kår. Kvaliteten og kvantiteten af den spillede dramatik herhjemme er høj Af Jokum Rohde
CulturCronik: De tilfældige børneteatres hændelige død
Nedskæringerne rammer børneteatrenes produktionsmidler - samtidig skærer skolerne i køb af forestillinger Af Michael Ramløse
CulturCronik: Sats på danskheden
Kunst er noget ganske universelt, og kunst er den del af vores kultur og kulturarv, der bliver anerkendt af alle, selv om man måske ikke føler sig som en del af kulturen Af Louise Frevert
WebWærkWorld: The Medium Kitta Lawton har til Søndag Aften lavet et visuelt digt, hvor hun reflekterer
over forholdet mellem menneske/maskine Af Kitta Lawton
Finansloven: Formidlingen vinder
VK-regeringens to finanslove har først og fremmest gavnet de institutioner som formidler kunsten. Kunstnerne bærer besparelserne
Bibliotekspenge til Dire Straits
Mens velrenommerede danske forfattere falder for biblioteksafgiftens bundgrænse på 5.000 kr, kan udenlandske rockmusikere fortsat hæve bibliotekspenge fra afgiftens rådighedssum for grammofonplader
CulturCommentar: Bibliotekspenge - start forfra
Afskaf biblioteksafgiftens rådighedssum for grammofonplader og tænk den samlede danske støtte til musik helt forfra
WebWærkWorld: Friendly Ghost
Månedens kunstværk er et lille oversættelsesprojekt, hvor sprog bliver transformeret til morselyd. Håndtegninger giver low-tech indtryk Af Garrett Phelan
Snydt
1 krone og 44 øre. Det manglede en af de 15.010 forfattere som blev ramt af kulturministerens 5.000 kr. bundgrænse. I stedet får hun 0 kr. Vi bringer listen over de forfattere som blev ramt af årets mest omdiskuterede kulturpolitiske lovændring
400 vindere
Og vinderne er...Søndag Aften præsenterer de 400 forfattere som vil modtage kulturministeriets legat på 5.000 kr som erstatning for mistede bibliotekspenge
Bevar Barsebäck - som museum
Hvad ska' væk - ikke Barsebäck. Det stærkeste symbol på den danske atomkraftmodstand kan blive et museum. Svenske og danske museumsfolk overvejer muligheder og perspektiver i et unikt projekt
Musikalske mesterværker: Smells Like Teen Spirit
Søndag Aften præsenterer musikalske mesterværker, portrætter af geniale sange lige fra tidlig jazz til nutidens musik. Vi starter i 90'erne med Kurt Cobains Smells Like Teen Spirit
Boghistorie i nutid
Med bogen Bogbusiness fortælles efterkrigstidens boghistorie med stærk kritik af de uhæmmede markedskræfter, som dominerer tænkningen og overflødiggør de intellektuelle ambitioner
CulturCronik: Kulturens kasinolove
Der er en smuk og logisk symbolik i, at det er tipsloven, som redder biblioteksafgiften. Begge lovkomplekser har fjernet sig fundamentalt fra oprindelsen, begge love har mistet det reelle grundlag og vil blive afskaffet. Jo hurtigere jo bedre Af Tom Ahlberg
håtetepekolonskråstregskråstreg: Drop studierne - køb titlen Hvorfor bruge dyrbare ungdomsår med at studere, når man kan købe eksamensbeviser for en slik
WebWærkWorld:
Månedens kunstværk er et digt - en reaktion på tilstanden denne sommer Af Martin Glaz Serup
De unødvendige ansøgninger
De 15.010 forfattere som falder for biblioteksafgiftens bundgrænse på 5.000 kr kan ansøge om ialt 400 legater på 5.000 kr. Hvorfor har folketinget besluttet en indviklet ansøgningsprocedure, når de offentlige myndigheder i forvejen ved, hvem som skal have pengene?
CulturCommentar: Sjusk er et pænt ord
Kulturministeriets håndtering af biblioteksafgiften kalder på følelsesladede ord. Folketingets finansudvalg er gjort til grin. Kulturministeren beslutter regler uden lovhjemmel
Er piratkopiering et problem?
Piratkopiering diskuteres mestendels ud fra moralske synspunkter. Amerikansk økonomiprofessor forsøger at diskutere piratkopiering ud fra stringent økonomisk vinkel. Og han har endnu ikke set nogen skadevirkning af piratkopiering
Bloggerne kommer!
Kan en million selvudgivere tage fejl? Og hvis de tager fejl, kan magthaverne måske også tage fejl
håtetepekolonskråstregskråstreg: De åbne password Passwords skal bruges snart sagt overalt. Vi bilder os selv ind, at vi opfinder hemmelige koder - men åbner vi ikke bare dørene op for alle andre?
WebWærkWorld: Artisprotection.com
Diskussionen om kunstneres økonomisk problemer er blevet håndteret mange gange, men egentlig er der ikke kommet nogen definitiv løsning
af problemet. Her et godt alternativ:
Artistprotection.com er et net sted designet til at ændre på den desperate
økonomiske tilstand, som gælder for de fleste nutidskunstnere. Med hjælp
af et stuntnummer kan man forsvinde fra den kunstneristiske scene, garderet
af ny identitet. Man kan håbe at ens kunst stiger i pris efter ens dramatiske fiktive død Af Mr.X og Mr. Y
CD er ikke CD
Engang blev bilfabrikkerne beskyldt for at forske i, hvordan man kunne forkorte bilers levetid. Pladeselskaberne genopfører bilfabrikernes forestilling: nu gælder det om at begrænse brugbarheden af CD'erne
Handelskrig om musik
Musikindustriens voksende økonomiske betydning symboliseres på bedste vis gennem USAs
kraftige handelssanktioner mod Ukraine - begrundet i Ukraines store pirat CD-marked
Fodbold-VM: Til fare for jeres døtre!
Ville du ikke være på vagt overfor invaderende barbarer,
piskesmældende preussere, eller andre fjendtlige stammer af troløse, der var velkendte for deres hang til
massevoldtægt? Japan gisper netop nu i skræk over bøller fra stammen
England, som jo er velkendte fredsforstyrrere
Se til Århus og Aalborg
I diskussionen om den fremtidige struktur for kunststøtte har Kulturministeriet hentet erfaringer fra udlandet. Kunne kulturministeren også lære af kommunale erfaringer med tværgående samarbejder?
CulturCommentar:Kan man regere uden debat?
Debatten om Rigsarkivets flytning kan ses som et symptom på en regering, som helst er fri for smagsdommere og fri for at smagsdommere og kritikere skal blande sig i regeringens beslutninger
CulturCronik:Ikke vægmaleri, vel?
Hvad kan være billedkunstens ærinde i de moderne byrum? Hvordan ser kunstneren på det offentlige rum i dag
og på sin egen rolle, når han/hun arbejder udenfor kunstens hvide kube? Hvilke nye former for kunstneriske virkeområder kan bruges i forhold til dagens samfund og produktionsforhold? Af Kerstin Bergendal
CulturCronik:Mikkelsens første halve år
Kulturministeren er en hippogriff. Det bliver et problem for Kulturministeriet, hvis ministeren ikke er i fornuftig dialog med kulturens aktivister Af Tom Ahlberg
håtetepekolonskråstregskråstreg:Dit eget leksikon Internet kan ses som verdens største leksikon. Det er bare ikke altid så troværdigt, så overskueligt og så velredigeret som et "rigtigt" leksikon. Men nettet giver også mulighed for at lave helt nye leksika. Vi har set på et par danske forsøg på netsika
WebWærkWorld: 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111.com
Månedens kunstværk har en syrlig og ironisk blanding af reklame og politik. Kenneth Hung
har kreeret en fantasifuld og stærk billedikonografi, som vi nemt kan genkende, især ved brugen af offentligt kendte personligheder og ikoner som spænder fra merchandise, popkultur og politik. Af Kenneth Hung
Ej blot til pynt
De politiske principbeslutninger om kunst i det offentlige rum kan bruges til at lade kunstnerne sætte dagsorden for byggerier. Roskilde kommune har taget teten
Tipspengene fordelt
Kulturministeriets store årlige gavebod med penge fra danske tippere er fordelt. Som i de foregående år tjener tipspengene i højere og højere grad til at redde stumperne fra finansloven
CulturCommentar: Ondt i ophavsretten
I en tid, hvor alverdens kunstnere føler eksistensen truet af det globale og det digitale, gør den borgerlige regering alt for at forstærke kunstnernes usikkerhed
Det gælder om at være god til det man gør
En tribut til, og gøren stads af, enmandshæren og forlæggeren Arild Batzer aka Batzer og Co. aka Roskilde Bogcafé. Med kun 38 bøger og to kassettebånd, har Batzer og Co. skabt sig et image som et af de forlag, der står bag de mest markante - nogle vil bruge ord som nødvendige - udgivelser herhjemme
IT i undervisningen
Gør det lovligt at bruge digitalt materiale i undervisningen
håtetepekolonskråstregskråstreg: Garanteret original Mens genteknologien udfører kloning af mennesker, er der fortsat mennesker,
der vil bilde os ind, at musik kan sikres mod kopier
WebWærkWorld:
Månedens kunstværk er et digt - frit efter Martin Buber Af Henrik W. Gade
Biblioteksloven bakkes op
Kommunerne prioriterer at bruge bloktilskud fra biblioteksloven efter hensigten
Kulturen voksede
Kommunernes samlede kulturbudgetter voksede med 200 mio i sidste kommunale valgperiode. Især kommuner med borgmestre fra SF, lokallister og Socialdemokratiet valgte at styrke kulturlivet
Digital kulturpolitik
Sats på den digitale kunst og kultur: grundforskning, kunstnerisk udvikling, bedre IT-samfund og brug kunsten til at forstå den digitale teknologi
En ironisk påfugl
Succes: Hit med sangen er blevet vor tids giro 413
CulturCronik: Kunststøtte uden for mange klodser 1. januar 2003 træder en ny struktur for den danske kunststøtte og den internationale kulturudveksling i kraft. Kulturminister Brian Mikkelsen skriver om baggrunden og de kulturpolitiske visioner for den nye struktur
Af Brian Mikkelsen
Billedkunst og litteratur skæres
Regeringens nedskæringen rammer især billedkunst og litteratur, musikken slipper lettere og teatre undgår grovfilen
Der spinkes og spares
Søndag Aften gennemgår de kommende nedskæringer for Kulturministeriets råd og nævn
Bundgrænse for biblioteksafgift
Løs en del af problemet med biblioteksafgiften ved at genindføre en fornuftig bagatelgrænse. Forfattere som kun får 1.000 kr. i bibliotekspenge er ikke rigtige forfattere
Biblioteksafgift: Løfter og aftaler
VK-regeringens forslag om nedskæring af biblioteksafgiften med 25,5 mio kr anfægtes juridisk. Vi har set på løfter og aftaler om bibliotekspengene
CulturCommentar: Forfattere med lommesmerter
Finanslovsforslagets nedskæringer af bibliotekspengene har skabt større virak end nogen anden nedskæring. Har kulturministeren fået sin personlige efterlønssag?
Den magiske skrift
Alfabeternes historie præsenteres på fremragende udstilling
håtetepekolonskråstregskråstreg: Netstalgi
Du wed wordan world wide web ser ud. Husker du, hvordan det verdensomspændende net så ud for to år siden - eller for seks år siden?
