Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


April 2013


Cultur Clip 04/2013


Kunststøttelov på plads
Folketingets kulturudvalg har næsten færdigbehandlet kunststøttereformen og forventes at afgive betænkning, således at folketinget kan færdigbehandle lovforslaget i løbet af april. Udkastet til betænkning fra folketingets kulturudvalg indeholder ikke egentlige ændringer i forhold til det fremsatte lovforslag.
Dele af loven vil træde i kraft fra 1. juli 2013, de sidste elementer fra 1. januar 2014.

Bibliotek under svømmehal
  Kun 56% af den polske befolkning læste en bog i 2010. Ambitionen om at hæve denne andel er udgangspunktet for tegnestuen UGO architecture and design's kombinerede bibliotek og svømmehal i Mosina, 22 km fra Poznan. De, der vil svømme, skal lokkes til biblioteket - og omvendt.
Biblioteket skal stå færdigt i 2016.

Fransk boghandlerstøtte
Som i Danmark, er også franske boghandlere økonomisk nødlidende. Den franske kulturminister har derfor offentliggjort dele af den samlede plan, der skal redde boghandlere.
Blandt planens elementer er en fond på 5 mio. Euro, som boghandlere kan optage lån hos for at sikre likviditeten. Desuden øges den årlige støtte til ADELC, en organisation der støtter boghandlere, fra hidtidige 4 mio. Euro til 7 mio. Euro. Desuden vil hun inden sommer offentliggøre planer for en ny fond til at støtte boghandlere. Endelig har hun annonceret initiativer til at sikre, at den franske lovgivning om faste bogpriser bliver overholdt.

Parallelimport tilladt i USA
En stærkt omtalt og principiel retssag i USA er nu afsluttet med tilladelse af parallelimport (se Søndag Aften arkiv). I sagen John Wiley & Sons mod Supap Kirtsaeng har den amerikanske Højesteret givet sidstnævnte retten til at parallelimportere amerikanske bøger, solgt billigt i Thailand, til USA og sælge disse til lavere priser end på det almindelige amerikanske marked. Forlagets reaktion er, at man herefter vil undlade at sælge amerikanske bøger billigere til studerende i udlandet.
Den almindelige vurdering er, at rettighedshavere er bedre beskyttede i EU, så der forventes ikke tilsvarende tvister i EU.

ReDigi taber i USA
Tjenesten ReDigi, der har til formål at sælge "brugte" musikfiler, har som forventet tabt en retssag i USA (se Søndag Aften arkiv). Domstolen begrunder afgørelsen med, at der er forskel på, om det er fysiske eller digitale produkter, der gensælges. Derfor kan den amerikanske "first sale"-regel ikke anvendes.
ReDigi gør i sin kommentar til dommen opmærksom på, at dommen præciserer, at man udelukkende tager stilling til ReDigi 1.0, og at der fra ReDigi 2.0 (og 3.0 og 4.0) er skabt væsentlige ændringer, som skulle ændre det juridiske grundlag.
Næste kapitel bliver ReDigis annoncerede lancering i Europa. Versionsnummer er endnu ikke offentliggjort.

De fortabte bøgers bibliotek
Biblioteksbøger bliver slidt, papir krøller, æselører bruges i stedet for bogmærker, omslag bruges til at sætte kaffekopper på, ryggen slides fra, andre brugere skriver i marginen. Fortsæt selv listen over slitage på biblioteksbøger. Dette er temaet for The Library of Lost Books, som har fået fingre i slidte biblioteksbøger og valgt de smukkeste eksempler. Disse bøger er derefter sendt til anerkendte kunstnere, som får til opgave at restaurere bøgerne. Man kan læse mere om det på hjemmesiden The Library of Lost Books - eller tage til Birmingham og Wolverhampton, når udstillingen åbner senere i år.

Ugooglig
Ligesom Dansk Sprognævn, offentliggør svenske Språkrådet hvert år en liste over nye svenske ord. På 2012-listen kom ordet "ogooglebar" med den underliggende betydning, at et ord eller begreb ikke kan findes på nettet. Google ville dog ikke finde sig i på denne måde at blive knyttet til noget negativt.
Efter et par måneders diskussion, har Språkrådet nu fjernet "ogooglebar" fra listen, men samtidigt udtrykt surhed over Googles forsøg på intervention i det svenske sprog. "Sproget kan ikke styres, men vi gider ikke blive ved at diskutere med Google, lyder det fra Språkrådet. En protesthjemmeside, ogooglebar.se, har straks set dagens lys. Og ja, denne side dukker op, når man googler efter den.

Lego litteratur
Denne markedsføring kunne vi ikke stå for:


(Fahrenheit 451 af Ray Bradbury)

  Ownshelf.com er en tjeneste, som skal hjælpe os alle til at dele vores ebøger med hinanden, kunne se hinandens samlinger og låne af hinanden. Hvordan, det skal gå til, er ikke til at gennemskue ud fra betaversionen - ej heller hvor lovligt det måtte være. Men at lave legofigurer til at illustrere de enkelte bøger, er en så klar idé, at vi må dele denne med vores læsere.

Søndag Aften 04/2013       Del

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

 

CulturClip arkiv:

Clip marts
Clip februar
Clip januar
Clip december 2012
Clip november 2012
Clip oktober 2012
Clip september 2012
Clip juli 2012
Clip juni 2012
Clip maj 2012
Clip april 2012
 
arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997-2013 Søndag Aften. All rights reserved.