Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Marts 2003


Irak - andre kilder


håtetepekolonskråstregskråstreg:

Uanset om det er pro eller contra krig i Irak, så er de fleste nyheder formidlet til os gennem vestlige øjne og nyhedsbureauer. Vi har taget et kig på mellemøstlige ressourcer

Hver dag har sine nyheder om Irak - som regel formidlet gennem de vestlige nyhedsbureauer og ofte i samarbejde med den amerikanske regering. Irak-konflikten har sin egen propagandakrig. Objektivitet findes ikke. Der er ikke egentlige irakiske nyhedsmedier tilgængelige på nettet. Derimod er der en række gode og omfattende nyhedskilder i de omkringliggende lande. Her er et lille udvalg.

Iraqipapers er et nyhedssite med fokus på især Iraq, men også en del om det øvrige Mellemøsten. Stedet virker umiddelbart omfattende, men er primært sammmensat ved automatisk brug af en række fortrinsvis amerikanske nyhedskilder.

Arabia.com er et nyheds- og livsstilssite med base i De Forenede Arabiske Emirater. Sitet minder om alskens amerikanske og danske portaler, nyhederne er samlet fra Press International News Agency.

Al Bawaba er en konkurrerende portal men mere nyhedsorienteret. Kilderne er vestligt orienterede.

ArabicNews.com udmærker sig ved et design som virker selvstændigt, det redaktionelle udvalg adskiller sig klart fra de vesteuropæiske bureauers nyheder. Til gengæld er der intet om redaktionelle principper, holdninger eller baggrund.

Arab World News - en omfattende arabisk nyhedsressource. Ligner mange vestlige portaler og er en del af netværket worldnews.com. Dette netværk er i realiteten en stor nyhedsdatabase, som så fodrer utallige geografiske- og emnesites. Andre dele af samme netværk, men stort set samme indhold, findes under navnene Middle East Daily, Baghdad Radio, Baghdad.com og Iraq Daily.

Kilder fra nabolande

Så er der en anden selvstændig kvalitet over Dawn, Pakistans største engelsksprogede dagblad. Islamic Republic News Agency er et nyhedssite som skal forsvare Irans nationale interesser, stedet er på farsi, arabisk og engelsk. Der er en omfattende samling links til en mangfoldighed af nyhedsbureauer.

KurdishMedia.com er et nyheds- og informationssite med hensigt om at informere om den kurdiske sag. KurdishMedia.com erklærer sig uafhængig af politiske og ikke-politiske organisationer. Opererer fra England. Sitet er tresproget: kurdisk, arabisk og engelsk. Den engelske del er omfattende, artikler, kunst, bøger - alt sammen set fra det kurdiske perspektiv. Der er mangfoldige diskussioner om alt fra den aktuelle Irak-krise til kunst, litteratur, filosofi og religion. Der er næsten 1.000 kommenterede og vurderede links videre i det kurdiske-orienterede univers, eksempelvis 27 politiske partier, 200 indenfor kunst- og kultur og godt 50 nyhedskilder.

Det omfattende KurdishMedia.com er et levende bevis på, at nettet giver dissident- og oppositionsmiljøer nye muligheder for at kommunikere og samle sig i netværk.

Palestine Chronicle er et online palæstinensisk magasin, formålet er at fortælle de historier vi ikke finder i de vestlige medier. Haaretz - stort israelsk dagblad med omfattende netsite. Udmærker sig ved et meget stort net af egne korrespondenter.

Den kendte/berygtede (vælg selv) arabiske TV-station Aljazeera står blandt de stærkeste uafhængige medier i Mellemøsten. Aljazeeras site er desværre kun på arabisk. De ihærdige kan dog gøre brug af den gratis Tarjim Tool, som er en oversættermaskine fra arabisk til engelsk.

OneWorld er et nætværk blandt 1500 internationale organisationer med fokus på menneskerettigheder. 56 af organisationerne rapporterer fra Irak. Nyhederne er på mange sprog og assorterede.

Vestlige journalister med modstanden mod krig som formål har etableret IraqJournal.com. Der er mere stof fra Irak end i de fleste andre medier. ElectronicIraq er ligeledes nyhedsbaseret, men langt mere vestligt orienteret, sitets baggrund er i amerikanske antikrigsmiljøer.

