Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter

FILM & TV         


|  dansk film  |  international film  |  personer  |Skolereform med kreative muligheder
Der er megen tumult om regeringens forslag til folkeskolereform. Reformen vil give de praktiske/musisk fag en stærkere placering.

Folkeskolereform - kreative konfliktflader
Når den kommende folkeskolereform skal udmøntes, vil kunst- og kulturlivet blive mødt med en række nye udfordringer. Selve undervisningstiden er det mindste.

Tid til amatører?
I det øvrige Europa fylder amatørkulturen mere og mere i den kulturpolitiske debat. I Danmark er området nærmest usynligt. Ikke som aktiviteter, men som politisk interessefelt.

Amatørernes kulturvaner
Hvad laver alle landets amatører? Kulturvaneundersøgelser giver dele af svaret.

Amatører skal lære at netværke
Rapport fra amatørkulturens organisationer viser stort behov for, at amatørernes lokale foreninger samarbejder med hinanden og med kommunerne.

Rammerne for amatører
Den vigtigste offentlige støtte til amatørkulturen sker lokalt gennem folkeoplysningsloven. Staten støtter dog de landsdækkende organisationer med mindre beløb.

Hvem er amatørerne?
Det kan være vanskeligt at hitte rede i de mange organisationer, som repræsenterer amatører og frivillige udøvere af kunst. Her er en guide til (nogle af) de vigtigste organisationer.

Videobutikkens afløser
Med videotjenesten Netflix debut i Danmark, kan vi se konturen af den fremtidige filmdistribution.

København vil film
I løbet af få uger skal erhvervsministeren tage stilling til et forslag om etablering af en regional filmfond i København. Ved negativt svar, forsvinder kommunale penge til formålet.

Regionale filmfonde i vækst
Flere og flere europæiske film er afhængige af samarbejde med regionale filmfonde. Danmark er bagud.

Københavns filmfond, grib chancen
Giv regionerne en reel opgave: lad dem etablere filmfonde.

Filmforlig med frihed
Frihed, fleksibilitet og afbureaukratisering - der bliver friere tøjler for dansk film.

Stor ståhej om (næsten) ingenting
Folketingets partier er helt enige om dansk filmpolitik. Diskussionen åbnes igen i 2009.

Årets soap
Dette års mest fascinerende nye filmserie er lonelygirl15. En fascinerende afsøgning af grænserne mellem fiktion og virkelighed.

Ophavsret og -vrang
Er der overhovedet ret og vrang i den standende hede debat om ophavsretten i den digitale verden? Søndag Aften søger at komme et lille spadestik dybere i disse års hedeste kulturpolitiske kampzone.

Næste slag: Omgåelse af tekniske foranstaltninger
Den næste store ophavsretspolitiske diskussion kommer til at handle om omgåelse af tekniske foranstaltninger.

Raidet på The Pirate Bay
31. maj 2006 beslaglagde svensk politi en række servere tilhørende en svensk Internet-udbyder. De havde formastet sig til at have den kontroversielle søgemaskine The Pirate Bay som kunde. Raidet var ikke en almindelig fogedforretning. Det var beordret fra politisk hold og kom til at omfatte DNA-test, pinlige dokumenter og en vis folkelig opstand med demonstrationer i flere store svenske byer.

Creative Commons på dansk
Det alternative system til at forvalte ophavsrettigheder er lanceret i Danmark.

Maksimalisternes og ophavsretten
Hvis debatten kun giver plads til det sort/hvide synspunkt "ophavsret er ejendomsret" eller "informationer skal være gratis", så bliver det vanskeligt at nærme sig et frugtbart debatklima.

Os nu
Vi skal søge efter middelvejene i kampene om ophavsret i internettets tidsalder, skriver stifteren af Creative Commons.
Af Lawrence Lessig


Mens vi venter på onlinefilm
Bibliotekernes netfilmforsøg, BibCast, er en lukket verden, kun med adgang for få kommuner. Hvor længe skal vi vente på en offentlig dansk netfilmtjeneste?
Onlinefilm - alternativerne
Det går langsomt med at få etableret offentlige danske løsninger for onlinefilm. Modsat Norge, hvor det norske filminstituts filmarkivet.no giver adgang for alle.
WebWærkWorld:
Burn Video Art on Demand
Søndag Aften præsenterer denne gang en online kunstbutik, hvor du kan købe kunstvideoer på nettet.

dox:nu
Med festivallen Cph:dox har dokumentarfilmen endelig fået et gennembrud hos publikum og presse. Spørgsmålet er, om genren kan udbredes til resten af landet.

