Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Januar 2006


Med oppositionens egen medicin


Oppositionspartiernes kulturpolitiske alternativ lever kun i begrænset omfang op til eget ambitionsniveau. Vi sammenligner oppositionens kritik af VK-regeringens kulturpolitiske sigtelinjer med oppositionens pejlemærker.

Da kulturministeren i april 2004 fremlagde regeringens bud på kulturpolitik gennem de kulturpolitiske sigtelinjer, sagde Venstres Esther Larsen, at "sigtelinjer er et arbejdsredskab, som giver nogle pejlinger ud over det store, samlede kulturområde." Det udsagn greb oppositionen og har altså valgt at kalde sine sigtelinjer for pejlemærker. Onde tunger ville sikkert hævde, at regeringen har mål i sigte, hvorimod oppositionen blot sejler forvirret rundt. Med eller uden kompas, det er dog ikke afgørende. Hensigten for begge parter i det politiske spektrum er at prøve at definere centrale værdier i disse års kulturpolitik.

Hvor meget nyt blod kommer så fra oppositionen?

Nedenfor har vi samlet nogle af oppositionens udsagn om sigtelinjerne - og blot indskrevet pejlemærkerne og nogle af underpunkterne fra oppositionen i stedet. Citaterne er hentet fra debatten i Folketinget og oppositionens udsagn i dagbladene Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske Tidende.

Varm luft

Ole Sohn (SF):
Det er runde ord, som de fleste kan blive enige om. Men når man så ser på de overordnede linjer i sigtelinjerne pejlemærkerne, og hvis man skal give dem et indhold, så skal sådan nogle sigtelinjer pejlemærker, jo kunne stå for den her berømte negationsprøve, og så synes jeg efterhånden, det kommer til at ligne varm luft. For når regeringen oppositionen siger, at man går ind for kvalitet kulturel vækst og udvikling, så skulle det modsatte jo også være et gyldigt argument, at man går imod kvalitet kulturel vækst og udvikling, og det tror jeg ikke rigtig der er nogen, der gør. Og på den måde mener jeg, at der mangler lidt indhold i sigtelinjerne pejlemærkerne.

"Der er mange fine ord i sigtelinjerne pejlemærkerne, som man kan lægge i, hvad man nu måtte ønske. Det er svært at være uenig i, at man skal udvikle talent og kvalitet Danmark skal være i verdensklasse når det gælder kunstnerisk udvikling og produktion, være internationalt orienteret og lave kulturpolitik for hele Danmark prioritere at kunst og kulturtilbuddene kommer tættere på borgerne også i Danmarks udkantsområder. Det afgørende er, hvilke konkrete initiativer, ordene bliver fulgt op af," siger Ole Sohn.

"Det, der er den store mangel ved sigtelinjerne pejlemærkerne, er, at de er fuldstændig blottet for handlingsinitiativer. Det kan man tage som et udtryk for, at regeringen oppositionen ikke rigtig ved, hvordan man skal omsætte de pæne ord til handling, eller - hvad jeg tror er mere sandsynligt - at man er løbet tør for konkrete ideer og bare venter på, at valget skal komme. Og det gør vi andre sådan set også."

"Varm luft. Der er ikke meget konkret. Regeringen oppositionen er ikke kommet med udspil siden efteråret den er gået i stå med løs snak, som nu kaldes sigtelinjer pejlemærker."

Plusord

Naser Khader (radikale):
"Generelt indeholder sigtelinjerne pejlemærkerne mange plusord, noget som alle kan tilslutte sig, men de mange plusord mangler indhold. Jeg vil spørge om teater og litteratur. Hvor bliver de af i de her sigtelinjer pejlemærker?"

Mette Frederiksen (S) undrer sig over, at sigtelinjerne pejlemærkerne hverken forholder sig til den aktuelle debat om Kunststyrelsen og Kunstrådet ytringsfrihed og Muhammedtegningerne, Sky's manglende monopolbrud med DR's nyheder DR's aktuelle licensønsker eller Strukturkommissionens arbejde strukturreformen.