The Iraq Research and Documentation Project er et forskningscenter placeret på Harvarduniversitetet i USA. Centret har til opgave at samle dokumentation om det irakiske styre. Herunder blandt andet The Kuwait Dataset, som er en omfattende dokumentsamling om den irakiske invasion af Kuwait i 1991.

Iraq Foundation er et site som arbejder for demokrati og menneskerettigheder i Irak med fokus på potentialet i en stabilisering af Irak. Iraq Foundation har base i USA. Andre eksilorganisationer er The Iraqi National Coalition, Iraqi Jurist's Association og Iraq Institute for Democracy - alle sammen med fokus på menneskerettigheder.

De irakiske synspunkter

Hvad så med Irak selv? Sørger styret i Bagdad ikke for at få sine synspunkter ud?

Måske. Talrige internationale officielle sites henviser til Iraqi News Agency, som er det officielle Iraks nyhedsbureau. Iraqi News Agency har en række officielle irakiske udtalelser om den kommende krig. Pressehenvisninger til tyske og franske kilder og en række informationer, som er sat særdeles troværdigt op. Der er præsidentens biografi og materiale om enkelte dele af den irakiske regering. Der er udvalgte taler af præsidenten og meget andet. Iraqi News Agency gør læseren klogere på de irakiske synspunkter. Muligvis er stedet "rigtigt". Det er dog overraskende, at man på forsiden har en fremhævet link til Iraq Satellite Channel, som med garanti er falskneri ("Saddam is a liar and murderer who holds you all hostage!". Bag stedet står en amerikansk privatperson, som mildest talt ikke ser konflikten fra irakisk side. Man skal altså huske at bevare den kritiske sans, når man checker websteder i en del af verden, man måske ikke kender så godt eller har tilstrækkelige kulturelle forudsætninger for at forstå.

Mere troværdig virker Permanent Mission of Iraq to the United Nations, New York. Sitet har dødstal forårsaget af sanktionerne mod Irak, logbogsoptegnelser fra FNs våbeninspektører og officielle irakiske erklæringer og en lidt pudsigt formuleret personlig velkomst af den irakiske FN-ambassadør. Sitet har en dagbog for FN's våbeninspektørers arbejde i Irak. Websitet virker troværdigt - men man kan også komme i tvivl. Man bringer Hammurabi's Code of Laws, som er en lovsamling fra 1700 f.kr. med øje for øje, tand for tand-straffe (en væsentlig del af de 280 forbrydelser giver dødsstraf). Næppe den bedste propaganda at sætte på en irakisk website i disse tider? Den permanente mission linker til Iraqi News Agency. Trods mange forsøg er det ikke lykkedes at få be- eller afkræftet disse sites officielle status.

Man kan også selv gå direkte til FN's våbeninspektører. Her er også dagbogen for aktiviteterne, med samme begivenheder, men beskrevet anderledes end fra Permanent Mission of Iraq.

Tidligere håtetepekolonskråstregskråstreg:
Erklær selv krig
Klar besked: Bleep bleep bleep bleep
Murphys lov om korrekturlæsning
Drop studierne - køb titlen
De åbne password
Dit eget leksikon
Garanteret original
Netstalgi
æøå - snyd skal der stå
DivX for øjnene
Vi leger med satellitter
Netdemokrati med begyndervanskeligheder
Hvor er .af?
Radio, radio
Den digitale båndoptager
Bedst på net - til hvad?
E-valg med fup og fiduser
Stol aldrig på en klassiker
.hola, .soc og .xxx
Et sprog genopstår
E-bogen er her
EU med eller uden filter
Leksikonline
Net-ifada
Tip et dødsfald
Jubii Jensen og Opasia Olsen
http://www.søndagaften.dk/arkiv/2000/0803.html
WAP en virus
Anti-demokratisk filter
Send en e-duft
Køber Søndagsavisen Gyldendal?
Selvmord á la web
E-dioterne
æ ø å - skal der stå
Ugens virus
Løgn og net
Mød døden på nettet
Søg og du skal finde...måske
http://www.søndagaften.dk/arkiv/1999/0804.html
Gratis, gratis, gratis, gratis
Hvis Microsoft boede i Saeby
En engel på skærmen
Krig via computeren
Digital konfliktløsning
Filter mod filter
Hvad skal hjemmesiden hedde?
Spøgelsesbyer på nettet
Det kreative 2000-problem

Søndag Aften 03/2003

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.