CulturCronik:
Dogme 95 - bølgen der ikke fandt sted
Kan dogmefilmene overhovedet kaldes en kunstnerisk bølge, som er baseret på regler, der egentlig ikke har mere end teknik til fælles
Af Kristian Leth


håtetepekolonskråstregskråstreg:
Film med filter
Hvem skal bestemme filmens indhold: producenten eller forbrugeren? Det er kernen i en kommende amerikansk retssag

håtetepekolonskråstregskråstreg:
DivX for øjnene
Har du først lige lært at udtale mp3? Gør klar til næste frække ord: DivX

Filmloven fungerer
Siden folketinget i 1999 vedtog den nye filmlov har presseomtalen af Det Danske Filminstitut været massiv. En uafhængig rapport siger klart godkendt til den nye struktur

Bits i biffen
Fremtidens biograffilm bliver distribueret direkte via internet. Små biografer får endnu sværere ved at følge med i teknologikravene

CulturCronik: Forestillinger om det 21. århundrede
Vi må hellere se at vænne os til det. Fra og med januar skal datoen efterfølges af et 2000, hvilket har afstedekommet en sand millenium feber. Enhver avis og tv-kanal med respekt for sig selv har derfor på den ene eller anden måde gjort status med reportager og artikler om det sidste årtusindes videnskabelige, teknologiske og sociale historie.
Men de færreste har vendt blikket den modsatte vej og forsøgt at se ind i det 21. århundrede og fremskrive vores nuværende videnskabelige viden og teknologiske udviklingsstade.
Af Morten Hilding

Ulysses tilladt i Irland
Nu kan også irere se filmversionen af, hvordan Bloomsday, 16. juni 1904, var ifølge James Joyce og filminstruktøren Joseph Strick. Filmen Ulysses fik en amerikansk Academy Award i 1968, men blev forbudt i Irland. 33 år senere - klar til de snarlige 100-års fester - har den irske censur ændret holdning til det stridbare værk.

Film distribueres officielt gennem "piratsoftware"
Mens de amerikanske ophavsretsorganisationer bekæmper fildelingsprogrammer som Napster og Gnutella med hud og hår, har filmselskabet Sightsound.com valgt at distribuere sine kommende film gennem disse "pirat"-fildelingsprogrammer. Sightsound gør filmene tilgængelige for Gnutella-netværket og lader dermed brugerne få adgang til filmen fra hinanden. Pointen er, at Sightsound har beskyttet filmene, så de ikke kan kopieres uden at der falder en afgift til Sightsound. Firmaet har i forvejen distributionsaftaler med blandt andre filmgiganten Miramax. Sightsound lancerer denne sommer en 40 minutters spillefilm skabt til at se på nettet, The Quantum Jump, med John Cleese i en af hovedrollerne.


Den digitale filmkæde
Film via internet, bredbåndsdistribution til biografer, lærreder erstattes af skærme, levende drejebøger og DVD som erstatter video er nogle af tendenserne i dagens filmproduktion. Alt sammen udtryk for, at filmens fødekæde vil ændres fundamentalt.

Elian: The Movie
Selvfølgelig:-) Til juli begynder optagelserne til Elian: The True Story of Elian Gonzalez, som får premiere i amerikansk fjernsyn dette efterår. Produceren Sam Lupowitz leder for øjeblikket efter fotogene og mørhårede 6-årige drenge.


D e u s   e x   m a c h i n a
Wachowski-brødrenens Sci-fi action-thriller, The Matrix, går sin sejrsgang over det meste af verden. I filmen skildres en verden, hvor intelligente maskiner har overtaget magten og udnytter mennesker som kraftværker, der skaber den nødvendig energi for at maskinerne kan overleve.

Viva Mexico
Også i Mexico føler man den nationale kultur truet af den nordamerikansk filminvasion. Bystyret i Mexico City har derfor besluttet at reservere fire biografer til udelukkende at vise mexikanske film. Beslutningen tager udgangspunkt i den nuværende flertalskultur i Mexico - ikke i det oprindelige folk.


Salg i Palme
12 år efter drabet på Sveriges daværende statsminister, Olof Palme, kan man med fuld ret konstatere, at sammenligningerne med drabet med John F. Kennedy holder. Selve drabet er fortsat en gåde for det svenske politi - med alskens forskellige konspirationsteorier. Medieinteressen har hele tiden været stor og nu kommer filmen. Eller rettere: nu kommer den første film. For der skal nok komme flere.


Genopstil Titanics liggestole...på Internet
I kølvandet på Titanics globale succes som den mest sælgende film nogensinde, kommer selvfølgelig masser af andre produkter: bøger, plakater, merchandising og selvfølgelig masser af sider på Internet. Her får du Søndag Aftens guide til Titanic: over, under, forfra og bagfra på Internet.


Hollywood bliver lææængere
Har du også prøvet at sidde i biografens mørke og erindret den gamle tyggegummireklame "Dandy kvikker bestandig". Hollywoodfilmene bliver desværre længere og længere.Og Titanic, der varer 3 timer og 14 minutter er slet ikke nogen enlig svale. Gab.


CulturCronik: DR2 - en public service fiasko Af Preben Wilhjelm
Præmisserne var rigtige, men løsningen forkert. På udbudssiden lykkedes DR i tokanal­systemets første år at indfri en væsentlig del af de erklærede hensigter, men på aftagersiden mislykkedes DR i nærmest katastrofal grad. Efter tokanal­systemet bruger de forskellige målgrupper og befolkningen som helhed DRs programmer på de særligt public service­relevante områder langt mindre end tidligere.


 
 Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2009 
 
arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.