WebWærkWorld: Otros barrios "Public-Art" - et kunstprojekt i det offentlige rum og på nettet
Det borgerlige sparekatalog
VK-regeringens første forslag til finanslov skærer voldsomt på kulturudgifterne. De kommende år bliver ikke letterer
1x2 tipperne redder (igen) stumperne
Kulturministeriets kreative brug af tipspenge sikrer mod yderligere nedskæringer. Tipspengene bruges som alternativ ekstra-finanslov - men dermed uden samme offentlige indsigt og debat
Knock-out før teaterlov
Statens støtte til teatre skæres kraftigt i finanslovsforslaget - samtidigt annonceres en kommende teaterlovsrevision
Hvad politikerne siger
Hold tungen lige i munden. Stringent kan man nemlig ikke kalde alle politikerudsagn om finanslovsforslaget. Kulturministeren fører
CulturCommentar: Kommer råd kommer samtale
Kampagnen mod råd og nævn kører foreløbigt sporløst forbi kulturområdet
Kulturcensur i Burma
Juntaen censorerer stort set al kultur - kan internet nedbryde censuren?
CulturCronologi: 5 år i culturens tjeneste
10.000 læsere hver måned kan sagtens tage fejl. Vi tror vore læsere bruger tiden fornuftigt og klikker ind på Søndag Aften fordi det giver mening
håtetepekolonskråstregskråstreg: æøå - snyd skal der stå
Internet-domænenavne med øæå sættes til salg. Garantier og købssikkerhed er dog som at købe landjord på Mars
WebWærkWorld: Blind Date En udveksling af private mails og billeder mellem to grupper af kunstnere fra forskellige kulturer, men heldigvis fra den samme verden med kunst som fælles ramme
Teatre til tælling
Venstre vil spare kraftigt på den offentlige støtte til teatre. Teaterorganisationerne holder vejret - og håber at faren driver over
Publikumstal som politisk rettesnor
Når færre går i teatret, skal teatrene have færre penge, siger Venstre. Men tilskuertal er ubrugeligt som politisk parameter. Og hvad gør man, når publikumsinteressen nu stiger?
CulturCommentar: Efter Festen
Tømmermændene melder sig i kulturlivet. Ingen kender regeringens kulturpolitik, men konsensusmagere blæses til side
Alle elsker husbåde
Københavns havn åbner i foråret 2002 for at et mindre
antal husbåde kan lægge til kaj i det centrale København. Det er måske
startskuddet til at der i løbet af en tiårig periode skal placeres egentlige
kolonier med mellem 500 og 1000 husbåde. Men der er stadig masser af kævl om hvor og
hvordan husbådende skal placeres og hvem der skal bo i dem
CulturCronik: Den ambivalente tro på IT
Vi har købt en fremtidsforestilling, i hvilken teknologien har nærmest magiske kræfter til at løse problemer og skabe en bedre verden. Denne tro kan man kalde tekno-fetichisme, idet den fratager mennesket evnen til at udforme verden og giver denne evne til teknologien Af Ole Grünbaum
håtetepekolonskråstregskråstreg: DivX for øjnene
Har du først lige lært at udtale mp3? Gør klar til næste frække ord: DivX
WebWærkWorld: House of Love House of Love er resultatet af Lisa Rosenmeiers undersøgelser af og fordybelser i temaer som udspringer af den vestlige civilisations store utopi: den romantiske kærlighed
VK - en ny kulturpolitik
Efter ti års ufrivillig pause er de konservative tilbage på kulturministerposten. Sammen med Venstre skal den borgerlige kulturpolitik pudses af. Vi har set på forskelle og ligheder i de to borgerlige partiers kulturpolitik
4 års borgerlig kulturpolitik
Regeringen har kun fremlagt nogle af elementerne i den borgerlige kulturpolitik. Vi gennemgår de næste fire års mest kontroversielle kulturpolitiske reformer
I alle de råd og nævn
VK-regeringen vil gennempløje alle kulturministeriets råd, udvalg og nævn. Det kan blive en tiltrængt hovedrengøring. Men rundt i krogene finder man næppe så meget snavs som retorikken hævder
Kultur-radikale mister magten
I alle nuværende kulturlove har det radikale venstre sat kraftige fodaftryk. Det lille midterparti risikerer nu 4 år som bænkevarmere - uden at kunne præge kulturlivet med andet end fodnoter
Dagblade fusker med moms
Godt nok er dagbladene momsfritaget. Men det gælder kun for salg af aviser. Dagbladenes netudgaver er momspligtige. Flere store dagblade snyder for momsen
CulturCommentar: Bevar bogmomsen
Den altid elendige forfatterøkonomi og den svenske nedsættelse af bogmomsen har fået bogbranchen på barrikaderne: bogmomsen skal væk. Forslagsstillerne glemmer at skelne mellem bøger og litteratur
CulturCronik: Apatien bjæffer under juletræet
Årets gaver til børnene er dyre-robotter. De er på tilbud hos Fætter BR, men prisen er alligevel alt for høj. Robotter giver ikke plads til selvstændige tanker. Den tiltagende computerisering af børns hverdag får deres hjerner til at visne og som voksne kan de senere få et problem med at fastholde samfundets fortsatte demokratiske proces Af Hans Bandmann
håtetepekolonskråstregskråstreg:
Vi leger med satellitter
GPS-udstyr er ikke bare for sømænd i tåge, men også et nyt legeredskab. Hele verden er dit lærred, brug GPS'en som pensel - og ny kunst opstår
WebWærkWorld:
50% story I "50% story" fremstiller Peter Lind en virkelighed der er filteret og krypteret. Adgangen er underlagt restriktioner
SF og Radikale gi'r til kulturen
Kommuner med SF- og radikale borgmestre har givet mest til kulturen siden sidste kommunevalg. Venstrestyrede kommuner har sparet mest
CulturCommentar: Sig kultur til din kommune
Selv om kulturpolitik ikke præger den kommunale valgkamp, så viser Søndag Aftens analyse, at kommunerne fører aktiv kulturpolitik
CulturCronik: Konkret beskyttelse af det danske sprog
Måske er kampen for det danske sprog som Don Quijotes kamp mod vindmøllerne, motiveret af en meget umoderne, ikke-globalistisk og håbløs sentimental holdning. Men verden vil blive fattigere uden det danske sprog Af Ruben Palma
håtetepekolonskråstregskråstreg: Netdemokrati med begyndervanskeligheder
Reklametrommerne var højlydte, da internetorganisationen ICANN sidste efterår gennemførte det første offentlige netvalg. Siden er der blevet stille om ICANNs demokratiske udvidelse med brugerrepræsentanter
WebWærkWorld: AlphaByte (vocals and some other
letters...) Petri Raappana præsenterer AlphaByte (vocals and some other
letters...), et digitalt værk som tager udgangspunkt i sammenspil mellem lyd
og grafiske objekter
Valg uden kulturpolitik
Kulturpolitik vejer ikke tungt i de politiske partiers udspil til finansloven for 2002. Digitalisering af kulturarven står dog højt på ønskelisten - både fra højre og venstre side
Svensk kultursatsning
Finansloven for 2002 øger kulturstøtten med mere end 200 mio kr. Foruden mindreindtægten på 1,3 mia ved afskaffelse af bogmomsen. Det er resultatet af samarbejdet mellem Socialdemokraterne, Miljöpartiet og Vänsterpartiet
Kulturvisioner fra IT-folket
IT-Brancheforeningen fremlægger omfattende, offensive og omkostningskrævende kulturpolitiske visioner i kølvandet på digitaliseringen
CulturCommentar: Den isolerede kulturlobby
Kulturens sædvanlige lobbyister kan være tilfredse med finansloven for 2002. Men regeringsalternativets forslag viser at lobbyisterne ikke har gjort arbejdet godt nok
Biblioteker med ondt i ytringsfriheden
Informations- og ytringsfriheden er langt fra nogen selvfølge på verdens biblioteker. Det viser den første verdensrapport for bibliotekerne
CulturCronik: Onkel Hectors hånd i farver
Jane Aamund sælger helt vildt, ligesom Lola Baidels digte gjorde det i 80’erne. Men hvordan kan det så være at den litterære konsensus hævder at Aamund og Baidel er dårlige? Og kan man overhovedet tale om ’god’ og ’dårlig’ litteratur? Ja! Selvfølgelig kan man det Af Martin Glaz Serup
håtetepekolonskråstregskråstreg: Hvor er .af?
Afghanistan som vi kender det - hvis vi kender det - er måske snart historie. Vi giver en kort netroduktion til landet som er på alles læber
WebWærkWorld: Relationships David Cuartilleres præsenterer til Søndag Aften Relationships, et værk der konfronterer hverdagsrealitet med virtualreallity. En fiktiv brug af den svenske portal Spray og portalens service Spraydate
Kulturministeriet tænker digitalt
En lang række af kulturministerielle initiativer viser, at kulturministeriet vil sætte IT på den kulturpolitiske agenda
Biblioteksafgift til masserne
Flere og flere modtager biblioteksafgift. I år 2014 vil 1% af den voksne danske befolkning modtage denne kulturstøtte. Men allerede i 2008 er der flere modtagere af biblioteksafgift end beskæftigede i det danske landbrug
Anakronistisk afgift
Biblioteksafgiften er ikke fulgt med udviklingen siden 1946. Den nuværende afgift bygger på et forældet grundlag
En check på 25 kroner
Skal man fjerne en lille glæde for flere tusinde mennesker blot for at øge bibliotekspengene med 2% for væsenligere forfatterskaber?
Ikke kun bøger
Biblioteksafgiften tildeles også musikere og billedkunstnere. Men pengestrømmen halter efter. Vi forudser lovændringer på disse områder
CulturCommentar: Lov uden formål
Biblioteksafgiften er en af de store danske kulturstøtteordninger. Mange er optaget af, hvilke beløb som udbetales. Vi savner svar på spørgsmålet: hvorfor?
CulturCronik: Internet og ytringsfrihed
Stater skal tage deres ansvar på sig og sikre, at retten til at ytre sig og søge information på Internet er beskyttet. Alternativet er et kommunikationsrum, hvor rammerne for ytringsfrihed defineres af private virksomheder og softwareprodukter Af Rikke Frank Jørgensen
håtetepekolonskråstregskråstreg: Radio, radio
Smid radioen ud, lyt til licensfri radio på nettet
WebWærkWorld: FROM HERE TO HERE TO THERE TO THERE TO HERE Denne måneds net-kunstværk er Peter Linds web site som bland andet indeholder
streaming video-værket FROM HERE TO HERE TO THERE TO THERE TO HERE
I 90'erne blev der investeret 1 mia i renovering og fornyelse af danske kunstmuseer. Besøgstallet steg med 45%
British Library går webvejen
Det engelske nationalbibliotek sætter alle kræfter ind på internet i ny strategi for bibliotekets udvikling de næste 5-7 år
Lolita Langstrømpe
Svensk kunstners seksuelt fokuserende klip fra 60ernes Pippi Langstrømpefilm skaber furore i Pippilandet
Netkunst til debat
Kulturministeriets udvalg om kunsten i netsamfundet har lagt et debatoplæg frem. Højeste prioritet gives til den interaktive fortælling
CulturCommentar: Den ufarlige netkunst
Et velgørende præcist debatoplæg om netkunsten - bare ærgerligt at udvalget har søgt konsensus inden debatten starter
CulturCronik: Pladens århundrede
Hvilke strenge ville diskussionen om musikindustrien have slået på, hvis internet var kommet før CDen? Af Tom Ahlberg
håtetepekolonskråstregskråstreg: Den digitale båndoptager
Det er irriterende, når musikken ligger som streaming media, så man ikke kan høre den igen - eller brænde musikken på CD. Men rolig: hjælpen er undervejs. Vi viser nogle af de praktiske redskaber du kan bruge
WebWærkWorld: FROM HERE TO HERE TO THERE TO THERE TO HERE Denne måneds net-kunstværk er Peter Linds web site som bland andet indeholder
streaming video-værket FROM HERE TO HERE TO THERE TO THERE TO HERE
Lille guide til den elektroniske litteratur
Glem e-bøgerne, gå på nettet og opdag den nye litteratur. Her blandes genrer, leges med virkemidler og prøves nye former for frembringelse af tekster
Den gode e-bog
Den elektroniske litteratur er i rivende udvikling, danske biblioteker tager endnu ikke opgaven som vejledere til elektronisk litteratur seriøst
Vi konvergerer, vi konvergerer
Konvergens er blevet tidens løsen. Alle de nye teknologier smelter sammen, og det gør virksomheder og markeder også
Konvergens som udfordring
Sammensmeltning af teknologier og aktører giver nye muligheder og problemer for de offentlige myndigheder. Rapport fra de mest centrale ministerier beskriver de mest nærliggende udfordringer
CulturCommentar: Kunsten konvergerer
Magt og industrier taler om konvergens, kunstnerne konvergerer for fuld kraft
CulturCronik: Del - og nyd
Hvorfor ikke dele, når nu vi har opfundet teknologien til det? Tanker om deling, kopiering og musikbranchen Af Steven Snedker
håtetepekolonskråstregskråstreg: Bedst på net - til hvad?
