Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


april 1998


En bog i hånden er bedre end ti på skærmen


INTRO:

Søndag Aften har i denne udgave valgt at sætte fokus på litteraturen i den digitale tidsalder.

Lad os straks gå til bekendelse: Redaktionen på Søndag Aften er rimeligt stolte af den udgave vi nu lægger ud til fri læsning på nettet.

Debatter om Internet og digital udvikling har det med at blive til enten- eller-diskussioner. Enten er det digitale verdens frelse eller også er det undergangen. Det er som om diskussionen fra radioens, biografens og fjernsynets barndom gentages igen og igen.

Og som kvaliteten er på den aktuelle digital-litterære scene må man stadig sige, at en bog i hånden er bedre end ti på skærmen. Men som en række af eksperimenterne på nettet også antyder: nye former for tekster vil opstå. Og om føje år vil sammenligninger mellem digitale tekster og analoge tekster være som at sammenligne en digtsamling med radioteatret. Der er forskellige udtryksformer og forskellige modtageforhold. De anvendes i forskellige situationer - og sammenligninger nærmer sig det meningsløse.

Markedet udvides

Internet mærkes endnu først og fremmest som en udvidelse af markedsmulighederne. Tydeligst som en revitalisering af det ellers dalende postordremarked. Udenfor Danmark ser vi mængder af store tjenester med kapitalstærke kræfter bag. Herhjemme er fastprissystemet med til at fastholde det eksisterende forhandlermønster. De der især skal frygte de udenlandske aktører er boghandlere der lever af importen, især universitetsboghandlerne kan imødese stor konkurrence. De er vel også ved at ruste sig. Man kan undre sig over tryghedsnarkomanien i den danske bogbranche. Boghandlere og forlag glæder sig over at salget stiger. Og så er det som om man er tilfredse. Men en væsentlig del af den kommende vækst på det litterære marked vil komme gennem digitaliseringen - og den mulighed arbejder den danske bogbranche tilsyneladende slet ikke på. Mere finder du i vores artikler om boghandel på nettet.

De eksperimenter med nye digitale forlag, e-mail bøger, fiktion med lyd og print-on-demand vi fortæller om, kan umiddelbart virke små og forkølede. Disse initiativers samlede effekt på markedet er mindre end en almindelig pæn succes for Gyldendal.  De lave distributionsomkostninger øger først og fremmest ytringsmulighederne.

Nye tekstformer

For litteraturen er det mest interessante dog ikke markedseffekterne. Kombinationerne af skærme og tekster vil føre til eksperimenter med nye udtryksformer. Foreløbigt er det kun tidsskriftet Øverste Kirurgiske med   www.poesi.dk der arbejder med dette perspektiv. Mange bogforlag omtaler de omkostningskrævende litterære tidsskrifter som en vigtig del af forlagenes ånd.  Tidsskrifterne giver forlagene identitet og er med til at trække nye talenter ind i forlagenes miljøer. Eksperimenter som www.poesi.dk vil kunne få samme betydning for fremtidige generationer af lyriske sjæle.

I denne udgave af Søndag Aften har vi hele tre forfattere som bidrager som gæsteskribenter i CulturCronik. Det er den norske forfatter Jan Kjærstad, den svenske forfatter og litteraturprofessor ved University of Texas, Lars Gustafsson samt formanden for Dansk Forfatterforening, Knud Vilby. Ingen af disse tekster har tidligere været publiceret i Danmark.

Der er ikke nogen grund til at følge IT-branchens reklamebrøl om at fremtiden ligger på nettet. Der kan være god grund for et forlag eller en forfatter til at vælge at sige: jeg vil ikke udgive på nettet, bogen er mit medie. Jan Kjærstad har for eksempel truffet dette valg. Han er en af de få som har dykket langt ned i Internets muligheder. Når man ser på andres indsats, især forlagenes, så får man ikke indtryk af at de har truffet noget valg. Man er på nettet som pligt, ikke som udfordring eller for at bidrage til ny udvikling, ændre ved givne værdier eller påvirke fremtidens tekstmedier.

Hvis du er interesseret i mere om skønlitterære hypertekster, kan du besøge Stuart Moulthrop og Michael Joyce. De kan lede dig videre ud i dette univers.

Den digitale udvikling af litteraturen vil også sætte sine spor på den offentlige kulturpolitik. UBIS-betænkningen har peget på behovet for gigantiske IT-investeringer på bibliotekerne. Den tidligere kulturminister, Ebbe Lundgaard, har peget på behovet for støtte til dansk CD-Rom produktion. På den baggrund er det helt paradoksalt, at kulturministeriets arbejdsgruppe om den fremtidige biblioteksafgift ikke vil lade digitale ophavsmænd få del af biblioteksafgiften. Hvis den digitale litteratur fortsat skal sidde på bagsædet i bilen med kulturpengene, så kan vi være helt sikre på en fremtidig diskussion om manglen på danske værdier i de nye medier, fuldstændigt svarende til diskussionen om Hollywoods filmmonopol.

Det har været redaktionens ambition at at lave den mest omfattende og analyserende sammenstilling på Internet af de nuværende digitale tendenser i den litterære verden. Vi håber du deler vores opfattelse atf at det er lykkedes.

God læsning og klikning! 

Tom Ahlberg

Ansvarshavende redaktør

Om litteraturen i den digitale tidsalder (indholdsfortegnelse)

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.