Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Maj 2006


Efter kommunalreformen


Flere kulturaftaler, internationale satsninger fra kommunerne, nationale opdrag til lokale kulturinstitutioner og målretning af den hidtididige Provinspulje. Det er oplægget fra Kulturministeren.

Med oplægget Kultur for hele landet forsøger Kulturministeren at give pejlemærkerne for, hvordan den kommunale kulturpolitik skal videreudvikles efter Kommunalreformen. Reformen har afklaret opgavefordelingen mellem en række kulturopgaver. Derfor er der nu bedre grundlag for at diskutere de videre udviklingsveje og samarbejdsmuligheder.

Provinspulje nedlægges

Organisatorisk lægger Kulturministeren kun op til en enkelt ændring. Den hidtidige Provinspulje nedlægges (Se Søndag Aften arkiv: Hvad skal vi med Provinspuljen?). I stedet etableres en ny, væsentligt mere målrettet pulje under titlen Kultur til hele landet. Puljen administreres af Kulturministeriet og har ikke længere nogen politisk udpeget følgegruppe. Puljen bliver fortsat finansieret af tipsmidlerne. I den aktuelle indstilling for tipspengene i 2006 forslår ministeren at der afsættes 21 mio kr. til formålet. Disse 21 mio kr. skal sammenlignes med hidtidige 20 mio kr. til Provinspuljen og 3,5 mio til regionale kulturaftaler. I økonomisk målestok er ambitionerne altså begrænsede.

Provinspuljen har ikke haft beskrevne indholdsmæssige formål. Den nye pulje får derimod klarere beskrevne formål. Pengene skal helst kombineres med regionale kulturaftaler, altså er der bedst chance for at få del i puljen, hvis man har indgået en regional kulturaftale. Desuden lægges nogle målsætninger ind: internationalt fokus, overtagelse af nationale opgaver og erhvervssamarbejde.

Flere regionale kulturaftaler

Kulturministeren ønsker at fortsætte med og udbygge de regionale kulturaftaler. Aftalerne kan fremover også nøjes med at være såkaldte emnebaserede aftaler, som kun dækker afgrænsede områder og ikke hele kultursektoren. Og aftalerne skal fra statslig side financieres gennem tipsmidlernes pulje Kultur til hele landet. Denne pulje bliver altså en præmie for de kommuner som indgår regionale kulturaftaler. Der eksisterer i dag 8 regionale kulturaftaler. Det er alle sammen aftaler, som udløber ved udgangen af 2006, da de er indgået med de "gamle" kommuner.

Den tidligere Provinspulje var udelukkende for kommuner udenfor København og Frederiksberg. Den nye pulje har "fokus på kulturlivet uden for hovedstadsområdet" og man må forvente at langt de fleste penge vil gå udenom hovedstadsområdet. Men formuleringen er markant blødere end Provinspuljens definition, hvorved man må forvente, at også hovedstadens kommuner kan opnå støtte. Ellers kunne puljen næppe kaldes "hele landet".

Internationale ambitioner

Kommunerne skal fremover forsøge at fokusere på internationale samarbejder og internationale begivenheder. For at gøre dette muligt skal centrale råd og styrelser i højere grad rådgive kommunerne. Og en væsentlig del af pengene i puljen Kultur til hele landet skal anvendes til internationale kultursamarbejder. Herudover skal der anvendes penge til erhverv-kultur samarbejder.

Endelig lægger oplægget op til at lokale kulturinstitutioner for en midlertidig periode kan overtage nationale opgaver. I oplægget forklares sådanne mulige decentraliserede, nationale opdrag ikke nærmere.

Læs også:
Internationalt sludder

Søndag Aften 05/2006

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.