Silkeborg Bibliotek har Danmarks bedste offentlige hjemmeside. Men er kriterierne gennemtænkte? Silkeborg Bibliotek tager ulovligt høje afgifter af brugerne
WebWærkWorld: Superchannel Denne måneds kunstværk er en interaktiv internet-tv-station
Mangel på politik - og ambition
Rapport om kulturinstitutionernes indsats på det etniske kulturområde viser, at kulturministeriet savner en politik - og at institutionerne savner visioner og ambitioner på feltet
Den mangfoldige kvalitet
Kontroversielt forslag om at ændre kulturinstitutionernes opfattelse af kvalitet
De mange initiativer
I løbet af 90'erne blev det tydeligt, at tilstedeværelsen af de mange nye danskere måtte føre til kulturpolitiske ændringer. Det har ført til en lang række forskellige initiativer og institutioner. Kulturministeriet er på vej med en samlet politik på området
Kontroversiel japansk historiebog
I Japan redigeres lærebøger af Ministeriet for Undervisning, Kultur, Sport, Videnskab og Teknologi. Redigeringsarbejdet er lukket for offentligheden og forestås af undervisningsministeren og dennes rådgivere alene
Livet efter Napster
Fildelingstjenesten Napster er sendt til tælling. Men de mange arvinger vil videreføre den gratis fildeling. Kan piratkopiering via nettet overhovedet standses?
CulturCommentar: Ophavsretslov uden virkning
Et enigt folketing har trykket på pauseknappen i den danske diskussion om digital kopiering. Mens lovgiverne holder pause, sunder kunstnerne sig - og masseprivatkopieringen fortsætter
CulturCronik: Da musikken fik filter
Den elektroniske musiks udvikling de seneste 100 år er ikke bare en del af musikhistorien. Den er også fortællingen om hvordan de strømførende teknologier har spillet en afgørende rolle i den vestlige verdens udvikling fra industrisamfund til kommunikationssamfund Af Henrik Marstal og Henriette Moos
håtetepekolonskråstregskråstreg: E-valg med fup og fiduser
Når englænderne går til valg den 7. juni, har forberedelserne på nettet haft en helt særlig karakter: det myldrer med fake-sites, som forsøger at forulempe partierne. En særlig sportsgren som vi endnu har til gode i Danmark
WebWærkWorld: Pay-back Pay-back er en serie af 6 videoer fra Biennalen i Venedig, hvor Colonel
undersøger mulighederne for at få refunderet sine rejseudgifter Af Colonel
En sejr for den gode moral
Dommen over mp3-sites er først og fremmest en anerkendelse af kunstnernes ret til at råde over egne værker. De musikorganisationer som jubler over dommen, kan hurtigt sænke armene igen. Dommen er overhalet af den teknologiske udvikling
Pladesalget svækkes
Det globale musiksalg faldt i år 2000. I Danmark steg antallet solgte enheder dog med 6,5%
Den sidste standardkontrakt
Forhandlingerne mellem forfattere og forlæggere om en ny såkaldt normalkontrakt er brudt sammen.
Søndag Aften spår, at parterne finder sammen igen - blot for at underskrive det som bliver den sidste standardkontrakt
Forfatterne forgubber
Danske forfatter bliver ældre. De unge skriver ikke nok. Om få år vil vi have for få forfattere til at fastholde tilstrækkelig litterær produktion
CulturCommentar: Biblioteksstyrelsens ødselhed
Der er grund til bekymring, når Biblioteksstyrelsen bruger penge til en intetsigende analyse om forfatternes forgubning
håtetepekolonskråstregskråstreg: Stol aldrig på en klassiker
Det bugner med klassisk litteratur på nettet - lige til at downloade. Men pas på: værkerne er fyldt med fejl. Det Kgl. Bibliotek tager rekorden med 683 fejl i onlineudgaven af HC Andersens samlede eventyr
Dansk identitet under lup
Grænserne falder bort med Schengen-aftalen, men interessen for den nationale identitet bliver ikke mindre af den grund. Med en række arrangementer i hele landet går projektet "...herfra min verden går" tæt på billeder og opfattelser af dansk identitet
KULTURBRO 2002 ORBRUTLUK
Efter evalueringen af Kulturbro 2000 er fonden bag klar til at igangsætte den næste biennale, Kulturbro 2002
Sponsorerne blev væk
Sponsorerne skulle dække en tredjedel af budgettet for Kulturbro 2000 - men endte med kun at dække en ottendedel. Kulturbroen ændrer sponsorstrategi før næste biennale
Publikum gungrer over broen
Bestyrelsen for Kulturbro 2000 smykker sig med lånte fjer og pynter med forkerte oplysninger, når man glæder sig over det store besøgstal
CulturCronik: Cirkus som kunst? Af Michael Eigtved
Cirkus indtager idag en tankevækkende dobbeltposition i kulturlivet. Det traditionelle cirkus repræsenterer, med dets fokus på artistisk disciplin en urgammel livsstil og kunstform, der har rødder i antikken såvel som i middelalderens markedsgøgl og senere tiders mere organiserede former
håtetepekolonskråstregskråstreg: .hola, .soc og .xxx
Internet udvides og udvides. Selv med skrantende økonomier kan man finde nye steder at tjene penge. Nu kan man få lov til at købe internet-domænenavne, som slet ikke findes
WebWærkWorld: Farmands Trøst Af Jesper Just
Udgangspunktet for månedens kunstværk er fædrelands kærlighed
Var Jorn kunstner?
Hvem er kunstnere? Det er en smagssag at bedømme, hvem der er sande kunstnere - og hvem der er amatører og fidusmagere. De mange kunstnerorganisationer har valgt vidt forskellige måder at definere sig ud af dette evige problem
Findes Tyskland?
Skuespillet Murx den Europäer! spilles på 8. år for fulde huse i Berlin. Søndag Aften har set det - det er et voldsomt stykke om den tyske identitet - eller mangel på samme
CulturCommentar: Uden filter, tak
Birkerød sprang ud af skabet - og mange fik pludseligt travlt med at forholde sig til filtre på nettet. Kan moralske problemer løses ved teknologiske fix?
CulturCronik: Handel, monopoler, kulturel mangfoldighed og copyright Af Roger Wallis
Efterhånden som globaliseringen griber om sig, forsøger de store industrielle kulturproducenter at strømline deres produktudbud og deres distributionskanaler. Og selv om ingen med sikkerhed kan forudsige eller manipulere de globale behov, kan kontrol af medier og distributionsformer udgøre en alvorlig trussel mod den kulturelle mangfoldighed
håtetepekolonskråstregskråstreg: Et sprog genopstår
Sproget jiddish, som blev udsat for massive drabsforsøg i sidste århundrede, genopstår nu - på nettet
WebWærkWorld: Monkey Business Af Rafael Castro
Månedens kunstværk er er en karrusel af fem billeder kreeret specielt til Søndag Aften
Kommunernes kulturbudgetter:
Mere til kulturen
Kommunerne satser på kulturen - i et valgår. Den første opgørelse over samtlige kommuners kulturbudgetter viser en stigning fra 2000 til 2001. Teatrene blev den store taber, mens bibliotekerne fik flest kroner
Biblioteker i budgetvækst
Kommunerne tager forpligtelserne i den nye bibliotekslov alvorligt og giver bibliotekerne et økonomisk løft
håtetepekolonskråstregskråstreg:
E-bogen er her
E-bogen er kommet til vore skærme og selv de etablerede forlag er ved at tage det nye fænomen seriøst. For at fremme forlagenes lyst til eksperimenter giver vi her kvit og frit nogle gode ideer til udgivelser videre
WebWærkWorld:
3 Boxes
Af Maria Lavman
Månedens kunstværk er er en leg med overflade-rumlighed, størrelser og interaktivitet.
Ny lov om billedkunst:
Kunst på lov
Den første danske lov om billedkunst fremsættes i denne måned - men handler det om kunst eller formidling?
Billedlov støttes
Høringen om en ny dansk billedkunstlov viser stor tilslutning til lovforslaget - men med kraftige indvendinger mod fratagelsen af Statens Kunstfonds indflydelse
Armslææængde eller aaarmslængde?
Mange er bange for at det nye Billedkunstråd vil savne armslængde i forhold til politikerne. Men hvad med Statens Kunstfond?
Afgift frem og tilbage
Den annoncerede afgift på blanke CD-medier er udskudt indtil 1. april. Næste gang bliver det måske en aprilsnar?
Kunst ON OFF på nettet
Det hæderkronede litterære tidsskrift, Hvedekorn, er gået på nettet med original internetkunst. Et skridt som - langt om længe - signalerer et samarbejde mellem den i forvejen anerkendte eksperimentalscene og den nye internet-kunstscene
CulturCommentar:
Myten om uformateret radio
Radioavis uden rådhusklokker - mediekommentatorer falder over hinanden i trangen til at bekræfte myten om
hele
Danmarks Radio
CulturCronik:
Computeren som litterær skrivemaskine
Hvorfor litteraturen ikke er truet af computeren,
og hvorfor e-bøger er dårlig litteratur Af Søren Pold
håtetepekolonskråstregskråstreg:
EU med eller uden filter
Vi kender EU som det er. Men kender vi nettet? Fremover vil EU give os mulighed for at filtrere verden, så vi slipper for umoralsk og skadeligt indhold
WebWærkWorld:
Aspirin Poetry
Af Ada Ortega Camara
Månedens kunstværk er cirkulær poesi - teksten fortsætter og fortsætter og fortsætter
Økonomisk status quo
Kommunerne har stort set fastholdt uændrede kulturbudgetter for 2000. Museerne har haft den største økonomiske stigning, mens teatrene har været udsat for spareknivene
Farvel litteraturråd - goddag litteraturråd
Smækkys - og et klask i bagen! Sådan blev afslutningen for Danmarks første statslige råd for litterære anliggender, som i næste uge erstattes af fem nye medlemmer med bl.a. forfatterne Peter Poulsen og Ida Jessen
CD-afgift forældet
Allerede ved indførelsen af den nye afgift på blanke CD-medier må man konstatere at afgiften er forældet - og for begrænset
Museumslov i god jord
Høring om kommende museumslov viser bred opbakning til det forventede lovforslag
CulturCommentar: Teaterloven der forsvandt
I huj og hast blev et teaterudvalg nedsat - for der skulle ikke bruges flere penge på teater. To år senere samler teaterbetænkningen støv og kulturministeren klarer teaterproblemerne med at give flere penge
håtetepekolonskråstregskråstreg: Leksikonline
Mens vi venter på at Den Store Danske Encyklopædi finder en strategi for internet, tager vi et kig på nogle af de som har lagt leksika på nettet
WebWærkWorld: Peep Radio Af Rosan Bosch
Månedens kunstværk er en internetradio skabt af kunstneren Rosan Bosch
Filmloven fungerer
Siden folketinget i 1999 vedtog den nye filmlov har presseomtalen af Det Danske Filminstitut været massiv. En uafhængig rapport siger klart godkendt til den nye struktur
Bits i biffen
Fremtidens biograffilm bliver distribueret direkte via internet. Små biografer får endnu sværere ved at følge med i teknologikravene
Hyp hyp alle e-bøger
E-bøgerne er kommet til Europa med alle sejl på markedsføringen. Teknologisk set er e-bogen et tilbageskridt
En deal med djævelen selv
38 millioner brugere kan ikke tage fejl - med Bertelsmann-koncernens investering i fil-delingsprogrammet Napster er ommøbleringen i musikbranchen for alvor ved at tage fart
CulturCommentar: Holder biblioteksloven?
