Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


November 2006


Sverige efter valget


Gratis entré på museerne forsvinder. Flere penge til teatre. Den nye svenske kulturminister lægger op til grundlæggende ændringer af de svenske kulturlove.

Der blev nok mere blæst om kulturområdet end den svenske statsminister havde ønsket, da den første borgerlige kulturminister, Cecilia Stegö Chil, blev præsenteret og senere fyret. Den nye kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fremstår mere erfaren og mindre provokerende for kulturmiljøerne. Det ændrer dog ikke ved, at man kan forvente omfattende ændringer i svensk kulturpolitik i de kommende år.

Inden valget kunne de tre borgerlige partier i regeringssamarbejdet ikke enes om et kulturpolitisk fælles grundlag. Derfor indeholder regeringsgrundlaget næsten heller ikke noget om kulturpolitik. Det eneste konkrete er et løfte om at lade idrætsorganisationerne være mere selvbestemmende og et ønske om at sikre flere internationale begivenheder til Sverige. Om kulturpolitik står i øvrigt blot nogle hensigtserklæringer: "Frihed, mangfoldighed, kvalitet og bredde er centrale principper for regeringens kulturpolitik. Forsvar af tanke- og ytringsfrihed og gode økonomiske vilkår for kunstnere, folkeoplysning og kulturinstitutioner er grundlaget for kulturpolitikken."

Den hurtigt udarbejdede nye Finanslov for 2007 markerer nogle ændringer. Det socialdemokratiske slagnummer med gratis adgang til museer ændres, så det ikke længere gælder voksne. Dette fører til en statslig besparelse på godt 40 mio kr. Størstedelen af denne besparelse, knapt 30 mio kr., bruges til andre museumsformål, typisk bevarings- og udviklingsarbejde, men også eksempelvis 3 mio kr. til Moderna museet til kunstkøb.

Penge til scenekunsten

Den borgerlige regering øger udgifterne til teater, dels ved en rammeforøgelse på 10 mio kr. til de frie scener for at give bedre tilbud til børn og unge. Dels opprioriteres Operan, Dramaten, Riksteatern og Drottningholms slottsteater med ialt 8 mio kr.

Regeringen lægger i øvrigt op til et omfattende arbejde med kortlægning og opprioritering af kulturstrategier for børn og unge.

Alt til eftersyn

De væsentligste ændringer vil dog komme i løbet af valgperioden. Regeringen har annonceret, at alle kulturpolitiske prioriteringer og strukturer, som hovedsagelig er etableret i 70'erne, skal efterprøves. Man kan forvente et dybtgående reformarbejde. Herunder vil givetvis også komme disksussionen om Moderaternes valgkrav om at afskaffe biblioteksloven. Desuden lægges op til en sproglov, som skal styrke det svenske sprogs stilling.

På et område kan man være sikker på, at den nye svenske kulturminister vil tage fat. Et af hendes højprofilområder har været kampen mod graffitti. Hun har tidligere stillet forslag om forbud mod salg af graffittiprodukter til unge under 18 år, forbud mod unge at være i besiddelse af sådanne produkter, afskaffelse af lovlige graffittisteder (særlige offentlige plankeværk mm), flere penge til politiets indsats mod graffitti samt særlige rehabiliteringsprogrammer for graffittimalere.

Læs også:
Usikkerhed om svensk kulturpolitik
Hvad er borgerlig kulturpolitik?

Søndag Aften 11/2006

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.