"Vi har fået nogle sigtelinjer pejlemærker, som vi ikke synes på tilstrækkelig vis angiver de konkrete løsningsforslag og de overordnede visioner, der skal til for dansk kunst- og kulturpolitik", siger Mette Frederiksen, socialdemokraternes kulturordfører.

"Man nærmer sig spild af tid. Der er ikke noget nyt i udspillet, og det virker ikke særligt konkret," siger Mette Frederiksen (S).

"Der er jo ingen nye konkrete forslag. Jeg har også i min ordførertale i dag sagt, at der, hvor vi synes, der for alvor er behov for, at der bliver fokuseret, er på vækstlagsproblematikken; det er konkurrencen på public service; det er det internationale aspekt. Og det synes vi ikke på tilstrækkelig vis er berørt i de sigtelinjer pejlemærker, der er fremlagt."

Poul Qvist Jørgensen (S):
"Er man, hvis jeg gør det mere konkret, tilfreds med fra Venstres oppositionens side, at på trods af bibliotekslovevalueringen, der viste et fald på 17 pct. i biblioteksudlånet af bøger, og på trods af kommunernes modvilje, den er jo afdækket gang på gang, mod at benytte bloktilskuddet, skal man virkelig lede blandt de 15 sider 9 punkter for at finde bare et ord om den store del af kulturpolitikken, der omhandler det mest udbredte, nemlig bibliotekerne.

Men altså det konkrete spørgsmål: Er Venstres ordfører oppositionen tilfreds med, at kulturpolitikken kommer til at bestå af 15 sider såkaldte sigtelinjer 9 punkter såkaldte pejlemærker? Jeg ser ingen sigtelinjer pejlemærker, i hvert fald ikke for så vidt angår litteraturen. Jeg er faktisk enig i, at man med nogle af de redegørelser, vi tidligere har set, virkelig har været nede i detaljen. Nu er vi altså røget over i den anden grøft, hvor der ingen detaljer er, hvor der er meget lidt oplysning.

1½ ud af 6 punkter

Ved folketingets behandling af sigtelinjerne i april 2004 fremlagde oppositionen et seks-punktsprogram, som markerede de områder man mente manglede fokus i regeringens sigtelinjer:
  • at respektere armslængdeprincippet,
  • at forstærke indsatsen over for børns og unges aktive deltagelse i kunst- og kulturlivet,
  • at arbejde for en styrkelse af de danske public service-medier og understrege den kulturpolitiske forpligtelse, der påhviler disse,
  • at påtage sig et større ansvar for udviklingen af en stærkere kulturpolitisk dimension i henholdsvis EU, WTO samt i UNESCO-regi,
  • at tage kulturpolitiske tiltag, der kan give vækstlagene bedre økonomiske vilkår og sikre mangfoldigheden, og
  • at fastholde en både lokal, regional og statslig forpligtelse for de kulturpolitiske satsninger, herunder bibeholde den statslige medfinansiering af kommunale aktiviteter.
Disse seks punkter er ikke synderligt prioriterede i oppositionens udspil: armslængdeprincippet er ikke nævnt, børn og unge er ikke nævnt, EU, WTO og UNESCO er ikke nævnt, vækstlagene er ikke nævnt og samspillet mellem det statslige og de lokale niveauer er kun nævnt som et mindre punkt, hvor man "i samarbejde med de nye storkommuner vil skabe en kulturel helhedsplan for Danmark der sætter ind mod den geografisk og socialt skæve adgang til kultur- og fritidstilbud". Ifølge pejlemærkerne skal public servicemedierne få "gode og stærke muligheder", og den kulturpolitiske forpligtelse er i pejlemærkerne omdefineret til "høje danske kvalitetskrav ... til nyheder, dokumentar, underholdning og drama". Ud af oppositionens seks centrale krav i 2004 indgår altså 1-2 i oppositionens pejlemærker december 2005.

Læs også:
Oppositionen spiller ud
Er alternativet alternativt?

Søndag Aften 01/2006

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.