Allerede et halvt år efter vedtagelsen af den nye bibliotekslov, konkluderer Danmarks Biblioteksforening at loven undermineres af kommunerne. Kulturpolitikere sætter spørgsmålstegn ved den frie kommunale budgetlægning
håtetepekolonskråstregskråstreg: Net-ifada
Den genopblussede mellemøstkonflikt har naturligvis også sin egen net-intifada
WebWærkWorld: Diana Af Nieves Correa
Månedens kunstværk er skabt af kunstneren Nieves Correa - det er en rejse gennem historiske kunstmalerier om en
sensuel drømmeverden
Hvor går den brede bog hen?
Debatten om frie priser på bøger har forsøgt at besvare spørgsmålet: hvad sker med de smalle bøger. Vi forsøger her at stille spørgsmålet: hvor går de brede bøger hen?
Pocketbøger til Danmark
Den største svenske boghandlersucces gør klar til at gå ind på det danske marked - mens den danske bogbranche tror fri konkurrence vil dræbe boghandlere
Det sidste pladeantikvariat
Pladehøkernes fremtid er fortid. Den digitale musikteknologi og internetdistributionen vil om få år fjerne grundlaget for gadebutikker med genbrugssalg af musik
En agenda for børn
Kultursektoren skal tage børnene mere alvorligt, siger børnekulturrapport og foreslår bureaukratiske tiltag
CulturCommentar: Den dybe tallerken - igen igen
Gammel vin i nye flasker er børnekulturrådets opskrift til fremme af børnekulturen. Alle forslag smager af modernisering: bryd sektorgrænser og slip børnene fri. Men i samme åndedrag begår børnekulturrådet samme snævre sektortænkning - kultur über alles
CulturCronik: Med på en bytter!
Pladeindustrien troede de førte krig mod Napster – og vandt. I virkeligheden var det deres egne kunder, de bekrigede. Og det giver bagslag! Af Leif Lønsmann
håtetepekolonskråstregskråstreg: Tip et dødsfald
Ronald Reagan, Bob Hope, Pave John Paul II og Boris Jeltsin topper årets hitlister - på de såkaldte Dead Pool-sites - sites, hvor du kan tippe hvem som igen bliver til jord i år
WebWærkWorld: 4x4 Af Janos Veto
Månedens to kunstværker er skabt af kunstneren Janos Veto - det ene 4x4 er en hyldest til firedagsugen med fire timers arbejde, det andet maleri er skabt specielt til Søndag Aften
Teaterlov udskydes
Statsministerens lovprogram for 2000/2001 vil indholde ny museumslov, ny billedkunstlov og ændringer i ophavsretsloven. Den bebudede teaterlov bliver udskudt
Museerne får ny lov
En ny museumslov er på vej. I slutningen af september vil Kulturministeriet fremlægge et gennemarbejdet forslag til høring i offentligheden, og vedtagelse forventes at ske i 2001, så loven træder i kraft i 2002
CulturCronik: Kultur og copyright
Det er en af de mest dogmatiske og følsomme kulturdebatter. Det er en af tidens kollektive vildfarelser. Og det er et emne med kolossale økonomiske interesser. Men det er et emne, som fortjener en grundig diskussion: Det er debatten om kultur og copyright Af Christian Friis Bach
håtetepekolonskråstregskråstreg: Jubii Jensen og Opasia Olsen
Opkald dit barn efter en kendt hjemmeside - og få et kontant børnetilskud. Men er Jubii en dreng eller en pige?
WebWærkWorld: Kvartet 3 og 4 Af Mogens Jacobsen
Månedens kunstværk er skabt af Mogens Jacobsen, som er en af grundlæggerne af Artnode.
Digitale musikbomber
Musikindustriens stridigheder om rettighederne til det fremtidige marked sikrer beskæftigelse til advokater, analytikere og virusmagere
Hadet breder sig
Racistiske og andre had-sites breder sig med foruroligende hast. Myndigheder i mange vestlige lande diskuterer, hvordan man kommer fænomenet til livs
Nettets verdensregering
Til oktober skal alle brugere af Internet stemme om den nye verdensregering for nettet. Det eneste sikre er, at valgdeltagelsen bliver lav
CulturCronik:
Hele Werdens Wide Web
Der er brug for offentlige korrektiver til markedskræfternes frie spil på informationsmotorvejen, hvis internet skal leve op til de globale ambitioner Af Tom Ahlberg
håtetepekolonskråstregskråstreg:
www.mit-eget-land.nu
Regionale konflikter breder sig - på nettet
WebWærkWorld:
Jens Jallings Memory Spil
Månedens kunstværk er til at downloade til din egen PC. Værket er udført af Jens Jalling
og er skabt ud fra det kendte
huskespil
-koncept. Men opgaven er ikke helt så let. Spillet fylder 3 MB og kan downloades ved at klikke her
Digital kopiering bliver lovlig
EU-kommissionen har givet startskuddet til den danske debat om tilpasning af ophavsretsreglerne, så kopiering fra digital til digital bliver lovlig
Undersøgelse af danske kulturhistoriske museer viser stor opbakning - også blandt de som ikke kommer på museerne
Har museerne et problem?
Når næsten hele befolkningen bakker op om de kulturhistoriske museer - også de som ikke bruger museerne - har museerne så egentlig noget problem?
Mellem-bogmarkedet taber
En amerikansk rapport om bogmarkedet peger på at den øgede konkurrence og de store mega-boghandlere især svækker mellemmarkedet i bogbranchen
CulturCommentar: Net for Loke såvel som for Thor
Internetudbydere vil være fri for kunder med dårlig moral - men, hvem skal bestemme over nettets moralkodeks?
håtetepekolonskråstregskråstreg: WAP en virus
En mobil-virus sendt gennem det spanske teleselskab Telefonica har givet nervøse panderynker i mobilbranchen - og har sikkert øget kursen hos anti-virus virksomhederne
Pladesalget stiger og stiger
Trods øget piratkopiering købes der flere og flere plader, både i Danmark og i mange andre vigtige markeder
Pladeselskaber går online
Efter flere års tøven, gør de største pladeselskaber klar til at erobre online-markedet. Startskuddene lyder denne sommer
Vi sidder her bag skærmen
Kulturdanmark er igen blevet kortlagt - og elektronikken er den suveræne vinder af vores allesammens tid
Serveren er yt
Nye net-programmer, som
Napster
og
Gnutella
, fører netfilosofien ud til de enkelte pc'er - og gør alle de centrale løsninger overflødige. Alle de hidtidige politiske forsøg på at styre nettet vil falde totalt sammen
CulturCommentar:
Bibliotekernes Amanda
Skal bibliotekerne få sig egen Amanda-skandale - eller vil bibliotekerne udvikle sin netvirksomhed som en del af nettets åbne fildelingssystemer?
håtetepekolonskråstregskråstreg:
Anti-demokratisk filter
Internetgiganten America Onlines filter for at beskytte børn mod upassende netsider påvirker den amerikanske valgkamp ved at udelukke sider fra det demokratiske parti
CulturCronik:
Biblioteksloven som hegnspæl
Den bibliotekslov, som blev vedtaget den 4. maj, og træder i kraft 1. juli, er blevet modtaget med enstonig jubel både af biblioteksverdenen og af politiske kommentatorer. Men den politiske diskussion om loven har haft et underligt uvirkeligt forløb Af Børge Sørensen
CunstVærkCunst:
The Virtual Webmachine
Søndag Aften præsenterer fremover hver måned et nyt kunstværk tænkt og udført til nettet og som afprøver de mange muligheder og grænser mellem grafik, programmering, lyde og interaktion. Vi starter med The Virtual Whipmachine af Morten Ulf Bøll. Værsgo' at klikke
nærmere
Elefanter ingen adgang
Det ny cirkus breder sig både på scenerne og i den politiske verden. Vi forsøger at beskrive fænomenet
Den politiske manege sander til
Til juni udkommer en oplysningssedel om uddannelsesmuligheder for artister. Det er det hidtidige resultat af to års arbejde med en cirkus-betænkning, som udkom i 1998
Sverige jonglerer med pengene
På den anden side af Øresund bruges 40 millioner til udvikling af nycirkus i de nærmeste år
Danmark bag af cirkus-dansen
I det øvrige Europa satses millionbeløb på udvikling af ny-cirkus. I Danmark er man tilsyneladende tilfredse med at nøjes med gæsteoptræden i ny og næ
Forbrugerne bestemmer rytmen
Engelsk regeringsrapport vil presse musikindustrien til at imødekomme forbrugernes ønsker om aktiv brug af de digitale muligheder
Et bibliotek - mange kulturer
Bibliotekerne når ud til alle kulturer i Danmark, siger rapport om biblioteker og hverdagsliv
håtetepekolonskråstregskråstreg:
Send en e-duft
Erstat dine smileyes :-) med dufte - det er budskabet fra parfumefabrikanter, som i løbet af de næste par år vil forsøge at sælge en ny dingenot med udskiftelige duftpatroner
Små biblioteker - store kvalitetsproblemer
Undersøgelse af bibliotekers bogkøb viser, at anskaffelserne er af høj kvalitet, at bibliotekerne har god fornemmelse for lånernes smag samt at de små biblioteker har svært ved at leve op til bibliotekslovens kvalitetskrav
Clearinghouse på vej
Ophavsretsorganisationerne får endnu en knopskydning: et dansk clearinghus til at forvalte digitale rettigheder for forfattere og journalister. Nordmænd og svenskere har forlængst etableret organisationer til at varetage de såkaldte sekundære rettigheder
Ophavsret - en industri
Kunstnernes ophavsret giver for tiden anledning til en del bulder i skabet. Hvad er der egentlig galt?
Færre på museum
Næsten alle museer har oplevet faldende besøgstal i 1999. Trækkes det genåbnede Statens Museum for Kunst ud af statistikken er tilbagegangen 7 procent
Afskaf licensen
Licensen til Danmarks Radio og TV2 kom i fokus ved kulturministerens forslag til kommende medieforlig. Men er licensen overhovedet et brugbart værktøj i den kommende medievirkelighed? CulturCommentar:
Dagblads-radio-grød
Pludselig kom medieforhandlingerne til at handle om at den kommende landsdækkende radiokanal skal være dansk. Dagbladenes lobbyarbejde lykkedes, folketingets politikere er stærkt sympatiske ved tanken om dagbladssamarbejde. Men, Dagblads-radio vil svække pluralismen i dansk presse
CulturCronik:
Medieforliget og den digitale fremtid
Det medieforlig, der blev indgået mellem regeringen, SF og CD, den 28. marts har skabt en vældig diskussion i medierne. Centralt har stået problematikken omkring de to nye radiokanaler, der begge bliver sendt ud i licitation Af Frands Mortensen
håtetepekolonskråstregskråstreg:
Køber Søndagsavisen Gyldendal?
