Lang vej før Helsingør får teater

Med initiativet til et nyt teater, har Helsingør kommune markeret et ønske om at komme på det kulturelle Danmarkskort. Det næste års slidsomme arbejde med at samle penge sammen, vedtage lokalplaner og styre projektet vil vise om der er evne og vilje til at gennemføre planerne om et teater i sundbyen.

Det var naturligvis spektakulært da Helsingør kommune præsenterede planerne for et teater tegnet af hollænderen Herman Hertzberger. Projektet som vandt i konkurrence med blandt andre Henning Larsen er blevet vel modtaget blandt politikere i Helsingør og i medierne. Men først nu begynder arbejdet.

I sig selv skal der skaffes store penge. Der vil være en vis konkurrence om investorer med planerne om et musikdramatisk teater i Helsinge. Politiske uenigheder i flere partier og det kommende kommunevalg skaber også usikkerhed.
I maj skal kommunen diskutere de første overvejelser om økonomisk model for teatret. Principielt overvejes alt fra en ren kommunal løsning, A/S-modeller, fondsstyring eller helt privatiseret. En fondsløsning med stærk kommunal indsats forekommer mest sandsynlig. Det er dog helt sikkert, at politikerne vil blive et mindretal i bestyrelsen - efter Arken vover ingen at foreslå andet!

De samlede byggeomkostninger er med et kvalificeret slag på tasken skønnet til 178 millioner kr. Det er langt mere end kommunen oprindelig havde regnet med. Borgmester Per Tærsbøll var tidligt citeret for et skøn på 70 millioner kr.
Når kommunen har besluttet sig for økonomimodel, kommer den vanskelige opgave: at skaffe sponsorer og investorer til de 178 millioner.

Helsingør kommune har kun truffet beslutning om at anvende de 2 millioner arkitektkonkurrencen har kostet. Det er uklart, hvornår Helsingør kommune beslutter, hvor meget man vil lægge ind i selve byggeriet. Den eneste anden offentlige investering af betydning kan forventes fra lokale- og anlægsfonden.

Resten skal komme fra privat side. I Helsingør kommune er der uenighed om teateret i de fleste politiske grupper. Graden af privat drift er til debat indenfor de borgerlige partier, mens S og SF-grupperne i højere grad diskuterer prioriteringen, dels i forhold til andre betrængte kommunale sektorer, dels i forhold til Helsingørs andre kulturaktiviteter. Typisk er det medlemmerne af kommunens kulturudvalg - på tværs af partier - som er mest positive til planerne.

Da diskussionerne går på tværs af partierne, vil det kommende kommunevalg blive afgørende for de ambitiøse planer om et teater i Helsingør. Helsingør Kommune har i forbindelse med offentliggørelsen af Herman

Hertzbergers vinderprojekt udtalt, at teaterhuset vil indgå i de kommende års budgetlægning. Det er ikke sandsynligt, at det bliver større beløb i budgettet for 1998, som vedtages kort før kommunevalget i november.

Forud for kommunevalget vil den nødvendige lokalplanprocedure blive igangsat. Og med henvisning til denne, vil kommunen undslå konkrete økonomiske tilsagn i budgettet.
Herudover vil man have besluttet sig for en økonomisk model, hvor et centralt element bliver valg af foreløbig teaterbestyrelse. Kommunen håber at få en eller flere kendte koryfæer i spidsen for bestyrelsen. Det kan give stærkere tillid til projektet blandt politikere i de afgørende faser før beslutning om kommunal anlægsbevilling.

Helsingør Teater kommer til at konkurrere om private sponsorer med det planlagte musikdramatiske teater i Helsinge. Helsinge-projektet - med Sebastian i spidsen - er længere i arbejdet med de private sponsorer, men bagud i planlægning. Mange lokale sponsorer vil med rette spørge om der er plads og behov for begge teatre. Der foreligger ikke anden kvalificeret analyse af dette, end det faktum at mange borgere fra Nordsjælland tager til teatre i Storkøbenhavn. Hvorvidt et eller to teatre i Nordsjælland vil være attraktivt for nuværende teatergængere er ikke analyseret.

Frederiksborg Amt har valgt at dele sol og vind lige mellem teaterprojekterne. I forvejen støtter amtet Mungo Park-teatret i Allerød. Derudover har Frederiksborg Amt givet tilsagn om egnsteaterstøtte til både Helsingør og Helsinge-projekterne. Amtet vil udelukkende give driftsstøtte. Derudover vil amtet fortsætte et symbolsk arbejde for at få Helsingør Teater med i Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab. Dette opgav man i realiteten, da Jytte Hilden gav afslag. Men med den fornyede debat om strukturen for Teaterfælleskabet vil man forsøge igen (Se Søndag Aften Arkiv). Helsingør Teater skal bestå af to dele: et teaterhus med 650 faste pladser og en multisal med mulighed for bordopstilling til 600 personer.

Bruttoarealet er på godt 9.000 kvadratmeter. Der er endnu ikke udarbejdet driftsbudget for det kommende teater i Helsingør. Egnsteaterstøtten vil give 1,5 million fra Helsingør Kommune, 1,5 million fra Frederiksborg Amt og 3 millioner fra Staten. Hvis teateret skal leve op til ambitionerne til bygningen, skal der lægges betydeligt flere driftsbevillinger til stedet. Multisalen til blandt andet kongresser bør have en god markedsmulighed, men næppe som stor bidragsgiver til et teaterunderskud.

Søndag Aften 0597

Må kun kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

Gå til næste artikel

[CC INDEX] [SØNDAG AFTEN] [CONFERENCE] [LINK>BANK®] [COLOFON]
[arkitektur] [design] [film] [kunst] [litteratur]
[mad & drikke] [mode] [musik] [sport] [teater]