Mens folk med begge ben på jorden forsøger at holde jordforbindelsen fast ved at sige at e-boblen vil briste, så vokser e-virksomhedernes indflydelse med kolossal hast. Søndag Aften har kigget i krystalkuglen: fremtidens magt begynder med e-
Copy-Dan ude med riven
Mange i musikbranchen fik badwill ud af skræmmekampagnen mod piratkopiering af cd'er og mp3-filer. Man skulle tro, at de store drenge og piger havde lært af denne lektie. Men nej. Det veldædige Copy-Dan, der opkræver og administrerer copyright-afgifter for rettighedshaverne følger trop
Bytte bytte musik
Ny netservice til at bytte mp3-filer skaber røre i de hede diskussioner om de digitale musikveje
Jagten på piraterne
Den internationale pladeindustri forsøger aggressivt at tage toppen af det internationale musikpirateri
Dig og din MP3
Efter ønske fra læsere, forsøger vi at give en praktisk introduktion til MP3 CulturCommentar:
Bogbranchen: Skibsværfterne viser vejen
Opbruddet i bogbranchen får defensive kræfter til at ville følge i kølvandet på tidligere kuldsejlede industrier CulturCronik:
Kunst på nettet - genopdag miniaturen
Lige siden de unge's computerfest "The party" ikke vidste at den hed det,
har der været en næsten narkotisk tiltrækning for nogle
få i at tvinge minimalt teknisk udstyr, til at give maksimalt udtryk Af Michael Nyvang
håtetepekolonskråstregskråstreg:
Kultur- eller kunstinstitut
Debatten om det internationale samarbejde på kulturområdet sætter afgørende spørgsmålstegn ved Det danske Kulturinstituts rolle
Konsulenter rammer plet
Konsulentrapport om internationalt arbejde bakkes op af kulturinstitutionerne
Høringssvar under lup
Søndag Aften lancerer en ny genre for kulturelt anmelderi: høringssvar til kulturministeriet CulturCommentar:
Kultur med klaphat
Modellerne for den fremtidige kulturudveksling skal ske i et brydningspunkt mellem et populistisk og produktorienteret
Made in Denmark
-synspunkt og vanskeligt tilgængeligt
vi udvikles i egne drivhuse
-syn
Sjællænderne usikre
Sjællands Symfoniorkester er igen genstand for økonomiske stridigheder. Det værst tænkelige scenarie kan koste orkestret 4,5 mio
Man kan ikke drikke en god vin på afstand
Vi har kun smagen tilbage i en verden hvor den digitale teknologi er ved at
overflødiggøre al menneskelig sansning og bevægelse. I bogen "Cyberworld - det værstes politik" analyserer den franske arkitekt og filosof Paul Virilio
de indbyggede uheld og negative sider i vores digitale eventyr Af Hans Bandmann
håtetepekolonskråstregskråstreg:
Intro Tipspengene betyder mere og mere for den danske kultursektor. Søndag Aften sætter fokus på anvendelsen af tipspengene og den manglende demokratiske proces.
Det demokratiske underskud Tipspengene betyder mere og mere for kulturlivet - men bevillingssystemet er det mest lukkede og uigennemskuelige i kultursektoren.
Rend os i intentionerne Anvendelsen af kulturens tipspenge har fjernet sig langt fra de oprindelige ideer, da folketinget vedtog den første tipslov.
Sikre tipsvindere En række kulturinstitutioner støttes fast hvert år med tipspenge. Vi bringer listen over 90'ernes sikre tipsvindere.
CulturCommentar: Fjern kulturens tipspenge Kulturen har ikke brug for særlige økonomiske hegnspæle, som er bundet op af spillemarkedets udvikling.
Saxo.dk: Overlever Søndagsavisen? Med Søndagsavisens overtagelse af netboghandlen www.saxo.dk har de største danske forlag besluttet at blive ved det velkendte marked.
Kulturfabrik lukker og slukker Det københavnske værkstedscenter, Kulturfabrikken, står ikke til at redde. Jo, måske bygningerne - men ikke ideen.
CulturCronik: Manifest for det 21. århundrede - Individernes Samfund
Det 20. århundrede store drivkraft var gruppen, bevægelsen. Det 21. Århundredes drivkraft bliver individet, den enkelte. Det betyder ikke, at ’samfundet’ forsvinder, blot at det redefineres. Individerne netværker. Af Ole Grünbaum
håtetepekolonskråstregskråstreg: æ ø å - skal der stå æ ø å er de tegn websmede har lært sig at taste ind, for at få de sidste tre bogstaver i det danske alfabet med på websiderne. Men hvor længe skal vi finde os i, at det engelske alfabet styrer dansk retsstavning?
Penge til musikken
En kommende spillestedslov med 30 mio kr i bagagen blev et af resultaterne af finansloven for år 2000. Musikpengene kom efter unødig dramatik.
Ny biblITekslov
Den nye bibliotekslov bliver vedtaget inden årsskiftet. Det er en lov med stor vægt på ny teknologi.
Omvendt brugerbetaling på biblioteker
Biblioteksloven fastholder at internetbrugere, som hjemmefra bestiller bøger fra bibliotekerne skal betale gebyr. Det økonomisk rationelle ville være, at det offentlige betalte hjemmesurferne for deres ulejlighed med at bruge egen PC.
Hvem skal styre internet?
Mens WTO-topmødet diskuterer fremtidens verdenshandel, diskuterer en komite under UNESCO mulighederne for at regulere og styre Internet.
CulturCommentar: Venstre har ret Partiet Venstres medieoplæg blev straks skudt ned af alle andre partier, kulturministeren og de mediepolitiske debattører. Venstre vil fortsat bare smadre DR, var en af de gennemgående linjer. Godt nok, så er alt ved det gamle, kunne man så tænke. Men Venstre har mere i skuffen: partiet forholder sig til et fremtidigt langt mere mangfoldigt mediebillede. Og partiet har ret!
CulturCronik:
Forestillinger om det 21. århundrede
Vi må hellere se at vænne os til det. Fra og med januar skal datoen efterfølges af et 2000, hvilket har afstedekommet en sand millenium feber. Enhver avis og tv-kanal med respekt for sig selv har derfor på den ene eller anden måde gjort status med reportager og artikler om det sidste årtusindes videnskabelige, teknologiske og sociale historie. Men de færreste har vendt blikket den modsatte vej og forsøgt at se ind i det 21. århundrede og fremskrive vores nuværende videnskabelige viden og teknologiske udviklingsstade. Af Morten Hilding
håtetepekolonskråstregskråstreg:
Ugens virus
Uge for uge dukker nye vira op på den globale digitale scene. Viruserne bliver mere og mere sofistikerede, og endnu har ingen fundet frem til at lave resistente computere.
Det analoge folketing
Folketinget er ikke klar til det digitale Danmark. Det viser en test Søndag Aften har gennemført med e-breve til samtlige folketingsmedlemmer. Vi venter stadig på mange svar...
Kvinderne har e-magten
Folketingets kvinder har taget tæten i brug af internet og de nye elektroniske muligheder. Søndag Aftens test viser, at de kvindelige MF'ere svarer hurtigere end mændene og den kvindelige svarprocent er højere. Folketingsmedlemmernes svar viser, at kvinderne bruger e-mail mere end mændene og at kvinderne surfer på nettet mere end de mandlige kolleger.
Sådan testede vi
Testen af folketingsmedlemmernes e-vaner blev gennemført af anonym afsender.
Italiensk opera? Ikke her!
Hvad man ikke ved, har man ikke ondt af. I Danmark ved man meget lidt om belcanto; men både musikforskere og operahuse har alligevel ondt ved at give os andet end "Barberen i Sevilla" og "Elskovsdrikken".
Musikkens Hus?
Der var engang, hvor der var konkrete planer om et musikhus i København. Det blev kun til planerne og de gode intentioner.
Gammel musik frigives
Den nye vandmærkestandard for digital musik, SDMI, opgiver at sikre musik fra dette århundrede.
CulturCommentar: Koda, IFPI og misinformationer Både KODA og IFPI hænger på sandhedens tyndeste grene, når de to organisationer vedblivende hævder at pladesalget er faldende i Danmark.
CulturCronik: Gør kunsten gavn?
Kulturpolitik drejer sig i høj grad om at give kunsten gode vilkår. Men hvorfor egentlig? Har vi så meget brug for den, at den ligefrem skal have sit eget ministerium og sit eget folketingsudvalg? Af Margrete Auken
håtetepekolonskråstregskråstreg: Løgn og net
Historien om netkøb af kvinde-æg til befrugtning, har endnu en gang sat spørgsmålstegn ved nettets troværdighed.
Århus Kunstmuseum sejler fortsat
Alle involverede jublede: Århus får et nyt kunstmuseum. Men der mangler stadig 12 mio kr. til driften - årligt.
KODA skifter tone
Koda - organisationen til varetagelse af komponisters rettigheder - giver nu egne medlemmer lov til at lægge musik på nettet.
De sataniske links
Henvisninger på internet bliver det centrale punkt i en dansk retssag mod private hjemmesider.
Teaterdebat peger bagud
Høringssvarene til den aktuelle teaterbetænkning viser, at fremtidens teater ikke formes af en kommende lov.
CulturDebat: Betænkelig betænkning
Den nye teaterbetænkning rummer gode oversigter over det nuværende teaterstøttesystem i Danmark. Men flere af betænkningens forslag er mere end betænkelige, skriver Jørn Langsted.
Masseanmeldelse: Danske teatre på internet - del 2 Søndag Aften fortsætter rundturen blandt danske teatre på nettet. Denne gang med 40 anmeldelser.
CulturCommentar: Folketingets TV-teater Efter sommerens intense og sørgmuntre debat om TeleDanmarks kabelafstemning, valgte samtlige folketingets partier tilsidst at vise alle ynder frem af lutter magtfuldkommenhed.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Mød døden på nettet
Døden skal som bekendt have en årsag - og dødsårsager er der mange af på nettet sammen med en masse praktiske remedier.
At justere teatre
Betænkning om teaterstøtte i Danmark lægger op til mange rigtige forbedringer af teaterloven. Der er ikke den paragraf i den nuværende teaterlov, som ikke er blevet drøftet. Og overalt ser udvalget muligheder for forenklinger, større fleksibilitet og masser af justeringer. Men trænger dansk teaterliv kun til justering og atter justering?
Teatrene ud af kommunerne
Har teatre overhovedet noget at gøre i kommunernes kulturpolitik. Dette spørgsmål melder sig efter teaterudvalgets betænkning, som foreslår centralisering af det lokale teaterliv.
Masseanmeldelse: Danske teatre på internet
Søndag Aften har anmeldt 50 danske teatre og teaterinstitutioner på internet. Det samlede resultat er ikke til UG - men der er mange gode intentioner.
Fra biblio- til infoteker
Ny bibliotekslov opprioriterer informationsopgaven - på bekostning af oplevelsen af det kunstneriske udtryk - uanset medie. Ambitionsniveauet er faldet siden UBIS-betænkningen.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Søg og du skal finde..måske
Mange ser derfor nettet som begyndelsen på realiseringen af et gigantisk digitalt bibliotek. Men drømmen om det digitale bibliotek er desværre endnu langt fra at være realiseret.
CulturCommentar: Spørgsmål til professorerne
2 økonomiprofessorer har tilladt sig at stille spørgsmålstegn ved den danske kunstverdens argumentation på automatpilot. Vi tillader os at stille spørgsmål til professorerne.
CulturCronik: Skal kunstnerne have penge når kunst omsættes? Af Michael Møller & Niels Christian Nielsen
Følgeretten sikrer kunstneren og hans arvinger en vis procent af salgssummen, hver gang et af hans værker bliver omsat på auktion. Loven blev vedtaget efter ønske fra kunstnerne, men følgeretten er blot et enkelt eksempel på, at kunstnere måske med fordel kunne inddrage økonomisk teori, når de kæmper for deres sag.
At være udlandsdansker
Et er sikkert: at rejse er at leve. At leve - ikke blot at eksistere. For mig er det åbenlyst at sætte lighedstegn ved de to begreber; sværere er det at forklare, hvordan de to begreber er hinanden så lig, skriver Ulla Hjulmand i dette rejsebrev.
Velkommen til version 2.0
Søndag Aften præsenterer sig fremover fra en pænere side. Det ny
design er - forhåbentligt - mere overskueligt, mere læsevenligt og
lettere at navigere i.
Sommerscene succes
Med 17.000 betalende publikummer har Sommerscene 99 fået en succes, som de kommunale forvaltninger ikke kunne have drømt om.
Den digitale filmkæde Film via internet, bredbåndsdistribution til biografer, lærreder erstattes af skærme, levende drejebøger og DVD som erstatter video er nogle af tendenserne i dagens filmproduktion. Alt sammen udtryk for, at filmens fødekæde vil ændres fundamentalt.
D e u s e x m a c h i n a Wachowski-brødrenens Sci-fi action-thriller, The Matrix, går sin sejrsgang over det meste af verden. I filmen skildres en verden, hvor intelligente maskiner har overtaget magten og udnytter mennesker som kraftværker, der skaber den nødvendig energi for at maskinerne kan overleve.
6° - sixdegrees Er vi alle forbundet med hinanden gennem få andre mellemled? Et amerikansk netværk afprøver en 100 år gammel teori.
håtetepekolonskråstregskråstreg: www.jeg-hader-dig.nu
Hvordan har du det egentlig med din nabo - skal han kunne hænges ud på nettet? Ikke nok med at der er stridigheder om, hvilket indhold der må være på nettet. Nu skal domstolene også tage stilling til ondsindede domænenavne.
CulturCronik: Medier og dannelse Af Kirsten Drotner Vi lever i et tolkningssamfund, og kravene stiger til at kunne forstå og behandle alle slags tegn, der ofte kommer til os via medierne (ord, billeder og lyde) og handle i forhold til et samfund, hvis demokratiske dialog i stigende grad er afhængig af medierne. Hvordan forbereder vi børn og unge til den opgave?
Den gode bog(handel)
Boghandlerforeningens udspil om at fjerne eget monopol sætter skub i debatten om
boghandlens fremtid. Fjernelse af boghandlermonopolet vil dog ikke påvirke bogmarkedet.
Lille leksikon om dansk bogmarked Begreberne
svirrer ofte i luften, når der tales om bøger og litteraturpolitik. Vi har forsøgt at
udpensle de vigtige begreber.
Australsk netcensur Det australske parlament har vedtaget en lov til at censurere Internet. Det er
den hidtidigt skrappeste censurlov udenfor lande med totalitært styre.
håtetepekolonskråstregskråstreg: gratis,gratis,gratis,gratis Gratis pc'er er seneste skud på det tilbudsbugnende
computermarked. Betalingen er flere reklamer og afgivelse af personlige oplysninger.
Boghandel på internet: Duften af database
Hvis den almindelige levende boghandel synes at duften af papir og støv holder
kunder fast, så må internetboghandlerne tro, at duften af database trækker kunderne
til.
Boghandel på internet Oversigt over vore anmeldelser - og over andre boghandlere på nettet.
Vi vil fred her til lands
Rapport om de danske symfoniorkestre viser hverken ambitioner eller nytænkning på
det klassiske område. Kompromisserne er allerede indgået og der er ikke et ord i
rapporten som kan vække politisk debat.
Farvel til Teaterfællesskab
Ny teaterlov indebærer i realiteten at Det storkøbenhavnske
Teaterfællesskab nedlægges. Men de bagvedliggende problemer består - så vi tør spå
at loven laves om igen i løbet af få år.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Hvis Microsoft boede i Saeby
Mange computerengagerede fryder sig over den store amerikanske retssag mod
softwaregiganten Microsoft. Men hvis Microsoft boede i for eksempel danske Sæby, ville vi
nøjes med at sige: fy, fy, skamme, skamme...
Det nye gratisprincip Med Internet dukkede nye medieformer op. De elektroniske tidsskrifter, e-zines,
har sin del af historien.
Biblioteker køber elektronisk En tredjedel af bibliotekernes anskaffelser af tidsskrifter er elektroniske. Det
viser en stikprøve Søndag Aften har foretaget blandt seks store danske biblioteker.
Lille guide til e-zines Elektroniske tidsskrifter breder sig. Her er et lille udpluk af e-zines med
kulturelt islæt.
De uadskillelige Forliget om et nyt
skuespilhus til Det Kongelige Teater bygger på den faste klippegrund, at kunstarterne
ikke kan skilles - og så skiller man dem ad.
håtetepekolonskråstregskråstreg: En engel på skærmen På nettet spreder sig mange nye virtuelle personer: du kan spørge din netdoktor, din netbibliotekar eller din netpsykiater. Nu kommer også cyberenglene.
Teaterlov forsinkes Forslag om nyt udviklingsråd i Hovedstadsområdet forsinker ny teaterlov om Det storkøbenhavnske Teaterfællesskab.
Enighed om teaterlov Trods mange meningsforskelle er der bred tilfredshed om ny teaterlov for Det storkøbenhavnske Teaterfællesskab.
Vi bruger også...konsulenter PLS-rapporten om den storkøbenhavnske teaterstøtteordning bliver flittigt brugt som begrundelse for ny teaterlov. Søndag Aften har sammenholdt PLS-rapporten fra januar 1997 med det aktuelle lovforslag og folketingspolitikeres udsagn.
Kulturregion Farum Farum kommune er den kommune, der bruger flest penge til kulturen. Vi har set nærmere på, hvad de dog bruger alle disse penge til.
Ny norsk opera Norge får endelig en ny opera. Det norske Stortinget vil træffe beslutning inden sommerferien. Pris: 1,6 mia norske kroner.
Unge køber mindre musik I 1989 var den gennemsnitlige amerikanske pladekøber 24 år, i 1998 var han 30 år. Og han skiftede endda køn undervejs.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Krig via computeren Søndag Aftens lille netguide til informationer og misinformationer om NATO-bombningerne af Serbien.
Landingsbane søges Haves: Et middelmådigt forsøg alle var enige om. Ønskes: En landingsbane der viser at forsøget pegede rigtigt.
Uddrag af evalueringen Konsulentrapporter kan læses på mange måder. Søndag Aften bringer her vores version med saks og klister.
Armslængde for konsulenter Der er kommet flere pengene til kulturen, skriver Nelleman-konsulenterne i rapporten om de regionale kulturforsøg. Søndag Aften har foretaget en sammenlignende tekstanalyse mellem den offentliggjorte rapport om de regionale kulturforsøg - og det ikke-offentliggjorte udkast. Heri hed det: forsøgene har således ikke medført en egentlig opprioritering...
MP3:
MP3 - musikkens nye format Internet bliver ved med at udfordre den etablerede pladeindustri. Senest har kompimeringsformatet MP3 givet branchen flere grå hår.
Musikken og maskinstormerne Den samtidige fremkomst af komprimeringsformatet MP3, den fysiske kopiering på billige CD-brændere og hurtig distribution gennem Internet kan mildest talt kaldes en udfordring.
Pladesalget vokser Trods dommedagsbasuner vokser det amerikanske pladesalg. 1998-statistikken er netop offentliggjort.
Europæisk kunstnersamarbejde Kunstnerorganisationer i 24 europæiske lande danner europæisk forum for kunstnere og intellektuelle for at påvirke EU.
Biblioteker på Internet - Det totale overblik over alle vore anmeldelser og artikler om bibliotekerne
håtetepekolonskråstregskråstreg: Digital konfliktløsning Fremtidens
krigsøvelser gennemføres på nettet. Stor svensk øvelse i november 1999 skal prøve
teknologien.
CulturCommentar:Må pædofile have telefon? Dansk udbyders stop for legal pædofil hjemmeside flytter grænserne for ytringsfriheden.
Kommunernes kulturbudgetter:
Mindre
til kulturen Den første opgørelse over samtlige kommuners kulturbudgetter viser et fald fra 1998 til 1999. Folkeoplysningen blev den største taber, mens museer og musik fik forøgede budgetter.
Toplisten Farum er nu den danske kommune som bruger flest penge til kultur. Og Hasle er i bund.
Kulturens Danmarkskort
Der er fortsat store forskelle mellem kommunernes prioriteringer af kulturen. Fra 1998 til
1999 er der dog sket en vis udjævning, først og fremmest fordi en række af de amter der
har størst kulturbudgetter har sparet.
Store kommuner bruger mest
Kommunens størrelse er fortsat den vigtigste indikator for kulturbudgetternes størrelse.
Partiernes prioriteringer
Forskellene mellem de politiske partiers kulturprioriteringer udviskes. Selv om man stadig
kan se forskelle ud fra partifarve sker der en glidende udjævning.
Biblioteksbudgetterne 1999
Folkebibliotekernes samlede budgetter er uændret fra 1998 til
1999. Men der er væsentlige ændringer i en række kommuner.
Kulturhus Europa
Det tyske Goethe-institut foreslår, at EU's kulturinstitutter flytter sammen. Forslaget
bakkes op af det danske kulturinstitut.
Censur:Døre
lukkes for pædofiles legale web
Dansk udbyder lukker pædofil web. Begrundelse: web'en er ulovlig. Men politiet har ikke
kunnet finde ulovligheder på hjemmesiden.
Kunst som tilbehør Kreative partnerskaber skal parre kunst og erhvervsliv. Den farlige kunst bliver sorteper.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Filter mod filter Mens bekymrede forældre og bibliotekarer sætter sin lid til automatiske netfiltre, lægger kreative programmører antifilter software på nettet.
Intro:Kulturpolitik á
la McDanmark Søndag Aften har denne gang valgt at sætte fokus på
det kommende års vigtige debat om strukturen i fremtidens danske kulturpolitik. Efter
flere års tilløb, skal der snart træffes beslutninger om staten skal give flere
kulturopgaver til kommunerne.
Som brødre vi dele - kommunerne får det hele En af de vigtigste kulturpolitiske debatter i 1999 kommer til at handle om
opgavekommissionen. Her får du forklaringen på hvorfor. Kort sagt handler det om
kulturens placering i dansk politik.
Man kalder det regioner Siden
1996/97 har ni områder i Danmark været omfattet af de regionale kulturforsøg.
Dansk net-kunst Det myldrer
med kunst på Internet. Mange museer, gallerier og kunstnere viser værker. Men indtil nu
er mængden af værker fremstillet med henblik på nettet stærkt begrænset. Her har vi
dog valgt at sætte fokus på ikke-institionel dansk kunst på internet.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Hvad skal hjemmesiden hedde? Internet har givet os masser af
nye iværksættere og virksomheder. Og de har alle sammen den nye udfordring: at finde på
et godt navn til barnet. Søndag Aften har derfor gennemført grundforskning i nettets nye
navnetradition
UBIS: Et spil om luftpenge Alle er tilsyneladende enige om målsætningen for bibliotekerne i informationssamfundet. UBIS-betænkningen står nærmest uimodsagt i den offentlige debat. Tilbage står først og fremmest debatten om pengene.
Tænk på et tal ..og
du har bibliotekernes indtægter i 2005.
Altid om onsdagen Museernes
gratisdag om onsdagen er blevet en succes. Gæsterne strømmer til, viser den første
analyse af gratisdage på danske museer.
Spillesteder på finansloven Den
rytmiske musik skal accepteres som en kunstnerisk genre på lige fod med andre. Derfor
fremsætter Statens Musikråd et omfattende lovforslag om at sikre støtte til den danske
rytmiske musik via finansloven.
Redaktionens kyskhedsbælte:Dogme 99 Redaktionen bag Søndag Aften har siden starten - tilbage i 1996 - arbejdet ud fra egne redaktionelle principper. Disse principper har vi nu nedfældet i html-kode
håtetepekolonskråstregskråstreg: Spøgelsesbyer
på nettet Som ved sidste århundredes guldfeber strømmer de
håbefulde til den nye verden. De vil spinde guld på nettet. Og mange af dem efterlader
sig virtuelle spøgelsesbyer.
CulturCronik:Bomber i nettetAf Tom Ahlberg Nettet strammes om de frie ord og ytringer. Men hvad truer ytringsfriheden mest - censur eller bombeopskrifter?
CulturCommentar: Rammer - rammer
ikke Internetsites fyldes op med frames - eller rammer på dansk
Nu kommer den elektroniske bog Efter
års tankespind bliver den elektroniske bog nu til virkelighed. Markedsføringen af 1.
generationsbøgerne starter i 1999
Aarhus får sit kunstmuseum I løbet af de kommende uger afgøres om Aarhus får sit ønskede nye kunstmuseum. Tegnene - i sol og måne - tyder på at den kommende finanslov vil indholde penge til kunstmuseet
Biblioteksorganisationer på nettet Søndag Aften fortsætter gennemgangen af det danske bibliotekssystem på Internet ved at se på hjemmesiderne for biblioteksorganisationerne.
håtetepekolonskråstregskråstreg: Det kreative
2000-problem Næsten alle computeraviser tæller dag for dag ned til
år 2000. Katastrofen lurer lige om hjørnet. På denne redaktions bagside, vil vi gerne
tage fat på det kreative år 2000-problem
Bibliotekerne på nettet Søndag
Aften har anmeldt samtlige danske folkebibliotekers hjemmesider på Internet. Og
vi tillader os at udnævne Danmarks bedste folkebibliotek på Internet.
Teaterforhandlinger genoptages Forhandlingerne
om ny teaterstøtteordning for Det storkøbenhavnske Teaterfællesskab starter 25.
september
Musikkens årti Finansloven for
1999 fastholder 90'erne som musikkens årti - og teatret som taberen.
Finanslov 1999 Her er
tallene bag kulturens finanslov 1999 - og ti år bagud.
Det tyske kulturvalg Kulturpolitik
er kommet på dagsordenen op til valget til den tyske forbundsdag den 27. september. EU er
årsagen.
Kulturby ser i bakspejlet EU's
kulturby i 1999, Weimar i Tyskland, kritiseres for bagudskuende kultursyn.
Anne Frank går igen Offentliggørelsen
af nye sider af Anne Franks dagbog sætter en sand lavine igang: ny
udgave af dagbogen, biografi om forfatterinden, dokumentarfilm og økonomiske
stridigheder.
www.tyrkfejl.dk Taster
du nogensinde forkert, når du søger på Internet? Du risikerer at havne de mest mystiske
steder. Trykfejlspirater breder sig på nettet.
CulturCronik:Den nationale erindring om den måde besættelsestiden er blevet opfattet, tematiseret og anvendt på i efterkrigstidens danske samfund. Bog udkommer august 1998. Af Claus Bryld & Anette Warring
Intro: kunsten i nettet Denne gang har vi forsøgt at pejle os - og vore læsere - ind på koblingspunkter mellem kunsten og Internet.
Jysk kunstakademi i fare Barsk kritik af Det jyske kunstakademi kan føre til nedlæggelse af uddannelsen. Evaluering peger på alvorlige strukturelle problemer.
De bedste kunstsites Når man leder efter kunst på internettet, er den egentlige net-kunst ikke det første man falder over. Det skyldes at der stadig ikke er ret meget af den, og at den stadig primært udfolder sig i en form for undergrund af autonome kunstnergrupper. De store institutioner er først så småt begyndt at få øjnene op for denne nye måde at lave kunst på. Her er et par steder at starte.
Netkunstens superliga Udstillingen Beyond Interface er den bedste indgang til at se og forstå den nye kunst på nettet.
Danske museer...gaab Danske kunstmuseer har valgt ikke at formidle kunst på deres Internetsider.
Fransk museum viser vejen Musee de l'Homme fra Paris viser, hvordan et budskab kan kombineres med interaktive fascinationselementer.
Guide til museer på Internet Al verdens museer gør i disse år de første erfaringer med Internet. Resultaterne er i for høj grad præget af traditionel museumstænkning, lav prioritering og for stor respekt for ophavsproblemer.
INTRO: Midt i en censurtid Søndag Aften har denne gang valgt at sætte fokus på censuren. Over hele verden raser censurkampen. Myndigheder og store kommercielle virksomheder sætter dag for dag nye grænser for ytringsfriheden.
Nye former for censur i kunsten Ordet "censur" fremkalder en lang række billeder hos os: Den ensomme kinesiske dissident, der sendes i arbejdslejr for sine holdninger, nazi-tidens bogafbrændninger af ‘entartete’ litteratur, og artikler og bøger, hvor hele sætninger og halve sider er overtegnet af censorernes sorte blokke.
De forbudte bøger Ordet er kontroversielt. I Censurens eget land, USA, er ytringsfriheden under angreb hver dag - fra højre og fra venstre.
Censuren lever og har det godt - i USA I USA er de hvide forældre bange. Bange for at sort rapmusik og hård rock skal skade deres børns gode, sunde "moral". Forældrene forsøger at sætte en stopper for den skadelige musik. Før i tiden fik de hjælp fra Georg Bush og Oliver North. Bill Clintons indtog i det Hvide Hus betød ikke en mere liberal politik. Vicepræsidentens kone Tipper Gore, har fortsat korstoget, der har mange års tradition i Guds eget land.
Forbudt i radio I Europa har især BBC været aktive med bandlysning af sange.
Debat om musikcensur Den første internationale konference om musikcensur afholdes i København november 1998.
Strid om kunstskatte Mange lande og interesser strides om værdifulde kunstskatte stjålet under 2. verdenskrig.
Digitale forfattere bliver snydt Selv om de digitale medier er på fremmarch i bibliotekerne, skal forfatterne ikke få del af biblioteksafgiften. Det er holdningen i arbejdsgruppen om ny biblioteksafgift.
Print-on-demand på vej Statens Litteraturråd har sidst i marts anbefalet Kulturministeriet at sætte forsøg med print-on-demand igang.
Litteraturcentret tøver stadig Det danske brohovede til eksport af litteratur, Dansk Litteraturinformationscenter, har hidtil ikke imponeret på Internet. Men centret satser på stærke forbedringer i den nærmeste fremtid.
To trin øverste På et enkelt års arbejde har tidsskriftet Øverste Kirurgiske med web-stedet www.poesi.dk placeret sig som det centrale lyriske laboratorium på nettet.
Fiktion med lyd Eksperimenter med lyd og tekster vinder frem på Internet.
E-mail føljetonen Som mange væsentlige forfattere i sidste århundrede forsøger den amerikanske forfatter, Barry Beckham, at sælge sin næste bog som e-mail føljeton.
Det digitale forlag Bøger til at downloade direkte fra forlaget er specialet fra Enchanted E-Books
Når litteraturen går på museum Et nyt netværk blandt skandinaviens litterære museer skal forsøge at forbedre forholdene for en ofte upåagtet del af formidlingen.
CulturCtatistik:
Bibliotekerne køber bøger - igen Efter et tiår med faldende bogkøb, er danske biblioteker igen begyndt at købe bøger. I 1996 købte danske biblioteker for første gang mere end 4 millioner bind, svarende til 0,8 bind pr.indbygger.
Bogsalget stiger og stiger Dommedagsprofeterne kan skrive nye jobansøgninger. Alle hidtidige profetier om bogens kommende nedtur har taget fejl. Der sælges flere bøger - og det vil fortsætte.
Forfatternes penge Den gennemsnitlige forfatter tjener 253.000 om året. To ud af tre forfattere tjener kun 11.000 kr. om året på deres kunst. - Så forskelligt kan Kulturministeriets statistik læses.
Kvindernes kulturrevolution Kvindernes større deltagelse i kulturlivet fremstår som den vigtigste forklaring på det øgede kulturforbrug i Danmark. Beregninger fra Socialforskningsinstituttet på vegne af Søndag Aften viser, at 27 procent af det øgede kulturforbrug forklares med kvinders frigørelse, kvinderevolutionen har haft større betydning end uddannelseseksplosionen.
EU biblioteker for demokrati EU rapport om folkebibliotekerne i informationssamfundet fremhæver først og fremmest bibliotekernes demokratiske rolle.
Folketingsvalg udskyder love Tre af Kulturministerens vigtige love risikerer store ændringer efter folketingsvalget. Det drejer sig om den nye Teaterlov, loven om kulturudviklingsfonden samt ophavsretsloven.
Salg i Palme 12 år efter drabet på Sveriges daværende statsminister, Olof Palme, kan man med fuld ret konstatere, at sammenligningerne med drabet med John F. Kennedy holder. Selve drabet er fortsat en gåde for det svenske politi - med alskens forskellige konspirationsteorier. Medieinteressen har hele tiden været stor og nu kommer filmen. Eller rettere: nu kommer den første film. For der skal nok komme flere.
Genopstil Titanics liggestole...på Internet I kølvandet på Titanics globale succes som den mest sælgende film nogensinde, kommer selvfølgelig masser af andre produkter: bøger, plakater, merchandising og selvfølgelig masser af sider på Internet. Her får du Søndag Aftens guide til Titanic: over, under, forfra og bagfra på Internet.
CulturCommentar:En forudsigelig afsked Medievirakken om Statens Teaterskole handlede i lang tid om en forudsigelig afskedigelse. For udeforstående er gåden stadig: hvordan kunne Kulturministeriet lade konflikten blive til krig uden at agere.
Ytringsfrihed på biblioteker skal sikres Et kontor til at overvåge ytringsfriheden på alverdens biblioteker åbner i København i løbet af foråret. Kontoret skal arbejde under den internationale bibliotekssammenslutning, IFLA.
Trykteknik øger ytringsmuligheder Tryk så lidt som du vil og hvornår du vil - det er slagordene for den nye trykteknik, print-on-demand, som vinder stærkt frem i disse år.
Kulturpolitisk forskernetværk Nordiske kulturforskere har sat sig for at samarbejde bedre - og bruge Internet til det.
Hollywood bliver lææængere Har du også prøvet at sidde i biografens mørke og erindret den gamle tyggegummireklame "Dandy kvikker bestandig". Hollywoodfilmene bliver desværre længere og længere.Og Titanic, der varer 3 timer og 14 minutter er slet ikke nogen enlig svale. Gab.
Britiske operaer i klemme Den engelske kulturminister tror sig have fundet en genial løsning, hugget en gordisk knude over og vist handle- og beslutningskraft - ved at foreslå at begge de to store britiske operainstitutioner - Royal Opera House og English National Opera - skal flytte ind i Covent Garden, når det står færdigt og nyrenoveret år 2000.
CulturCommentar:Kvalitet i dansk museumspolitik Lad os tage kulturministeren på ordet: kvaliteten skal være alfa og omega i den fremtidige danske museumspolitik.
CulturCronik:DR2 - en public
service fiaskoAf Preben Wilhjelm Præmisserne var rigtige, men løsningen forkert. På udbudssiden lykkedes DR i tokanalsystemets første år at indfri en væsentlig del af de erklærede hensigter, men på aftagersiden mislykkedes DR i nærmest katastrofal grad. Efter tokanalsystemet bruger de forskellige målgrupper og befolkningen som helhed DRs programmer på de særligt public servicerelevante områder langt mindre end tidligere.
Kunstmuseet i 1990'erne - introduktion I de sidste 10-15 år har man set, hvordan danske kunstmuseer ønsker at være med til at sætte den kulturelle og kunstneriske dagsorden i samfundet. Dette ses mest tydeligt i museernes opprioritering af kunstformidlingen og dialogen med publikum, men også i museernes interesse i at udstille samtidskunst.
Kunstmuseets uddannelsesmæssige rolle Her sættes fokus på koblingen mellem kunstmuseet og uddannelse. Det sker udfra en holdning om, at kunstmuseerne bør opprioritere de aktiviteter, som er af mere oplysende og uddannelsesmæssig karakter. Hvordan skaber museet bedst en vellykket kunstundervisning?
Publikumstudier Mange kunstmuseer har indenfor de sidste år flyttet fokus over på deres modtagere. Formålet er at forbedre og effektivisere formidlingen ved at tilpasse den til de besøgendes individuelle behov og forventninger.
Hastværk med teaterlov Kulturministeriets nye forslag til fremtidig teaterordning for Storkøbenhavn indholder omfattende ændringer for teatrene. Teatrene får en længe ønsket katastrofefond - men skal til gengæld underlægge sig nye kvalitetskrav.
Sjællænderne sejler fortsat Det er stadig helt uklart, hvordan en fremtidig ordning for Sjællands Symfoniorkester skal se ud. Tivoli har opsagt den hidtidige aftale til udløbet af sæson 1998. Ingen ved endnu, hvordan koncertsommeren 1999 skal lyde.
Ude med Rock Amar? Rock Amar har mistet den vigtigste offentlige støtte. Organisationen får derfor alvorlige overlevelsesproblemer.
Aarhus kommende kunstmuseum Det Aarhusianske arkitektfirma Schmidt, Hammer & Lassen vandt konkurrencen om et nyt kunstmuseum i Aarhus. Konkurrencen blev vundet i tæt opløb med et markant forslag fra Per Kirkeby og Jens Bertelsen.
Processen mod Mammutteatret En eller anden må have aflagt falsk vidnesbyrd mod Mammutteatret. For en dag blev teatret pludseligt lukket uden at have gjort noget ondt. Postbudet plejede at komme præcis klokken otte, men den dag udeblev hun. Det var aldrig sket før...
Dem de andre ikke vil lege med Med Aqua's globale succes er der ved at blive vendt op og ned på myten om at dansk musik ikke kan sælge internationalt. Københavnergruppen Blink er det nyeste eksempel på det. Opskriften på udenlandsk succes er en blanding af held, grundigt koncept arbejde og at man vender blikket væk fra USA og England og satser andre steder.
Ny ledelse af københavnske teatre Når styrelsen for Det storkøbenhavnske Teaterfællesskab holder sit møde mandag morgen (8/12), bliver det sidste gang denne kreds mødes. Styrelsen for det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab blivet næsten helt skiftet ud.
Do you habla spanglish En ny blandingsdialekt mellem spansk og engelsk breder sig med lynets hast på nettet. Sprogpuritanere forsøger at forhindre de sproglige sammensmeltninger.
Kommuner prioriterer kunst Kommunerne har i de sidste fem år opprioriteret kunst og nedprioriteret det såkaldt brede kulturbegreb. Det viser en analyse Søndag Aften har gennemført af samtlige kommuner og amtskommuners kulturudgifter i den sidste kommunevalgperiode.
Alle elsker Carmen - operaernes hitliste Det norske netmagasin Kulturspeilet, har opgjort en samlet database over samtlige professionelle operaforestillinger i sæsonen 96-97.
Oprustningskapløb mellem boghandlere Krigen mellem de to store online-boghandlere, amazon.com og Barnes & Noble, udspiller sig for tiden som et hektisk oprustningskapløb. Uge for uge tikker meddelelser ind om nye alliancer, aktievurderinger og krigserklæringer mellem de to konkurrenter.
Biblioteker krydser Øresund Med et budget på over 3 millioner kroner har bibliotekerne i København, Helsingør, Malmö og Helsingborg startet et samarbejde over grænserne. Med Infonet Øresund vil de fire biblioteker integrere tjenester og give brugerne fælles grænseflade.
Sig Spice til din computer Den fremtidige markedsføring af musik flytter til Internet. Vi er på vej mod den globale jukebox.
Team Danmark skal sadle om I oktober fremlægger PLS Consult en analyse af Team Danmark for kulturministeriet. PLS-rapporten forventes at pege på radikale ændringer for Team Danmark.
Louisiana afhængig af velvilje På ti år har Danmarks førende kunstmuseum fordoblet omsætningen selv om besøgstallet kun er steget med omkring 20 procent.
Guide til museer på Internet Al verdens museer gør i disse år de første erfaringer med Internet. Resultaterneer i for høj grad præget af traditionel museumstænkning, lav prioritering og affor stor respekt for ophavsproblemer.
Musikdanmark rationaliseres Musikdanmark rationaliseres
En række danske musik- og biblioteksinstitutioner indsamler dokumentation.
Kulturministeriet vil samle opgaverne.
Den globale landsby er amerikansk Fanfarerne for Internet taler om den globale landsby, hele verden samlet i et elektronisk netværk med demokratisk adgang for alle. En samlet analyse af danske dagblades henvisninger til Internetsider viser det modsatte: USA's mediemonopol bliver endnu stærkere.
Hovedstadsamter venter på kulturministeren Projektet "Hovedstadens Kulturråd" er sat i stå. De fem amter kan ikke enes. Næste udspil skal komme fra kulturministeren. Imens venter teatre og symfoniorkester med spænding på et resultat.
Vega i høj bølgegang Hovedstadens rytmiske spillested, Vega, har på et år høstet succes blandt publikum, musikere og anmeldere. Men bag scenen er arbejdet for at sikre husets fortsættelse stadig i kritiske faser.
Netbogkrigen raser Opkomlingen amazon.com går hårde tider i møde i kampen om kunderne på Internet. (Se Søndag Aften Arkiv: Giganterne slås om bogmarkedet på nettet). Det er især Barnes & Noble-bogkæden som sætter turbo på deres Internet-arbejde.
Portalen - Et hus med mange mål Greve kommunes kulturhus, Portalen har placeret sig med stigende kunstnerisk omdømme. Men huset slås med mange modstridende målsætninger.
Göteborg Stadsteater lukker Efter langvarig krise og store økonomiske problemer, har bestyrelsen for Göteborg Stadsteater besluttet at lukke fra foråret 1998 og mindst halvandet år.
CulturCronik:Danmarkshistorie
uden nørderAf Tom Ahlberg Danmark er bagud med Internet-arkivering. I udlandet gennemfører offentlige myndigheder og private organisationer omfattende arkivering af indholdet på Internet. I Danmark er det offentlige endnu ikke begyndt at overveje spørgsmålet.
Den (næsten) ultimative guide til pladekøb på
nettet Betal moms og told med største glæde - der er gode penge og tid at spare ved køb af plader på Internet. Søndag Aften har gennemført test af en række store sælgere på internet. Dommen er entydig: det er billigt, det er hurtigt, udvalget er kollosalt, servicen er ok. Men det bliver svært at få danske plader på nettet.
Rige uden Rigsbibliotekar Statens BiblioteksTjeneste bliver til Statens BiblioteksStyrelse.
Rigsbibliotekaren bliver til Direktør for Statens Biblioteksstyrelse. Dermed har Danmark ikke længere en Rigsbibliotakar.
Ansøgere til Direktørposten skal klart markere en fornyelse i forhold til den hidtidige ledelse af Statens Bibliotekstjeneste.
Danmark bagud med net-arkivering I udlandet gennemfører offentlige myndigheder og private organisationer omfattende arkivering af indholdet på Internet. I Danmark er det offentlige endnu ikke begyndt overvejelserne.
Det Kgl Imperium vokser I løbet af ti år er det lykkedes for Det Kongelige Bibliotek at opnå en imponerende resultatliste. Men ikke alle initiativer lykkes for den traditionsrige institution.
Giganterne slås om bogmarkedet på nettet Mens danske forlag og boghandlere nøjes med små forsøg på Internet, har de store engelsksprogede kæder lagt an til offensiv brug af den nye teknologi.
Forsøg med kulturregioner splitter Kulturministeriets store forsøg med kulturregioner er kommet for at blive, men den faglige kompetence svækkes.
MIC på vej mod omstrukturering Dansk Musik Informations Center (MIC) har indenfor det sidste år skiftet direktør og står måske foran en omstrukturering i det kommende år.
Europas forenede museum på vej Et græsk forslag om et samlet Europæisk museum bakkes op centralt i EU, mens EU heller ikke i Amsterdam-traktaten har fundet en model for det europæiske kultursamarbejde.
International bibliotekssammenslutning mere
offensiv Den internationale bibliotekssammenslutning, IFLA, skal være mere offensiv i kampen for ytringsfrihed. En "Copenhagen Declaration" kan føre til international neutral vagtpost til at sikre ytringsfriheden globalt
Statens Museum for...Børn Børnene og de nye medier er i fokus, når Statens Museum for Kunst genåbner sidst i 1998.
Svenske boghandlere angriber bogklubber Med en klage til konkurrencerådet, har den svenske boghandlerforening taget et kraftigt skridt mod de svenske bogklubber.
Vestsjælland satser på kultur på Internet Med en bevilling på 2,3 mio kr. har Vestsjællands Amt taget det første store skridt for at få det lokale kulturliv på Internet.
EU-penge til 4 danske kulturinitiativer Teatergruppen Desdemona, Esbjerg Kulturinitiativ, Boxiganga Performance Teater og Fanø Kunstmuseum er de danske modtagere af støtte fra EU's Kalejdoskop-program i 1997
Lang vej før Helsingør får teater Med initiativet til et nyt teater, har Helsingør kommune markeret et ønske om at komme på det kulturelle Danmarkskort. Det næste års slidsomme arbejde med at samle penge sammen, vedtage lokalplaner og styre projektet vil vise om der er evne og vilje til at gennemføre planerne om et teater i sundbyen.
Kulturby lukker og slukker Fonden Kulturby 96 er gået i likvidation. Advokatfirma har overtaget afviklingen.
Hovedstadsamter strikkes sammen Kulturområdet bliver det næste forsøg på at skabe et overordnet samarbejde mellem amterne i hovedstadsområdet.
Picasso stjæles mest Værker af Pablo Picasso er de mest stjålne ifølge en liste udarbejdet af Art Lost Register
Weimar - kulturby i 1999 Weimar den gamle kulturbastion i det tidligere DDR er for alvor ved at ryste årtiers glemsel af sig. I 1999 på dørtærsklen til det nye årtusinde vender byen stærkt tilbage som den første fra de tidligere socialistiske lande, som får lov til at smykke sig med titlen europæisk kulturby.
Afgørende valg for københavnske teatre Beslutningstagerne bag Det storkøbenhavnske teaterfællesskab skal træffe afgørende valg for 8 teatres videre udvikling. Trods konsulentrapport, har de involverede endnu ikke fundet en fælles dagsorden.
Engelske milliarder til årtusindeskiftet Over 8 milliarder kroner er indtil nu bevilliget af den engelske Millenium fond til i alt 94 hovedprojekter. Pengene som kommer fra National Lottery bruges til store nybyggerier, omfattende festivaler og udstillinger som alle skal sætte fokus på årtusindeskiftet.
Cyber-rettigheder WIPO konference har ikke løst problemerne med rettighedern i cyberspace. Fremtiden kan både byde på mere kontrol eller en redefinering af kunstnerens rolle
Kunstakademier til eksamen De tre danske kunstakademier står overfor afgørende spørgsmål om deres fremtid.
Musik på nettet Om få år kan musik overføres via Internet direkte til den enkelte forbruger. Teknologier er ved at være plads. Det kan betyde store fordele for musikere og forbrugere, mens pladeselskaber og forhandlerne kan få problemer.
Satellitradio for de få Den nye satellitbårne Radio 2 står foran en række væsentlige strategiske valg, hvis stationen for alvor skal sætte sig på et gigantisk annoncemarked.